Pursat, aaaaaaaaaa, ja zawsze chcialam takiego konia!!! Ciemnogniady, badz czeresniowo-gniady z niebieskimi oczami, odmiana na czole i jeszcze do tego, jakby byly 4 wysokie skarpety, to hohoho 🙂 Nie mow mi, gdzie jest, bo jakis napad na bank zorganizuje zaraz 😉
Nie powiem, bo nie wiem. 😉 Próbowałam doszukać się czegoś więcej, ale bez efektu. Zdjęcie znalazłam dawno temu na deviant-art i to by było na tyle. 😁
Wiem, że nie jest to bezpośrednio związane z tematem, ale myślę, że mogą tu być osoby zainteresowane.
Robię porządki z materiałami o umaszczeniach trochę mam tu w akademiku dużo większą część w domu oddam za symboliczną kwotę. Szkoda mi to wszystko wyrzucać lub wozić z Krk do domu, bo zdaje sobie sprawę, że część tych materiałów nie jest w pełni dostępna w internecie, albo się do nich nie dotarło (oj spedzłam mnóstwo czasu na szukaniu...). Będę w domu w okolicy długiego wekendu to wpisze co mam jeszcze w domu, a przy sobie posiadam:
Ja już się przestaję dziwić, że ludzie nie potrafią opisać poprawnie konia, skoro na studiach na SGGW ćwiczeniowcy wygadują takie durnoty, że to głowa mała, z cyklu: "z dwóch palomino, nie można uzyskać palomino". 🙄
Mam jeszcze pytanie dotyczące haflingerów, one są kasztanowate z mączną grzywą i ogonem, tak? Jaki gen jest odpowiedzialny za kolor włosa?
Finezyjna, na moje oko to on ma więcej znaków tarantowatości niż tylko te plamy. Cały jest z nalotem, kopytko chyba też pasiaste, wygląda na posiadacza ludzkiego oka i pysk tez ma trochę nakrapiany. Jak dla mnie wygląda tarantowato.
Na zadku też ma "nalot" i takie mini plamki, dla mnie tarant jak nic 🙂 I nie ma żadnych przepisów niedopuszczających tarantów do zawodów ujeżdżeniowych 😉
tarant jak nic, choć minimalny🙂😉 Konie kolorowe startują ale rzadko, bo z tego co się orientuję to niektóre plamy/odmiany mogą dawać złudne wrażenie jakiś błędów złej postawy i wpływają na ocene sedziów. Dlatego większość ich unika zazwycaj jakbyście zauważyły wybiera sie maściste konie z równymi odmianami.
no ale nie znam się więc pytam, taki kon moze startować w ujezdzeniu?
A co ma maść do startowania? Z tym zaburzaniem odbioru i złudnym wrażeniem to mit, jakoś bez problemu wygrywają GP konie z trzema nierównymi skarpetami albo koszmarnie krzywą i poszarpaną odmianą na głowie.
Koni kolorowych na czworobokach bardzo mało z dwóch przyczyn. Primo, ciężko znaleźć dobrego konia kolorowego, bo mocno zepsuto populację krzyżując wszystko co popadnie, byleby miało kropki albo łatki. Jakość i predyspozycje - a kto by sobie zawracał głowę takimi drobiazgami. Bardzo dużo koni kolorowych ma spore wady eksterieru, słaby ruch - nikt nie będzie wkładał poważniejszej pracy w takiego konia, który nie będzie miał szans się sprawdzić w treningu. Secundo, u kolorowego konia trochę "mniej poważne" jest wrażenie ogólne. Ujeżdżeniowe linie na zachodzie teraz są mocno zdominowane przez konie kare, ciemnogniade, bo te maści prezentują się elegancko i powiedzmy że "pasują" do równie eleganckiego jeźdźca we fraku. Np. western się rządzi zupełnie innymi prawami - tam jeźdźcy ubrani na kolorowo, często z cekinami, konie w żywych wdziankach i jakoś nie widuje się zbyt wielu karoszy bez odmian, za to masę srokaczy, dereszy, palomino, a im więcej odmian, tym bardziej para west łapie za oko. A przecież użytkowo taki ciemnogniady czy kary b.o. mógłby być równie dobry, jak sabino czy inny złotobułanek.
quantanamera U nas w stajni byla klacz , która miała startować w ujeżdzeniu, ale niestety przez to że miała "kropkowany" tyłek , nie mogła. Dlatego pytam. 🙂
Finezyjna, ty tak na serio? Ile masz lat? Dlaczego nie możesz poczytać - żyjemy obecnie w dobie internetu (wszystko tam jest) - czemu łapiesz jak pelikan wszystko co ktoś do Ciebie kiedykolwiek powiedział - i nie analizujesz tego? W czym przeszkadzały tej klaczy kropki na zadzie? Że nogi stawiała zadnie w drugą stronę? Czy że może zarażała tymi kropkami inne konie na rozprężalni? A może nie dało się przez te kropki ustępowania zrobić? Ehhh, a może są gdzieś przepisy, że konie tarantowate / srokate / deresze nie mogą chodzić w ujeżdżeniu? Ooo, ale to może by przeczytać przepisy - to koło 60 stron pouczającego tekstu...
Może kropki powodowały inny naciąg skóry na zadzie i blokowały ruchy 😂 Też jestem ciekawa jaki był dokładniejszy powód "niemożności" startu tarantki ze względu na maść, jak to tłumaczono. Poza argumentami związanymi z poziomem wyszkolenia, brakiem ruchu i takimi tam niezwiązanymi z maścią rzeczami. Znaczy poniekąd niezwiązanymi bo tak jak Quanta pisze- kiedyś kryło się czym popadnie byle by maść była i wychodziły pokraki. Ale za to kolorowe więc cel osiągnięty 🙄
Np. temu koniowi nie przeszkadzają ciapki w starcie w zawodach:
Nie każdy tarant, może wystąpić też u innych masci, Pamir forumowej Nirv ma takie, jest gniady. Nie wiem jak to fachowo nazwać, ale widoczne są białka.
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 24 kwietnia 2013 17:24