Forum konie »

Kupno konia

Nie wie nikt czy może w mazowieckim, warmińsko-mazurskim, lubelskim, podlaskim nikt nie sprzedaje kuca? 135-150cm w kłebie. 4-8 lat. Chodzącego pod siodłem, do 5 tyś. Zdrowego
Haffek, wystarczy zajrzeć w ogłoszenia
chociażby tu masz kuca: http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/10273
Akurat wszystkie ogłoszenia z re-volty przejrzałam 🙂
Są też inne strony, szukanie na nich nie boli.
Inne strony też przeglądałam trochę, ale może ktoś tu ma info, że w jakieś stajni jest likwidacja stada itp.
Kurczę, dziewczyna pyta grzecznie a wy już zaczynacie " ąę "  🙄. Przecież jesteście na forum o tematyce jeździeckiej ( chyba pytanie zadała w odpowiednim wątku i na temat? ) i może wiecie coś na temat jakiegoś fajnego konika w tej okolicy... Troszkę więcej serdeczności na przyszłość życzę...
Konik z mojego linka jest akurat z mojej okolicy 🙂 Znam jego matkę, znam jego ojca, znam stajnię w której stoi. Myślę, że konik jest godny polecenia.
Ale czasem ktoś sprzedaje konia, ale nie robi ogłoszenia w internecie. I pewnie o takie wieści dziewczynie chodzi. Są stajnie które sprzedają konie albo "drogą pantoflową", albo mają własną stronę, która nie zawsze wyskoczy na frazę: sprzedam konia.
iza90 niestety konik nie chodził sam w tereny a na tym najbardziej mi zależy. No i jest parę innych rzeczy, które mówią mi, że to nie jest ten koń
Może przejedź się po stajniach? Tak najłatwiej ocenisz, czy to Ten koń, czy nie 😉
kadyksowa wygląda to tak, jakbyśmy my mieli znaleźć konia dla Haffek i przesłać jej milion linków..
Nie, nie macie mi przesyłać linków do iluś tam koni. Jeżeli jest jakiś koń w internecie to sobie znajdę. Ale chodzi mi o to że może ktoś sprzedaje konia ale nie umieścił ogłoszenia w internecie.
Może na fb daj ogłoszonko. Tam na pewno nikt ci nie będzie marudził że dajesz takie ogłoszenie

Grupa "Sprzedam konia" (trzeba się do niej zapisać bo jest zamknięta) i  może ktoś zna inne grupy tego typu

