Forum konie »

Kask, toczek, kasko-toczek... i kamizelka

Briliante, kupiłam ten kask po glebie w czerwcu i jestem mega zadowolona. W ogóle go nie czuję na głowie, a mam taki łeb, że większość kasków mniej lub bardziej mnie uwiera. Tylko musiałam się oduczyć zdejmowania kasku za daszek, bo jest wymontowywany 😅
Może tutaj ktoś doradzi, po przeglądam strony i już nie wiem sama. Postanowiłam sobie sprezentować na Święta nowy kask i kamizelkę wybuchową.
O ile z kaskiem chyba już wybrałam, tak z kamizelka nie mogę się zdecydować...
Co polecacie w cenie koniecznie poniżej 2tys?
Słuchajcie chce kupić córce kamizelkę - tylko no właśnie żeby jednak nie kosztowała worka pieniędzy bo młoda zmienia rozmiar praktycznie co pół roku, i taka żeby w miarę jednak dała jej swobodę bo w większości jazda to u niej różne ćwiczenia bardziej gimnastyczne na koniu
Moje Córka posiada Sir Lancelot i absolutnie polecam.
Słuchajcie potrzebuje dla siebie coś pod kask ale serio ciepłego bo niestety już sobie załatwiłam zatoki …
espérer, A kominiarka narciarska? Taka gładka na zewnątrz, a polarowa w środku? Zawsze też można dokupić sobie nauszniki do kasku. Widziałam też na Instagramie (ale pewnie idzie takie dostać normalnie gdzieś w sklepie) takie kominy z kapturem dedykowane do zakładania na kask. Super to wyglądało, można było zaciągnąć komin po same oczy, a ten kaptur jest jakby osobno i można go mieć z tylu na karku, lub naciągnąć. Myślę, że to lepsze rozwiązanie niż pchanie czegoś pod dopasowany kask.
edit. nalazłam: https://www.instagram.com/courtwildson/reels/ W sieci też widzę takie podobne.
espérer, koleżanka zakłada pod kask cieniutką czapeczke rowerową. I jest zachwycona
Uvex ma czapeczki pod kask z przedłużeniem na uszy.
Ja pod kask mam czapki do biegania z decathlona. Idealnie 🙂
espérer, polecam bardzo czapeczkę pod kask z hkm: https://bajomi.pl/dla-jezdzca/1920-hkm-czapeczka-polarowa-pod-kask-czarna-4000315587971.html

Ponieważ to czapka a nie opaska to nic się nie przesuwa, a jednocześnie górna część jest cienka, więc kask dobrze leży i nic nie ciśnie.
Ja pod kask mam czapki do biegania z decathlona. Idealnie 🙂
wistra, mi się te nie sprawdzają. wiatr prze to prewiewa i glowa się na maxa poci i za chwilę zimno.
Ja mam opaskę na uszy bawełnianą, z H&M, na halę jest git

Jak z rozmiarówką wybuchowych kamizelek ? Podoba mi się Freejump, z komperdela mam S, czy tu podobnie ?

Czy w Łodzi na cavaliadzie, uda mi się przymierzyć wybuchowe?
Ja mam komperdela S a wybuchowa M, z uwagi na to ze wybuchowa jednak musi byc wierzchnia warstwa.
Ja mam Freejumpa S i mam luz, ale w grubych kurtkach ani kamizelkach nie jeżdżę.
Czy wszystkie kaski z MIPS mają tą regulację na potylicy tak nisko? Szukam kasku i większość teraz jednak MIPS ma, a ta niska regulacja musi mi coś uciskać, bo jak tylko dokręcę odpowiednio to czuję przeszywający ból od szyi do głowy. Jak tylko odkręcę regulację na luźno to przechodzi instant, ale wtedy to kask jest za luźny. Czy powinnam celować w kaski bez MIPS?
Mam dyskopatie szyi, drobne przesunięcia kręgów, bo może w tym jest problem.
Fokusowa, zobacz Hansbo.
shopping.jpg shopping.jpg
espana, w Hansbo z MIPS mam ten sam problem, ale czaje się, żeby zamówić bez MIPS właśnie od nich. Dziękuję 😊
A zostając w temacie, które kaski mają regulowane zapięcie? Uvex wiem, bo mam. Chodzi mi o coś ładnego nowoczesnego
Naciau, chodzi Ci o zapięcie pod brodą? Teraz to chyba wszystkie.
Dziękuję ! Chodzi mi o regulację z tytułu głowy ????
Naciau, wszystkie, które mają rozmiar w formie zakresu, np. 55-57.
Ale to jest subiektywne, bo dla mnie np żaden wymieniony przez Zuzu. nie jest ładny 😁😂
Naciau, no tak zrozumiałam, pod brodą bez regulacji to ostatnio widziałam toczek z gumką w szkółce w 2007 🤣
wistra, No ja też znam ładniejsze, ale nie mają regulacji z tyłu 😆
Zuzu., 😆

No mi się podoba mega samshield, ale regulacji z tyłu brak ????
Naciau, najbardziej podobne bedziesz miala Hansbo i tego typu. Ja sie przesiadlam z Samshielda na to wlasnie, bo kask byl stary, wiedzialam ze glebnę i tak w niedalekiej przyszlosci wiec nie chcialam wydawac nie wiadomo ile. Wizualnie i przewiewnie jest podobnie. Jedynie wysciolka nie jest taki mieciutka. A Samshield nigdy chyba nie bedzie z pokretlem bo ich idea jest taka ze dopasowywujesz liner i skorupe. Na mnie np. pasowala skorupa M i L ale z innymi linerami.

Fokusowa glupie pytanie ale czy problemem jest to ze to pokretlo jest nisko tak jak na zdjeciu i wtedy cie boli? Bo mi w Hansbo to pokretlo sie chowa. Moge je schowac albo czesto przy zakladaniu sie chowa w kasku.
donkeyboy, sama pozycja pokrętła, ono się chowa „w górę” dopiero bardzo, bardzo ściśnięte, praktycznie najmocniej jak się da. Nie wiem, czy wtedy by mi pasowała wysokość, bo nie wcisnę głowy tak 😅 próbowałam je tak wepchnąć wyżej, ale się nie dało. W kaskach z regulacją, ale bez MIPS to pokrętło na dzień dobry wypada wyżej i chyba w to muszę celować. Jedzie do mnie teraz Swing H24 i potem właśnie Hansbo Vision bez MIPS będę próbować, bardzo fajne są te kaski od nich.
A żeby było wiadomo jaka jest skala trudności dopasowania - byłam w pasi koniku i mierzyłam wszystko co mieli, KEPy czy KASKi ze wszystkimi rozmiarami skorup/wkładek. Wszystko spadało mi z głowy jak tylko się pochyliłam. Na konia nie mogę znaleźć siodła, na siebie kasku, kaplica 😂
Naciau, samshield nie ma pokręteł z tyłu głowy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się