Jeśli ano1234 zamawiała Dodsona w sklepie Atos, to nic dziwnego że miała problemy z dostępnością, my jako dystrybutor nie współpracujemy z nim, więc pasza do tego sklepu nie idzie od nas bezpośrednio, o ile jeszcze w ogóle ją mają :/
edit. zmieniam, bo zaraz będzie że kogoś oczerniam itd. itp. a chciałam tylko stwierdzić fakt, że sklep Atos może mieć problemy z dostępnością Dodsona, nie z winy dystrybutora :/
Tak, tak... wy nawet ze swoimi przedstawicielami nie chcecie współpracować 🙂 okropny Atos, bardzo nieuczciwy, że ma inne źródło dostaw a monopolista się złości 🙂 gru, Ty się dobrze zastanów zanim nastepnym razme publicznie pomówisz kogoś o nieuczciwość hmm? 🙂
A w temacie i odnośnie efektów - mój zwierz utył w te mrozy na 1,5 miarce polen musli St. Hippolyta 🤔
Ale mi nie chodzi o to skąd biorą paszę, dla mnie mogą im nawet z Marsa ją przesyłać 😉 ale o to, że jak ktoś nie płaci za coś, to dla mnie jest nieuczciwy i już. Nie piszę tego złośliwie po prostu stwierdzam fakty. Możemy o tym na pw podyskutować nie tu 🙂
Ja się zastanawiam na przeskoczenie z Pavo Herbalmelange na Besterly Herbica, ale z racji ceny (o połowę niższa, nawet biorąc pod uwagę że besterly jest w 15 kilowych workach a pavo w 20- sto) jednak logicznie mi się nasuwa myśl że Besterly jest jednak znacznie gorsze, choć na forum wyczytałam same dobre opinie. Ale skoro musli daję właściwie dla urozmaicenia i dla kochania, to może warto spróbować?
szkoda, że nie płacimy za dodsona tyle ile naprawdę on kosztuje w Anglii;(
Anglicy sobie robią pasze na miejscu i transportują je do sklepów max kilkaset km. Do nas trzeba dowieźć prawie 2 tysiące, a paliwo jest drogie jak diabli, plus dodatkowa porcja opłat za jazdę naszym pięknym krajem. Na dzień dobry mamy mocno w plecy, albo musimy się mocno nagłowić nad tym, co i jak zamawiać, żeby koszt transportu wyszedł akceptowalny 🙁
panterka-23, też zapytam dlaczego, zwłaszcza, że musli ma być dla kochania? To bardzo fajne, ziołowe musli, chyba smaczne, bo u mnie wszystkie konie wcinają z zapałem. Co takiego konkretnego powoduje, że nie warto, hm?
Emuu od "następnego worka" będziemy z Czardaszem testować Herbica. Leci do nas partia, która pozwoli rzetelnie go przetestować (6 worków), jeżeli chcesz, będę dawać znać na bieżąco czy jestem zadowolona. Zwłaszcza, że zamierzam karmić jak producent zaleca, czyli 1:1 z owsem 🙂 I zobaczymy czy warto. 😉
Sama jestem ciekawa efektów, bo podawałam Czardaszowi i Herbalmelange (Pavo), i Green Veta (Havensa) i worek Meadow Herba (Spillers), oraz ostatnio Sinfonię (Marstalla), i jak do tej pory rozczarował mnie tylko Spillers (co dziwne, bo z pozostałych pasz Spillersa mam jak najlepsze wspomnienia) a efekt WOW zapewniła mi tylko Sinfonia. Ale ta cena... 😉 Herbalmelange i Green Vet były po prostu jak najbardziej ok. Mam nadzieje, że podobnie będie z Herbiciem Besterly 🙂
Ja uwazam ze warto.Sama od roku karmie mojego wybrodnego rumaka paszami Besterly z racji tego ze nie moze jesc owsu w duzych ilosciach a na poczatku nie mogla jesc go wcale(problemy z ukladem oddechowym i pokarmowym) Wyprobowalam wiele pasza i tylko Besterly jej odpowiada.Zima Besterly Basic(bo strasznie chudnie) latem Besterly Dynamix a teraz wzielam jeszcze Herbic wlasnie dla kochania pieknie pachnie a moj konik nie jadek wkoncu je z checia 🙂 WIEC POLECAM 🙂
ja próbowałam przejść na BESTERLY i w sumie nic nie moge jej zarzucić oprócz tego że była trochę niewidzialna - efekt taki sam jakby łoś stał na samym owsie - smakowite owszem ale nic poza tym - do kochania więc jaknajbardziej i jeśli użytkujemy rekreacyjnie konia to też mogę polecić - ale u mnie przy 16letnim koniu w treningu uj (lekkim ale zawsze) się nie sprawdziła - próbowałam też innych i za każdym razem kończy się powrotem do Spillersa - Competition Mix + Conditioning Mix Senior + sieczka Happy Hoof + wysłodki (tu DH)- jak dla nas dieta idealna i rekomendowana
panterka-23, "u mnie w regionie mówią". Widziałaś to musli naocznie? Macałaś? Skarmiałaś? Możesz cokolwiek powiedzieć z autopsji? Skoro piszesz o tym, że Herbic jest zapylony, to na bank jedyne co znasz, to opinię przekazaną pewnie przez osoby równie konkretne w temacie. To jest typowe "półmokre" musli (nawet pakowane w worki ze specjalną foliową wstawką, żeby nie wysychało - więc totalnie nie ma szans na żadne pylenie). Grunt to na forum podoradzać 😎
ja obecnie karmię Besterleyem Basiciem - nie widzę żeby te granulki nawet jak je rozdrobnić się pyliły w stajni jest również Herbic - i też na +, nic suchego pylącego, ma ciekawy skład i super pachnie.
