Forum konie »

Maści i odmiany

emptyline, o, ciekawy trop. Dereszów w familii na pewno nie było, te "ptasie placki" 😉 by mogły pasować:

Birdcatcher spots are small white spots, usually between 1 mm and 1 inch (25.4 mm) in diameter. It is not yet known what controls their expression, although it is believed that they are not genetic. Birdcatcher spots occur in many breeds. These spots may occur late in a horse's life, or may occur and then disappear.

Ticking or Birdcatcher ticks are markings that involves white flecks of hair at the flank, and white hairs at the base of the tail, called a "skunk tail". These patterns are permanent and probably genetic. It is thought that this roaning effect might be linked to the rabicano gene. The name comes from a Thoroughbred horse named Birdcatcher, who had white hairs throughout his flank and tail.
quanta moja ma to samo. to jest wzór białych kropek, opisany przez Stachurską.
Kropki z czasem będą zmieniać swoje położenie, ale generalnie będzie ich coraz więcej, co oczywiście nie oznacza, że docelowo koń ci wysiwieje,
z całą pewnością, jest to bardzo ciekawy wzór, czasem jak czyszczę moją "biedronkę" i jest coś nowego, to dosłownie jak niespodziewany prezent na gwiazdkę 😉
kiara, no czyli wlasnie birdcatcher. 🙂
Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Klacz 13 lat, od 2 zaczęły się pojawiać białe włoski wokół jednego oka. Zmiana ta powiększała się dość szybko, a następnie to samo zaczęło się dziać z drugim okiem. Czym może to być spowodowane? U matki, rodzeństwa ani potomstwa tej klaczy coś takiego nie występuje.  👀

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Wielkość zdjęcia
galopada_, wiesz co? Mojej znajomej koń miał coś podobnego i zaczęła stosowac miedź - trochę się to cofnęło, ale i tak było później widac "różowe placki". Sama nie miałam z czymś takim do czynienia :/
A to nie jest depigmentacja, o której ktoś w temacie tutaj wspomniał?
Wyglada nieco inaczej, ale to chyba to samo, poniżej kasztan, 11 lat, depigmentacja
Owszem depigmentacja, ale ciągle nie orientuję się, jakie jest jej podłoże.
Arabski Wachlarz też miał coś takiego:

zdjęcie wypluło mi Google
Jeśli po gn-srok. ogierze od tej samej matki jasnogniadej urodziły się córki 1. gniada, 2. cremello to matka mogła być jelenia? Córka cremello po gn-tarant ogierze urodziła izabela. A gniada 3 sztuki gniade po tym samym ogierze.
Po og. gn-srok. wszysko było gn i gn-srok. oprócz tej cremello i jednej siwo-srokatej od matki gn. w siwiźnie.

Zastanawia mnie maść kobyły, bo znałam ją i jej obie córki, tę cremello od poczęcia  😉  Na pewno niczym na lewo nie była pokryta. A była taka trochę nietypowo gniada, bo wokół oczu i nozdrzy maść gniada była praktycznie bez żadnej ciemnej obwódki.
small bridge - trochę pogubiłam się w Twoim opisie. Klacz jasno-gniada prawdopodobnie była faktycznie maści jeleniej (brak możliwości opisania inaczej - zostaje napisać jasno gniada albo bułana  :icon_rolleyes🙂. Z gniado-srokatym ogieram mogła dać potomstwo maści gniadej jak najbardziej, ale nie cremello (może chodziło Ci o maść izabelowatą - bo taką to owszem, mogła dać). Do maści cremello oboje z rodziców musieli by posiadać kopię Allelu Cr (czyli być maści cremello, perlino, smokey black, jeleniej bądź izabelowatej).
a co to za ciekawostka znowu, że klacz z takim pochodzeniem może być bułana ? http://www.bazakoni.pl/oriana-lbork-orchidea  👀
ten ogier musiał być jelenio-tarantowaty.
Konie z taka 'depigmentacja' maja niedobory witaminowe, w tym gl. miedz, badania krwi i pozniejsza suplementacja sprawiaja, ze to znika  😉 🙂
becia1989, ale gdzie jelenio-tarantowaty?
montana, a masz zdjęcie klaczy? Może jest po prostu jasno-gniada. Bo z tego połączenia, jeśli rodzice dobrze opisani, bułanego nie będzie.
Nie, nie mam zdjęcia niestety, zastanawia mnie tylko i oburza znów niekompetencja pracowników PZHK, ta klacz została wpisana do Księgi Głównej jako bułana, a niby skąd właśnie ta maść, ech.... 🤔wirek:
montana w jej rodowodzie kolejna ciekawostka: http://www.bazakoni.pl/okinawa-order-formua - oboje rodzice kasztanowaci...
badanie markerów u wszystkich koni zakończyło by występowanie dziwnych maści po rodzicach w podstawowym umaszczeniu i inne ciekawostki genetyczne
Dava, z czego wynika twoje przekonanie?
Ogólnie przy opisach nikt nie wnika w maść rodziców. U hucułów było parę przypadków srokatych dzieci po niesrokatych rodzicach i tak w księdze jest. Choć jak się przyjrzeć rodzicom to konie z minimalnym wzorem tobiano. Tu taki przypadek, który pamiętam - http://www.bazakoni.pl/linda-lando-o-liana

