Forum konie »

Aukcje koni za granicą

Spokojnie z tym milionerem, możemy zacząć od zbiórki na źrebaka.
Źrebaka można na miejscu wygrać, los to 5€ 🙂 Szansa 1 do kilku tysięcy zwiedzających jest nawet realna  😀iabeł:

Bardzo przyjemne w tej edycji ceny, jak widać bez szaleństw i setek tysięcy euro, ale z drugiej strony wśród koni nie było tym razem jakichś szczególnych gwiazd. W ogóle mam wrażenie, że ta kwietniowa aukcja jest zawsze skromniejsza pod względem wydatków. Może dlatego, że dużo tu zawsze młodych koni, które dopiero z początkiem roku zaczynają pracę pod siodłem i te pół roku później, na jesieni, potrafią się znacznie lepiej pokazać?

nine, urocza ta mała Totilaska 🙂
Ech marzy mi się, żeby tam jechać... Ta zapowiedź aukcji wygląda jak trailer do jakiegoś dobrego filmu 😀 Kiedyś spełnię to marzenie, jestem pewna na 100% 🙂

To pojedziemy razem 😁
Co prawda konie holsztyńskie i w Neumunster, ale za to...

http://www.swiatkoni.pl/news-display/5005.html

Zapewne jak wróci armara, to opowie wrażenia na żywo  🙂
Fantastyczna sprawa tyle powiem, na zachęte kilka zdjęć i film czempiona:

Czempion - Quvee Prestige (Quidam de Revel x Cento) kupiony do PL za 260 tys. euro

Cascadello II (Casall x Clearway), najdroższy, spredzany za 450 tys. euro, a jednocześnie bardzo kontrowersyjny - skakał tak jakby był barowany....

Z ciekawostek - wśrod siedmiu premiowanych ogierów dwa były "ujeżdżeniowe" - jeden uzyskał nawet tytuł Wiceczempiona.
A kto go z Polski kupił? 🙂
jak wspomniany jest Rosnówek, to pewnie wechta sobie nowy nabytek zdobyła.
Czempiona i uznanego Chupalino (Clarimo x Caretino) kupiła Wechta. Ogiera Cartosi (Catoki) i nieuznanego Quidams Star (Quidam de Revel x Chello I) kupił inny Polak, który póki co nie chce się ujawnić.

Chupalino

Cartosi
branka Quvee Dream i Cascadello II zostały zakupione przez pana Wechte do jego stajni w Rosnówku.

Cascadello II - został w Niemczech. Jest tak jak napisałam w poście wyżej 😉
Armara - Super relacja! Widzę, że w Neumunster jak zawsze klasa i organizacja imprezy na wysokim poziomie. Lubie to miejsce, ale niestety nie było mi dane pojechać. Czekam na więcej zdjęć ;-) Super!

Ceny potężne.. ja sobie nie potrafię nawet tego wyobrazić. Taka luźna licytacja i bagatela setki tysięcy euro...
Czempiona i uznanego Chupalino (Clarimo x Caretino) kupiła Wechta. Ogiera Cartosi (Catoki) i nieuznanego Quidams Star (Quidam de Revel x Chello I) kupił inny Polak, który póki co nie chce się ujawnić.

Chupalino

Jest gdzieś film z jego skoków, ile ma wzrostu? Jak dla mnie kapitalny rodowód na reproduktora, bardzo mocno skonsolidowany. 😀
Amarotsa
Dziękuję  :kwiatek:
Zdjęcia powolutku pojawiają się tu i tu. Wróciłam do domu wczoraj ok. 18, dziś zaraz powinnam wrzucić wyniki i jakąś krótką relację na bazakoni.pl
Ceny - szaleństwo, zwłaszcza za mocno kontrowersyjnego Cascadello, na aukcji wierzchowej najdrożej sprzedał się koń... ujeżdżeniowy (sic !).
titna
Film czempiona wrzuciłam w jeden z moich poprzednich postów, Chupalino znajdziesz TUTAJ.

Prawnuk polskiego og. Barnauł, jeden z najlepiej skaczących Caleon (Caretino x Cassini x Barnauł xx)
film
Armara a jakie masz zdanie o Cartosi ....
Ciężko mi go ocenić, bardzo lubie jego ojca, ale wydaje mi się, że tak jak on Cartosi choć niemal perfekcyjny technicznie nie ma w sobie takiejj "ikry". Catoki x Cassini imo zwiastuje, że to może być duży, mocny koń (już taki jest), poza tym jest bardzo poprawny, chwytający za oko. Powinien chyba kryć klacze zaawansowane w krew.