Co do braku składów podanych. Na ostatnich workach Basica są kartki od producenta ze składem, datą przydatności, wszystko. Jak kogos interesuje skład mogę podać.
Dla mnie Besterley Herbic, to porażka, konie nie chciały tego jeśc, efekty zadne, karmiłam pełnoporcjowo, niewydajne strasznie, zapylone, nie podobało mi się, jakies takie nieapetyczne było, ale każdy ma prawo wyboru, ja pisze za siebie mi, a dokładnie moim koniom nie pasowało
ja jestem Herbic-iem zachwycona. Z powodów finansowych przestałam kupować do kwietnia, ale mam zamiar do niego wrócić. Koń bardzo chętnie jadł, super urozmaicony skład, ładnie pachniało i nie pyliło się.
Dramka, Zaglądasz Ktoś do menu i robisz reklamę? 😉 😁 Ktoś pozwoliła? 😉 😉 😉
Mnie się w Besterly nie podoba to karmienie. Większość pasz na wypisane: 1,5 kg + owies albo 3 kg - pełnoporcjowo... niezależnie od konkretnej paszy? A to można tak? że herbica powinno się podawać 3 kg, ale basica też...? Jakieś takie to trochę mętne. A ogólnie Herbic wyglądał ekstra. Nie podobał mi się wygląda basica i dynamixa - suche takie, ale nie pyliło z tego co pamiętam. Basic u nas szału nie zrobił, ale granulat był dosyć "normalny" - ani to nie pyliło, ani nie pęczniało podejrzanie po zetknięciu z wodą...
edit: btw, macie jakąś fajną sieczkę niecukrowaną, niespecjalistyczną i do 60-70 zł...? Chyba wywalę tego pegasusa, bo im dalej w worek, tym więcej świństwa. Kłęby i "placki" sieczki na maxa uklepane i pozlepiane ze sobą. Aż się boję to koniowi dać. :/
Sankaritarina A Golden Chaff Baileysa? Opisana jest jako niskocukrowa, wygląda przywoicie, prosty skład 🙂 kosztuje ok 50zl za worek 12.5kg (objętościowo jest tego bardzo dużo)
Ja moją staruszkę karmiłam Besterly w okresie roztrenowania albo lekkich treningów, w sezonie przechodziłam na Dodsona/Pavo. Po Besterly wyglądała bardzo dobrze, jednak dawało trochę za mało energii. Teraz młodą karmię Besterly i myślę, że póki jest w dosyć lekkim treningu to zupełnie wystarcza, a paszę wcina aż jej się uszy trzęsą 😉
Niedługo będę miała dostęp do paszy Ahlbrand, ktoś miał do czynienia z tą paszą? Jak wrażenia?
czy ktoś mógłby mi pomoc , jak już mowimy o Besterly Herbic , chciałabym konia wyciszyć , uspokoić . Jaką inna pasze polecacie ?Jestem zielona w temacie pasz wiec b.prosze pomożcie :kwiatek:
Sierra, jak najbardziej będę wdzięczna za wszystkie spostrzeżenia 🙂 Myślę, że jestem już teraz psychicznie gotowa do przestawienia się na tańsze musli, ponieważ mój konio zawsze wykazuje chęć do pracy, jest akurat w dobrej kondycji, jest okrągły i zdrowy (łącznie z badaniami krwi). Jeśli coś się zmieni po przejściu na Besterly to z pewnością to zauważę. Z resztą jedynym efektem jaki wymagałabym od paszy to to, by koń był szczęśliwy, błyszczał się, wsuwał i miał siły by pobiec w teren na 1,5 godziny czy pochodzić ujeżdżeniowo (może i można to nazwać treningiem, regularną pracę ujeżdżeniową na poziomie P klasy, aczkolwiek ustrzegam się:P). Tymbardziej że Herbalmelange teraz kosztuje 110 zł 😵
Tuptek, Na wyciszenie bardziej coś, co ma gdzieś w nazwie np. "coolmix". 😉 Besterly ma w ofercie takiego coolmixa. Też się zastanawiam nad czymś takim, bo mój koń w tej chwili zjada granulat "dla koni rekreacyjnych i odpoczywających", dostaje tego mniejszą ilość niż zalecaną i... energia go roznosi. 🤔 nie wiem czy po miesiącu może być taki efekt, ale na to wygląda, że to od paszy...
Edytka, O, dziękuję. Nawet nie widziałam, że Baileys ma taką sieczkę. Już przeglądam stronę... faktycznie. No, no, wygląda nieźle! Chyba spróbuję (tym bardziej, że ja to daję po garści, żeby koń wolniej jadł 🙂 ).
Sankaritarina dzieki, tylko nie wiem czy w tym cooldmixe nie ma wiecej białka . A ona i tak juz ma go duzo , a nie myślisz ze ta ziołowa , też uspokaja . Czy jednak brać cooldmixa. Powiem tak kobyła , czesto potrafi sie spiąć ,lecieć do przodu, albo się denerwuje ze coś jej nie wychodzi itd. przepraszam ,za Offtopic
Lol. Że tak powiem. Jakim cudem "coldmix" bez owsa mający być paszą dla koni nadpobudliwych ma... 12,62 energii strawnej...? 🤔 Ok, ciągle nie rozumiem filozofii Besterly.
Tuptek, A Spillers Coolmix? Cenowo normalnie, a energia na małym poziomie. Eggersmann Coolmix też jest tego typu. Druga sprawa - ona na pewno potrzebuje takiej paszy? Może potrzebuje zmiany sposobu jazdy albo dostaje po prostu za dużo dobroci do jedzenia?