A co myślicie o Kiefferze Lech Profil ? Wiem że nie jest to siodło z najwyższej półki ale bardzo podoba mi się ta ujeżdżeniówka Jeździłam na takim samym tylko czarnym i ,nowszym' modelu , jak dla mnie ok przez jakiś czas jeździłam w Prestige Doge i mi nie pasowało jakoś ...
Dresage Dream nie ma na stronie bo to nowości i pojawi sie dopiero teraz. Aktualnie tester jest u nas w stajni do wyjezdzenia 😉 Kolezanka zamowila dzisiaj to siodlo dla siebie w wersji z krotsza tybinka i klockiem . Wczoraj znowu w nim jezdzilam i uwazam ze jest bardzo udane. W przeciwienstwie do wiekszosci Prestigy nie nalezy do mieciutkich siodel.Wszystko co jest w tym siodle jest ograniczone do minimum i dla mnie takie rozwiazanie jest idealne. Prowokuje gleboki dosiad ale nie powoduje ze nie mam mozliwosci ruchu lydka . Jesli skroca klocek w tybince xs to bedzie idealne dla krotkonoznych, bo nie blokuje kolana i daje oparcie na udzie 🙂 Jak w nie siadam to czuje ogrom luzu 🙂 A wczoraj jeździlam w wintecu 500 na skokowych strzemionach i potem przesiadlam sie na innego konia w tego Dreama i docenilam fakt malej ilosci siodla pod pupą... .
Wiecie co sobie pomyslalam... szkoda ze Bogdan nie robi ujezdzeniowych monoflapów... 🙄 🍴
dla krótko i grubonogich polecam stubbena scandicę 😉 już drugi raz mam przyjemność jezdzić w tym siodle i klocek jest ułożony tak ze nawet przy krótkim i grubym udzie, przy ugiętej nodze blokuje udo, nie kolano 🙂
escada, mam wrażenie ze wiele osob ma na początku jazdy w Scandice "efekt wow". Mi po jakimś czasie minął i okazało się że Scandica nauczyła mnie wielu złych rzeczy. Chociaz może wtedy byłam zbyt mało swiadoma, szukałam tylko swojej wygody...
U nas Bogdan był w weekend i się okazało, że 34 prestige to jednak dużo mniej niż 34😉 i mamy siodło do poszerzenia... Tak więc teraz poszerzamy a na przyszły rok kupujemy Bogdanowe😉 i już wiem, że klocki też będą na wymiar, więc się skończą dylematy.
Bogdan Nie mogłam odebrac telefonu,. bo od jakiegos czasu go nie mam 😉 A ja na ślasku i tak, nie w małopolsce. Swoja droga nie ja kupowałam siodło więc pomiary w sumie nie były potrzebne, a chetnych na slasku zebrało sie zaledwie garsta i nikt do konca nie mógł sie zdeklarowac czego chce.
stubben tristan 🙂 ogólnie siedzi mi się super. ale wolę się jeszcze skonsultować.
na rudego też dobre. tylko przez ten brzuchol jak każde nam zjeżdża trochę do przodu. dzisiaj osiodłam jeszcze z podkładką - sprawdzę czy się mieści. no i jak widać nie mamy na razie popręgu uj.
quanta, chętnie. nawet ze 2 dziurki powinny iść w dół. ale niestety póki co to na takich (jak na zdjęciu) jestem już jak paralityk i nie umiem w tym jeździć 😡 tata nakręcił filmiki z jazdy haha piłka ping pongowa to przy mnie pikuś 😂 przynajmniej rudy wszystko robił TAK 😜
endurka, nie wypadnie. na początku miałam dwie dziurki dłuższe strzemiona i wszystko było ok. tylko skróciłam bo sobie nie radziłam i traciłam oparcie.
nogi wcale nie są takie długie ale dziękuję :kwiatek: nieee żadne rzucanie skoków 😉 oboje za bardzo to lubimy. będziemy wszechstronni 😁 a na najbliższy sezon skupimy się na ujeżdżeniu 🙂 i tak. to jest 17'.
a tak w ogóle co do długości tych strzemion... to serio wydłużać w ogólnym rozrachunku? naoglądałam się tych zdjęć w stylu: chcę uniknąć jazdy na prostych nogach.
[quote author=kare_szczescie link=topic=300.msg874142#msg874142 date=1296230166] Miał ktoś z was styczność z siodłem Kentaur Young Dressage K. ? Szukam siodła z małym siedziskiem i szerokim rozstawem. Jak wypada w Kentaurach rozmiarówka? Jak można porównać ich łęk 5? [/quote]
Czy ktoś ma lub testował?
Ewentualnie: -Elektra -Medea lub Medea 2. Ktoś jeździł? Generalnie szukam 16,5 dla krótkonożnych ludzików 😉
Perlica, ja jeździłam w testówkach, tego juniorskiego nie dowieźli. Za to jeździłam w pozostałych i... pasowało mi tylko MEDUSA, jedyne w którym czułam konia. Większość z tych kentaurów strasznie mnie trzymała i słabo czułam konia (może dlatego, że te siodła były jeszcze nieuklepane). Inna sprawa, że pomiary konia ( mocno na oko) i wmawianie mi, że powinnam mieć siodło 17,5 z długą tybinką (mam 165 cm i waże 48kg) niezbyt mnie przekonały. Co jest pewne- siodła są bardzo solidnie wykonane i ładnie wykończone. Ponoć można skracać tybinki i wybierać siedziska, no ale w moim przypadku było jak było. Niby można tylko, że zawsze było 'ale'.
hm a to ciekawe co piszesz, bo siodła szyte na miarę,więc czemu miałabyś mieć narzucone z góry siedzisko? No przy wadze 48kg to 16,5 jak dla mnie a nie 17,5 😲 Dzięki za opinie- popróbuję je również.
a tak w ogóle co do długości tych strzemion... to serio wydłużać w ogólnym rozrachunku? naoglądałam się tych zdjęć w stylu:
chcę uniknąć jazdy na prostych nogach.
Zasada jest dość prosta - jeździsz na tak długich nogach, jak możesz. Powinnaś przede wszystkim się czuć swobodnie w kłusie anglezowanym (w wysiadywanym zresztą też, ale anglezowany jest trudniejszy przy dłuższych puśliskach żeby jeszcze się nie zaciskać) i umieć się oprzeć na strzemieniu, jak potrzebujesz krótszych żeby czuć pod stopą, to skracasz, jak już czujesz się swobodnie w krótkich, to wydłużasz i sprawdzasz czy ok - tylko sugeruję przez jakiś czas popróbować, bo może być niewygodnie tylko dlatego że jest coś nowego.