Forum konie »

Derki

Lov, można je kupić np. w X-Horse czy Apollosa  😉
zamówiłam wreszcie dere =]
padło na nortona, zwyczajnie najbardziej mi się podobała wizualnie
zobaczymy co to dokładnie będzie...
A my po dzisiejszym dniu mamy już chyba komplet derek. Tylko ze dwóch treningowych nam do pełnego szczęścia brakuje :-)
Padło tu powyżej hasło Masta, więc dodam swoje trzy grosze. Mam multum najróżniejszych derek, a z masty tylko zimówkę, ale jest ona absolutnie genialna i bijąca na głowę wszystkie grube dery, które do tej pory miałam.
Derka po całym sezonie używania prezentuje się w ten sposób:

Oddana do pralni jest nie do odróżnienia od derki ściągniętej właśnie z półki w sklepie  ❗ Poza tym super mocna, materiał taki, że ciężko by było jakkolwiek podrzeć czy uszkodzić. Wypełnienie się nie przesuwa i nie rozwartwia. Derkę kupowałam dla siwego, który na padoku odstawia szalone eskapady, bryki i fikanie w stylu tylne kopyta nad uszami - nigdy się nie przekrzywiła podczas takich szaleństw nawet ciut ciut. Derka ma podwójne rozcięcia na łopatkach - to daje swobodę ruchu i komfort, jak koń sypia sobie w boksie - w ogóle to jedna z nielicznych derek, która w stajni nie przesuwa się do tyłu (co rano wszystkie konie w stajni mają derki dość napięte na piersiach). Jestem w tej derce absolutnie zakochana... z jednym problemem - w tym sezonie nie mam kogo w nią ubrać. Siwy śmiga całe dnie na pastwisku, elegancko zmamuciał i pakowanie go w taką grubą zimówkę nie miałoby sensu. Za to potrzebna mi taka sama derka tylko w wersji mini  🤣 (w sumie te Masty są dość duże rozmiarami, 155cm jest wielkie i pasuje na duże konie, 145 na pewno większe niż standardowa derka tego rozmiaru).
quantanamera, a można je gdzieś w Polsce dostać? 🙂
Nie do mnie pytanie, ale...
Mastę mają w Animalii: http://animalia.pl/sklep.php?kat=500 😀
I jeszcze w: http://www.gnl.pl/ i http://www.konskisklep.home.pl/zencartpl/index.php 🙂
Dzięki wielkie  :kwiatek:
a jak u Was z używaniem derek przy jeździe na zewnątrz?

Bo na hali już wiem (dzięki za odpowiedź), tyle, że ja jeżdże tylko po padoku,
a ja polecam  derke vilahorse jest rewelacyjna...a co najważniejsze nie szeleści
Właśnie dziewczynki powiedzcie mi jak to tak do końca jest z tymi derkami.
Moje zwierze w stajni nie stoi w derce, jak całe pluszowe-zarośnięte sierącią.
I teraz pytanko, czy powinnam na ostatni stęp zakładać derke-polarówke ? (Mówię o jeździe na hali.)
No ja zawsze tak robiłam. Czy jeżdziłam na doworze czy na hali. Zawsze przed i po jeździe derka polarowa. Koń zawsze był mokry i zeby zabezpieczyć nerki na stęp zawsze polarówka 🙂
quanta świetnie ta dera wygląda, dużo zawyżoną ma rozmiarówkę?
Ada - ja na zarośniętego zwierza zakładam polar dopiero w stajni, golonym od razu
Ada ja zawsze ( czy golony czy nie) zakladam derke po jezdzie polarowa. Na stepa oczywiscie i w stajni tez chwile stoi. Lepiej go chornic, bo jeszcze zawieje po nerach i moga byc klopoty

Wczoraj kupilam mojemu paskudnikowi derke zimowa Tattini. Zobaczymy jak sie bedzie spisywac
.ktos mataką oto derke ? http://www.okser.pl/sklep/603237-everline-derka-zimowa-stajenna-advanced-p-1632.html

Ja, i kocham ją miłością wielką uśmiech. Kupiłam używaną 2 sezony, Mars zaczął w niej właśnie 2 swój, czyli 4 ogólnie - po praniu wygląda jak nówka. Na dodatek jest bardzo dobrze uszyta - z różnych powodów mam wypięte z niej paski te między tylnie nogi i ten pod ogon. Mars stoi w niej 23h/dobę, chodzi na padok, tarza się na padoku i śpi w boksie. Przychodzę i pomimo, że derka zapięta tylko na pasy pod brzuchem - trzyma się idealnie.
Ma jedną wadę - nie jest lekka - ale wynika to także z tego, że jest zrobiona z mega mocnego materiału - kompletnie nic się z nim nie dzieje pomimo upływu lat  - szok....

Ja ją baaaardzo polecam - naprawdę porządnie uszyta i mocna derka...
a gdzie w internecie lub warszawie można kupić softshele Eskadrona?
wymieniłam tą 135 na 125 (bo mniejszych nie było, ale chyba dobrze) i choć początkowo kolor mi nie odpowiadał, to tak samo jak rozmiar okazał się ok...
tzn co do rozmiaru to miałam troche wątpliwości, koleżanka je rozwiewała, ale jeszcze Was o zdanie zapytam, ale chyba jest ok... więc?