Diamaro (Diarado x Candillo)
chupalino i cartosi. oba do mnie trafiają. ciekawa jak się będą pokazywać w przyszłości 🙂
armara, zaciekawiłaś mnie - po czym sędziowie i publika wnioskują, że Cascadello mógł być barowany? Faktycznie dziwnie pracuje nogami, ale da się to jakoś poznać ewentualne barowanie młodziaka prze aukcją?

Super, że trafiły do nas takie świetne konie, nie mogę się napatrzeć!!
A jest gdzieś film z tym Cascadello?
Dzionka
Jednego z koni wycofano w trakcie ostatniego treningu przed Korungiem. Cascadello II skakał z olbrzymim zapasem, po jednym kontakcie z dragiem skakał jeszcze wyżej, ja tego nie wymyśliłam, na konferencji prasowej "góra" tłumaczyła się dość dziwacznie. No cóż.
Ja tam fachowcem nie jestem i na aukcji nie byłam ale dziwię sie co takiego ma Quvee Prestige że wygrał
mnie on jakoś na kolana nie powala - no i mały jest strasznie
co on ma takiego czego inne konie nie miały
co było oceniane- pokrój , skoki i co jeszcze - jestem bardzo ciekawa
gdzie są szczegółowe noty do "obejrzenia" ?
Galeria ze skoków TUTAJ
777
Oceniany jest pokrój, ruch i skoki. W komisji gwiazdy światowego formatu m.in. Achaz von Buchwaldt, czy Thomas Nissen ("szef" Zw. Holsztyńskiego) + gościnnie reprezentant księgi KWPN. Trzeba pamiętać, że to 2,5-latki, jeszcze urosną i się rozrosną. Co nie zmienia faktu, że wzrost koni w Niemczech i Holandii z roku na rok spada - było bardzo dużo koni w granicach 165 cm.
Dla mnie Quvee Prestige wyróżniał się bardzo, choć w zasadzie z tych niemal 80 koniu, zupełnie odstających było ledwie kilka. Niesamowite.
Obejrzałam filmiki, dla mnie Quvee Prestige się wyróżnia głównie lekkością. W skoku jest b. dynamiczny, lekki i szybki, bardzo mi się to podoba 🙂 Ale wszystkie bym przygarnęła 😉
Mam taką sugestię, może zmienić temat wątku na np. Aukcje koni za granicą?

777
Nie napisałam jeszcze o ocenach - nie, oceny nie są jawne i w ogóle trudno je uzyskać (nawet z archiwalnych imprez).
Wojenka
Świetny pomysł, tylko jak go zrealizować ?
założycielka wątku nie powinna mieć z tym problemu 😉
Dzionka
Jednego z koni wycofano w trakcie ostatniego treningu przed Korungiem. Cascadello II skakał z olbrzymim zapasem, po jednym kontakcie z dragiem skakał jeszcze wyżej, ja tego nie wymyśliłam, na konferencji prasowej "góra" tłumaczyła się dość dziwacznie. No cóż.

Widać komisje dają ciała nie tylko u nas. Większej bzdury nie słyszałam. Koń ,który jest bardzo ambitny, po zetknięciu się z drągiem, zawsze się poprawia, a koń barowany, no cóż, raczej przeciwnie, do tego może się niespokojnie zachowywać nad przeszkodą. Jak tak dalej będą oceniając swoje ogiery, to pozbędą się sztuk na prawdę wartościowych, ale to już ich problem. Zresztą pewną stagnację w hodowli w Niemczech już widać. Francuzi i Holendrzy, mają o głowę lepsze skoczki.
No nie wiem titina te konie w większości nie dość, że skakały to jeszcze się ruszały i prezentowały doskonały typ. Nam do takich baaaaaardzo daleko. 🙁

A to jeszcze takie ciasteczko z polskimi korzeniami (prawnuk og. Barnauł xx)
armara rowniez bylam na aukcji 🙂szkoda,ze sie nie poznalysmy,widzialam kilku polakow ale bylo mi glupio zaczepic 🙄
Co do ogiera Cascadello II,w zeszlym roku zostal sprzedany jego pelen brat za kwote 600tys E i kupil go ten sam wlasciciel,mozna pozazdroscic funduszy 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się