Forum towarzyskie »

kącik pomocy medycznej, czyli: czy to coś powaznego i jak temu zaradzić

Iść na oddział. Przebadają dokładnie i znajdą przyczynę. jeśli to będzie kamień, laserowo go rozbiją. Jeśli to będzie coś innego, na pewno Cię nie odeślą bez diagnozy.
Ja bym się nie zastanawiała ani sekundy. Zwłaszcza jeśli masz za 1,5 tygodnia jakieś plany wyjazdowe.
No chyba nie wybierzesz się do Włoch ryzykując nawrót bólu niewiadomego pochodzenia?  😲
Dzięki  :kwiatek:
Jutro w końcu się wybiorę, liczę jeszcze na to, że jakoś sama dziś urodzę ten piiiip kamień.
Laserem nie rozbiją bo jest za mały.
Na RTG i USG nie wyszedł.
A dokładnie stwierdzili kolkę nerkową i prawdopodobny kamień.
Podobno poród przy tym to pikuś  🙄
Nie wiem i nie wierzę, bo jak zlamałam nogę w kostce w 3 miejscach to samo słyszałam.
Agnieszka z własnego doświadczenia radzę coś z tym zrobić TERAZ, bo 2 lata temu tak sprawę zostawiłam i tym samym popsułam sobie wakacje (a dokładnie konny obóz) pobytem w szpitalu.  🤔
Agnieszka, mój kolega miał też okropne bóle nerek, w nocy do niego pogotowie przyjeżdżało, potrafił chodzić nocami po domu. 70m do szpitala potrafił pokonywać w 1,5h :/ i nikt nie ustalił co my dolega. Dopytam się go dokładnie.
Mam do was pytanie . Otóż znalazłam wątek o alergiach jednak tutaj udziela się więcej osób i częściej. A mianowicie chodzi o to,że moja siostra jest od  jakiegoś tygodnia lub więcej na diecie Dukana. I od wczoraj zaczęły pojawiać się jej małe bąble na rękach i plecach. Chciałam się zapytać czy jest to może związane z tą właśnie dietą czy to jakieś inne złośliwe coś, a i dodaje zdjęcie jak również przepraszam za jakość..komórkową  icon_redface
To może być uczulenie na białko. Ma jakieś inne objawy?
nie tylko te bąble poza tym czuje się dobrze i żadnych innych objawów na razie nie ma ... Też tak myślałyśmy,że to przez białko no ale przecież dieta trwa ponad tydzień a wcześniej też jadła dużo białka i dopiero teraz jej wyskoczyło takie coś ... No nie wiem trzeba się chyba udać do lekarza  😵
Ja bym poszła. Mnie np. nietolerancja laktozy "wyszła" nagle, gdy wypiłam litr mleka w ciągu dwóch dni. Wcześniej, jeśli miałam jakieś objawy, po prostu ich z mlekiem nie łączyłam.

