Moje siatki z Korsze jednak dość szybko poszły w porównaniu do Busse. Klusek zbyt brutalnie wyrywa siano skutkiem czego szybko się porwały 🙁 a tanie nie były.
Mi zeszło z 2 godziny (siatka z oczkami 5x5). Im mniejsze oczka tym trzeba użyć więcej sznurków o długości 3,5-4m, ja dałam tylko 20 sznurków i wyszła wąska ale pojemna (gdybym dała 30 była by super).
a polecacie jakąś dobrą siatkę co zmieści dużo siana na noc? w UK mieliśmy super, a tu kupowałam już 3 i wszystkie były mniej niż średnie;/ Ja polecam siatkę Busse z małymi oczkami, tą 105cm powinna zmieścić kostkę siana albo prawie całą kostkę - ja ładuję zawsze 1/2 i miejsce zostaje.
[quote author=minerwa link=topic=19.msg2243338#msg2243338 date=1418516573] ile czasu zajmuje Ci zrobienie jednej siatki?
Mi zeszło z 2 godziny (siatka z oczkami 5x5). Im mniejsze oczka tym trzeba użyć więcej sznurków o długości 3,5-4m, ja dałam tylko 20 sznurków i wyszła wąska ale pojemna (gdybym dała 30 była by super). [/quote]
Dokładnie nie wiem, ile czasu, bo robię je dla zabicia czasu 😉 Są szerokie i długie na tyle, że wrzuca się całą kostkę, bez rozwalania jej. U mnie idzie (w zależności od wielkości oczek) od 60 sznurków po ciukach wzwyż.
Isabelle jeśli jeszcze aktualne, to duży balot siana ma wymiary ok. 130cm średnicy i 130cm wysokości. Ja wzięłam siatkę 6x2m, dół zamocowałam na solidnej europalecie (4 boki po 150cm), ściągana u góry po załadowaniu. Rozwiązanie słabe, bo ciężko zaciągnąć - na górze jest dziura i konie w nią włażą.
annet, jesli chcesz dużą siatkę to kup Busse Professional, bez problemu wchodzi 1,5 kostki siana. Oczka 3x3 koń ma zabawę parę godzin. Ja kupuję je w GNL
epk, mój od razu dostał małe oczka. Masz rację, ta Busse ma chyba 3,5x3,5. Nigdy przedtem nie jadł z siatki i radził sobie bardzo dobrze. Te z dużymi oczkami opróżniane są w trimiga, sporo siana ląduje na ziemi. W mojej stajni są i takie i takie, z dużymi oczkami są szybko puste, a te konie, które mają małe oczka jedzą jeszcze długo ku zazdrości tych co już zjadły. W tym roku kilka koni dostało po raz pierwszy siatki i to z małymi oczkami i też bez problemu radzą sobie.
Ok, to kupię tą z małymi. Mam nadzieję, że raczy się zainteresować i faktycznie mu to będzie starczało na dłużej. Wolałabym, żeby nie mielił pod nogami siana a i w siatce łatwiej będzie moczyć.
A dla konia, który z siatki takiej nie jadł jeszcze to lepiej na początek oczka 5x5 czy 3,5x3,5?
No właśnie. Moja nigdy z siatki nie jadła, więc nie chciałabym jej zniechęcić na dzień dobry. Wyczytałam z opinii mądrzejszych od siebie, że na początek taka 5x5 cm jest najlepsza, a taka 3,5x3,5 cm może być problematyczna. Połowa koni sobie poradzi a druga połowa zirytuje.
annet, właśnie napisałam, że mój od razu jadł z małych oczek i mojej stajni w tym roku konie po raz pierwszy dostały małe oczka. Zero problemow. Jednym z celów siatkowania siana jest znaczące wydłużenie jedzenia i żucia - jeśli koń opędzluje siatkę w pół godziny (tak jest z tymi dużymi oczkami) to cel średnio osiągnięty 😉 - ale Ty decydujesz.
Nasza kobyla 2x zaczepiła podkowa o siatkę busse. Tak ja wkurzaly małe oczka, ze mielila nogami po siatce i Stajenny w nocy musiał ja ratować. Wieszanie siatki bardzo wysoko mija sie z celem, wiec siatka musiała zniknąć
Wczoraj zakupiona, tylko zapomniałam ją wziąć do stajni, więc dopiero dzisiaj odpalę i przetestuję 🙂 Ale jak pomacałam i rozwinęłam w domu to wygląda bardzo obiecująco 🙂
Kupiłam w końcu siatkę Busse Spezial (oczka 8x8 cm) - na próbę, jak konina sobie z nią poradzi. Chyba sobie radzi, bo już po trzech dniach siatka została zerwana 😵 Poszło jedno metalowe kółeczko i jedno oczko w sznurku, przez które to kółeczko przechodzi. Siatkę udało mi się naprawić (przy pomocy sizalowego sznurka i mocnego kółka do kluczy) i dzisiaj zawisła ponownie. Zobaczymy na jak długo tym razem 😉 Aha, siatka miała być duża i jest duża. Wkładam do niej całą kostkę siana i jest tak na styk.
minerwa, o ja też muszę po taką do Ciebie dojechać. Mam nadzieję, że rudy się nauczy z niej jeść. Bosz, serio myślę że ta niemota będzie stała i gapiła się w tą siatkę...a potem się odwróci zadem...
Zamawiałam ok rok temu. Trzeba podać dokładne wymiary bala. Siatki niestety podczas używania wyciągają się i coraz trudniej pakować do nich bal. Nie ma jednak chyba alternatywy.
Ja mam między innymi tę Kerbl 5x5 Upychając na maxa jestem w stanie wcisnąć 9kg siana. Najlepsze jednak imo są Busse 3,5x3,5- te większe. Są w stanie pomieścic i 15 kg siana
Sama się nad nią zastanawiam dla mojego dziadka - bo niestety siano z siatek o małych oczkach zdecydowanie go już nie interesuje (z uwagi na bardzo słabe zęby).