Forum konie »

Ogłowia

ilovegerman  b. dobry wybór booo jakość skóry jest fenomenalna  😜 😜

sama mam ogłowie wembley i jest boooskie 😀DD
widzę, że nikt nie znalazł sposobu  😵
olgen, jeżeli to zedrzesz, a to jest "złoty" chrom, to narobisz się, a sprzączki będą rdzewieć.
Można wszystko, nawet pastę wcisnąć z powrotem do tubki, tylko - po co?  🤔
olgen - wstaw zdjęcie sprzączki, bo ja taki bajer robiłam z napierśnikiem Daslo - też miał złote okucia, to było na wierzchu złoto, pod spodem srebro. Starłam gąbką-papierem, takim specjalnym (kumpel-mechanik mi dał, podpytam co to), wyglądającym jak splot minidrucików, ciemnobrązowym i kruszącym. Zeszło bez problemu i nic później nie rdzewiało.
halo po to, bo jest brzydkie :P

darolga jutro wstawię zdjęcia, mam właśnie coś takiego jak Ty z tym napierśnikiem. Za to snapsy mam ładne, bardziej 'matowe', a sprzączki jak z odpustu  🤔
A jak z jakością skór w ogłowiach Solibel/Busse?
Bo konstruuję składaka, więc przyczyniam się do kupienia pasków policzkowych i paska potylicznego z Solibela, ale nie wiem jak z jakością  :kwiatek:
Ja miałam z Busse nachrapnik, z tej serii "premium". Skóra świetnej jakości, po około pół roku użytkowania oprócz minimalnych śladów od sprzączek brak znaków użytkowania. Miękka, elastyczna. Gdyby nie dziwna rozmiarówka Busse to brałabym ich ogłowie z tej serii w ciemno.
Jak to dziwna rozmiarówka? Co jest nie tak?
Hm, jako, że ja obecnie jestem w posiadaniu nachrapnika od epk...
Rozmiar rzeczywiście dziwny, moja konina ma główkę rozmiar 2, a pasek policzkowy nachrapnika ledwo-ledwo starcza, powinien być choć parę cm dłuższy... :/
HELP !  😵

nie za dużo widać niestety  🤔
Maleństwo - na mojego dylka był zapinany na ostatnią dziurkę, ale mój rudy ma głowę na długość tak między cob a full.  Ten akurat nachrapnik pasował na głowę mojego i jego się nie czepiam 😉, ale moja znajoma ma ogłowie z nachrapnikiem szwedzkim - w rozmiarze full - przy czym nachrapnik jest jak z xxfull a paski jak z coba.
A nie wiecie może czy w częściach sprzedawanych osobno też tak jest?  🙄
No, kupiłam ogłowie. Szukałam rozmiaru pony w cenie niskiej, tylko pod hackamore i znalazłam ofertę sprzedaży ogłowia Jacsona Calypso po 1/3 ceny, kupiłam i.... bardzo miło się zaskoczyłam. W ogóle - wielkie to pony 😁 Na mojego młodego weszło normalnie. Skórka miękka, "poddająca się", ogłowie zostało przesmarowane balsamem i momentalnie "się wchłonęło". Jakość luksus to to może nie jest, ale plastikowa mielonka to to też nie jest. Szkoda, że wizualnie to ogłowie w ogóle mi się nie podoba, a i na młodym wygląda o, tak:

