Ja mam Titana, raczej na dłuższą nogę i wydaje mi się że na raczej szczuplejsze uda - ja mam takie okrąglejsze 😡 i dlatego trochę mnie zakleszcza, chociaż tyłek bez problemów mi się w 17 mieści (rozmiar ciuchów 36/38) . Ale ogólnie bardzo wygodne i miękkie
lillid- czy klocek w twoim siodle był dobierany indywidualnie czy masz standardowy? Jak oceniasz rozmiar siedziska? czy Passer są standardowe czy wypadają trochę większe? I jeszcze jedno pytanko: jak z długścią paneli? Ja potrzebuję krótkie...
Przepraszam za późną odpowiedź. Klocek mam standardowy, jest na rzep, więc mogę go wymienić. Jeśli już, to na mniejszy. Siedzisko jest dość głębokie, mam 17" i jest idealnie (mam 168 cm wzrostu i 60 kg wagi, średni tyłek). Jest ciut luźniej niż w Equipe 17". Panele są krótkie, moje mają 48 cm, a są standardowe.
Cześć 🙂 Jakie są aktualne opinie o siodłach HB? W stajni sporo ludzi jeździ w ich skokówkach,a ostanie opinie o ujezdzeniowkach znam sprzed dobrych 3 lat.
Alcatraz my użytkujeny już trzecie siodło HB z czego 2 to ujeżdżeniowe. Mówiąc krótko jesteśmy zachwyceni. Siodła szyte idealnie na miarę konia i jeźdźca (do tego stopnia, że wszelkie zachcianki spełnione 🙂😉. Konie swietnie progresują w tych siodłach a serwis jest szybki (korekty gdy koń się rozbuduje) i skuteczny. Ponadto firma HB dopasowała kilka siodeł innych firm w naszej stajni. Zawsze gorąco polecamy HB innym. Jeśli masz szczegółowe pytania pisz śmiało na PW.
Ps. Jakość czyli wykonanie i skóry jest absolutnie na najwyższym poziomie.
Cześć, przymierzam się do zakupu siodła ujeżdżeniowego, nie spieszy mi się więc mogę spokojnie szukać. Potrzebuje siodła, które umożliwi mi jazdę na takiej bardziej zgiętej nodze, źle się czułam w siodłach, które miały taki długi wręcz pionowy klocek z przodu trzymający udo w pionie. Jakie są w kraju dostępne firmy, które handlują nowymi lub używanymi siodłami i można kilka siodeł na koniu przymierzyć i sprawdzić? Znalazłam przedstawicieli prestige, equipa, erreplus, kieffer (są w koniku ale nie wiem czy przedstawiciel fachowo mierzy itd. i jakie są możliwości szerokości lęku tych siodeł). No jeszcze HBC i Dwa-MAG oczywiście, to wiem. Wiem o Klinice Siodła i Traveling Saddler (nie wiem jakie oni mają siodła w ofercie i czy mają). Kiedyś był Sommer i przyznam, że opus by mnie mega interesowała ale nie mogę "Pana Sommera" w necie znaleźć. Będę wdzięczna z odp tutaj lub na priv 🙂
Cejloniara niebawem Daw Mag wypuści nowy model ujeżdżeniówki na wzór Hennig Sofa. Monoflap z klockiem na rzep, który można ustawić sobie jaki komu pasuje.
Constantia, - ja o tym niebawem słyszałam jakieś 3 lata temu 😁 I byłam szczerze zainteresowana, ale jakoś mi przeszło, jak firmę lubię, to w zapowiedź już mało wierzę.
W przerwie między świętami a nowym rokiem macałam to siodlo jak byłam w Mosznej. Wrażenie bardzo dobre i moja przyjaciółka w nim jeździła, była bardzo zadowolona. Może pod koniec stycznia bądź w lutym tam pojadę to postaram się wsiąść w to siodło.
Z jednego konia o nietypowym grzbiecie, któremu po 10 latach w końcu dopasowałam siodło przesiadam się na drugiego o równie nietypowym, choć tym razem zupełnie innym grzbiecie. Koń jest mocno wykłębiony, kłąb jest wyzej niż zad. Do HB Contact mam termin na wrzesień, do tego czasu musze w czymś jeździć i to najlepiej tanio, bo się totalnie spłukałam. Czego szukać? Czytałam, że Passiery i Kieffery się nadają na wykłębione konie, czy jakieś szczególne modele? Czy ktoś w okolicach Wawy mógłby mi Passiera czy Kieffera dostosować? Załączam zdjęcie konia. Dodam, że on ma 170 w kłębie, ja 170, 52kg
Stare i tanie kiffery na wykłębione konie to np. kiffery action. Wadą (jak dla kogo) są wielkie klocki. Długa noga jak twoja nie powinna mieć problemu. IMHO po 3 miesiącach pracy będziesz prędzikiem siodło zmieniać bo koń podniesie grzbiet. Przy takiej budowie bym się zastanowiła czy tych właśnie 3 miesięcy w skokówce nie pojeździć najpierw.
