Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Dziewczyny, nie byłam tu chyba nigdy. Co wiecie o paszy Besterly Basic? Potrzebuję czegoś co mogę zmieszać z owsem, co nie rozsadzi mi energetycznie konia, a pomoże w przytywaniu. No i portfela nie urwie.Suplementuje dodatkowo Nutri Horse H i zastanawiam się teraz na zimę czy nie przejść na Besterly bestermine
Ja się nie zgodzę z Tobą Krzysztof. Z Besterly miałam musli Herbic i byłam zadowolona. Cena wcale nie była bardzo wysoka. Musli fajne, ziołowe, pachnące, koń miał po nim lśniącą sierść, a i smakowo widać było, że mu pasuje.

ja też kiedyś karmiłam herbic-em - ale po przeliczeniu ile mam jej podawać na konia .. to wcale tak tanio nie wyszło. ( tym bardziej, że ziołowe musli ma 15 kg )
Z tego co wiem, to część pasz produkują w PL a część u naszych czeskich sąsiaów.

aktualnie skarmiam wszystkie konie Ibeką i jestem bardzo zadowolona.
A jakie macie opinie na temat właśnie Senior Mix Baileys?

Podbijam : ) Bardzo interesują mnie wasze opinie na temat tej paszy.
lizzy, skoro suplementujesz biotyna, to bestermine ci sie nie sprawdzi. a basic i owszem, super nadaje sie do tego celu, o ktorym piszesz. zawiera jeczmien i wyslodki min.
zduśka, musli zdecydowanie juz nie wypadaja tak korzystnie cenowo jak granulaty. ale cala produkcja dla koni jest w czechach. z przyczyn technicznych- nie trzeba calej linii produkcyjnej czyscic 😉
katija czyli nie odstawiać biotyny i nie zaczynać besterminą? Chciałam coś stricte witaminowego na beztrawowe padokowanie.
nic co jest z  firmy De haus nie jest dobre  besterly  przeciętna pasza za grubą kase     Hoveler to 47 zł worek  w hurcie

Od kiedy to porównuje się cenę detaliczną z ceną hurtową? 😵  Besterly kosztuje ok 50 zł za worek w detalu. Hoveler prawie 2x tyle, jak był dostępny, bo w tej chwili w sklepach raczej go nie uraczysz. Więc o czym tu rozmawiamy? Uważam, że Besterly jak na swoją cenę to bardzo przyzwoite pasze.
katija generalnie najopłacalniejszy jest granulat  😉
a wracając do produkcji to taką informację dostałam od osoby, która siedzi w tej "działce" od lat i sądziłam, że są to wiarygodne informacje. Z tego co mi powiedziała, to właśnie granulat jest produkowany w pl a pozostałe pasze właśnie w czechach .. mnie też to zdziwiło - bo przecież są to dodatkowe koszty związane z dwiema liniami produkcyjnymi...  🙄

lizzy przemyśl jeszcze może któryś z granulatów Ibeki ( np. formel A albo formel E ) One zawierają w swoim składzie witaminy.
lizzy, ja bestermine dawalam odkad mam konia. to takie podstawowe, tanie witaminy. nie sa zle, ale  nie maja zadnego spektakularnego dzialania. zaleta jest ich niekonczalnosc- te 4kg na konia jest i jest i skonczyc sie nie chce. zmienilam teraz, bo potrzebowalam suplementowac biotyna. zamiast dawac bestermine+ biotyne, kupilam preparat zawierajacy jedno i drugie.
zduśka, i do basic dokladnie 😉
ja sie klocic nie bede, ale te informacje mam od dystrybutora. no i jak mowisz- to dosc logiczne, ze lepiej miec to w jednym miejscu.
Zamówiłam Besterly Basic i Nutri Horse H. Witaminy sobie na razie odpuszczę, dostaje warzywa i owoce. A na trawe wraca na wiosnę, po pluchach i śniegu.
🙂 może, któryś był niedoinformowany hahaha
a ile basicu się podaje przy karmieniu pełnoporcjowym ?
Bo u nas konie żrą Formel E i wychodzi , ze na jednego konia ważącego około 500 kg idzie na dzień max 2 kg - i to musi być koń w pracy, a przy koniach niepracujących to spokojnie można zatrzymać się na  1 - 1,5 kg . Konie wyglądają super. Sierść błyszczy.

ja generalnie nie jestem zwolenniczką granulatów ... ale po ostatniej dostawie owsa zmieniłam swoje zdanie  🙄
[quote author=zduśka link=topic=25.msg1627947#msg1627947 date=1356638677]
a ile basicu się podaje przy karmieniu pełnoporcjowym ?
[/quote]