[pasek krzyżowy wlazł nam na wędzidło, zauważyłam to dopiero po zrobieniu zdjęcia. Jeszcze rozmiarowo nie jest dokładnie poukładane, robiłam zdjęcie na szybciora.]
wątpię żeby rozmiarowo było dobrze dobrane. Nachrapnik jest za mały, a raczej część między paskami od nachrapnika, a tego nie dopasujesz.
Ogłowie ładne, ale nachrapnik za mały...
A czy z ogłowiami  firmy Loesdau miał ktoś z Waś jakieś doświadczenia... Chodzi mi konkretnie o ten model http://www.equiversum.pl/loesdau-loesdau-oglowie-hamburg-p-1333.html?osCsid=b4587b2c06d55b03d7af4096fe46eb1d
Cena nie mała ciekawe jak z jakością..? Szukam jakiegoś brązowego ogłowia dla kasztanki.
brzezinka, a nie lepiej w niższej cenie zamówić wymarzone ogłowie u rymarza np. ursusowego - jakość naprawdę super (Kieffer przy niem wymięka) cena też niższa
korsik, Część między paskami nachrapnika czyli ta część nosowa? Chodzi o te paski policzkowe nachrapnika? Laik jestem w tych sprawach, a mam już dość jeżdżenia w czymś, co jest niedopasowane, a mnie wydaje się, że jest ok.
Czyli tak czy siak - jako ogłowie pod haka może zostać.

edit: przyjrzałam się wypowiedzi jeszcze raz.
Pod haka nachrapnik nie potrzebny więc może być, chyba że się rozmyślisz kiedyś - pasek od nachrapnika i wędzidła powinien się pokrywać - nie zapinaj tak mocno tylko paska podgardlanego bo wygląda jak ściśnięty baleronek  😉
Cobrinha, Przy pasku podgardlanym są jeszcze 3 dziury luzu. Wahałam się czy opuścić o jedną albo dwie, by z kolei to nie wyglądało jak wiszący pasek w ogóle ogłowia nie trzymający.

Wędzidło zapięte mam na 4 dziurkę i jest tam jeszcze z 5 dziurek "w górę". Swojego coba, zapinając wędzidło, zapinałam na ostatnie dziurki i haka się na tym powiesić nie dało, bo był za nisko, na nosie, a nie potrzebna mi jest aż tak mocna dźwignia. Dlatego szukałam jakiegoś pony, żeby mieć krótsze paski policzkowe, by ten nieszczęsny hak zapiąć wyżej. Cóż za niewymiarowy ten mój koń. 🤔
W sumie... mogę jeszcze wymienić nachrapnik po prostu.😉
do tego naczółek tez jest za mały a podgardle jest za ciasno zapiete
Dlaczego naczółek jest za mały?

W ogóle - ładnie proszę o argumentację. Zbyt długo słuchałam hasełek pt "to jest za duże, a to jest za małe i kropka".
Ogłowie w zamierzeniu miało być małe, z krótkimi paskami policzkowymi, bo miało iść pod hackamore, którego na swoim "roboczym" ogłowiu nie powieszę, bo będzie za nisko [co z resztą już powiedziałam].
Sankaritarina, pod hacka masz w porządku - i tak nie używasz nachrapnika, który jest tutaj za mały, gdzie było już wyżej napisane . tylko paski policzkowe, które są w porządku .
a naczółka nie umiem ocenić, nie widać jakoś dobrze . 
imo tylko nachrapnik za mały 😉
Sankaritarina, IMO- naczółek- kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień, jest jak Cie mogę, koń nie zdechnie bez jednego cm więcej 😉 nachrapnik sprzedaj, pasek podgardlany wydłużyłabym o dwie dziurki. Do haka- SUPER.
kupiłam oglowie daslo, jestem bardzo zadowolona, za dość niską cenę fajne, porządne oglowie  🙂
powiedzcie mi skoro juz mowa o dopasowywaniu ogłowii, czy widzicie na ponizszym zdjeciu jakies błedy?
nie mam lepszej jakości niestety.
thaya wydaje mi się, że podgardle ciut za ciasno i nachrapnik mógłbybyć wyżej, ale zależy jak kto woli bo przepisowe 2 palce od kości jarzmowej są zachowane...
a naczółek nie jest za ciasny?
thaya, wydaje mi się, że co do zasady wszystko jest OK, w kazdym razie ja nie widzę nic rażąco niedopasowanego.
natomiast wyłącznie ze względu na własne gusta ja bym parę rzeczy zmieniła 😉 np. naczółek dłuższy trochę, nachrapnik wyżej 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się