Współczuję bardzo. Najgorsze co może nas spotykać-susza.
Mój mąż zawsze mówi, że u nas może nie padać-ważne by padało u tych u których siano zabukowane 😀
Czy jest na rynku jeszcze jakaś firma która produkuje słupki z tworzywa jak equisafe ? Może być totalnie spoza końskiej branży nawet bardziej by mi pasował zwykły słupek do wkręcenia osobno izolatorów
Malena, według mnie jedyne warte polecenia to te biało -niebieskie Pomelac, one wytrzymują bardzo długo o mają grube druciki. Cała reszta ma tak cienkie druciki, że nadają się do kosza po max dwóch sezonach.
Esper- Szkoda bawić się w te słupki. Ja nie jestem zadowolona. Wszystkie słupki kupuję betonowe wiercę dziurę i daje kołek i do tego izolator. I stoi i stoi to ogrodzenie.
Całe szczęście, że dużo tamtych nie kupowałam ..
espérer, masz policzone ile tych słupków byś potrzebowała? Equisafe ma fi 63mm, ja rozważam takie 76mm prosto od producenta z Chin (chociaż niestandard też zrobią, kwestia ceny). Jakbyś nic w PL nie znalazła możemy połączyć siły, ale na razie nie mam jeszcze konkretów.
kilkanascie lat temu kupiliśmy kilka rolek taśmy najtańszej. I przez pomyłkę kupiliśmy też droższą. Najtańsza była do wyrzucenia po 2 sezonach, a ta droższa służy do dzisiaj. Obie miały druciki ocynkowane, Taką samą ilośc drucików. Różnica tkwiła a ich grubości. Tańsza za ok 30 zł za rolkę długości 200 m, miała drut średnicy 0,1 mm. A droższa miała drut średnicy 0.35 mm i kosztowała wtedy 70 zł. Służy do dzisiaj.
Kupując taśmy czy linki patrzcie na średnicę drutów
Pytanie do posiadaczy stajni angielskiej.
Ściany wewnątrz boksów obite wyheblowanymi deskami. Czy takie ściany trzeba zaimpregnować i czym, żeby nie zaszkodzić koniom?
anetakajper, O kurczaki 🤔 Tak sucho u was? Na pomorzu trawa "po pachy" w tym roku bo mokra wiosna była, woda nawet nadal w rowach i stawkach małych jest mimo że już teraz od dawna nie pada za bardzo.
W styczniu i lutym padało po 60l +, w marcu i kwietniu (temperatura 28+) to zaledwie do 20l. W maju ZERO deszczu. Do tego przymrozek na już kwitnący rzepak i daleko posunięty rozwój roślin 21-24.04 -8C spowodowały wymarznięcia 30% + w rzepaku, pszenica póżna jeszcze nie szacowana, pszenica ozima do zaorania, lucerna 80% do zaorania, trawa nasienna do zaorania! Także w tym roku siano z 20ha może starczy dla 6ciu koni.
U nas zdążyły jedną łąkę zjeść ładną, reszta też już sucha i aż pod butami trzeszczy jak się idzie. Kurz wszędzie, bo ani grama deszczu nie było już długo.
ElSalvador, Pierwszy pokos był po pachy. Później wyschło na wiór czerwiec- lipiec. Nawet lucerna klękła. W sierpniu 200 litrów w tym 100 jednego dnia i znów zaczęło się zielenić. We wrześniu 30+ C i znów brązy.
Evka, i co roku przesiewanie, wapnowanie, włókowanie, nawożenie.
Od 2015 r. zebraliśmy tylko 2 x drugi pokos ! Zapisujemy zawsze opady, zbiory. Raz było 3 bale z ha siana. W tym roku myślę że będzie podobnie :/
espérer, masz policzone ile tych słupków byś potrzebowała? Equisafe ma fi 63mm, ja rozważam takie 76mm prosto od producenta z Chin (chociaż niestandard też zrobią, kwestia ceny). Jakbyś nic w PL nie znalazła możemy połączyć siły, ale na razie nie mam jeszcze konkretów. ekhem, chce kupić teraz kilka może z 15 szt i trochę to potestować
Jakby ktoś również się zastanawiał jak obliczyć objętość zbiornika na odcieki do płyty obornikowej, to wychodzi to przy 3 koniach 3m3 a przy 4 koniach 4m3. Niezależnie od wielkości płyty. Oczywiście to wielkość minimalna jest.
espérer, Ja polecam słupki od Hanimat. Właśnie montujemy u siebie padoki na tych słupkach i póki co wydają się być bardzo mocne i raczej zdadzą egzamin