Tu może być podobnie - zauważalna reakcja organizmu nastąpiła po wystawieniu go na działanie dużej ilości alergenu. Wcześniej objawy mogły być na tyle nieuciążliwe, że siostra nie łączyła ich pojawienia się ze spożytym posiłkiem.
Mraulin
Ja bym poszła do lekarza a nie wystawiala takie zdjecia n forum :/ Pij wapno, ewentualnie posmaruj to hydrokortyzonem.
Dzięki za odpowiedzi  :kwiatek: :kwiatek: Chciałam,się najpierw was dopytać bo nie za bardzo mogłyśmy jechać do lekarza. Teraz powoli jej to schodzi ale i tak jedziemy jutro do lekarza... Jeszcze raz dzięki za odpowiedź  😅
Agnieszka, wypytałam kolegi o tej jego nerki i mówił, że na pierwszych usg nie widać było w ogóle kamieni nerkowych. Nadal ma ich kilka, jeden ma prawie 1cm, a bóle łapią go teraz rzadko.
a ja dopiero dzisiaj bylam u lekarza, z moimi bólami głowy i dwoma atakami migreny w przeciągu 2miesięcy. Dostałam skierowanie na badania tarczycy itd, okulista oraz juz jestem zapisana do neurologa. Wczoraj miałam taki ból tylko jak wsiadłam do samochodu ból głowy-straszny,mdłości, zaczeły mnie boleć uszy i standardowo oczy miałam ochote się schować, albo połozyc do łozka i to przespać  🙄
emade
Cierpie na powazne migreny od lat. Poza bolami głowy i nudnosciami, mam tez zaburzenia widzenia i zaburzenia mowy. Zamiast mówic belkocze, nie potrafie z siebie wydusic poprawnie wypowiedzianego słowa. Jestem, po badaniach u okulisty, neurologa, po badaniach tarczycy i innych badziewiach. I nic. Zalecili mi aromaterapie  🤔wirek:
Zauwazyłam natomiast kiedy dopadaja mnie takie migereny. Zazwyczaj dzieje sie to w centrach handlowych przy sztucznym osietleniu i pracy przy komputerze, musze miec naturalne swiatło, albo takie bardzo zólte.
Szczerze powiedziawszy "marzy mi sie" jakas tomografia albo cokolwiek co ma zwiazek z badaniem mózgu. Przerazaja mnie takie napady bo jestem wtedy zupełnie wyłaczona. Zaliczam totalny zgon i na dokładke nie umiem powiedziec co mi jest.
miał ktos z was złamana żuchwe?
Dzięki dziewczyny  :kwiatek:
Czuję się całkiem dobrze, wczoraj wyszłam na przepustkę weekendową ze szpitala.
Ani ja ani lekarze nie chcieli ryzykować całkowitego wypisu, żebym mogła w każdej chwili wrócić na oddział, jeśli by się pogorszyło.
Jara, ja właśnie kamień mam, albo miałam, bo bóle praktycznie całkowicie ustały, od czasu do czasu tylko z lekka mnie ćmi, jakby echo bólu...
Lekarze zalecili dużo ruchu i zgodzili się na jazdę konną  🏇
W poniedziałek wracam na oddział, mam nadzieję, że tylko na badania i po wypis.
Zdaje relacje, okulista+badanie dna oka =wszystko wporzadku, wyniki standardowe też ok oprócz niedoczynnosci tarczycy dostałam juz skierowanie do endykronologa = non stop chce mi się spać, w ogóle się nie wysypiam. Dzisiaj jestem po wizycie u neurologa stwierdził, że bóle są na tle nerwowym i jak same się pojawiły to same znikną oraz ze nie ma powodu do obaw + moje migreny jak będą się powtarzac przez kolejne 2 miesiace to musze znowu do niego wrócić to wtedy przepisze mi jakieś leki.
Brałam tabletki uspokojające labofarm ktos mi z rv je polecił, ogólnie delikatne tabletki i po 2 opakowaniu juz był słabszy efekt zbliza się jesien a ja znowu mam wahania nastrojow i ogólnie brak checi do zycia, jest jakis na to sposob?
Ok, po kolei, mniej więcej stopniowo. Mniej więcej.

Wzięcie się w garść, sprawianie sobie drobnych przyjemności, pozytywne nastawienie i praca własna nad sobą (zmiana tego co jest w nas złe, co generuje gorsze nastroje a nad czym możemy powalczyć sami), tabletki ziołowe z dziurawca (na humor) czy melisy/waleriany na uspokojenie, rozpoczęcie terapii u psychologa ( co wiąże się już z postawieniem jakiejś diagnozy, np. DDA, współuzależnienie, zaburzenia osobowości), wizyta u psychiatry (innego rodzaju diagnoza np zaburzenia depresyjne, lękowe, nerwica) i przyjmowanie leków na receptę.( + czasem terapia)

Mogłam o czymś zapomnieć.  😉 ( nawet wiem o czym, jeśli wyrównasz hormony tarczycy, możliwe, że nastrój wyrówna się sam)
No i się doigrałam 🙁
W sobotę po bieganiu delikatnie bolała mnie prawa łydka- myślałam, że to zwykłe zakwasy. We wtorek na początku biegu zaczęło ,ćmić" ale rozbiegałam i.. po 30 minutach złapał mnie taki ból, że myślałam, że wrócę do domu na rękach.  Od tego czasu BOLI, szczególnie, gdy nagle wstanę. Po kilku krokach jest lepiej ale nadal aż za dokładnie czuje swoją nogę.
Co to może być? Iśc z tym do lekarza, czy poczekać kilka dni? Smarować czymś?
Ból umiejscowiony po wewnętrznej stronie łydki, może nawet trochę tylnia część, nad kostką. Może to achilles? Nie mam pojęcia, BOLI, a nie mogę już wytrzymać siedząc i nic nie robiąc, w dodatku mając świadomość, że konie muszą z tego powodu stać.
Pomóżcie 🙁
Mgła,  iść do lekarza - koniecznie. przechodzilam pare kontuzji i no pukam sie w glowe bo sama nei wiem czemu...

