Forum konie »

jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

JulciaKx3, ja jeździłam na tym ponad 2 lata na jednym z poprzednich koni, który mial duzy problem z ilością miejsca na język + falowy zgryz. Wady sa dosc typowe dla sztangi - nie masz niezależnego działania po obu stronach wedzidla więc w chodach bocznych doginajac szyje latwo zrobic skrzywienie w potylicy. Ale no, u tego konia nic innego nie pasowalo.
JulciaKx3, probowalam na 3 roznych koniach, wlasnie ze wzgledu na brak miejsca w pysku. Na dwoch sprawdzilo sie idealnie, 3ci absolutnie odmowil, wiec reguly nie ma. Jednak na tych dwoch byla diametralna zmiana, a u klaczy ktora jak ja kupilam to machala glowa na kazde zamkniecie reki, to po zdjeciu nachrapnika i skosnika i zmianie na Berisa kon zmienil sie nie do poznania. Bardzo polecam sprobowac. Osobiście lepiej sprawdzily sie luzne kolka, chociaż irytujące sa te ślinianki szczególnie przy zakladaniu
Olimpia190, ja obcięłam ślinianki, po prostu nożem je odcięłam i wywaliłam. Wedzidlo samo w sobie jest dopuszczone w ujeżdżeniu ale bez tych ślinianek.
czy to wędzidło ma dobry rozmiar?
wedzidlo.png wedzidlo.png
Aprillia, moim zdaniem tak. Przychylam się do opinii, że wąsy, boki wędzidła oliwkowego, bauchera lub pelhamu mają przylegać do kącików pyska. Ewentualnie może być tam tyle miejsca, żeby swobodnie kartkę wsunąć, ale ma nie być widać np. 5 mm ścięgierza.
Szukam wędzidła dla młodego konia.
Do tej pory jeździliśmy na ogłowiu bezwędzidłowym ale wprowadzamy też jazdę z. Mieliśmy na wypożyczeniu winderena pomarańczowe proste - czy znajdę coś takiego ale w troszkę bardziej przyjaznej cenie?
espérer, ale które konkretnie?
Slim czy comfort, flexi czy sztanga?
Kolor akurat jest bez różnicy.
To chyba było flexi, proste comfort
Duzo jest ich teraz - Beris, Fager, Velari, Trust, Lippo..
No widzę ale kompletnie wypadłam z obiegu i nie wiem co kupić 🙂
Wiem że część z nich jak już pęknie to też na dość ostro a mam konia co na razie widać intensywnie żuje
Poszukując dalej jakiegoś sensownego wędzidła kupiłam podwójnie łamane Fager Carl i zdziwiłam się bardzo bo po drugim treningu ta powłoka tak dziwnie się starła. Czy jest to normalne czy świadczy o złym dopasowaniu ? Rozmiarowo leży dobrze, koń jakoś bardzo nie protestował ale ciężko mi też powiedzieć po dwóch treningach czy jest okej. Do tej pory chodził na zwykłym podwójnie łamanym
1000024845.jpg 1000024845.jpg
To jest tytan pomalowany taką niebieską farbą, nie mam pojęcia czemu pomalowany, bo sam tytan jest mega twardy i nie będzie na nim żadnych śladów, natomiast ta farba po kilku użyciach wygląda po prostu paskudnie. Mam takie samo wędzidło i też mnie to na początku bardzo zdziwiło, słabe to generalnie.
lhp, no właśnie chyba nie do końca, producent nic nie wspomina o tym, żeby było pokryte dodatkową powłoką np smakową, a sam tytan jak najbardziej może mieć barwę niebieską więc tutaj ewidentnie coś jest chyba nie tak z dopasowaniem �‍♀️
Może masz je za nisko/za wysoko?
leila, kiedyś w FAQ na stronie Fagera o tym było i dokładnie taka była odpowiedź, że to farba i ma prawo schodzić. Tytan nie jest takiego koloru.
lhp, dokładnie, tytan jest taki szary i chropowaty lekko w dotyku.
Zresztą widać, że wyciągnęli wnioski, bo większość obecnych modeli nie jest pomalowana, tylko jest "goły" tytan, wtedy kiedy ja kupowałam wszystkie były pomalowane na niebiesko.
Który bandaż lateksowy polecacie a który się nie sprawdza?
Czy dostanę gdzieś paski do hackamore w rozmiarze XFULL ? Czarne jeszcze przy okazji. Gdzieś kiedyś na pewno widziałam, ale teraz nie mogę znaleźć..
PannaDziewanna co rozumiesz przez paski do hackamore?
Noo w sensie hackamore, ale jako kiełzno całe a nie same czanki. Czanki są wymienne i to sobie dokupię takie jakie potrzebuję, ale potrzebuję skórzanych części, które będą odpowiednio duże, żeby komfortowo to założyć na konia i żeby mogło prawidłowo to działać.
Hackamore-Balotade-czarne-1.jpg Hackamore-Balotade-czarne-1.jpg
PannaDziewanna z mojego doświadczenia, to akurat ogłowie pod haka to trzeba brać rozmiar mniejszy. Ja ostatnio kupowałam coba na głowę full. Moje xl'ki jak ubierałam w haka to szukałam małego full'a (bo full full'owi nie równy). Fajne jest oglowie na haka z Balotade.
adriena, tu raczej nie pytanie o ogłowie do hackamore, a skórzane części widoczne na załączonym wyżej obrazku - pasek nachrapnikowy i podbródkowy (czy jakkolwiek się to poprawnie nazywa) - kwestia obwodu pyska u ziemniaka to czasem ciężki temat 😅
No tak, btw na ziemniaka to inna sprawa. Ja osobiście preferuję haki z łańcuszkiem. Takie całe ze skóry mi się nie sprawdziły i wydaje mi się ze one mają szerszą regulację.
No właśnie na regulacji mi zależy, i ogólnie na jak największym obwodzie, bo dokładnie, wielki łeb ziemniaka. Jeśli FULL jest ok na szlachetne, to wiem, że na moją Babe będzie za małe.. Będę musiała chyba zmierzyć jej obwód pyska i pisać po kolei do sklepów 🙃 No chyba, że trafi tu ktoś, kto przerabiał podobny problem i coś poleci 😅
PannaDziewanna, - a uszyć na wymiar, zamówić większe paski? Daw-mag mi szył niestandardowy wymiar, bo koń mojej mamuśki jest garbonosy i obwód łba ma spory.
PannaDziewanna, polecam faktycznie dopytać daw mag, kawal czy nie szyją na wymiar. Ciężko Ci będzie coś znaleźć, na konia z głową xfull miałam regulowane sprengera i był na styk. Więc szansa, że nawet regulowany wejdzie jest malutka.
Niewykluczone, że to będzie jedyna opcja. Problem polega na tym, że ten koń nigdy na hacku nie chodził- nie mam pojęcia czy to w ogóle będzie jej i mi pasować. Wydaje mi się na tyle na ile ją znam, że mogłoby się jej spodobać ale no prawda jest taka, że bez spróbowania się nie dowiemy. Szyć na wymiar żeby finalnie odłożyć w kąt to też tak słabo :/ Najwyżej się okaże, że hackamore nie jest nam pisane i tyle.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się