Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

My sie tez z Natur Solo przesiedlismy na Il Campione i dla mnie najwieksza roznica jest w tym, ze nie jest tak lepka jak Natur Solo. Ostatnie worki Natur Solo ktore probowalismy byly juz bardzo pozlepiane, kazdy mial inny kolor.
Il Campione jest sypkie, latwiej roznoznic skladniki, melasy brak.
Dziewierz, - gdybym nie miała Natur w opcji ze stałą dostawą do pojemniczka, o której nawet nie myślę 😂 to pewnie bym się skusiła. Także fajne info 🙂

Choć o dziwo lato przeżyliśmy i nie odnotowałam spadku energii po koniu w związku ze zmianą w Natur Solo 🤔 fakt, że było mało upalne i Grubciu ma teraz więcej lekkiej pracy pod dzieciakami niż pode mną, ale jednak chodził dobrze, nie był kapciem.

Perlica, - też mnie zawsze bawi na panika na cukier w suplach, którego realnie jest tyle, co w garści sieczki
Powiem wam że skusiłam się na sieczkę od nich i no naprawdę, super wygląda. Miękka, nie pyli.
xxagaxx, ja też się skusiłam i zamówiłam już kolejny worek (tej z traw) bardzo chętnie jedzona, mięciutka i fajnie pachnie🙂
Perlica, no patrząc po składzie to wiadomo, że nie może tam być mało skrobii, bo jest tam i kukurydza i pszenica w 2 postaciach i jęczmień w 2 postaciach... Niestety jak producent nie podaje zawartości skrobii, to zazwyczaj jest jej po prostu dużo.
Katasia, ten prducent nie podaje bo w Iralndii już się nauczyli, że to nie skrobia sama w sobie robi wrzody czy problemy z garem ale sposób jej przetworzenia. te pasze są "pre cooked"- i skrobia się trawi z nich inaczej. Nie zdążają "podfermentować" w żołądku, żeby zrobić drożdzycowa pianę i podjechać kwasem do góry i nie zalegają w przewodzie pokarmowym wywołując potem przytrucia i "bombową głowę od jelit".
Naprawe jest różnica (gigantyczna) pomiędzy podaniem pół kilo owsa zwykłego (czy tam gniecionego), a pół kilo mokronizowanego a pół kilo mikronizowanego jeszcze obrobionego specjalnie.

Perlica, - też mnie zawsze bawi na panika na cukier w suplach, którego realnie jest tyle, co w garści sieczki .
No to jest ostanio jakas plaga "niedoedukowania". W suplach używa się cukru, żeby nie używac np. glikolu propylenowego🙂.
Cukier to jest realnie (i sół) najlepszy konserwant. Najmniej skutków ubocznych. U koni cukier jest "lepszy niż sól"- bo nie da spadku ph, no i słony smak supli tez by trzeba dla większości koni czymś maskować. Ludzie sypią koniom "beton" do żłóbu, buforują ponadnormatywnie tlenkami i innymi nieświadomie żołądek powowdując, że w okresach (godzinach!!!) bez suplementu to pH będzie chciało wrócić do fizjologicznej normy- czyli koń wywali jeszcze więcej kwasu. O niszczeniu działania "alkaic tide" nie wspomnę- a potem płacz, że "taki sztywny po jeździe", a po kilku latach takiego "mądrego inaczej suplementownaia proszkiem" płacz, że coś ze stawami nie tak.
kotbury, nikt tego nie kwestionuje, ale polityka ich jest dziwna, że nie podadzą zawartości skrobii, bo nie.
To ja dodam, że zauwazylam ze mniej pierdzi. Nie wiem czy to dzięki RM. Ale gazów mniej puszcza. Dla mnie sam fakt, że daje się go mniej to juz bardzo duzo. A u nas im mniej w żłobie tym lepiej. To taki Tadek nie jadek. Jak ma za dużo to grymasi, rozrzuca lub zostawia. A tu żłób wylizany. I ogólnie apetyt ma lepszy. A oprócz odstawienia paszy, witamin nic się zmieniło..
Czy ktoś z Was stosuje trawokulki Glyx-Wiese BIO Esparsettecobs? Chciałam podpytać czy bardzo puchną po namoczeniu?

