Przypominam, że "drugi składnik" wbrew obiegowej opinii to nie żadna magia na inne pasożyty a po prostu prazikwantel, który działa na tasiemce.
Panacur to fenbendazol, jedyny preparat na rynku zarejestrowany dla koni.
Hej hej miał ktoś takie zalecenia, żeby odrobaczyć najpierw pasta equest pramox (prazikwantel+ moksydektyna) a potem poprawić iwermektyna? Po jakim czasie dawałyście iwermektyne? Od weta od którego kupiłam jedną pastę dostałam info że 2 tygodnie od drugiego że aż 6 i już zgłupiałam 😅 kobylka po leczeniu wrzodów, dostaliśmy zalecenie „solidnego” odrobaczania.
Witajcie,
Piszę post grzecznościowo , znajomy zakupił klacz z źrebakiem ( data ur młodego 08.2024r.) chce je odrobaczyć . Klacz u poprzedniego właściciela była odrobaczana z 1,5 temu. Co polecacie na tą chwilę dla klaczy i źrebaka ?
Balanga1988, ja kupuję preparaty na odrobaczenie od weterynarza. Kupując dziwne specyfiki z jeszcze dziwniejszych źródeł można koniowi tylko zaszkodzić. Szczególnie, że mowa o źrebięciu.
Cześć, odrobaczałam 2 tygodnie temu konia pasta panacur. Lecz koń zaczął ukazywać objawy zarobaczenia… Typu pogorszenie kondycji, schudnięcie oraz nie gubi sierści na brzuchu. Niedługo wyślę kupe do sprawdzenia ale zrobić coś jeszcze?
Cześć!
Co sądzicie na temat odrobaczania preparatami ziołowymi w tak zwanym międzyczasie (pomiędzy odrobaczeniami pastami)?
Nie chcę ładować w konia past kilka razy do roku, a chciałabym go wesprzeć czymś w sezonie pastwiskowym, dlatego szukam opinii osób, które miały do czynienia z taką formą wspierania odrobaczania - czy też raczej zapobiegania zarobaczeniu.
Będę wdzięczna za podzielenie się doświadczeniami 🙂
zuza17, najlepiej mieć kogoś znajomego w lecznicy - wypiszą Ci dowolną pastę na dowolnego konia. Z mojego doświadczenia weterynarze "terenowi" sprzedają pasty dużo drożej niż lecznice. Pewnie można by pokombinować z hurtowniami, ale nie wiem, nigdy nie miałam potrzeby.
natalia_c, Tylko taka lecznica musi mieć i prowadzić książkę rozchodu leków dla dużych zwierząt osobną. Inaczej mogą mieć z tego tytułu problemy w razie kontroli.
Hej, niedługo przyjeżdża mój nowy koń, i jak wygląda sprawa z odrobaczaniem ? Po przyjeździe kiedy najlepiej dać pierwszą dawkę?
Ile powinna trwać "kwarantanna"?
I czy dawać drugą dawkę czy nie, jak tak to po jakim czasie?
Ossesmayer, toż to jakaś kalka z Temu. W życiu bym nie kupiła z takiego miejsca pasty, cholera wie co tam jest. Tym bardziej że w Polsce trzeba mieć receptę czy tam przez weta kupować. Sprzedaż leku tego typu ot tak w Polsce jest nielegalna z tego co mi wiadomo.
A co do ceny to iwermektyna np. w UK kosztuje niecałe 6 funtów (bez recepty) więc jestem w stanie sobie wyobrazić że da się taniej, sama nam ochotę przywieźć xD