Forum konie »

siodło ujeżdżeniowe

A co myślicie o Kiefferze Lech Profil ?
Wiem że nie jest to siodło z najwyższej półki ale bardzo podoba mi się ta ujeżdżeniówka
Jeździłam na takim samym tylko czarnym i  ,nowszym' modelu  , jak dla mnie ok
przez jakiś czas jeździłam w Prestige Doge i mi nie pasowało jakoś ...
jest trochę opini o tym siodle, sama chyba się tutaj wypowiadałam, poszukaj
Croopie, dzięki  :kwiatek:
korsik - czytałam , niezbyt wiele się dowiedziałam  😵..... no ale dobra mniejsza z tym  🙄
Dresage Dream nie ma na stronie bo to nowości i pojawi sie dopiero teraz. Aktualnie tester jest u nas w stajni do wyjezdzenia 😉 Kolezanka zamowila dzisiaj to siodlo dla siebie w wersji z krotsza tybinka i klockiem . Wczoraj znowu w nim jezdzilam i uwazam ze jest bardzo udane. W przeciwienstwie do wiekszosci Prestigy nie nalezy do mieciutkich siodel.Wszystko co jest w tym siodle jest ograniczone do minimum i dla mnie takie rozwiazanie jest idealne. Prowokuje gleboki dosiad ale nie powoduje ze nie mam mozliwosci ruchu lydka . Jesli skroca klocek w tybince xs to bedzie idealne dla krotkonoznych, bo nie blokuje kolana i daje oparcie na udzie 🙂 Jak w nie siadam to czuje ogrom luzu 🙂 A wczoraj jeździlam w wintecu 500 na skokowych strzemionach i potem przesiadlam sie na innego konia w tego Dreama i docenilam fakt malej ilosci siodla pod pupą... .

Wiecie co sobie pomyslalam... szkoda ze Bogdan nie robi ujezdzeniowych monoflapów...  🙄  🍴
Jakie polecacie puśliska syntetyki ?
dla krótko i grubonogich polecam stubbena scandicę 😉 już drugi raz mam przyjemność jezdzić w tym siodle i klocek jest ułożony tak ze nawet przy krótkim i grubym udzie, przy ugiętej nodze blokuje udo, nie kolano 🙂
escada, mam wrażenie ze wiele osob ma na początku jazdy w Scandice "efekt wow". Mi po jakimś czasie minął i okazało się że Scandica nauczyła mnie wielu złych rzeczy. Chociaz może wtedy byłam zbyt mało swiadoma, szukałam tylko swojej wygody...
Wiecie co sobie pomyslalam... szkoda ze Bogdan nie robi ujezdzeniowych monoflapów...  🙄  🍴

łęk do testów leci z Anglii, spokojnie... bedą mf ujeżdżeniowe

ps. Hypnotize- nie odbierałaś naszych telefonów związanych z pomiarami w małopolsce, a mogliśmy dojechać do Ciebie bez problemu
Bogdan
a nie-mf już są?
🙂
jeszcze nie
Aha 🙂
Uff, już myślałam, że coś mi umknęło...
Będą, będą 😀iabeł: Chcę, potrzebuję siodła już teraz. Nawet dwóch. Na wymiar. Fajnie by było doczekać 🙁 a nie wspierać zachodnie produkcje...
Chcę, potrzebuję siodła już teraz.

Też mam ten problem :/. Kasztan zdecydował się wykończyć mnie psychicznie,
rozbudowując plecy o 3 rozmiary w ciągu 3 miesięcy.
U nas Bogdan  był w weekend i się okazało, że 34 prestige to jednak dużo mniej niż 34😉 i mamy siodło do poszerzenia...
Tak więc teraz poszerzamy a na przyszły rok kupujemy Bogdanowe😉 i już wiem, że klocki też będą na wymiar, więc się skończą dylematy.

Bogdan
Nie mogłam odebrac telefonu,. bo od jakiegos czasu go nie mam 😉
A ja na ślasku i tak, nie w małopolsce. Swoja droga nie ja kupowałam siodło więc pomiary w sumie nie były potrzebne, a chetnych na slasku zebrało sie zaledwie garsta i nikt do konca nie mógł sie zdeklarowac czego chce.
Czy ktoś wie ile cm ma euroriding diamant 17'' od przedniego do tylnego łęku albo mógłby mi zmierzyć?  :kwiatek:
czy to siodło rozmiarowo jest dla mnie dobre? 🙂 wydaje się chyba ok...
sei bardzo fajnie wygląda moim zdaniem, co to za siodełko?
stubben tristan 🙂
ogólnie siedzi mi się super. ale wolę się jeszcze skonsultować.