Rozważam wprowadzenie ich do diety bądź innych trawokulek niskocukrowych, ale chciałabym takie, które nie puchna mega.
kasztankaija, puchną bardzo bardzo - są zajebiste. z 300g robi się pół wiadra
trzeszczki, z tym puchnięciem to jedyne mam obawy takie żeby obsługa to dobrze zalała 🙈 ale nie ukrywam że to był mój faworyt i teraz mam zagwozdkę. Dzięki 😁
kasztankaija, puchną bardzo bardzo - są zajebiste. z 300g robi się pół wiadra
trzeszczki, Brzmi jak marzenie! 😀

kasztankaija, A myślałaś o trawokulkach takich do podawania na sucho? Jak zalejesz, to nie spuchną nadmiernie. Hoveler na pewno takie ma, karmiłam jakiś czas. Chyba, że szukasz stricte esparcety, to chyba jeszcze Nature's Best, tylko, że je trzeba moczyć pół godziny.
kasztankaija, jeśli zależy ci na czystej esparcercie to jest jeszcze Nordic Grass - https://masterspolska.pl/pellet-z-esparcety-20kg - ona wychodzi trochę taniej za kg bo jest w worku 20 kg (i są kody influ na -15% do tego sklepu) - ja co prawda podawałam na sucho jako dodatek do paszy ale nie była pyląca i całkiem ładnie pachniała.
leleiria, A ten pellet jakoś mocno puchnie?
kasztankaija, Glyx i jeszcze Agrobson PreAlpin Wiesencobs puchną niesamowicie. Obie maja b duże frakcje i są ładnie pachnące i chętnie zjadane nawet z niesmacznymi suplami.

https://sklep.hippovet.pl/produkty/agrobs-prealpin-wiesencobs-trawokulki-20-kg/

kotbury, są jeszcze inne schorzenia poza wrzodami, przy których zalecana jest niska ilość skrobii i cukru i jest to informacja bardzo istotna - Cushing, CPL, EMS i pewnie coś jeszcze. I jest coraz więcej koni, które je mają lub też większa ilość koni zdiagnozowanych po prostu...
co myślicie o nowości Chrupka Amino Balancer?
Wciąż siedzę w paszach i rozmyślam co roczniakom (pogrubionym) na wolnym wybiegu sypać do żarcia

szaraduszka, rzucilo mi sie w oczy dawkowanie, dla duzego konia 500gr-1kg dziennie!
to są ogromne ilosci.
Biofeed Muscles, ktore podaje ma dawkowanie od 140 do 280 gr dziennie.
Mówisz o muesli biofeed muscles?
To dawkowanie jest 200-400g ale na 100kg...
0.5-1kg w przypadku balancera to normalna dawka.

Edit - jest jeszcze granulat biofeed muscles ale to jest suplement a nie balancer.
faith, masz racje, nie zwrocilam uwagi ze to balancer, moj mozg jest suplach aminokwasowych 🙈
sorry za zamieszanie
Jakie są najpyszniejsze trawokulki? Potrzebuję do przemycania supli w proszku.
Myślałam nad:
- Palatin Glyx-Wiese Heucobs
- Glyx-Wiese BIO Esparsettecobs
- Nordic Grass Esparceta
Może coś innego, co jest warte uwagi? Tylko właśnie musi być turbo smaczne 😅
Potrzebuję pomocy z koniem niejadkiem.
Od 4 miesięcy karmię mebio build up, otrębami ryżowymi mebio, sieczką dengie i owsem. Poza tym na obiad wyslodki z otrębami ryżowymi na zmianę z meszem nuby.
Od tygodnia koń odmawia jedzenia - meszu nie chce ruszyć, zjada połowę porcji sniadania i kolacji i wysłodków. Siano je z apetytem, trawę w ręce też.
Nie mam pojęcia jak ją zachęcić do jedzenia…, od kilku dni zaostrzyło się jej RAO, więc podejrzewam, że jedno wynika z drugiego, ale gdy podobną sytuację miałyśmy na początku wiosny dramatycznie schudła. Zmieniłam całkowicie pasze na obecny zestaw i zaczęła jeść z apetytem i tyć.

Macie jakieś patenty jak to rozwiązać? 🙁
Fokusowa, Samfarm ma super trawochrupki
Hej 🙂 co byście poradzili na przytycie dla 3,5latka. Zaczął pracę pod siodłem, dostaje 1kg owsa rano i wieczorem 1kg owsa, siano bez ograniczeń plus pasie się na łąkach. I teraz nie wiem sama czy zwiększyć dawkę owsa, czy dodać trzeci posiłek w południe. Czy zostawić dwa posiłki i dodać do tego otręby lub wyslodki?
julka177, - wspomagać oddechowo. Niestety przy RAO tak jest i nie ma magii - u ludzi też często brakuje apetytu w chorobie.
Podajesz jej coś wspomagająco? Jakieś inhalacje, leki, zioła?
Możesz też spróbować dosmaczać pasze aromatami spożywczymi, melasą, miodem, kubusiami, ale niestety konie raowe w gorszych momentach prawie zawsze chudną.