kotbury no nie wiem, to dorosły koń jest, ujeżdżeniowo C+ 😉 Zdjęcie pewnie niefortunne, bo wygląda na nim, jakby przód i tył był od innego konia. Diakonka myślę, że dobrze kombinujesz. Prędzej kupisz używanego passiera, jakiegoś GG, żeby miał szeroki kanał. Kieffery z drugiej ręki, nawet nie najstarsze, są jakieś wąskie na moje oko, a on na oko jest dość "kościsty"
Koń jest roztrenowany od jakis 2 mcy, może dłużej nawet. Ale faktycznie był w ciągłym intensywnym treningu przez kilka lat. Czy ktoś w okolicach Wawy mógłby mi Passiera czy Kieffera dopasować?
Diakonka wypełnienie może zrobić Magda Saracyn na miejscu w stajni, ale tu ponoć trzeba dobrze wiedzieć samemu, co się chce osiągnąć. W Warszawie jest też Michał Dobrowolski, merytorycznie jest super, ale sam robi jedynie pomiary i odsyła siodło do rymarza (oczywiście za całą usługę bierze odpowiedzialność). Michał jest sporo droższy.
lillid, o to już coś, czyli mogę kombinować. Będzie u mnie przedstawiciel Prestiga na dniach, zobaczymy, czy da się dopasowac Doge, Rome lub LCD, bo akurat takie aktualnie używki są na sprzedaż. Ktoś używał tych siodeł na wykłębionych koniach?
edit: a Daw Mag zrobi mi siodło na takiego konia? 🤔wirek:
Diakonka, Daw-mag nie wiem. Ja mam Prestige Venus i na wykłębionego konia jest ono średnim pomysłem. Na bardzo wykłębionego konia zakładam Amerigo Vega i leży dobrze, ale pod warunkiem Mattesa z korektą.
Na pasowanie pana Pawła nigdy nie narzekałam. Kupiłam od niego kilka siodeł i coś tam sprzedałam. Zawsze byłam zadowolona. A mam wrażenie, że mój śrup jest najbardziej wykłębiony w całym mazowieckiem 😁
Na tego wykłębionego mam też ogólnoużytkowego Daw-maga Huberta i też dobrze leży z korektą Mattesa.
EDIT - jeśli chodzi o Kieffera Actiona to rzeczywiście ma wycięty lęk i pewnie by się nadawał, chciałam tylko uprzedzić, że jest to siodło mocno ortopedyczne. Ja tam takie lubię, ale wielu osobom nie pasuje. Miałam takiego Kieffera z 10 lat i był bardzo trwały a kupiłam używanego. Niestety jak się zestarzał to się siedziało jak na desce.
Diakonka, - z daw-magiem dużo zależy od przedstawiciela. Ja miałam dokładnie pomierzonego konia i siebie, prawie szyłam... i zostałam wsadzona w albiona, na którego zachorowałam totalnie (btw. sprawdzi się na wykłębionym koniu). Jednak konsultacje i opcje dopasowania pełna profeska 🙂 Moja mama jeździ w siodle daw-maga po modyfikacjach i jest w 100% takie, jak miało być, a fizjo była pod wrażeniem tego, w jak rewelacyjnym stanie są panele po kilku latach użytkowania. Tylko... jak nie trafisz na dobrego przedstawiciela to kicha z pasowaniem może być 🙁
Dance Girl, mi pan Paweł dopasował w końcu po latach siodło dla Diakona, bo za pierwszym podejściem się nie udało 😉 Ok to Venus odpuszczam, bo też chciałam sprawdzić.
keirashara, a kogo możesz polecic w takim razie a kogo nie? może być na pw Jaki to w ogóle koszt w Daw Magu?
Pan Łągwieka, ale tu nie było dużo do pasowania do konia, bo standardowy bardzo - więcej przerabiania było pod mamę 😉 Ma model, z kołkami mocno blokującymi od góry, wtedy mial takie tylko kieffer koof skokowy, jej koń to był za młodu niezły diabeł - mi samej tyłek uratowały kilka razy 😉 O kosztach się nie wypowiem, bo siodlo mamy było szyte 10 lat temu, ja swoje ujeżdżeniowe też już trochę mam, cenniki są z pewnością inne.
Słuchajcie stawiam dobre wino jak ten koń za max 3 miechy nie podniesie tych pleców.ok? Wysyłam pocztą na własny koszt 🥂 ...chyba, że ma coś z garem i będzie chodził z głową w chmurach albo ma coś z tymi plecami. Ja bym serio najpierw go pojeździła w skokówce, choćby przez miesiąc bo z kupowaniem i pasowanie używanej ujeżdzeniówki może to trwać dłużej niż miesiąc a koń się w tym czasie przebuduje.
Prawda że kiffery action-ortopedyczne.
Też mam amerigo Vega i też mega wykłębioną kobyłę. Siodło marzeń moje aktualnie. Choć mogłabym mieć pół całą w zadku większe.. cóż dieta mnie znów czeka.