tera ja cos zapytam..
od jakiegos czasu mam zawroty glowy 🙁 nie zmienilam nic w zyciu oprocz mieszkania (Z czego sie bardzo ciesze). nie mam jakichs mega stresow, wszystko w normie.. badania w pracy robione mialam w styczniu i wyszlo wszystko idealnie w normie (fakt - dawno, ale jednak bylo tak) czasem jest wszystko ok, czasem nagle lapia mnie takie zawroty, ze musze sie zatrzymac i odczekac chwile. ale jak juz zaczelam na to zwracac uwage to w sumie dosc czesto mam takie mikro zawroty glowy. do lekarza sie wybieram na dniach, ale moze wiecie co potencjalnie moze byc przyczyna?
mam ogolnie niskie cisnienie (w szpitalu jak mam mierzone to mi zawsze noralne dosc wychodzi ale ze stresu sie podnosi wiec takie wyniki). nie pale, nie pije jakos duzo.. nie przemeczam sie, choc sporo wysilku mam.
troche sie boje czy to nie cos powaznego.. i juz na pewno nie wejde na drabine poki nie dowiem sie czy cos mi jest..
Ja mam podobnie jak magda, tylko zazwyczaja tak mam ze jak wstaje z miejsca to mam zawroty, czarne plamy i rozmazany obraz. Staram sie nie wstawac szybko ale to i tak na jedno i to samo wychodzi  👀 wczoraj miałam kolejna migrene czyli odwiedzamy ponownie neurologa za 2 miechy  🤔
jakby to bylo jak za szybko wstaje to bym sie nie przejmowala wcale...
Takie zawroty głowy przy nagłym wstawaniu mogą świadczyć o niskim ciśnieniu. Cierpią na to zwłaszcza osoby wysokie. nazywa się to "ortostatyczne spadki ciśnienia". Zaleca się powolne wstawanie i tyle.

Natomiast jeśli podczas wstawania robi się dodatkowo słabo i ciemno przed oczami, to najprostszym powodem jest osłabienie organizmu. Np przy diecie odchudzającej. ( ja mam tak właśnie podczas odchudzania  😉) Niby morfologia i wyni9ki w normie, ale organizm jednak odczuwa odchudzanie, oj odczuwa.

Tyle mogę poradzić.

Co zażyć na uspokojenie?
Takie doraźne, nie na sen.
I takie,żeby można było auto potem prowadzić?
Wkurzył mnie ktoś właśnie okrrrrutnie i zimna woda nie pomaga.
Muszę zaciskać zęby i do końca akcji być spokojna.
Zwykle się udaje siłą woli ale teraz ..... mam ochotę kogoś rozszarpać.
Tania-Persen jest dobry

od wczoraj nie moge nic jesc, zoladek boli praktycznie non stop, nie moge stac, bo zgina mnie wpol, mialam goraczke, ale po aspirynie przeszlo, krople zoladkowe nie pomagaja zbyt wiele, wzielam jeszcze no spe i w sumie bylo troche lepiej, ale bez szalu
jak jeszcze moge sobie pomoc?
nie przypominam sobie, zebym zjadla cos nieswiezego czy ciezkostrawnego, zoladek boli mnie dosc czesto, ale teraz to juz jest przegiecie 🤔
ciri- mialam to samo od wczoraj, o 6 rano obudzil mni taki bol, ze tez zginalo mnie wpol i koniec. niedawno mi przeszlo, chociaz wciaz czuje taka ciezkosc na zoladku i ciagle cos mi po nim 'jezdzi'. Problemy z brzuchem mam od czerwca i trzymaja sie mnie do tej pory, raz ladowalam nawet na izbie przyjec, ale taki bol zoladka to jeszcze mnie nie spotkal.
ciri- weź po prostu coś przeciwbólowego, bo aspiryna nie działa przeciwbólowo, a no-spa działa tylko rozkurczowo. Weź jakiś apap czy ibuprom. Niby oba te leki drażnią lekko żołądek, ale aspiryna też drażni a wzięłaś. 😉 Powinno pomóc.
Tunrida-aspiryne bralam na goraczke, bo ponad 39 mialam, ale rzeczywiscie nic przeciwbolowego nie bralam, sprobujemy :kwiatek:

Pony-a robili Ci jakies badania? od czego masz takie bole? bo mnie zoladek boli od dawna, ale przyzwyczailam sie po prostu do lekkostrawnej diety, u lekarza nigdy nie bylam, jakos alergie mam na sama mysl  😉
Tania, ja mam ziołowy camelis - nie wiem, czy pomogl czy akurat sie uspokoilam, ale fakt faktem ze nerwy puscily
do migrenowców 🙂  ja właśnie odebrałam wyniki ze szpitala bo też miałam podejrzenie migreny. Okazało się, że mam migrenę z aurami (tzn przestaje widzieć i mówić, ktoś to opisywał i drętwieją mi kończyny) oraz niedoczynność tarczycy utajona

u mnie KT głowy wykazało,że mam  ognisko 0.9 cm podobno jest normą przy migrenie oraz EEG nie prawidłowe. Dostałam leki: Divascan i polocard. A w razie bólu: Frimig 50 mg 1-2 tab, i polopiryne S 1 tab (wcześniej 2 rozpuszczone miałam brać) i filomag B6 ale to chyba im się pomyliło bo ja to biorę codziennie

no i mam pytanie jaka jest norma TSH? U mnie jest 5,870 uFT3 6,42pmol/1FT4 17,94  kurcze ale to wszystko trudne do odczytania 😀
Może ktoś polecić jakiegoś dobrego dermatologa kobietę w Poznaniu?  🙇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się