https://www.facebook.com/groups/245500685562732/
Dziękuję, do paru grup wstawiłam już ogłoszenia 🙂
Haffek, wybacz, że zadam takie niemiłe pytanie: ale kto o zdrowych zmysłach wypuści nastolatkę(masz 12-13 lat? z tego co pamiętam) samą w teren?
Znajdź sobie konia do dzierżawy, kupno to ostateczność, biorąc pod uwagę twój staż jeździecki, wiedzę teoretyczną i praktyczną.
W lutym kończę 14 lat 🙂 Tu nawet nie chodzi o to żebym ja sama jechała w teren bo jest to jednak duże ryzyko, ale osoba pełnoletnia dlaczego by nie? Dlatego szukam konia chodzącego samego w tereny żeby nawet ktoś inny mógł sam sobie pojechać czy nawet żebym mogła sobie pójść sama z nim na spacerek do lasu w ręku i żeby mi nie robił problemów że nie ma innych koni.
Haffek, dlatego, że osoby poniżej 16 lat nie mogą się poruszać konno po drogach publicznych i większości leśnych?
halo chyba się nie zrozumieliśmy. Napisałam że dlaczego osoba pełnoletnia miałaby sama w teren nie pojechać 😉
Haffek, na twoim miejscu na serio przemyślałabym jednak tę dzierżawę. Chociaz te 6 miesięcy,  naprawdę to dużo daje 😉
ikarina można powiedzieć, że przez jakiś rok ''dzierżawiłam konia''. Po prostu jeździłam, zajmowałam się koniem koleżanki można powiedzieć jak swoim.
Haffek, Ok - a kto dbał o kowala, weterynaryjne sprawy, utrzymanie konia etc? Zajmowanie się koniem koleżanki to nie to samo.
Sprawami kowala zajmowała się ona, jednak często byłam przy tych wizytach, wiedziałam co ile powinien on być. Sprawami jedzenia i weterynarza zajmowała się ona, jednak chodziło mi o to że miałam bliski kontakt z koniem, że i sprzątałam u niego, karmiłam, czyściłam, wyprowadzałam itp. Przy dzierżawie prawdopodobnie też zajmował by się tym właściciel.
ale przecież to rodzice będą utrzymywać konia, a nie Haffek, . więc skoro w ich mniemaniu stać ich na to-wolna droga. kupa młodzików ma swoje zwierzaki. i albo trafią na ogarniętą stajnię i ogarniętego trenera albo po kilku miesiącach konik pójdzie w świat. taki lajf, nic tego nie zmieni. ba, mało znam 13 latek, które na propozycję "kupimy Ci konia" powie :" nie mamo, nie czuję się gotowa, brak mi wiedzy, muszę się jeszcze dużo nauczyć", każda by piszczała z radości, odsuwając odpowiedzialne mysli na dalszy plan. taki wiek 😉
Kupno konia odkładałam dość długo, czekałam aż będę miała odpowiednią wiedzę, miejsce na konia i osobę która w razie trudności będzie mogła mi pomóc.
Trochę marudzicie. Dostałam kuca mają 12 lat i był zdecydowanie bardziej wychuchany niż mój obecny koń 😉 To zależy od stosunku do zwierząt w większości a nie od wieku. Wiadomo, odpowiedzialna do konca nie byłam i głupie rzeczy się robiło, ale nie na tyle żeby zrobić zwierzakowi krzywdę bo zawsze jego dobro było na pierwszym miejscu. Jak tylko zaczęłam jeździc w szkolce w wieku 9 lat to czytałam mnósto książek na ten temat, zatem nawet w wieku 10 lat można mieć już dostateczną wiedzę.  Są i dorośli którzy mimo posiadania własnego wierzchowca wiedzą o nim tyle zeby zalozyc siodło, ogłowie i pojechac do lasu.  🙄
Ja również zaczęłam jeździć w wieku 9 lat. Od małego dziecka byłam uczona szacunku i podejścia do zwierząt.
Wiedza płynąca z książek jest pozbawiona emocji, ta praktyczna nadaje tempo działań, kiedy pojawiają się nerwy. Też mogłabym się pochwalić znajomością wielu tytułów, ale żaden z nich nie stawia mnie w konfrontacji z problemem realistycznie.
Heh, ja zawsze miałam farta trafiac na konie, które były wyjątkiem od tego, co piszą w książkach 😀

Cóż, jeżeli dookoła są KUMACI dorośli, to czemu nie - znałam wiele córek instruktorów, czy też zawodników, które bardzo fajnie zajmowały się końmi. Jeżeli dookoła będzie ktoś, kogo w razie czego można poprosic o profesjonalną pomoc, to pomysł nie jest taki zły.

Jednak dla mnie szkoda by było, aby dziecko jeździło na jednym koniu, dobrze by było, żeby czasem mogło wsiąśc na coś innego - żeby nie zarobiło "syndromu jeźdźca jednego konia" 😉
ikarina taką akurat możliwość mam 🙂
Być. no pewnie. Ale jeżeli jeździłaś kiedyś w 'standardowej szkółce', to wiesz, że sytuacji stresowych tam nie brakuje. Mnie to trochę przeszkoliło 🤣
Bywałam w różnych miejscach i z dość spektakularną masą osobowości wszelakich, więc wiem o czym piszesz.  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się