Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

Euroriding to nazwa firmy produkującej siodła tak jak kieffer, prestige

flexible points informacja o elastycznej terlicy

model niestety nie jest tutaj zawarty. Po zdjęciach siodło przypomina model diamant, ale nie jestem w stanie określić, czy na pewno i jaka jest to wersja.

edit na 99% jest to euroriding diamant wersja z niebieskim znaczkiem, jeżeli chodzi o rozmiar to wygląda na jakąś 16 😁

zdjęcie z internetu
No właśnie też się zastanawiałam czy to nie Diamant 🙂 i ciekawe, bo ja jestem kawał ludzia (176cm, 63kg) a wcale nie czułam się w nim jak klin, było po prostu rewelacyjne, tybinka z perfekcyjną długością dla mnie, a i siąść gdzie było.
Gdzieś kiedyś przewinęła mi się taka teza, że te małe Diamanty coś w sobie mają 🙂

Przymierzam się powoli na siodło i chcę wiedzieć w czym z grubsza przebierać 😎

Czy zna ktoś siodło z głębokim siedziskiem w rozm. 17 - jak np. w Ratomce i krótkimi tybinkami jak np. w Lucky Dressage? Znajdę w ogóle takie siodło?
Jeździł ktoś z was w siodle Wintec 500 Dressage z tym systemem powietrza w poduszkach podbicia?
Wygodne?
Raczej dla tych co wolą swobodę i nie lubia wielkich poduch kolanowych czy klinów trzymających nogę czy bardzo usadzające i trzymające?

Dobrze wiedzieć, żeby przypadkiem nie organizować podwórkowych zawodów, jak się nie będzie miało przynajmniej na flo dla wszystkich uczestników, a najlepiej dla wszystkich flo, a dla pierwszych 3 miejsc pucharki plus nagrody, bo powiedzą że żenujące. Hmm, a z drugiej strony narzekania ze zawodów mało, a zwłaszcza ujeżdżeniowych. Ludzie, wiecie jakie to koszty?

edit: nie będę kasować posta, bo jest do niego odpowiedź, ale pomyliłam wątek  😉 😡
Akurat na podwórkowych zawodach nagrody zazwyczaj są świetne😉 Nie uwierzę,że organizatorów regionalek nie stać na flo za 3zł.
dziwczyny wątek pomyliłyście! to jest wątek o siodłach ujeżdzeniowych, a nie kącik ujeżdżenia  😁
Hehe faktycznie😉nie patrzyłam na tytuł tylko odpisałam na post😉
ja dokładnie to samo  :emot4:

edit: to jednak ja pomyliłam całkiem wątek - weszłam w Kącik Ujeżdżenia, wróciłam na stronę główną i jednak zdecydowałam się, że wrócę i jednak odpiszę i przez pomyłkę weszłam nie w Kącik, a w Siodła Ujeżdżeniowe  😂
jest jedno - DEVOCOUX

Czy zna ktoś siodło z głębokim siedziskiem w rozm. 17 - jak np. w Ratomce i krótkimi tybinkami jak np. w Lucky Dressage? Znajdę w ogóle takie siodło?

jest jedno - DEVOCOUX

[quote author=Strucelka link=topic=300.msg741690#msg741690 date=1287517728]

[/quote]

Losak czy ty na klinice z Kyrą właśnie w Devocoux siedziałaś?
nie, ratomce, bo ja mam bardzo dlugie nogi.... 😉
lostak, a które z modeli Devocoux spełnia kryteria wymienione powyżej?

Czy jest sens kupowania siodła Devocoux używanego? Mam na myśli, że z tego co mi się wydaje, to one są robione na miarę, więc może dużo trzeba by było ich przerzucić, żeby trafić na odpowiednie.

tajnaa ja miałam isabelkę z tym systemem. Według mnie isabelka jest bez porównania lepsza od innych modeli tej firmy.
Naboo, pytaj quanty, ona kupila to które ja przymierzalam i bylo wspaniale.  nie znam sie na ich modelach.
Naboo dzięki 🙂 na wiosnę planuję coś kupić niedrogiego i zastanawiam się właśnie nad czymś syntetycznym.
lostak dzięki. Zapytam.

