Forum konie »

Jak nauczyć konia...-czyli to co koniarzom się przyda

ale Pacia wcale nie napisała, że chce uczyć swojego konia (chyba)
Pacia a jest w pomocach? masz zdjęcia?
mtl haha pierwsza odkryłaś , że nie o mojego konia chodzi ? uuups nie napisałam  😡 chodzi o konia koleżanki , świeży jest , a ja mam na niego wsiadać .

Mój też się nauczy ale nie odemnie  🙄
Pacia bo żal mi Cie ..

Ponawiam pytanie , bo mogło zginąć w wątku ...

Czy ktoś przygotowywał konia do wystaw ? Chodzi mi o szeroki efekowny kłus i ustawienie głowy i szyi 😉

Szukam różnych rozwiązań, prócz tych których znam 🙂
dzisiaj nie ma instruktorki i chciałabym przygotować się na jutro

Przecież to ty stroisz sobie żarty - a masz pretensje do normalnych ludzi  😀
Jeśli chodziło ci o przygotowanie teoretyczne, podałam ci linki (jest jeszcze "Zaawansowane wyszkolenie"
Wypadałoby podziękować i napisać, że już się bierzesz za lekturę  😀
Pacia i zainwestuj sobie w ksiązkę "Podstawowe szkolenie młodego konia" Klimke ...
tak wzięłam się za lekturę , dziękuję , ale troche mnie dziwi , że dodano w wątku o nk zdjęcie konia który wyglądał duuużo gorzej i ktoś napisał , że ten koń wcale nie wygląda tak źle , a na mojego najeżdżacie jak nie wiem  🤔
mam tę książkę
mtl haha pierwsza odkryłaś , że nie o mojego konia chodzi ? uuups nie napisałam  😡 chodzi o konia koleżanki , świeży jest , a ja mam na niego wsiadać .

jestem genialna, mówcie mi miSZCZu  😅
Pacia, powinnaś się cieszyć, że nas szczerze interesuje los twojego konia (i twój, w rezultacie, także). Uwierz, że na tym forum startowały osoby jeszcze bardziej "nieogarnięte" 🙂, na szczęście to forum potrafi rozwinąć świadomość. Na początek polecałabym zrezygnowanie z opcji ignorowania kogokolwiek i pilną lekturę zawartych na forum treści. Jest np. wątek o lotnych zmianach. Jest wyszukiwarka.

subaru2009, fachowcy mawiają, że naukę prezentacji konia zaczyna się od... ogólnorozwojówki prezentera  😀iabeł:
Konie niejako 'synchronizują się' z "wydajnymi" chodami prezentera  😎
Podejrzewam, że mogłaby się przydać odrobina wiedzy "naturalsowej"  😎
Podobno dobre rezultaty przynosi ćwiczenie na przemian długich nawrotów "ile sił w nogach" i króciutkich a na maksa efektownych.
Chciałam skorzystać z pomocy jednej laski naturalsowej, która miała do nas wpaść, ale jednak nie dotarła  ...

Ok dzięki bardzo 😀
subaru2009, a koń już dorosły? Bo jeśli tak, to można dołączyć szkolenie na dwóch lonżach, w tym łopatką do wewnątrz - i efektowne rozprostowanie. To się przydaje.
witam 🙂

przeważnie konie gdy im się już podkłada wędzidło to już otwierają pysk, a wtedy łatwo włożyć. 🙂😉

Ale gdy koń należy do tych mniej posłusznych czy też leniwszych to :
1) Jak jest wędzidło nie ? To przy nim ( a raczej w nim) jest takie kółko po obu stronach. Chwytasz wędzidło z przodu i najlepiej włóż palec do tego kółeczka
2)nie szarp sie z koniem. Tylko spokojnie jak już masz pdpkt. 1. to weź mu to |POWOLI| włóż do pyszczka. 🙂
3)Wędzidło musi być na języku.
4) Jeśli chcesz by koń wziął wędzidło do pyska musisz mu wsadzić swój palec do jego 'buzi' , ale do tyłu , bo tam nie ma zębów i trzymać mu tam dziąsła żeby ci nie zamknął. 🙂

