Forum konie »

Aukcje koni za granicą

Ten ostatni jak kot  😍

A jak tam jest z oceną charakteru na tych korungach, brane jest to pod uwagę?
Branka  na ile sie da podczas tych trzech dni, gdy sedziowie je widza tylko w reku, albo w ruchu luzem (lonzowanie jeszcze nie weszlo do oceny we wszystkich okregach). Konkretna ocena charakteru nastepuje na tescie 30-dniowym.

Fürstenball jednak lepszy od Quaterbacka. Ja zreszta osobiscie nie przepadam za dziecmi tego drugiego, bo gnoje sa  😉 i czesto brak im stepa. Niestety.
Anka
No ten Quaterback też niestety nie stępował najlepiej. Gnój to ten traken - Millenium v. Easy Game, cóż to za podłe zwierzę, cały czas próbował trafić prezentera, naprawde trzeba było uważać, żeby nei zarobi, a przy dekoracji Sprehe robił dobrą minę. Bałabym się stanąć koło tego konia, zęby, kopyta wszystko wyostrzone na ludzi. Paranoja  🤔wirek: W trakcie pokazu pod siodłem był ogarnięty, ale też para mu szła uszami, jęzor chodził intensywnie i generalnie widac, że koń miał mega wk..., choć pokazywał się (ruchowo) zaskakująco dobrze, heh.
Anka
No ten Quaterback też niestety nie stępował najlepiej. Gnój to ten traken - Millenium v. Easy Game, cóż to za podłe zwierzę, cały czas próbował trafić prezentera, naprawde trzeba było uważać, żeby nei zarobi, a przy dekoracji Sprehe robił dobrą minę. Bałabym się stanąć koło tego konia, zęby, kopyta wszystko wyostrzone na ludzi. Paranoja  🤔wirek: W trakcie pokazu pod siodłem był ogarnięty, ale też para mu szła uszami, jęzor chodził intensywnie i generalnie widac, że koń miał mega wk..., choć pokazywał się (ruchowo) zaskakująco dobrze, heh.

Dobry koń, lubię takie, to przeważnie są konie wybitne, o ile trafia na wybitnego jeźdźca  😉
tyle, że 'idealny' koń do ujeżdżenia powinien mieć też dobry charakter  🙄
Millenium byl na paradzie pod siodlem tez niezbyt grzeczny  😲 to dobry kon, ale jeszcze bardzo beszczelny, ze tak powiem. Mamy kilka zrebakow po nim, ciekawa jestem, jak sie sprawdza.

Quaterbacki mialam okazje jezdzic i podziekuje z gory. Inne ogiery tez maja fajne dzieci.  🤣
Anka
Pod siodłem nie gryzł i nie kopał, więc to już jakiś postęp  😁. Tak czy siak, zupełnie mi się takie zachowanie nie podobało. A Londontime nie jest popularny w oldenburgu ? Byl na paradzie, ale nie miał żadnego syna na Korungu  👀 ? Co z linią R. ? Sorry, że tak wypytuję, ale po prostu jestem ciekawa.
BTW ten Zack to mnie zupełnie rozczarował.
Londontime jest hanower.
Ktore ogiery z linii R masz na mysli?

Zack rozczarowal mnie juz na filmiku w kolekcji, i nie sadzilam, ze dostanie licencje...
Rotspon, Rohdiamant, kiedyś ich było znacznie więcej. Wiem, że Londontime to hanower, ale na Korungu były różne konie i tak sobie głośno myślę  😡
Rotspona nie spotkalam w old, Ogiery po Rohdiamant/Rubinstein pojawiaja sie coraz rzadziej, jako ojcowie matek natomiast bardzo czesto. Jak widze juz te papiery Sandro Hit - Rubinstein/Donnerhall/Florestan/Rohdiamant (niepotrzebne skreslic) to mi sie wychodzic ze stajni chce 😉

Oldenburg kocha po pierwsze Sandro Hita i wszelakich jego synow. Dimaggio, Fürst Romancier, Diamond Hit i Quaterback sa dalszymi modnymi ogierami, plus wszelakiego pochodzenia holendry. Stare linie odchodza w niepamiec. Niestety.
Ja jezdzilam teraz dwa lata pod rzad 3letnie klacze, ktore bezposrednio po Rohdiamancie byly, przyjemnosc z jazdy, nie powiem  😀  niestety, to nie sa juz moderne konie, bez zakladania nog za uszy, z solidniejsza budowa i ruchem bardziej przygotowanym na prace w pozniejszym okresie zycia, a nie na czampionaty 3-4latkow.

Westfalia wykorzystuje linie R wychodzaca na przez Ramiro na Ramzesa (podobnie jak Romadour II, dziadek Rohdiamanta): Rockwell, Rock Forever, Rewolverheld.
.... Stare linie odchodza w niepamiec. Niestety.
Ja jezdzilam teraz dwa lata pod rzad 3letnie klacze, ktore bezposrednio po Rohdiamancie byly, przyjemnosc z jazdy, nie powiem  😀  niestety, to nie sa juz moderne konie, bez zakladania nog za uszy, z solidniejsza budowa i ruchem bardziej przygotowanym na prace w pozniejszym okresie zycia, a nie na czampionaty 3-4latkow.