Producent podaje 3 do 5 kg. W kombinacji z owsem owies 1,5kg plus Besterly 3kg.
Ja swego czasu dawałam Herbica - bardzo fajnie wspominam to musli, no i Skwar wtedy raczył być niejadkiem, a nad Herbikiem nie grymasił. Później jednak zaczął mocniej pracować i takie lekkie musli przestało wystarczyć, żeby go utrzymać w dobrej kondycji.
a my wracamy do Epony, przetestowałam kilka pasz - Dengie - sieczka super, musli było by super gdyby nie granulat którego konie nie chcą jeść, ibeka - rewelacja, sieczka mnie zachwyciła, musili zresztą też, ale z dostawą szału nie ma niestety i tak wracam d Epony - bo jest to chyba jedyny dostawca którego pasze moge zamówić na 2 dwa dni przed końcem ostatniego worka, bez stresu, że coś nie dotrze i zostanę bez paszy. Koniom Epona smakuje, jak przelicze koszty dostawy innych pasz to już bardziej mi się opłaca zrobic zapas na cały miesiąc i mieć z głowy.
ja tam baileysa też zamawiam 2 dni przed i jest. A dostawę mam gratis.
o, dobrze wiedzieć, to może jak pojawią się nowe produkty z nową dostawą jednak i Baileysa wypróbuje 🙂
ja zamówiłam na spróbowanie właśnie musli Meadow Sweet dla młodego. Nadal jestem zachwycona Top Linem. I czekam na nowe sieczki.
my na baileysie od maja. Nie zamierzam zmieniać, tylko teraz podkusił mnie besterly basic - tyle o nim mowy tutaj, zwłaszcza ostatnio. Cena fajna, ale trzeba doliczyć przesyłkę. Zamówiłam tylko jeden worek (który jakoś nie chce do mnie dojść 🤔) - mam jeszcze zapas baileys high fibre cubes, więc pewnie dopiero otworzę go w lutym. Dość dużo energii i białka ma ta pasza. W każdym razie skarmię dla urozmaicenia jeden worek, mam nadzieję że koń mi nie padnie 😉 i wracam do baileysa.
Baileys to bardzo fajna cenowo pasza, na prawdę dobra jakościowo, szeroki wybór produktów - sieczki, granulaty, musli, suplementy.
Ja daję jeszcze sieczkę; mam też olej sojowy, który czeka, bo jakoś w styczniu skończę chevinal. No i dostawa gratis, a na animalii ubierał się miły rabat, więc jest jeszcze taniej 🙂
Moje niepracujące opasy dostają 0,5kg Formelu E + ok 1kg musli dziennie. Są grube.
jak patrzę teraz na dawkowanie besterly + owies to jest podane 1,5 + 3 kg. Rozumiem, że oznacza to besterly 1,5 + owies 3 kg. 
Sankaritarina, a to wlasnie jakos w tym czasie sie przenioslo. wiazalo sie tez z ''pogrubieniem'' granulatu.

Ciekawe zatem na którą partię udało mi się trafić 😡 Tak czy siak, mam ochotę jeszcze sprawdzić vitallica. Zobaczymy.

Odnośnie drogiej ceny Besterly - przecież Herbic i Coldmix za prawie 65 zł 15 kg to nie jest mało (jeszcze po przeliczeniu ile kg wypadnie nam kupić na miesiąc przy karmieniu pełnoporcjowym), ale basic 25 kg w cenie 50 zł to nie jest źle. Olimpic i vitallic są droższe, ale też worek 25 kg.
Ja zrozumiałam tak samo jak junona 1,5 basic i 3kg owsa hmmmmm.
Witam ,
Mam nadzieje , że mi pomożecie , za co z góry bardzo dziękuje .
Kobyłka będzie miała 5 lat na wiosne , jest chudziutka , dotychczas karmiona owsem i sianokiszonką .
Była kiedyś karmiona Besterly Basic . Teraz chciałabym zacząć karmić ją inczej żeby wyglądała jak koń ..
Myślałam nad Dodson & Horrell Build-Up Cubes a do tego biotyna + lizawka solna . co o tym sądzicie ?.
chciałabym pasze , taką która nie bd jej dostarczać energii , bo już są barany , nawet jak chodzi codziennie ..
Spillers ma wolno uwalniająca się energie , ale poczekam na Waszą opinię , tak jakoś ten dodson i horrell mnie przekonuje .  🙄
Normalnie gdy chodze do szkoły to kobyła ma taki rozkład tygodnia 2-3 razy w tygodniu ma skoki ( jak narazie 100 - 110 cm ) , 1 raz w tyg ujeżdzenie  a tak to padok albo jest ganiana po hali .. Ogólnie ma dobrą kondycje i żeby zaspokoić jej potrzebe ruchu powinna pochodzić przez 2 godziny codziennie  ; D .
Jest wysoka 170 cm . Rasa sp . 