tajnaa mogę udostępnić na jazdę próbną isabelkę, którą mamy, ale bez systemu cair, żebyś wiedziała jak się w tym siedzi
Wiem, że są super, jeździłam już w niej  💘 ale cena troszkę odstrasza. Planuję coś do 1500 zł tak do rekreacyjnej jazdy.
Ten mój Devoucoux to model Mendia. To bardzo złe siodło, bardzo złe... Tak złe, że jak się w nie wsiądzie jeden raz, to potem zostaje wypalony przed oczami na czerwono napis "MUSISZ JE KUPIC!". Ten napis znika dopiero wtedy, jak zrobisz przelew za sioło, czyli totalna masakra...
Nie przesadzam. W siodło wsiadła trenerka - zamówiła takie same. Ba, pożyczyłam siodełko właścicielce innego modelu Devoucoux (Makili) - pojeździła, zsiadła, złapała za telefon do przedstawiciela Devoucoux i uzgodniła wymianę za dopłatą, jak tylko pojawi się dostępne siodło Mendia...
No właśnie - jak tylko się pojawi. Siodeł z drugiej ręki praktycznie na rynku nie ma. Moja trenerka "zaklepała" sobie potencjalne siodło w okolicach 10go września - do dzisiaj nie ma żadnej dostępnej sztuki 🙁 W ogóle udało mi się wyśledzić tylko jedną Mendię z drugiej ręki w internecie - na francuskim ebayu. Kupowanie jednak drogiego siodła bez przymiarki via net to jest trochę śliska sprawa. Tym bardziej, że te siodła faktycznie nie są robione na sklepową półkę, tylko pod konkretnego jeźdźca. Ja mam mega szczęście, bo trafiłam z krótkimi tybinkami w sam raz na moje odnóża 😁

Aha, to jest siodło bardzo głębokie, wygodne, zasysające - ale polemizowałabym z faktem, czy ono bardzo trzyma. To fakt, prowokuje puszczenie bioder i robi "długą nogę", ale wymusza też pracę nad łydkami, bo od kolana w dół ma się wrażenie jazdy na oklep 🙂 W ogóle jest jednotybinkowe, bliziutko konia i super się go przez to czuje.
a ja od 3 tygodni jestem posiadaczką Winteca Pro Dressage (stary model) z systemem Cair. Jak dla mnie fantastyczne🙂
quanta ten mały brzydal? 😁

Niestety Devoucoux to za wysoka półka dla mnie 🙁
A Twoja trenerka nadal ma Lucky Dr? Ona chyba zadowolona, bo drobna jest, nie?
Ja mam 167cm, średnie nogi, ale mam manię przylegania całych łydek do konia. Mogłabym mieć Ratomkę, gdybym obcięła jej tybinki w połowie 😁 A na 16 mam za duże dupsko 👿 Gdyby Lucek był 17... 😕

a Euroriding Achat?
Ze mnie dresażysta żaden ale jeżdżę ujeżdżeniowo od jakiegoś czasu w pożyczonej Ratomce i jest genialna jak dla mnie🙂 super mi się w niej siedzi i jeździ lepiej niż np. w Sylwestrze Daw Mag, w którym też miałam okazję siedzieć.
quanta dzięki za błyskawiczną odpowiedź  🙂
Strucelka, Kieffer Wien też ma dość krótkawe tybinki, ja mam 175 i zdecydowanie były za krótkie. Siodło ma średnio głębokie siedzisko, małe klocki, daje dużo swobody ale sugeruje jak siedzieć 😉 Takie trochę dziwne jest, te siodło jest bardziej hmm wszechstronno-ujeżdżeniowe, nawet da rade w nim niższy krzak w lesie przeskoczyć 😁

Teraz mam Passiera GG i jest najlepsze z moich dotychczasowych modeli siodeł 🙂
Andre dzięki :kwiatek: ale podlinkowałam i jakoś do mnie nie przemawia 😉
a więc jedyne co mi zostaje to... zrobić liposukcję pośladków i wcisnąć się w Lucka 😁 😜
Strucelka, a ty nie jeździłaś w Top Dressage? Czemu chcesz zmienic?
Jakie firmy robią ujeżdżeniówki jednotybinkowe? w sumie w necie znalazłam 2, nie wiele  🤔
Devoucoux, Prestige - na bank, hmm - wydaje mi się że jakąś jednotyinkową Cobrę widziałam, ale głowy nie dam...
Na pewno też Zaldi
oo fakt - masz rację - nawet miałam okazję macać...
epk tak, obecnie mam Top Dressage i tak jak mówiłam, mam manię pełnej łydki przylegającej do boków konia, a nie jej 1/4 😁 poza tym Belfast wymaga takiego jeżdżenia, a mnie samej też dobrze się w Lucku jeździło. Miałam w zeszłym roku na próbę, ale się rozmyśliłam, bo mama i znajoma powiedziały, że nie jest gabarytowo na moje 4 litery 🤔
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się