I tu jest pies pogrzebany, cały Świat zwariował, i nabrał rozpędu, nie wiem ,gdzie Ci ludzie się spieszą. Swoją drogą, warto było być na seminarium z dr. g.Hauschmannem, on mówił coś o koniach 4 letnich ,które wygrywają Championaty, twierdzi, że takie konie, nie dochodzą do klasy Mistrzowskiej ,naliczył  na przestrzeni paru lat,  jednego...
.... to widać co się dzieje, ile młodych koni, stoi zmarnowanych i odstawionych na bocznicę, coś w tym  jest :/
[quote author=armara link=topic=35235.msg1598245#msg1598245 date=1354096588]
Gnój to ten traken - Millenium v. Easy Game, cóż to za podłe zwierzę, cały czas próbował trafić prezentera

Dobry koń, lubię takie, to przeważnie są konie wybitne, o ile trafia na wybitnego jeźdźca  😉
[/quote]

Eeej no, a dopiero co w wątku o Totilasie było, że ważna jest dobra głowa i nawet byś sama takiego skromniejszego jakością zwierzaka, ale z dobrym łbem. To teraz wkurzony i wredny też jest dobry? 😉

Oldenburskiego związku aż tak dobrze nie znam, ale faktycznie koni po Rotsponie w aukcjach nie kojarzę. W związku hanowerskim są za to dość często - dwa ostatnie korungi i topowe ogierusy z Rotsponem na linii żeńskiej. Ja R-ki, szczególnie właśnie ze strony matki bardzo lubię 🙂 W końcu sam Rohdiamant dał aż 45 uznanych synów, więc to naprawdę cenna i solidna linia.

A Sandro Hit... gdzie nie padnie to imię, to się słyszy "Sandro Hit is Sandro Sh...t" 🤣 Więc coś w tym musi być. Nie miałam sama okazji z takim Sandro Hitem pracować, kilka oglądałam jako młode konie - przeważnie ładne i nieźle ruszające się, ze szczególnie charakterystycznym sandrohitowym galopem. Ale tak na logikę - ten ogier pokrył bardzo dużo, powinno być po nim masa koni startujących w wysokim sporcie, a jakoś ich nie widać?
Z drugiej strony wszystkie konie, które miały Sandro Hita nie jako ojca, tylko dziadka, były super fajne i miłe zwierzaki 🙂

A propos, teraz właśnie się skończył korung w związku westfalskim, filmy i wyniki są dostępne tutaj: http://www.westfalenpferde.de/

Edit: podlinkuję do razu drugiego najdroższego ujeżdżeniowca Ampere - Carabas:

i zwycięzcę korungu 😜 Laureus - Lord Sinclair I:

jeżeli chodzi o taką 'prywatną' zabawę to mogłabym mieć konia trudniejszego dla własnego 'fun'u'. patrząc jednak, że miałby to być koń 'na wyniki', preferowałabym z lepszą głową, a nieco słabszym ruchem.

oglądałam katalog i filmiki z korungu westfalskiego. zwycięzca faktycznie  😜 ostatnio zauważyłam, że konie z  Lord Sinclair I w papierze wpadają mi w oko.
bardzo podoba mi się numer 16, 17 - oba po Desperadosie. może nie powalają, ale tak jakoś w moim typie. numer 21 (Fidertanz / Mephistopheles / Rembrandt) ciasteczko  😍 itd. ... 37, 39.

skokowe też fajne, chociaż konie z korungu holsztyńskiego dużo bardziej mi się podobały ogólnie 😉
Springsieger - Coupe de Coeur / Cornet Obolensky / Fläming xx -

ukochane przeze mnie Diarado - 64
[quote author=titina link=topic=35235.msg1598354#msg1598354 date=1354103748]
Gnój to ten traken - Millenium v. Easy Game, cóż to za podłe zwierzę, cały czas próbował trafić prezentera

[/quote]

Eeej no, a dopiero co w wątku o Totilasie było, że ważna jest dobra głowa i nawet byś sama takiego skromniejszego jakością zwierzaka, ale z dobrym łbem. To teraz wkurzony i wredny też jest dobry? 😉

[/quote]

Już pisząc ten post ,wiedziałam ,że mi wytkniesz tego Totilasa  😉 😀  Czekałam tylko kiedy  🙄 😉

Lubię konie trochę z charakterem w obsłudze, ale  ich charakter nie zawsze odzwierciedla się w jezdności. Znam wiele takich, co w boksie i w prowadzeniu są ble, ale za to pod siodłem extra, waleczne, jezdne, i ambitne ( nie mylić -że ponoszące ).

