Forum konie »

Hala - namiotowa, murowana, duża, mała...

Czy duża jest różnica w odczuwaniu temperatury latem/zimą w hali z blachy a z płyty warstwowej?
Jeździłam kilka lat na hali z płyty i zimą było bardzo przyjemnie, wystarczyła bluza a latem nie było upalnie
ash, - korzystałam kiedyś z hali z samej falowanej blachy i no nie było przyjemnie. Zimą pizgało, podłoże potrafiło przymarznąć, w lecie nie było najgorzej. Fakt, że wtedy jeszcze były na zachodzie zimy, śnieg i potrafiło być po -20 przez 2/3 tygodnie, za to upalnych dni w roku było zdecydowanie mniej. Dodatkowo stała w otoczeniu lasu i łapała dużo cienia mimo wszystko.
Miała dużo okien i to było super po ciemku, bo dość mocno odbijały zamieniały się w lustra 😉 a za jasnego nie trzeba było światła palić.
Choć porównując do obecnej hali, gdzie pół mam z siatki, to jednak bym powiedziała, że w tej blaszanej puszce było chyba mimo wszystko lepiej, cieplej.
ash, Blacha ma tendencje do skraplania pary wodnej. płyta warstwowa tylko w skrajnych przypadkach.
Będę stawiała halę. I teraz mam mętlik w głowie. Jest mnóstwo firm ofert cen idzie zwariować. Firmy się biją nawzajem o klienta. Bardzo podoba mi się hala z firmy skavska. Estetyczna dwuspadowa.
Czy jest ktoś kto stawiał halę ostatnio?
Idzie znaleźć ładną dwuspadową poniżej 200tys. brutto ?
Hej, czy ktoś z Was może robił formalności związane z halą i mógłby podpowiedzieć... Zastanawiam sie po prostu czy w swietle tych planów ogolnych nie wrzucić wniosku o WZ na takową, plan ogólny jest w toku jeszcze... Nie mam planu niczego stawiać teraz, wiadomo ze te nowe WZki sa terminowe ale pomyslalam ze moze lepszy rydz niz nic gdyby jednak zachcialo sie hale postawić?

Dla jasnosci - nie chodzi mi o budynek, raczej o namiotowke, moze to tez jest inaczej klasyfikowane
donkeyboy, namiotowka trwale związana z gruntem to jest normalnie budynek. Do pol roku moze stac na zgloszenie jako tymczas, ale albo przestawiasz (co jest nierealne bo podloze, bandy, itd) albo ryzykujesz ze mily sasiad doniesie.

Co do nowych przepisow to nie podpowiem niestety
karolina_, no tymczas odpada na bank, wlasnie chce zawczasu wrzucic wniosek jak sie da bo PnB bedzie konieczne

Chyba ze magicznie plan ogolny ujmie takie budowle jako okej, no ale to takie wrozenie z fusów bo niby maja czas do konca czerwca a nie wylozyli nawet wstepnego planu do konsultacji spolecznych
Post został usunięty przez moderatora
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się