I tam pewnie jak jest ojciec ciemnykasztan, to naprawdę był gniady srebrny i dziecko wyszło gniade.
albo był poprostu gniady, tylko jakoś nie pasował do świadectwa pokrycia  🙄
Z ilosci x koni, ktore mialy dokladnie takie 'plamki' kolo oczu, na chrapach i w kazdym przypadku badania krwi wykazywaly niedobory pierwiastkow ( w tym miedzi). Po suplementacji plamki znikaly. No to chyba badan naukowych nie trzeba robic zeby to stwierdzic  🤣
Wystarczy spytac dobrego weta ( takiego, ktory czesto bada krew) bo te przypadki sa dosc czeste 😉
to jednak głupi ci amerykanie, bo jednak im sie chciało robić badania

Vitiligo is an acquired, presumably genetically programmed depigmentation.† It accounts for
0.67% of the equine dermatoses examined at the Cornell University Clinic.
........
The depigmentation may wax and wane in intensity but is usually permanent. Occasional horses will repigment within a year. Anecdotal reports indicate that vitamin and mineral supplements (especially vitamin A and copper) are occasionally beneficial.9,20 Because of the waxing and waning nature of some cases of equine vitiligo, and the occasional spontaneous repigmentation, response to treatment can be difficult to interpret. Other authors report no benefit from dietary or any other form of therapy.12,16,17 Because of the probable hereditary nature of vitiligo, affected animals should not be used for breeding
"Jeśli po gn-srok. ogierze od tej samej matki jasnogniadej urodziły się córki 1. gniada, 2. cremello to matka mogła być jelenia? Córka cremello po gn-tarant ogierze urodziła izabela. A gniada 3 sztuki gniade po tym samym ogierze.
Po og. gn-srok. wszysko było gn i gn-srok. oprócz tej cremello i jednej siwo-srokatej od matki gn. w siwiźnie.

Zastanawia mnie maść kobyły, bo znałam ją i jej obie córki, tę cremello od poczęcia  wink  Na pewno niczym na lewo nie była pokryta. A była taka trochę nietypowo gniada, bo wokół oczu i nozdrzy maść gniada była praktycznie bez żadnej ciemnej obwódki. "

W tym przypadku ogier jelenio-tarantowaty i klacz jelenia. Nie ma innej opcji urodzenia się źrebięcia podwójnie rozjaśnionego (cremello, czy perlino).
Znalazłam takie ciekawe zdjęcie. Nie mam pojęcia co to za maść, ale będzie naprawdę pięknym konikiem.
Może być siwy lub ukryty siwo-srokaty (plamy mogły wyjść na grzywie i ogonie)? Nie wiemy co z drugiej strony się dzieje.
Albo srebrny.
quantanamera, moja ma to samo. Wyskakują i znikają co jakiś czas. Obecnie jest jedna na uchu i łopatce. Wcześniej pojawiały się na żębrach, szyi, brzuchu, no wszędzie  🙄 Za to na odmianach ma brązowe i te nie znikają  😵
quantanamera, mój koń ma takie białe plamki.. co roku w innych miejscach, z reguły najwięcej pojawia się na wiosnę. Nie mam chyba zbliżenia plamek, ale na zdjeciach wygląda to tak:

w paszporcie FEI ma oznaczone plamki, które miał w dzień opisu... teraz ich już ich nie ma i opis się nie zgadza 😉

edit: pierwsze zdjęcie jest najstarsze. To na środku jest z ostatniej jesieni. plamki znikają co jakiś czas.
Tuffy, Zuzu., to dokładnie coś takiego! Ciekawa jestem, czy będą migrować, na razie jest jeden stały zestaw, ale się też z koniem jeszcze długo nie znamy 😉 Za to wylazła już zimowa sierść i okazało się, że poza białymi kropkami mamy jeszcze dwie spore, czarne plamy na pośladkach, takie wielkości śliwki 😁 Zdecydowanie nie będę narzekać na monotonię 😎
U nas dwie czarne plamy na tyłku też są. Mój koń za to na wiosnę zmienia kolory... Po goleniu w zeszłym roku odrosła jak przypieczona w piekarniku  (to nie cienie), w tym roku jeszcze ciemniejsza i więcej czarnych kłaczków i jabłek

kupiłam w takim kolorze + plamka na łopatce:

kameleon  🤔wirek:

edit.
zrobiłam zdjęcie plamy na brzuchu. Ta się nie powiększa

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się