ceny bywają złudne.
kantówka 120 cm (7x7) leroy - 10 zł/szt
-----------//----------- tartak - 60 zł/ 15 szt
więc można wszystko liczyć tak, żeby się nie opłacało 😉
dominoxs, to drewno też nieźle. mnie wyszło jednak mniej. w sumie to jak liczę to za deski z oflisem około 800 metrów bieżących - około 1500 zł. plus słupki 150 sztuk- 500. ale do tego jeszcze miałam elektryzator, 3 warstwy taśmy, izolatory, drewno na bramę, paliwo na zwózkę słupków, wypożyczenie świdra kilka stów, gwozdzie... Olej przepracowany własny, korowanie ponad 200 słupków ręcznie... no i koniec końców nie pomalowałam 😉 z tym, że moje ogrodzenie nie jest ładne. teraz czekam na czas małża, żeby przyjąć drugą dostawę desek na drugą warstwę, ale przestałam się spieszyć, bo i tak po pierwszym pokosie może będziemy grodzić dalej...
pokażesz fotki?
Horse Art marzę o takim ogrodzeniu, bo póki nie dogrodzimy do lasu (a jeszcze ze dwa hektary odległości-lasek majaczy na horyzoncie...) to mam patelnię... ale właśnie nie wiem jaki rodzaj drzewa rośnie najszybciej i jaki byłby najlepszy. próbowałam studiować temat, ale nie wyszło 🙁 masz jakieś sprawdzone info? myślałam o jabłoniach, bo od razu jabłka, ale może coś rośnie prędzej?
u nas sarny potrafią być bardzo blisko:
widać jak to wygląda z jedną warstwą desek i konstrukcją anty-kucykową. dodam, że paliki są co 3-4 metry, a przez to, ze wąsko-wydaje się, że koniec ogrodzenia jest tuż obok. widać też lasek. a tam gdzie sarno-łosie biegną będzie dalej nasze pastwisko, to co jest podwoi szerokość 😍