blacka, - balancer lub witaminy 🙂 dieta oparta o siano i owies to dla wielu organizmów za mało przy wysiłku fizycznym - szczególnie, że ten koń jeszcze rośnie. 2kg owsa na dzień to wcale nie jest mało, ale nie jest on najbardziej jakościowym białkiem, a pewnie tego brakuje.
Wysłodki jak nie są bilansowane to i tak trzeba je podać z otrębami, dodatkowo są to rzeczy do zadawania na mokro, co czasami jest problematyczne.
Możesz podawać trzeci posiłek po treningu, tak z 30/40 minut po masz idealne okienko na wrzucenie białka i aminokwasów, żeby zasilić mięśnie (ten sam mechanizm komórkowy co u ludzi).
Wszystko zależy też od tego jak Ci wygodnie, czy masz kogoś, kto te otręby czy wysłodki będzie namaczał odpowiednio długo, a jednocześnie nie tak długo, żeby skisły 😉 i czy chce Ci się bawić w mokre pasze. Osobiście kupiłabym balancer, bo nie wyjdzie specjalnie drożej, a odchodzi Ci zabawa w bilansowanie i masz mniejsze szanse na niedobory - konie w robocie zużywają też więcej pierwiastków i mało kiedy siano jest na tyle spoko, żeby to nadrobić.
julka177, No własnie, trzeba coś działać z tym Rao obecnie? Dostała jakieś leki, inhalacje?
Wydaje mi się (ale to tylko moje indywidualne spostrzeżenia), że Raowcom może być "ciężko" jeść przy zaostrzonych dusznościach, więc może na raz jedzenia być po prostu za dużo. W takiej sytuacji porządna pasza pomaga, bo dajesz "mniej na raz". No i brak apetytu.
Ale może to też indywidualna kwestia.
Ja bym sprawdziła co ona je z tego zestawu co masz i wywaliła to, co jej smakuje najmniej. Może konsystencja jej nie odpowiada/przestała odpowiadać?

Moje Raowce jadą głównie na zbożach (owies, teraz owies + jęczmień) + pasza. Na zimę dodam makuchy (lniany i słonecznikowy albo sam lniany).
Kucka miała moment, że nie chciała jeść papkowatych posiłków, ale ziarno zawsze zjadała, otręby pszenne też jej smakowały, więc jak dostałą w dobrych proporcjach ziarno + taki makuch (tzn nie zupowatą papkę, tylko taką "gęstą papę" w której łyżka staje), to jadła.
Złoty (też Rao) miał moment niedojadania trawokulek, ale u niego obstawiałam, że jedzenia "na raz" jest po prostu za dużo + te trawokulki mu nie smakowały. Do rana zjadał, ale szału nie było, więc najpierw zmieniłam trawokulki na inne, a koniec końców, ostatecznie zostało ziarno + pasza (obecnie Sukces, ale pasze u nas zawsze były zjadane).
Hej 🙂 co byście poradzili na przytycie dla 3,5latka. Zaczął pracę pod siodłem, dostaje 1kg owsa rano i wieczorem 1kg owsa, siano bez ograniczeń plus pasie się na łąkach. I teraz nie wiem sama czy zwiększyć dawkę owsa, czy dodać trzeci posiłek w południe. Czy zostawić dwa posiłki i dodać do tego otręby lub wyslodki?
blacka, wg mnie za mało treściwego. Możesz trochę oszukać system i dodać 3 posiłek ako otręby plus wysłodki, albo po prostu owies.
Dzięki! Będę kombinować 😅

RAO oczywiście, że leczymy 😉
julka177, jeśli koń jest w odpowiednio intensywnym do wieku treningu to dołożyłbym owsa i ok 400 gramów lucerny. zacząłbym od od dodatkowego kilograma owsa i jeśli reakcja byłaby zbyt mocna to zmniejszałbym ten dodatek. Reakcja może być na dwa sposoby - nadmierna pobudliwość , co nastąpi szybko lub znacząca poprawa wyglądu po ok 2-3 miesiącach.
julka177, Nie wątpię, że leczycie, ale to istotna sprawa 🙂😉 Po sterydach konie raczej mają zwiększone łaknienie, więc może to nie "wina" Rao. Natomiast właśnie przy takim "pierwszym w sezonie" nasileniu, dusznościach, wydaje mi się, że koniom się "ciężej" je.
julka177, a próbuj wyjąć otręby ryżowe - wiele koni nie lubi ich albo nudzą się im
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się