Zbliża się sezon i mój coroczny problem. Pomóżcie, bo nie uczę się na błędach 🙄
Nie potrafię sensownie podzielić kwater! Mam prawie 2 hektary zielonego i trzy sztuki koni. Zawsze miałam cztery, a problem i tak był, więc przy trzech koniach, pewnie będzie jeszcze większy.
Wygląda to tak:

Na fioletowym kawałku jest padok zimowy, lonżownik i wiata. Więc generalnie zawsze jest tam klepicho, także nie brać tego pod uwagę.
Do połowy łąki trawa rośnie jak opętana. Mniej więcej tak jak jest podzielone - kwatera 1 i 2. Do połowy trzeciej też jest jeszcze grubo, choć im dalej tym mam sam piach, więc problem jest z odrostem.
Powiedzcie mi, jak mam podzielić to cholerne pastwisko, żeby nie zostawać z trawą do koszenia, a jednocześnie żeby jednak miały co jeść cały sezon.
Jak już mi wyjedzą jedną kwaterę, to druga jest tak przerośnięta, że wpuszczanie tych koni mija się z celem. Nie chcą wtedy tego już jeść, więc wszystko zasrają, zasikają i zmielą pod kopytami, a ja zostaję z gnojem do koszenia.
Natomiast na dalszych kwaterach panuje susza. Bardzo szybko wszystko wysycha czego efektem jest kolejna łąka do koszenia, bo robią się suche patyki, których też nie ruszą. Z odrostem na tej części jest bardzo ciężko.
Co ja mam zrobić? Jak to podzielić, żeby miało ręce i nogi? Ile zrobić kwater? Jak długo trzymać konie na jednej kwaterze, żeby nie dopuścić do przerośnięcia następnej, a jednocześnie, żeby zjedzona kwatera miała czas na odrost? Błagam doradźcie coś 😵
Pytanie nr 2
Na samym końcu (różowa przerywana linia) jest Sahara. Piasek, piasek i piasek. Zastanawiam się nad wydzieleniem tam kawałka do jazdy - takiego 25x40m.
Nie będę się bawić w żadne drenaże, zbieranie górnej warstwy itd itp. Pogodziłam się z faktem, że poza sezonem i tak nie uda mi się jeździć. Jest tam równiutko, miejsce idealne. Czy jest jakiś sens wyrzucenia tam piachu i jednocześnie kasy, skoro jeśli się tam pokręcę podczas suszy, to i tak mi ten piach od razu wyjdzie? A jeśli jednak jest jakiś sens to ile potrzebuję ton, żeby miało to ręce i nogi?
Pytanie nr3
Jeśli chcę coś dosiać na łąkę, to teraz?
:kwiatek:
-EDIT-
Żółtym kolorem jest zaznaczony korytarz z którego mają wejścia do poszczególnych kwater.