Perlica, Tylko ceny komponentów na rynku są zwykle właśnie o połowę tańsze niż w Nubie, bo to przecież "dla koni" wiec tam drożej jest. Na olx czy allegro wałśnei kupisz te same komponenty zdecydowanie taniej.
Ponawiam swoje pytanie o otręby ryżowe w dobrej cenie?
Zembria, mnie w tym miesiącu Nuba wyszła taniej niż dawany od kilku lat Agro-vital. <facepalm> Nuba właśnie zawsze była droższa z komponentami i to sporo, ale ceny poszybowały i kiedyś bym w to nie uwierzyła, ale teraz Nuba to racjonalny wybór. Nawet jęczmień mikronizowany mają w porównywalnej cenie, co Allegro teraz <kolejny facepalm>
Ewentualnie jeśli masz opcję moczyć, to sypkie otręby z Allegro. Ładne były, ale pył jak mąka.
Sivrite, Ja i tak na mokro daję, a masz jakiegoś linka do konkretnego sprzedawcy?
Co do cen, to może nie jestem już na bieżąco faktycznie i gdzie indziej poszło wszystko w górę faktycznie. Zwykle jednak na olx czy w jakiś rolniczych sklepach było sporo taniej.
Sankaritarina, mnie przyszły pół roku temu z Unipaszu, mając połowę lucerny... I co worek, to ktoś ma inny. Zembria, znajdę Ci jak wrócę do domu, które brałam.
Zembria, nie ma już tych, co zamawiałam niestety. Ale widzę kilka sypkich. Aga, najtańsze Agro-vital z wysyłką 5,87 za kilogram. Nuba 6,1 niby z wysyłką, ale wiele sklepów ma je na stanie, a wtedy już 5,35, czyli taniej. Agro-vitala nie zamówisz sobie do sklepu. Ja miałam w Koniku 10% i wyszło mnie nawet taniej z wysyłką.
Jasne, różnice w cenie są praktycznie żadne, ale to, że Agro-vital dogonił Nubę to jest dla mnie szok. I kulki z lucerny też mi jakiś czas temu przebiły te z Allegro. I sieczkę z Dengie też w końcu wzięłam stacjonarnie...
Sivrite, ja mam agrovital z opcją odbioru, więc nie mam żadnych kosztów wysyłki. Za granulat control wychodzi mnie ok. 60zł za 20 kg, więc no... nie znalazłam nic taniej co jeszcze może jeść wrzód :P
Sivrite, a o której nubie mówisz? Bo jak patrzę na digest to jest 148zł/20kg i średnio się kalkuluje z agrovitalem gastro za 78zł/14kg. O dawkowaniu nie wspominam :P
Bo jak pamiętam, to twój też wrzodowy.
Egge to trochę przegiął jednak, praktycznie 100 pln za Kombii, które było super budżetowe zawsze, już nie mówiąc o moim ulubiony Equi Champ: ponad 160 pln za worek!!!!!! Myślałam,że to jakaś pomyłka jak tą cenę zobaczyłam. Choć fakt, że to bardzo urozmaicona pasza , no ale bez przesady, nie jest ze złota.
kotbury, nie wiem jak możliwa redukacja o połowę, bo same komponenty tańsze wcale nie są wg tego co przeglądałam, bo sama przez chwilke nad tym myślałam.
Przykłądowe ceny komponentów: https://www.nubaequi.pl/pl/13-komponenty-paszowe Perlica, tej marki w ogóle nie brałam pod uwagę bo ich komponenty są bardzo drogie. Pasze z resztą też.
Kupiłam od rolników allegro i olx.
I dokładnie kupiłam sobie podstawowe komponenty, a "mączkę z lucerny" zamieniłam na lucernę granulowaną, której sypnę więcej bo normalnie dodawałam jeszcze sieczkę z lucerny.
Teraz kupiłam gotowe płatki ale next time kupię całe, bo mamy gniotownik.
Aga, no horrendalnie, dwie podwyżki poszły... Ale Allegro to samo. Mój akurat żre lucernę i ryż i oba te komponenty bardzo podskoczyły. Aż wróciłam do sieczki, bo granulat z lucerny już przestał być taki konkurencyjny gdziekolwiek. 🙄
Też zazdro, że masz ich obok. 😅 Budyń, wszyscy kombinujemy jak konie pod górę w tym roku, wszyscy wszystko zmieniają i szukają zamienników... Przynajmniej czujemy przynależność do grupy. 🤣 Kalkulator moim przyjacielem.
To jest ten moment, w którym jadę składać pokłony mojemu koniowi, który je tyle co nic i jak skończy się obecny worek ReVital (czyli gdzieś na wiosnę, bo 25 kg, starcza mi na minimum 3 miesiące) to będzie stał na samych witaminach, bo żywi się energia ze słońca chyba. Bardzo współczuje wszystkim, którzy mają konie wymagające kilogramów pasz, przerąbane..
Fokusowa, mam to samo. Żre tę lucernę i ryż, żeby miał z czegokolwiek energię do roboty, ale to są homeopatyczne ilości, żeby nie miał pustego żłoba, na sianie jest dość okrągły. Ale przyjaciółka w stajni ma takiego pełnoletniego, co potrzebuje sporo zeżreć i to jest absurd, jak bardzo się w rok rynek zmienił... A kto obniży te ceny, jak spadną ceny nawozów, rozwiąże się konflikt w Ukrainie czy problemy z energią? Nikt. To już jest nowa rzeczywistość na stałę, ceny nie spadną nawet jak powody podwyżek miną... A to jest jednak żarcie, coś niezbędnego, więc bardzo kijowa sytuacja.
anetakajper, no tylko na worki wygląda cena inaczej plus musisz mieć w stajni gniotownik bo zgniecenie jęczmienia i zostawienie go tak na dłużej niż kilka dni mija się z celem, bo się utlenia. Do warunków stajennych jak nie masz gniotownika to najlepszy jest mikronizowany a tu już cena wyższa.
Jak sprzedawałam detalicznie owies to nie interesowało mnie to, kto ile bierze 1-10-20 worków. Cena była stała. Pomagałam workować, albo sami workowaliśmy. Worki były kupujących.
Kwestia tylko zgniecenia.
kotbury pisała że ma gniotownik u siebie.