A jak te z deca w klacie? Szerokie czy nie? I jak waldhausen pod tym względem? Kon nosi eskadrony 145, ale villa horse 155 potrzebował, rozważam właśnie dery z tych dwóch firm i nie wiem na jakie rozmiary patrzeć.
edyta, no to jak to jest, że Caball przemaka, a Jarpol nie? Ja tego nie ogarniam... choć macając jedną i drugą też bym powiedziała, że to taki sam materiał.
Czy Wasze konie wycierają się od derek stajennych z Decathlonu tych lepszych, 400g? Mój w allweather 300g nic się nie wytarł, a 400g stajenna wytarła go bardzo. Jest bardzo delikatny, ale zastanawiam się czy aż tak bardzo, czy akurat ten model potrafi powycierać mocno?
Olson jeśli chodzi Ci o stajenne derki nylonowe to z przodu mają zapięcia na karabińczyki i nie mają pasów pomiędzy nogami, jest tylko pasek pod ogon. Są podszyte bawełną. Ogólnie bardzo lubię te derki są fajnie wykonane, czasami zdarza mi się wypuścić w niej konia na padok i po tarzaniu derka nadal leży na swoim miejscu. Osobiście mogę tą derke polecić. 🙂
Olson oprócz nylonowych są jeszcze bawełniane i podszywane polarem, a te mają zapięcia jak w polarach Ekskadronowych i też nie mają pasów między nogami.
Dzięki dziewczyny bardzo 🙂 Uzupełniam właśnie derkowe zapasy, a że ładne Eskadrony teraz na przecenach to skusiłam się na jedną w wersji nylon, a drugą podszywaną polarem. Ta z polarem dzisiaj dotarła i wygląda naprawdę fajnie! Jestem zadowolona, mam nadzieję, że trochę nam posłuży 🙂
Hej, może ktoś mi pomoże doprecyzować grubość wypełnienia mojej derki (może ktoś ma taką samą?) ponieważ chce ją sprzedać i na razie umieściłam w 2 kategoriach... Pozwolę sobie wkleić swoje ogłoszenie z opisem i fotkami derki: http://ogloszenia.re-volta.pl/sprzet/szczegoly/231582?kategoria=14 Derkę kupiłam ok 3 lata temu na jednego z moich chłopaków (jako 3 latek derka 135, 6cio latek- 155 wink) i nie pamiętam firmy. Znalazłam zdjęcie takiej samej derki opisanej jako Horze przeciwdeszczowa: http://koniesklep.pl/HORZE-Derka-przeciwdeszczowa-szara(4,10647,9869).aspx napisano, że "w środku poli bawełna" kukunamuniu czuć, że ma w środku jakieś wypełnienie, ale nie chciałabym wprowadzić w błąd kupujących.
U nas zawitala wiosna z temperaturami 20-30C. Za chwile zaczna sie i muchy, wiec zaczelam sie rozgladac za derkami od much. Wpadla mi w oko taka biala-podoba mi sie ze ma ochrone brzucha plus kark plus duzo miejsca na swobodny wykrok. Cena 51$ z darmowa wysylka.W opisie: Summer Spring FLY sheet Soft Poly Nylon Mesh material, to circulate air and stop dangerous insects and bugs. Adjustable belly, Surcingle and Leg straps. Protects your horse from UV rays. Heavy reinforced stitching for durability. Quick release closures on chest and neck. Horse will not wiggle out of it. One of the best blankets / Sheets they make Top Brand, Top Quality
Dla obu koni kupilam tez Cashel Crusader Fly Sheet Belly Guard (Medium 74/80)
Protects your horse from biting flies that congregate around the navel and sternum of the belly. The Belly Guard is perfect for protecting your horse out in the pasture or in a stable setting. Its soft, adjustable straps help maintain position to prevent shifting and offers superior protection, but is light enough that your horse stays cool and comfortable. Use with a Crusader Fly Sheet.
Mam nadzieje, ze pomoze z tymi muchami na brzuchu, bo nie nadazalam pryskac, a one jakos sie tam magazynowaly. Mozna uzyc z derka od much na grzbiet. Maja tez podobne cos, tylko glownie ochrania tylna czesc brzucha, do jazdy.