[quote author=k_cian link=topic=43.msg113946#msg113946 date=1228673132]
quanta świetnie ta dera wygląda, dużo zawyżoną ma rozmiarówkę?
[/quote]

k_cian, sporo. To są derki dość szerokie w klacie i dość długie. Jeśli koń jest przeciętny gabarytowo, albo nawet rozbudowany jak na swój wzrost to będzie w sam raz. Za to moja znajoma kupowała 145cm na dość szczupaczkowatego konia 165cm wysokości i wyglądał w derce, jak w sutannie - co nie zmienia faktu, że nadal leżała jak przyklejona. Mogę, jak będę w stajni, pomierzyć tą swoją derę (ma 155 cm) w razie potrzeby.
Ada ja zakładam i na pierwszego stępa i na końcówkę stępa po jeździe. Dużo szybciej się rozgrzewa przed i nie wychładza gwałtownie po.
Ja polarówke zakładam jak Burza z tych samych wzgledów. Tym bardziej, ze nie golę konia, wiec zima dłużej wysycha dłuzsza sierść i tym bardziej taki koń może odczuc dłuższe wychłodzenie.

Zaglądam na allegro i tak sobie myślę. Co wiecie o tym czymś? Tandeta totalna?
http://www.allegro.pl/item502497752_derka_przeciwdeszczowa_pewny_kroj_stajnia_pl.html
Dorotheah- słyszałam duzo niepochlebnych opinii, ja jednak jestem z tej derki baaardzo zadowolona. Uzywalam jej na padok caly poprzedni sezon. Moj kon moze nie jest jakims strasznym niszczycielem derek, ale tez jej nie oszczędzał. Pierze się dobrze, wygląda jak nowa. Nie przetrwały jedynie paski zapinane miedzy nogami 🙁 Tak czy inaczej uwazam, że za tę cenę naprawde niezła jakość.
I dodatkowym plusem jest to, że mozna wybrac kolorki wg wlasnej wizji, łącznie z kolorem lamowki pasów :P
Derka nie wygląda zachęcająco, ale za taką cenę... Można chyba spróbować🙂
m0niSka
Racja jest niezbyt piękna.
Natomiast juz mam metlik w głowie przez te derki.  🙄
- podobała mi się derka Horze, ale nie wiem jaka jest gróba (a szukam cienkiej):
http://pasi-konik.pl/pl,product,286914,horze,derka,padokowa,cozy.html

Nie golę mojej, ma ciepłą stajnie, w razie tęgich mrozów szybciej schodzą konie z padoków (inne też nie derkowane). I jakoś mi się nie usmiecha ładowac jej w cokolwiek. Dwa sezony nie była derkowana (przy czym zdrowie było/jest super).  Ale wiadomo coś w zapasie trzeba mieć, bo moja ostatnia zapasowa derka skurczyła się tycio, albo koń mi wyrósł. 😉  I tak sobie myslę, ze troche szkoda mi wywalac kasy na coś co byc moze"myszy zjedzą" nim założę to na konia.  😁
Ehh sama nie wiem...

guula
Dziękuję za odpowiedz. :kwiatek:
Masz może jakąś fotę? To jest takie cieniutkie, tylko podszyte? Jak się układa? Przemaka?
A to zapięcie na piersi- jak się sprawdza>
Nie mam 🙂 Ale jest mogę zrobić, tylko muisz mi parę dni dać 🙂
W tej cenie, to jest takie cieniutkie, podszyte tylko bawełną. Ja mam podszyte polarem, ale musiałam za ten polar cos tam dopłacic. Układa sie ładnie i faktycznie nie przemaka.
Zapięcie na piersi szału nie robi ;p ale pod zapięciem jest dosc mocny rzep, takze spokojnie wytrzymuje brykanie i tarzanie 15xdziennie 🙂

Do tej Horze oczywiscie nie ma co porównywac, ale ja za tę cenę jestem naprawde zadowolona wink
guula
Dziekuje jeszcze raz.
Oczywiscie ze zaczekam na foty. 🙂 Pamietasz moze ile tak proporcjonalnie do całej ceny dopłacałaś za polarek? Nie porównuje też oczywiście tych derek, bo przeciez cena tak odmienna. A zwyczajnie szkoda mi miec piękną dereczke i np. nie użyć jej przez cały sezon.
Bo z zasady jestem zdecydowanie za nie derkowaniem konia jeśli nie ma ku temu wyrażnej potrzeby (zdrowotnej, po goleniu, chłodne stajnie itp.)
quanta jeśli będziesz miała chwilę czasu - to poproszę  :kwiatek:
Doroteah, a ja nie radzę Ci kupować tej derki z Allegro.
Mam taką i owszem, leży nawet fajnie, ale co z tego.
Derka PRZECIWDESZCZOWA przemokła totalnie przy wcale nie takim mocnym deszczu.
ehh, to ja już nic nie wiem 🙁 moja nie przemakała...
za polarek doplacalam jakies 20zl, cos takiego.
Dorotheah a może skontaktuj się z Jarpolem? uszyją Ci co chcesz i jak chcesz, a i cena nie jest wysoka. Tylko trzeba się pośpieszyć, bo z tego co wiem, to pracują do lutego chyba...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się