na rudego też dobre. tylko przez ten brzuchol jak każde nam zjeżdża trochę do przodu.
dzisiaj osiodłam jeszcze z podkładką - sprawdzę czy się mieści. no i jak widać nie mamy na razie popręgu uj.
sei, mnie się podoba, ale chciałabym Cię zobaczyć jeszcze w dłuższych strzemionach, bo przy takich długich nogach, to się aż prosi 🙂
pytanie czy przy dłuższych strzemionach kolano nie wypadnie poza tybinką, bo chyba jest na styk
quanta, chętnie. nawet ze 2 dziurki powinny iść w dół. ale niestety póki co to na takich (jak na zdjęciu) jestem już jak paralityk i nie umiem w tym jeździć  😡
tata nakręcił filmiki z jazdy haha piłka ping pongowa to przy mnie pikuś  😂 przynajmniej rudy wszystko robił TAK  😜

endurka, nie wypadnie. na początku miałam dwie dziurki dłuższe strzemiona i wszystko było ok. tylko skróciłam bo sobie nie radziłam i traciłam oparcie.
Bardzo fajnie to wygląda, sei 🙂
To 17-stka?
Ale Ty masz tych nogów 😀, w sam raz do dressury 🙂, myślę, że śmiało możesz rzucić skoki 😉
nogi wcale nie są takie długie ale dziękuję  :kwiatek:
nieee żadne rzucanie skoków 😉 oboje za bardzo to lubimy. będziemy wszechstronni  😁 a na najbliższy sezon skupimy się na ujeżdżeniu 🙂
i tak. to jest 17'.

a tak w ogóle co do długości tych strzemion... to serio wydłużać w ogólnym rozrachunku? naoglądałam się tych zdjęć w stylu:

chcę uniknąć jazdy na prostych nogach.
[quote author=kare_szczescie link=topic=300.msg874142#msg874142 date=1296230166]
Miał ktoś z was styczność z siodłem Kentaur Young Dressage K. ? Szukam siodła z małym siedziskiem i szerokim rozstawem. Jak wypada w Kentaurach rozmiarówka? Jak można porównać ich łęk 5?

[/quote]

Czy ktoś ma lub testował?

Ewentualnie:
-Elektra
-Medea lub Medea 2.
Ktoś jeździł?
Generalnie szukam 16,5 dla krótkonożnych ludzików 😉
sei, jak dla mnie bardzo fajnie to wygląda - jazda na prostych nogach wcale nie jest taka fajna 😉
Perlica, ja jeździłam w testówkach, tego juniorskiego nie dowieźli. Za to jeździłam w pozostałych i... pasowało mi tylko MEDUSA, jedyne w którym czułam konia. Większość z tych kentaurów strasznie mnie trzymała i słabo czułam konia (może dlatego, że te siodła były jeszcze nieuklepane). Inna sprawa, że pomiary konia ( mocno na oko) i wmawianie mi, że powinnam mieć siodło 17,5 z długą tybinką (mam 165 cm i waże 48kg) niezbyt mnie przekonały. Co jest pewne- siodła są bardzo solidnie wykonane i ładnie wykończone. Ponoć można skracać tybinki i wybierać siedziska, no ale w moim przypadku było jak było. Niby można tylko, że zawsze było 'ale'.
hm a to ciekawe co piszesz, bo siodła szyte na miarę,więc czemu miałabyś mieć narzucone z góry siedzisko?
No przy wadze 48kg to 16,5 jak dla mnie a nie 17,5 😲
Dzięki za opinie- popróbuję je również.

a tak w ogóle co do długości tych strzemion... to serio wydłużać w ogólnym rozrachunku? naoglądałam się tych zdjęć w stylu:

chcę uniknąć jazdy na prostych nogach.

Zasada jest dość prosta - jeździsz na tak długich nogach, jak możesz. Powinnaś przede wszystkim się czuć swobodnie w kłusie anglezowanym (w wysiadywanym zresztą też, ale anglezowany jest trudniejszy przy dłuższych puśliskach żeby jeszcze się nie zaciskać) i umieć się oprzeć na strzemieniu, jak potrzebujesz krótszych żeby czuć pod stopą, to skracasz, jak już czujesz się swobodnie w krótkich, to wydłużasz i sprawdzasz czy ok - tylko sugeruję przez jakiś czas popróbować, bo może być niewygodnie tylko dlatego że jest coś nowego.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się