Do tego, do jazdy udalo mi sie kupic nowke niesmigana Cashel Quiet Ride. Czy ktos tego uzywal? Jak sie sprawuje? Cashel Quiet Ride Bug Armor - 2 Piece Set The Crusader Bug Armor is made from a light-weight, soft mesh designed to shield your horse from flying irritants on the trail or in the practice pen. Cleverly constructed and adjustable, Bug Armor easily connects to the bridle and saddle to provide full coverage without inhibiting the rider or effecting the horse's natural movements. Two piece set. Fits up to a 16 hand horse.
Derka padokowa Villa Horse model Titan - ktokolwiek widział ktokolwiek wie gdzie taką znajdę? 👀 albo coś równie dobrego z podwyższaną szyją? zaczynam poszukiwania przeciwdeszczowej plandeki z wyższą szyją i już poległam:/
Co do Eskadrona - są też derki stajenne, ale z materiału ripstop. Nie mają klinów, mają pasy pod brzuchem + pasek pod ogonem jedynie, ale są świetne. Bardzo dobre jakościowo, moja kobyła stoi w takiej, wychodzi na padok (a zdarzy im się chwilę i w deszczu nie za dużym postać) i nigdy nie przemokła 😀
Dżastin, Horze Avalanche? Albo któraś Horze - na pewno mają podwyższoną szyję, tylko nie pamiętam czy to plandeki - czy zimowe z wypełnieniem. Jeszcze może HKM? Na pewno zimówki mają z podwyższoną szyją - to może i przeciwdeszczowe się znajdą?
kasiakliczkowska, Chyba na żywo musiałby ktoś sprawdzić. Przynajmniej ja prosiłam bardziej ogarniętych w temacie, żeby zerknęli i "pomacali" jakie wypełnienie jest w jednej, używanej derce. Po praniu i użytkowaniu wypełnienie może się trochę uklepać (właśnie - we wszystki derkach się wypełnienie uklepuje? 🤔 czy są jakieś "panzer-modele" gdzie się to nie dzieje? ).
Sankaritarina dzięki za odp. Właśnie nie bardzo mam teraz czas, żeby ją gdzieś wozić, a u nas w stajni królują Start plandeka na polarze (w tym moje konie 😉) bo halę nam dopiero stawiają i konie niegolone. Także mam porównanie tylko do swoich Decathlonowych 300g, ale one są nowe i zupełnie nieubite 😉
Planta, Horze Supreme Avalanche Pro ma również podszycie polarowe LINK Jest kilka rodzajów z tego modelu, nie tylko Mid Season którą Ty kupiłaś... Podobnie, jak jest jeszcze na rynku kilka rodzajów Horze Avalanche (bez pro) ze starszych kolekcji - warto poszukać na wyprzedażach 🙂
szukam derek, koniecznie! stajennych, o bardzo niskim wypełnieniu (coś około 50, max. 100g, lub, jeżeli takie w ogole istnieją, podszytych polarem). No i musza byc eleganckie - bedą używane na zawody, wiec bez zadnych kratek, jaskrawych kolorów itp. Ktos mi pomoze? :kwiatek: narazie jedyne co znalazłam to jeden model Bucas Stable Light, ktory mi sie spodobał ale szukam rownież innych modeli. No i kolejny problem - mam dosc długie ale chude konie, wiec lepiej nie ,,sukienki". Czy jest cokolwiek co spełni moje oczekiwania? :kwiatek:
Avalanche plandeki - niezależnie od tego, czy stare czy nowe - są w dwóch wersjach, na polarze albo na gładkiej bawełnie. Ten starszy model Horze zastąpiło wersję Avalanche Supreme Pro (ta, co na zdjęciu powyżej, z dużym logo, lepszymi zapięciami od frontu, mocniejszym materiałem - 1200den zamiast 600den) i na obecną chwilę tych starych derek są tylko resztki w sprzedaży. Za to derki Avalanche z wypełnieniem są tylko na bawełnie.
kasiakliczkowska, jeśli to Horze, to wypełnienie na pewno 150g - większe wypełnienia w Horze to już są naprawdę konkretne grubasy jak w zimowych kurtkach 😉