Dzięki za linki z wstfalii.  😀
titina, po prostu się dziwię. Dopiero co wstawiam filmik takiego małego dynamita z okiem i niepokornością, i czytam, że beznadziejny, że lepszy tupek, bo przecież głowa. Jak Armara opisze konia, który jej zdaniem ocieka wrednością, to wybitny. Czuję się skonfudowana 🙄

Dla mnie koń z dobrą głową to niekoniecznie taki, co mu granat wpadnie pod nogi, a koń nawet nie mrugnie, nie mówiąc o ruszeniu z miejsca. Przeciwnie, koń się powinien cieszyć życiem, i ruchem, nawet jeśli czasem na ten temat musi trochę z jeźdźcem ponegocjować 😉 Koń może mieć zły dzień, być napięty, poirytowany, nagromadzić energię na poziom wcielonego diabła, ale nigdy nie powinien pokazywać niechęci czy agresji wobec ludzi. Moje młode mają czasem za uszami sporo i czasami trzeba się z nimi zdrowo namordować, ale zawsze bez problemu można je ogarnąć, podejść bez obaw z każdej strony albo wymagać czegoś, co nie jest po ich myśli. One jednak ludzi lubią 🙂 Wolę takie 🙂
Dobra, koniec OT.

Znowu zastanawiające dla mnie są ceny. 10 tys. € za ogiera? Może i nieuznanego, ale jednak takiego, który selekcję na korung przeszedł, czyli z b. dobrym ruchem, prawidłowo zbudowanego i zdrowego? Albo niecałe 20 tys. za takiego samego z licencją? Normalnie nic tylko na korungi jeździć w przyszłym roku 😲

W ogóle to lubię westfalski związek za to, że nie wyrzuca w kosmos filmików i szczegółowych rezultatów, tylko zostawia je dostępne. Hanowery i oldenburgi coś się i po korungach i po aukcjach z wszelkimi danymi kryją 😉
No właśnie - tu rodzi się pytanie co to koń z dobrą głową i co jest dopuszczalne albo nie.

Dla mnie koń z dobrą głową to (podobnie jak dla Quanty) ma prawo do złego dnia, zdenerwowania, strachu czasem ale NIE MA PRAWA do eksponowania swoich "frustracji" przeciwko człowiekowi  😉. Czyli nie dla kopania, zębów, rzucania się. A to że się gapi? Że elektryczny może i nadmiernie? O to mniejsza - ważniejsze czy chce współpracować z człowiekiem i się uczyć tego co mu człowiek proponuje. Nie musi mieć łatwo - ale ma mieć chęć  😀iabeł:
Ten też mi się podoba
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=wCYy8cwyH6Y

Ten siwy po Cupe, to żeczywiście, ...szczęka opada  🤔zczeka:
o kurcze izabel ! 🙂
tego to się w tych filmikach nie spodziewałam...  😀
To kuc, calkiem ,całkiem  😀
Anka
Gnój to ten traken - Millenium v. Easy Game, cóż to za podłe zwierzę

Ale ,umówmy się, Millenium pod względem ruchu wypadł blado.
Filmowe zaproszenie na styczniowa aukcje koni hanowerskich, z milym akcentem na koniec:

A orientuje się ktoś jakiego rzędu sumy tam padają? szczególnie interesowałyby mnie pierwsze dwa 😜 chciałabym wiedzieć czy moge sobie pomarzyć za 10 lat o takim , czy od razu dać spokuj  😉
Jest sukces w Neustadt, ogier wyhodowany w Polsce uzyskał niemiecką licencję  🏇
więcej
Super!
Ciekawe jak Niemcy wymawiają 'Ksiśjimhir' 😁
Jestem bardzo ciekawa gdzie poszedł i niemal pewna, że nowi właściciele zaraz mu zmienią imię  😁
Świetny ten kasztan, aż szkoda, że tak tanio sprzedał skórę - serio, jakbym była na miejscu, to bym przebiła cenę 🍴 Bardzo fajny zwierz!
Świetny ten kasztan, aż szkoda, że tak tanio sprzedał skórę - serio, jakbym była na miejscu, to bym przebiła cenę 🍴 Bardzo fajny zwierz!

Ruchowo super, skokowo też super (nawet mam wrażenie, że gdyby nie zrzutka to murowany kandydat do premii) szkoda go za takie pieniądze - mam nadzieję, że nie zginie w tłumie 🙂
Dokładnie to samo uważam. Jako reproduktorowi nie będzie chłopakowi może za lekko (bo konkurencja ogromna i tacy więksi ogiernicy wykładają naprawdę spore zasoby na promocję), ale użytkowo koń wyśmienity. Ciekawe, czy Bieliny mają więcej takich perełek?
Herning, Dania - uznawanie ogierów DWB i aukcja

Będzie Carl Hester - na FB pochwalił się że przez weekend przejeździ tam 75 koni

Na razie prezentacja ogierów na lonży

https://www.clipmyhorse.de/en/live/channel/5
Aukcje, aukcje, taka mnie naszła refleksja, w Polsce Zinedine miał chyba 3 czy 4 źrebięta, w Niemczech już drugi ogierek został wyselekcjonowany na aukcję
Klik i klik dla zainteresowanych.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się