Dzięki dziewczyny za bardzo merytoryczne odpowiedzi! Na pewno zwrócę na te rzeczy uwagę! Koń jest bardziej okrągły niż do góry. Problem też jest w tym że jest zajeżdżony od pół roku ale nie jest w treningu. Na pierwszej jeździe udało mi się zrobić z nim ustępowania i łopatki mimo że nikt go wcześniej nie uczył. Daje mi to jakaś nadzieję, szczególnie że jeździłam z nim zawsze bez bata i chętnie odpowiada na sygnały, no ale tego 'typowego' pod górkę nie ma, bo nikt nie nauczył go jeszcze osadzania się na zadzie - stąd też dobra cena za niego.
Tak czy siak dziękuję bardzo za bardzo fajne rady!
saniluap, sprawdź sobie (zdjęcie w pozycji zootechnicznej) jak on jest zbudowany. Bo jak będzie przebudowany zadkiem i nie ma naturalnie uphillu- to no... może da radę ale pewnie częściej nie. A do CC klasy to już koń musi sie móc tym przodem otworzyć, żeby te łapy potem mogły "machać" w elementach.
Do tego wsadź palce pomiędzy ganasz za skrzydełka. Jeśli tam nie ma miejsca na przynajmniej dwa nie za chude palce- no to rownież do CC klasy może być ciężko.
Wsadź też palce w sanki. Musza być szerokie od samego dołu. wąskie sanki to niestety nie jest koń na CC klase bo tam już wchodzą elementy w hiperwentylacji i taki kon fizycznie nie dotleni się tak, żeby wygenerować siły ile trzeba.
Pytanie też, czy ty już tą CC klasę jeździłaś. Bo jeśli nie, to myślę, że celowanie w konia "super do CC lasy" jest trochę za ambitne🙂. Bo można mieć fajnego konia na swoje starty pierwsze w CC, na 65% i furę na starty na 75%🙂
Naprawdę z dobrm treningiem można (jełsi zdrwy o głowa równa) doporowadizć do św. Jurka prawie każdego konia. Nie każdy za to bdzie na tym poziomie błyszczał.
kotbury, aaa i tu o ile w ganaszach jest ok to lep jest dość mały i wąski więc sanki nie są za szeroko ustawione 🤔 tak właśnie niepokoiła mnie ta dość mała głowa (głową to taki standardowy full, przy 175 w kłębie i dość masywnej budowie), chociaż moja trenerka mówiła że mała głowa jest ok.. ja bardziej mam ambicje na starty dla samej siebie niż na błyszczenie w reflektorach, po wystartowaniu w CC mogę umrzeć 🤣 elementy robiłam ale na koniu który to umie więc wiadomo inna bajka... A konia poleca mi moja trenerka, bo to ich zwierzę stąd moja 'delikatna ostrożność ' 😉
saniluap, - konie mające dobry galop z natury idą pod górkę. Nie trzeba ich tego uczyć, w tym cały myk 🙂 Oczywiście treningiem i przez wzmocnienie mięśni można to polepszyć, ale to już będzie też "fabrycznie" w tym koniu, a przynajmniej powinno być 😉