nokia6002, - vw amarok?
Tussonem ciągała znajoma jednego konia plus paka i graty na luzie, ale nie wiem jak z dwoma, bo chyba nie miała okazji. Natomiast to już jej któryś Hyundai używany też do ciągania i była z każdego zadowolona 🙂
nokia6002, Hybrydy w rozsądnej cenie nie pociągną przyczepy. o dmc 2 t. Szukaj silników benzynowych lub diesli. Typu Sorento lub Kodiaq albo jakieś używki
nokia6002, a co ma cena do ciagnięcia przyczepy? Przeciez zalezy od homologacji auta, a nie ceny.
Z nowych aut pociagnie 2 konie : Skoda Kodiaq, Skoda Suoerb kombii 4x4, VW passat kombi 4x4, oczywiście mam na mysli diesel.2.0.
Masz jeszcze nowe mazdy cx60 oraz cx80 z dieslem 3.3.
Do tego Audi q7 tez top, ale tu cena kosmos.
nokia6002, My mamy Mazdę CX5 w dieslu. Spoko się jedzie, daje radę na luzie z dwukonną przyczepką. Ma tą zaletę, że na co dzień tym też pojedziesz spokojnie i nie zbankrutujesz na paliwo.
nokia6002, jeszcze Kia Sorento, ma 2,2 diesla oraz toyota highlander, jeśli toyota w hybrydzie , bo 2,4 benzyna. Jednak highlander drogi i nacisk pionowy na hak ma dość niski( nie uciąg).
Ja szukałam tak auta 1, 5 roku temu i miałam budżet 200.
nokia6002, tysiąc razy lepiej się jeździ automatem 😀 Ja ciągam starą X6 BMW, disel w automacie i idealnie się nią jeździ z przyczepą, jak muszę ciągnąc manualem to wiem ze podróż będzie dużo gorsza.
nokia6002, Jazda automatem z przyczepą jest zdecydowanie wygodniejsza, szczególnie w korkach i na podjazdach , a na jednym i drugim łącznie to w ogóle nie ma porównania.Warto jednak zaopatrzyć się w pojazd z odpowiednio mocnym silnikiem. Skrzynia automatyczna wymaga odpowiedniej "higieny" tzn zmian oleju regularnie co ok. 60 tys km nawet gdy producent milczy w tym zakresie. Trzeba pamiętać też o nawykach używania. Kiedyś byłem sceptykiem jeśli chodzi o automaty, dziś odwrotnie, choć manualów nie dyskryminuję. Co do wyboru silnika to jest większy problem - dobry silnik to rzadkość obecnie. Diesel na krótki trasach rozpadnie się szybko, benzyna będzie ok gdy nie będzie to silnik downsizingowy (najprościej: z małej pojemności wykręcono turbinami dużą moc np silnik 1,2 o mocy 140 KM lub więcej)
nokia6002, sprawdzaj DMC przyczepy kazdej takiej kombinacji model+konkretny silnik+skrzynia bo sie mozna zlapac. Tak jak Perlica mowi Kodiaq w benzynie nie bierze na hak tyle co diesel. Ogolnie diesle lepiej radza sobie jak holowniki - zwykle auta z dieslem sa ciezsze i maja wyzszy moment obrotowy.
donkeyboy, dobrze to ujęłaś. nokia6002, przy odbiorze auta z salonu możesz się zdziwić, że zamówiłąś auto, a ono nie ciągnie ile potrzebujesz i sprzedawcy aut nie kumają tematu wogóle. To trzeba sprawdzić w homologacji danego egzemplarza, bo zależnie od wyposażenia będzie mieć inną ilość na haku, nawet w tej samej wersji silnika. Bo wiadomo zanim auto kupisz to ono nie ma dowodu rejestracyjnego.
Przerabiałam to jak kupowała moje 1,5 roku temu.
ISUZU D-MAX, przyzwoita cena, fajny komfort, nawet nie czuć, że ma się przyczepę na haku z 2 końmi , na zabudowanej pace mieści się cały sprzęt na zawody + namiot / camping. Łatwo przewozić paszę. Jako auto na co dzień trzeba brać pod uwagę, że paka nie jest w 100% szczelna jak bagażnik.
A no nie ma jeszcze się produkuje. Koszt 214 tys.
Zapewniali nas że uciągu ma 2300.
Nasza przyczepa ma 1100. Wiec jeśli wezmę dużego i hucuła to mogę jechać.
Temat auta powraca u mnie jak bumerang 😅
Czy ktoś miał okazję ciągnąć przyczepę Skodą Octavią 3 (ona ma na haku 2tony, kombik, długa duża, wersja Scout podniesiona, 4x4, spalanie przyjemne, pojemny mega bagażnik i samochód na codzien też nienajgorszy 🙂 )
Lub Ford Kuga (na haku 2t, niewiele cięższy od Octavi, 4x4, spalanie też fajne, wygląd na codzien też nienajgorszy 😅😉
Myślałam o Land Rowerze 2 generacji lub Range Roverze jakimś nowszym, ale części do tych aut i ich awaryjność mnie trochę przeraża
Scoda i ten Ford mają bardzo przyjemne opinie i dużo kilometrów wiele aut na ogłoszeniach porobione więc widać że jeżdżą 🙂
Muszę na początku kolejnego roku zmienić auto a w trakcie budowy domu niestety nie jest to takie łatwe finansowo 🙈 temu szukam jakiś opcji używanych przyjemnych cenowo i jednocześnie bym mogła bezpiecznie zapiąć przyczepę i jechać 😉
Nie mówimy o trasach zagranicznych i w największe zamiecie śnieżne bo wtedy to zaufanie mam tylko do Ramów itd. ale o normalnych warunkach codziennych 😜
Piaffallo, Skoda to niezły wybór, choć preferuję większe aura, Discavery jest fajny , ale trzeba starannie dobrać egzemplarz. Silnik 2.5 diesel jest mega ekonomiczny autobptowadzi się super wygodnie i bezpiecznie.
Ja ciągnę Land Roverem Freelanderem 2 od 8 lat, 5 lat manualem i teraz mam automat. Diesel 2.2. Jestem bardzo zadowolona, a do tego spalanie bez przyczepy bardzo na plus. Części nie są aż tak drogie.