Myślę że pomogłam . 🙂  😀
halo młody ma 2 lata 6 miesięcy skończone, dwóch lonży nie ogarnia i ich jeszcze nie stosuje. W każdym razie zapamiętam tą informację na przyszłość 🙂
[quote author=aśka link=topic=19089.msg972340#msg972340 date=1302541460]
Chwytasz wędzidło z przodu i najlepiej włóż palec do tego kółeczka
[/quote]
Co to ma być?
Ferie jakieś, czy co!  🤔
Dziewczyno - oszacuj sobie szybciutko koszt doszycia kciuka! 🙇
mam tę książkę

wiesz, kochana paciu, niestety muszę cię uświadomić, że samo posiadanie książki nic nie daje. wiem, że cię rozczarowałam, ale "żeby działało" książkę trzeba przeczytać. tak, rozumiem, to bardzo skomplikowane, ale spróbuj, tak po literce, to może się uda. trzymamy kciuki  🤣

koniec  🚫
[quote author=aśka link=topic=19089.msg972340#msg972340 date=1302541460]
Chwytasz wędzidło z przodu i najlepiej włóż palec do tego kółeczka

Co to ma być?
Ferie jakieś, czy co!  🤔
Dziewczyno - oszacuj sobie szybciutko koszt doszycia kciuka! 🙇
[/quote]

i pamiętaj, że musisz się zmieścić w 12 godzinach - inaczej po ptakach 😎.
i jeśli zostaniesz już bez tego kciuka, zwłaszcza lewego - ciężko będzie pogilgotać konia po dziąsłach, co czasem działa. wtedy pozostają sposoby, w których możesz stracić drugi kciuk 😎.

autopsja, chociaż nie przy wkładaniu wędzidła.
aśka, w profilu lat 31, w gg 12...
edit: a ze zdjec to jak widac: http://www.photoblog.pl/kinley/78578632/na-dzoli-od-majki.html
Też sprawdziałam fbl`a. Rzuciłam okiem na 2 zdj i wyszłam ...
mtl chodzi o konia koleżanki , świeży jest , a ja mam na niego wsiadać .

jeszcze lepiej 😂

pozatym sama pisałaś, ze chcesz nauczyć swojego konia 🤔
Szkoda gadać dziewczyny, dziewucha sama gubi się w swoich zeznaniach ...
Szkoda nerwów, bo ileż można ...
🚫
nie wiem czy to dobry temat, ale od niedawna jestem na forum i  nie zauważyłam bardziej pasującego do mojego pytania (jak jest to poprosiłabym o linka  :kwiatek: ) Otóż jak nauczyć konia kładzenia sie? W sensie wtedy kiedy MY chcemy 😉 Mój koń umie już klękanie, może to ma jakiekolwiek znaczenie...
Hm gdzieś chyba wątek był , wiem że kładzenie się jest opisane w którymś zeszłorocznym Koniu Polskim ... Niestety nie jestem w stanie zeskanować artykułu, bo mi skaner zdechł.
Ten wątek to "końskie sztuczki" chyba.
A "ferie" faktycznie są  🤣 przecież gimnazjaliści piszą od jutra testy  😀
dziatwa ma WOOLNE  🏇
horka nie pisałam , że mojego  🤔
aśka tylko pamiętaj , żeby nie używać to tego ręki którą piszesz . No i najlepiej wyćwiczyć refleks i kupić wędzidło z bardzo dużymi kółkami  🤣
Pacia ciekawe, kto by Ci konia dał 😂
Pacia ciekawe, kto by Ci konia dał 😂

koleżaneczka z równie dużą wiedzą i doświadczeniem z końmi przecież  🙄  😁
aaa no tak 🤣 tylko koni żal  🤔
Może zaradzicie coś.. 😉
Mianowicie kobyłka nie gryzie lecz próbuje ugryźć- straszy zębami, próbowałam dać jej klapsa w pysk kiedy chciała ugryźć-złapać nie pomogło, przy czyszczeniu była na uwiązie również nie pomogło kiedy byłam blisko znów chciała złapać, próbowałam ją cofać - wtedy jeszcze bardziej ją to złościło i również próbowała " chapnąć " czytałam gdzieś ,żeby ugryźć konia również i ,że czasem to działa  🤣 ale nic.. machałam też łapkami celując w nos żeby się " nadziała " , próbowałam nawet taki masaż pyska po każdej próbie i NIC, teraz przeobraziło się to dla niej w zabawe - ja spróbuje Cię złapać zębami zobaczymy czy jesteś szybsza ode mnie

może macie jakiś pomysł ?
Olcia kopnąć w nogę albo przejechać od koronki w dół butem.
Olcia kopnąć w nogę albo przejechać od koronki w dół butem.

sposób robertsa  😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się