ja powiem szczerze złapałam się za głowę, jak zobaczyłam przejazd zwyciężczyni I półfinału juniorów... koń skacze, super, fajne skróty, ale ja bym nie chciała tak jeździć, ani nie chciałabym, żeby moje dziecko tak jeździło.... z drugiej strony mam obraz przepięknych parkurów Oli Bolko, w której "zakochałam' podczas zimowych ZO w Sopocie.
co do ujeżdżenia - po pierwsze w skokach bardzo ważne jest: ujeżdżenie, ujeżdżenie i jeszcze raz ujeżdżenie. nie mylić z dresażem 😁
po drugie - dlaczego każdy losowo wybrany wkkwista (taki od 1* w górę ) statystycznie pojedzie ładniej parkur niż losowo wybrany skoczek? 😉
zaraz mi powiedziecie, że na pewnym pułapie nie da się jeździć ładnie i do tego skutecznie... chyba jednak się da - Ci na euro sporcie w większości potrafią jeździć bardzo pięknie i do tego fantastycznie skutecznie!
Tak . Już Kazik pokazał jak WKKW iści wspaniale jeżdżą skoki , na którejś Cavaliadzie . Chyba na Borze na której teraz startował Misiek.
[quote author=Ktoś link=topic=18.msg2387311#msg2387311 date=1436109555] po drugie - dlaczego każdy losowo wybrany wkkwista (taki od 1* w górę ) statystycznie pojedzie ładniej parkur niż losowo wybrany skoczek? 😉 [/quote]
Ktoś - Ochłoń troszeczkę . 😉
Chyba że masz na myśli ,takich WKKW istów jak Darię K czy Kasię B. 😁 😁 😁
Przydało by się naszym WKKW istom żeby pojeździli takie parkury jak Jung ,a nie gówniane patyki na regionalkach . 😉
[quote author=Ktoś link=topic=18.msg2387315#msg2387315 date=1436110402] Smok10, Kazik to akurat nigdy nie jeździł ładnie parkurów 😉
ale taką właśnie Kasię B miałam na myśli.... [/quote]
Kasia B , już zapomniała swoją przygodę z WKKW tak jak i Daria . Kaśka jest skoczkiem Grand Prix i to na wysokim poziomie wyszkolenia. WKKW w jej życiu to przygoda ,tak jak i wielu skoczków , ale nie mylić z naszymi WKKW istami. Pokaż mi jednego który jeździ skoki na poziomie choćby o milę zbliżonym do poziomu Kaśki . 😁
Wszyscy zachwycahą się Jungiem , not a bene który Jeździ i wygrywa skoki na poziomie 160 cm na CSI i Ujeżdżenie na zawodach wysokiej rangi CDI . 😉
Nasi WKKW - iści na regionalkach na N klasie widzą śmierć w oczach
No nie wiem czy Kasia B. miała tylko przygodę z WKKW... Jeździła MP Młodych Jeźdźców i ME. Jakieś 3* też bodajże przejechała. I na pewno była w pierwszej 10 rankingu WKKW za któryś tam rok.
Najlepiej pogadaj z Kasią . 😁 Jak przejechała 3* to wzięli ją do Kadry Narodowej . Jak wygrała Grand Prix to napisali o tym malutką wzmiankę na Tylkoskoki 😁 Stosunek skokczków do WKKW istów jest jak 1 - 100 .W skokach jest gigantyczna konkurencja , a jak ktoś nie daje sobie rady w skokach to idzie do WKKW. Ukończenie 3* to pewny awans do Kadry. A wiesz co trzeba zrobić żeby być w Kadrze Narodowej Skoków ? 😁
Zobacz ranking WKKW , kilkadziesiąt osób i do rankingu wliczają się prawie każde zawody i większość konkursów . W dodatku prawie każde zawody to Międzynarodowe.
Ranking skoków , setki zawodników a wliczają sie konkursy powyżej 135 cm i to tylko na ZO wzwyż . . Za konkurs 135 cm masz 1 punkt rankingowy . 😎
Smok10, bo jest znacznie mniej zawodników WKKW na poziomie 3* (idzie ich wymienić na palcach jednej ręki), niż skoczków na poziomie GP. A dlaczego? Bo WKKW jest zaj...e nieopłacalne. Porównaj sobie nagrody za 1-sze miejsca w CC w skokach i takich dajmy na to 2* w WKKW - czasami ledwo się zwraca wpisowe i boks.