Pozdrawiam . ; )
Ale się powtarzam.
Ale polecam Top Line Conditioning Cubes Baileysa  💘
a czy istnieją sensowne pasze ziołowe które nie były by nafaszerowane bombą witaminową ?
[quote author=krzysztoftzr link=topic=25.msg1627826#msg1627826 date=1356634190]
nic co jest z  firmy De haus nie jest dobre  besterly  przeciętna pasza za grubą kase     Hoveler to 47 zł worek  w hurcie

Od kiedy to porównuje się cenę detaliczną z ceną hurtową? 😵  Besterly kosztuje ok 50 zł za worek w detalu. Hoveler prawie 2x tyle, jak był dostępny, bo w tej chwili w sklepach raczej go nie uraczysz. Więc o czym tu rozmawiamy? Uważam, że Besterly jak na swoją cenę to bardzo przyzwoite pasze.
[/quote]

ok ale jak ktoś bierze  1 tone paszy to cena jest inna a u besterly  3 zł na worku to oszczedność żadna.    Zależy jaką pasze Hovelrer'a masz na myśli. 

Besterly są ok  tyle  że jak ktoś kupuje worek czy 2 różnicy mu to nie robi.    Ja biore większą ilość.
[quote author=Koniczka link=topic=25.msg1627905#msg1627905 date=1356637220]
[quote author=krzysztoftzr link=topic=25.msg1627826#msg1627826 date=1356634190]

[/quote]

Zależy jaką pasze Hovelrer'a masz na myśli. 

[/quote]

a jaką ty masz na myśli?

Ja uważam besterly basic i też uważam że jest to przyzwoita pasza za niską cenę. Więc twierdzenie, że jest to pasza droga co najmniej mnie zdziwiło.

krzysztof to ile ty tej paszy kupujesz? Masz konia od niedawna, mylę się? W tak krótkim okresie zdołałeś wypróbować dość sporo producentów, nie powiem 😉
Nie do końca rozumiem sens porównania paszy Besterly z paszą Hovelera, skoro ta druga nie jest dostępna w sklepach. To gdzie ją znaleźć? Besterly są w ofercie sklepu Trok w Mosinie, daleko nie muszę zatem jechać. Podejrzewam, że w takim przypadku Hoveler wyszedł by tak samo, jak nie drożej, bo więcej wydałabym na benzynę.
Witam ,
Mam nadzieje , że mi pomożecie , za co z góry bardzo dziękuje .
Kobyłka będzie miała 5 lat na wiosne , jest chudziutka , dotychczas karmiona owsem i sianokiszonką .
Była kiedyś karmiona Besterly Basic . Teraz chciałabym zacząć karmić ją inczej żeby wyglądała jak koń ..
Myślałam nad Dodson & Horrell Build-Up Cubes a do tego biotyna + lizawka solna . co o tym sądzicie ?.
chciałabym pasze , taką która nie bd jej dostarczać energii , bo już są barany , nawet jak chodzi codziennie ..
Spillers ma wolno uwalniająca się energie , ale poczekam na Waszą opinię , tak jakoś ten dodson i horrell mnie przekonuje .  🙄
Normalnie gdy chodze do szkoły to kobyła ma taki rozkład tygodnia 2-3 razy w tygodniu ma skoki ( jak narazie 100 - 110 cm ) , 1 raz w tyg ujeżdzenie  a tak to padok albo jest ganiana po hali .. Ogólnie ma dobrą kondycje i żeby zaspokoić jej potrzebe ruchu powinna pochodzić przez 2 godziny codziennie   ; D .
Jest wysoka 170 cm . Rasa sp . 

Pozdrawiam . ; )

Ty mowisz powaznie?O.o 5 letni, chudy kon ktory skacze 3 razy w tygodniu? Tylko raz ujezdzenie?... Chociaz patrzac na Twoj post to ujezdzeniem nazywasz poprostu jazde po plaskim... Na dzien dobry poza zywieniem proponuje zmienic system ,,treningowy,,. A lizawka to podstawa jak woda dla.kazdego konia.
Hoveler już dawno wyjechał z kraju a cena to już wogule była  😵 powalająca
a ja się spotkałam z Hoevelerem w Łodzi w listopadzie, więc chyba jeszcze w Polsce jest. Ja sotsuję Nutri Horse Adult, bardzo fajna pasza na przybranie masy i mięśni jak koń jest w treningu 🙂
Też mamy dużą, piecioletnią kobyłę, która miała problem z utrzymaniem masy- tzn. może chuda nigdy nie była, ale jak weszła w trening, to zaczęła wyglądać słabo i kiepsko się nabudowywała. Typ nerwowy, "spalający się", nie wybuchowa, ale "przeżywa".  Je Conditioning Mix Spillersa, wysłodki, otręby ryżowe i sieczkę Alfa A Dengie (oprócz owsa) i udaje się ją utrzymać całkiem fajnie. Ale skacze RAZ, w porywach dwa razy w tyg. (wtedy raz to niewielka gimnastyka i raz coś wyżej)  😵, jeden dzień w tyg. ma wolny, w pozostałe chodzi po płaskim/w teren/pracuje na lonży, a oprócz jazdy chodzi w karuzeli.
Jak piszesz, że są barany, to czego oczekujesz, skoro koń chodzi pod siodłem raptem 3-4 razy? Padok pracy nie zastąpi, "ganianie po hali" również..
Żeby wyglądała "jak koń" oprócz dobrze dobranego żywienia (tu polecam doradztwo fachowego dietetyka) powinna mieć racjonalny trening.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się