Forum konie »

własna przydomowa stajnia

Ja na tymczas kupiłam na allegro ręczniki z mikrofibry i wyciągam z okolic siodła tyle wody ile się da (trzeba je zmieniać ręczniki ale większość wody wyciągają), a potem czyszczę i dopiero czaprak, z tych grubszych, który wciąga resztki wilgoci. Docelowo mam w trakcie budowy dwa boksy "weterynaryjne", do których mam w planach wrzucać konie w polarze przed i po terenie, w przyszłości rozważam też lampy w tych boksach. Teraz po terenie zarzucam na konia taki wielki ręcznik plażowy z mikrofibry i zmieniam na następny jak mocno nasiąknie. Natomiast odkąd mam je u siebie, to jak jest mokro i paskudnie, to w zasadzie nie jeździmy. A jak jest tak jak w ostatni poniedziałek czyli -4 i piękny śnieg, to konie są praktycznie suche.
JulciaKx3,
Ja również normalnie siodłam mokre konie - warunek to czyste, mokre konie.
JulciaKx3, wypuszczam normalnie wszystkie konie sportowe, zimą kuje na wkładki śnieżne i wsadzam w derki padokowe. Nie zdarzyło mi sie, żeby porządna derka padokowa przemokla.
Tak informacyjnie, kto nie ma płyty obornikowej jeszcze, to do jutra trzeba to zgłosić. Wtedy jest odroczenie na to do końca 2027 roku. No chyba że ktoś ma powyżej 20 DJP, to nie, ale tu chyba raczej mniejsze stajnie mamy w wątku. Formularz się wypełnia na stronie ARiMR.
zembria, a jak to jest ze stajniami wolnowybiegowymi? bo różne opinie słyszałam :/
Pati2012, Ja też, ale realnie jeśli zbierasz kupy gdzieś na pryzmę, to się ktoś do tego może przyczepić już. Jak masz jakieś padoki, gdzie darń jest zniszczona i goła ziemia jest, to też już się może ktoś to tego przyczepić 🤷 Jedyne to utrzymanie całoroczne na pastwiskach, z zaznaczeniem, że właśnie darń jest wszędzie. Ja mam wolnywybieg, w stajni gdzie jedzą i latem się chowają przed robalami, nie mam ściółki, mam maty tylko. No ale kupska codziennie sprzątam, plus z pod paśników sprzątam i to ląduje na pryzmie. Rolnik mi to odbiera 3-4x w roku, niemniej nadal nie kwalifikuje się do braku płyty 🙄
Od jakiej ilości koni to jest obowiązkowe może ktoś przypomnieć ?
espérer, 2 😝 DJP.
Przerób twoje na koń rasy małej ;p
A zgłasza to siedziba stada czy gospodarstwo rolne, które bierze dopłaty? Może ktoś na pw pomoże mi to ogarnąć?
dzikadermi, Chyba potrzeba trochę więcej info, Mogę pomóc na priv
U mnie jest w tej chwili 4,2 djp :p
Zgłoszenie jest proste i czytelne, lepiej mieć niż nie mieć, życzliwych nie brakuje😉
Dokładnie, lepiej mieć takie odroczenie, a przez te 2 lata to się jeszcze wiele może zmienić.
zembria, a czy w takich małych stajniach nie wystarczy umowa z rolnikiem o odbiorze? tak mi coś świtało
Pati2012, Nie, bo gdzieś to zanim rolnik odbierze musisz trzymać. Zwalnia tylko pastwisko całorocznie i utrzymanie na głębokiej ściółce na nieprzepuszczalnym podłożu, bo to samo w sobie stanowi płytę obornikową.
Można trzymać obornik na folii, byle z tego gnojowica nie odpływała do gruntu.
melehowicz, ja mam na grubej plandece z podniesionymi lekko brzegami, to legitne będzie?
Plyta obornikowa jest obowiązkowa także przy 2 djp i mniej. Melehowicz ma rację, zgodnie z rozporządzeniem może to być płyta obornikowa lub "inne miejsce przechowywania obornika lub pomiotu ptasiego specjalnie przygotowane w tym celu z materiałów szczelnych i nieprzepuszczalnych, zabezpieczających przed przedostawaniem się odcieków do wód lub gruntu;". Podobno są folie z certyfikatem szczelności, ale nie szukałam jeszcze
zembria, gdzie zgłosić? Jeszcze nie zrobiliśmy bo stajnia nie jest ukończona, ale może warto przedłużyć sobie termin… chociaż pewnie i tak zrobimy bo gdzieś to trzymać trzeba
dziekuje. Już wypełniłem i wysłałem.
a jak to jest jak ja wywożę gnój od razu na pole do rolnika ? albo stoi dzień bądź 2 na przyczepie
randia, Evka, Folia ma być szczelna, czyli nie dziurawa, nigdzie nie wspomina się o certyfikacie. Nie sądzę żeby był konieczny. ponadto można przechowywać na gołym gruncie byle nie był podmokły i pryzma nie leżała dłużnej niż pól roku, do tego trzeba mapkę zrobić z zaznaczonym szkicem lokalizacji pryzmy , bo kolejna musi być w innym miejscu , na tym samym miejscu dopiero za 3 lata. mapki trzeba trzy lata przechowywać.
melehowicz, O. To brzmi dla mnie bardzo dobrze, bo do zrobienia samemu. A czy wiesz może, jak daleko muszę przenieść pryzmę po tych 3 latach?
melehowicz, No tak, nie trzeba, ale jakby się dało mieć atest lub certyfikat to zawsze z urzędnikiem łatwiej się rozmawia.
Mam problem ze złożeniem tego wniosku. Jak wrzucam kod weryfikacji to zamiast przejść do wniosku to mnie wywala.. ktoś tak mia? Jak to przejść?
A co wpisaliscie w tych dobrowolnych działaniach ?
domiwa, wlasnie co wpisałaś? Akurat wypełniam wniosek .
Nie wiem też ilecwpisac jednostek djp. Jak mam niecałe 2....
Ja wpisałam w 1: składowanie na plandece, konie wolny wybieg
2: krótkoterminowe składowanie, izolacja od podłoża.
Najwyżej się wygłupiłam, trudno, nic nowego 😅

U mnie źrebię kucyka to 0,2 djp🤣 zsumowałam wszystko wg przelicznika.

Jak będzie można używać folii, to chyba właśnie znalazłam sposób na drugie życie basenu z ogrodu ????
To ja się bardziej wygłupiłam bo wpisałam "narazie brak " 🤣 trudno najwyżej będą mnie ścigać. Ja niestety ogarniam wszystko w zyciu tylko nie sprawy papierkowe itd. Nienawidzę tego. Także będą mieli tam ubaw. Najważniejsze że poszło, chyba bo nie mogę pobrać wniosku na końcu. Zdjecie zrobiłam jakby co. Także dzięki wielkie za info o tym, że trzeba to było wysłać. �
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się