Ale jak szukasz splendoru , to najlepiej bez konkurencji. Przyznasz że łatwiej wypłynąć w gronie kilku osób niż kilkuset 😉 Żeby zaistnieć w skokach to trzeba mieć topową furę i startować na poziomie międzynarodowym zajmując czołowe miejsca. Policz sobie jaka to kasa . 😉 A w WKKW to towarzystwo wzajemnej adoracji paru osób . 🤣
Z tą adoracją to bym tak nie szalała. Jeśli nie siedzisz "głębiej", to może Ci się tak wydawać. Nie mówię, że ja siedzę jakoś głęboko 😉 ale docierają do mnie pewne rzeczy i to wcale nie jest tak kolorowo, jak piszesz. Owszem, dwie gwiazdeczki najjaśniejsze* zawsze razem, ale reszta syczy na siebie kiedy tylko może. *zabrzmiało to trochę ironicznie, ale ja obie gwiazdeczki bardzo lubię 😉
No i w 3* o wiele łatwiej się zabić niż na parkurze GP.
Ciekawe kto ci udzielił takiej wiedzy 🤔 Zabić się możesz wszędzie . A na dzisiejszych Crossach raczej ciężko się zabić . Wszystko megatechniczne. W skokach też zdarzają się wypadki , to o niczym nie świadczy , może o tym że skoczkowie sa dobrze wyszkoleni i żadziej mylą się w odbiciach . Facella - Jak się robi walka o miejsce to zawsze się robi nerwowo . 😉
P.S W ujeżdżeniu zamieniono cylindry na kaski po cięzkim wypadku zawodniczki . 😉
Smok10, no to jedź na te 3* skoro są takie łatwe i tak ciężko się zabić. W tym roku zdarzyła się śmierć i to nie na 3*, a na 2*. Ile w tym roku było śmierci na GP? W zeszłym roku zginęło 2 jeźdźców jednego dnia...
Nie mnie oceniać dla czego . Koń jak capnie drągi , to też można w szpitalu wylądować ,a skutek może być różny. Koń spadający po przeszkodzie 160 cm ma większą inercję jak koń spadający po Crosówce 120cm . Jedyne to że po trafieniu na przeszkodę stałą może go przewinąć i przygnieśc jeźdźca co w zasadzie jest najczęstrzą przyczyną wypadków śmiertelnych. Postuluj o zmianę przeszkód stałych na takie co spadają . 🤔 Ich wysokość w WKKW na Crosie to max 130 cm a skoki na Olimpiadzie to 125 cm . Skoki są bardzo precyzyjnym sportem i nie trzeba się zabijać żeby ukończyć zawody . 😉
Smok10, chyba za długo na słońcu dziś siedziałeś, bo już przeczysz sam sobie. Najpierw piszesz o "megatechnicznych krosach", a teraz, że w parkurze nie trzeba się zabijać, bo potrzebna jest precyzja, tak jakby WKKWiści zabijali się w crossie z braku precyzji 😂 Tu nie o wysokość chodzi, a o precyzję właśnie, spróbuj wziąć pierwszego z brzegu skoczka i trafić po łuku we front, który na wejściu ma 20cm szerokości...
Ale to właśnie specyfika dzisiejszego Crossu. Tyle że do przeszkód parkurowych i sposobu ich pokonywania to ma się nijak . Bez wątpienia dzisiajczy Croos jest bardzo techniczny ale i parkury totalnie ewoluowały. Nauczcie się że to są dwie całkowicie rózne konkurencje dyscypliny jeździectwa i wogóle nie powinno ich się proównywac . Idąc waszym torem , to można dorzucić jeszcze pięciobój , bo tam też są skoki i zacząć porównywać parkury z pięcioboju z parkuramio Grand Prix. Mnie chodziło tylko o konkurencję wśród zawodników a nie miałem zamiaru porównywania samych konkurencji jeździectwa WKKW ma się nijak do Skoków . . 😉
P.S Macie tutaj parkur dla pięcioboistów Mistrzowski dla WKKW istów I taki mały dla skoczków
Tego nie da się porównac . Równie dobrze Cross na WKKW można porównywać do Rajdów 😁 😁 😁
Tu nie o wysokość chodzi, a o precyzję właśnie, spróbuj wziąć pierwszego z brzegu skoczka i trafić po łuku we front, który na wejściu ma 20cm szerokości...
Spróbuj Pojechać 4 ro metrowy rów z woda po trippelbarze i po rowie skakać stacionatę na 5 fulle max wysoką 😉 Wsztstko jest trudne dla specyfiki danej konkurencji , dlatego najlepiej jak każdy robi swoje. 😉
Kasia B. świetnym jeźdźcem była i świetnym jeźdźcem jest. Z tego się nie wyrasta. I w WKKW i w skokach bywają świetni jeźdźcy. Ale nie wszyscy. Smok10, a ty, tak lubujący się w centymetrach, doucz się trochę.
Kasia B. świetnym jeźdźcem była i świetnym jeźdźcem jest. Z tego się nie wyrasta. I w WKKW i w skokach bywają świetni jeźdźcy. Ale nie wszyscy. Smok10,a ty, tak lubujący się w centymetrach, doucz się trochę.
No , napewno jak napisze CC czy CS to wszyscy będą wiedziec ile to centymerów 😁 😁 😁
Co do Kasi to bez dwóch zdań , masz rację 🤣
I w WKKW i w skokach bywają świetni jeźdźcy. Ale nie wszyscy.
I w pięcioboju , ujeżdżeniu i rajdach , tylko po co to mieszać konkurencję . Zaraz jeszcze dorzucimy powożenie i woltyżerkę . Każdy niech robi swoje , a dobrych wszechstronnych praktycznie nie ma ( jednostki na świecie ) jak coś do wszystkiego to do niczego 😁
Facella, hehe, raczej o tym samej osobie myślę co ty 😉
Smok10, ty jak zwykle czytasz wybiórczo. Jeszcze był drugi człon wpisu odnoszący się do twojego zarzutu, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego...
Epk, kuurcze, myślałam, że ktoś jeszcze obecnie jest... Ostatnio się zastanawiam, czy on faktycznie jedyny w Polsce jeździ dwie dyscypliny na poziomie GP...
Epk, kuurcze, myślałam, że ktoś jeszcze obecnie jest... Ostatnio się zastanawiam, czy on faktycznie jedyny w Polsce jeździ dwie dyscypliny na poziomie GP...
Rozumiem że chodzi o kogoś kto jeździ ujeżdżenie i skoki , bo nie bardzo wiem w jakiej konkurencji jeszcze są rozgrywane konkursy Grand Prix 🤔
P.S Sam jestem ciekaw kto to taki 😲
P.P.S Choć jak czytam dyscypliny ,to może Skoki przez przeszkody i Żużel ??? 🤔
Smok10, no widzisz, musisz się wysilić. Dla ułatwienia proponuję przeglądnąć wyniki z 3 ostatnich lat MP (no już nie podam dokładnie roku, 😉) w ujeżdżeniu i choćby ostatnie MP w skokach.
2013 MP w ujeżdżeniu, koń Doktryna. 2015 MP w skokach, koń Obsesja. Dowiedz się, zanim zaczniesz na kogoś naskakiwac. Oba przejazdy można obejrzeć w internecie (yt i ŚK).
2013 MP w ujeżdżeniu, koń Doktryna. 2015 MP w skokach, koń Obsesja. Dowiedz się, zanim zaczniesz na kogoś naskakiwac. Oba przejazdy można obejrzeć w internecie (yt i ŚK).
Oglądałem przejazd p.Jarka w Warce , świetny zawodnik i z tego co wiem trener. Z tego wynika że bardzo wszechstronny. Oby więcej takich 😉 Ale to raczej chlubny wyjątek niż reguła. 😉
P.S Tyle że p. Jarek robi to tak dla funu , a nie dla tego żeby osiągać najlepsze wyniki w WKKW. Myślę że gdyby startował ,to mógłby bardzo w Polsce namieszać .
On to robi przede wszystkim dla siebie. Owszem, jest trenerem, dwóch dyscyplin, WKKWisci tez się u niego konsultują. Kiedyś chciał startować w WKKW, nie wiem dlaczego tego nie zrobił. Nie wiem też dlaczego ukrywa w stajni świetnie ujeżdżone konie, które z marszu mogłyby zrobić czworobok na poziomie św. Jerzego 😁