Zależało mi na zgrabnym kasku. GPA, uvexy są dla mnie nie do przejścia - wyglądam jak ziemniak 😅 ten róż mnie nadal trochę zaskakuje, wolałabym bardziej rose gold na całości ale już trudno
Wszyscy piszecie o wyglądzie , wygodzie , przewiewnosci ; ja napiszę o bezpieczeństwie . Uvex Elexxion zachował się tak jak opisują w testach , przyjął całe uderzenie podkutej końskiej nogi i rozpadł się w strefie zgniotu , powypadały też wszystkie paski . Ten kask uratował mi życie. Wypadek zdarzył się na treningu krasowym , wpadłem pod konia i on by mnie nie nadepnąć , odskakując uderzył mnie w tył głowy … Żyje i nic mi nie jest 😉 te czerwone strzałki są orginalnie na kasku
galopada_, - mu się tam ten róż mega podoba 😁 Fajnie wygląda, a opinia "włosy świeże po 9h" brzmi bardzo kusząco. pemi - większość kasków z sensownej półki ma podobne atesty, także upadkowo nie powinny się różnić 😉 Stąd można sobie dyskutować, czy ładniejszy KEP, Samshield, Owen czy Abus... bo jakościowo wypadają podobnie. Raczej nikt nie proponuję tu zakupu najtańszego garnka z Decathlonu.
Wszyscy piszecie o wyglądzie , wygodzie , przewiewnosci ; ja napiszę o bezpieczeństwie . Uvex Elexxion zachował się tak jak opisują w testach , przyjął całe uderzenie podkutej końskiej nogi i rozpadł się w strefie zgniotu , powypadały też wszystkie paski . Ten kask uratował mi życie. Wypadek zdarzył się na treningu krasowym , wpadłem pod konia i on by mnie nie nadepnąć , odskakując uderzył mnie w tył głowy … Żyje i nic mi nie jest 😉 te czerwone strzałki są orginalnie na kasku pemi, też mam niestety podobny eksponat w domu 😉 przy tej wyższej półce cenowej niż wspominany Decathlon można mieć ciastko i zjeść ciastko 😉
Perlica, - z tego co widzę to zależy kto testy robi 🤷 ja tak czy siak mam akurat turbo pancernego Owena i obecnie mnie serduszko boli, bo nigdy w nim nie spadłam, a będę musiała całkiem niedługo wymienić ze względu na wiek.
Na pewno różnica między nim a np. Fair Playem jest wyczuwalna mocno, ale jak miałam Samshielda na głowie to już czułam się podobnie - choć w żadnym nie upadłam.
Natomiast ja też od dłuższego czasu wsiadam głównie na swojego konia, z którego ryzyko upadku mam niewielkie. Od lat też nie skaczę i powrotu do skoków raczej nie planuję. Z dużym powiedzeniem kolejny kask też wymienię przez jego wiek, nie uraz 😉
Planuje wymienić samshielda na kask, a dokładnie na model Star lady. Mając samshielda 55 rozmiar celować w taki sam kask’a? Wiem, że nie zawsze się przekładają te rozmiary na inne marki.
Przy okazji ma ktoś może ten model dokładnie i jak z wentylacją? 🌷
Możecie polecić jakiś niedrogi kask dla dzieci? Znajom szuka dla córki czegoś. zembria, ja mogę opowiedzieć więcej o UVEXach onyx. Te dla dzieci mają również regulację osadzenia na głębokość i szerokość głowy. Do tego są lekkie - a to bardzo ważne, żeby kręgosłupowi nie dokładać wagi przy upadkach nawet podczas jazdy. I są mocno przewiewne.
Bajahorses, jeśli jesteś wysoka, być może powinnaś mieć wersję slim. One są nieco węższe i dłuższe. Nie powinna być zbyt luźna, powinna przylegać, nie ciasno, nie powinna się "rolować" czy podwijac.
Ala2024, Nie widzę dziecięcej rozmiarówki nigdzie. Do tego trochę drogi, wątpię żeby kumpela chciała taki kupować dla dzieciaka, co nie wiadomo jak długo w nim pojeździ, bo albo zaraz wyrośnie, albo zapał minie.
lepiej brać kask matowy czy błysk? model, kolor wybrany, ale no... do lasu i na pląsanie po czworoboku. Docelowo będą dwa- jeden do lasu, drugi na czworobok, ale to dopiero po black friday 😀
Wracam do tematu kamizelek wybuchowych, bo mi się trafił na skoki lekko specjalny pacjent i chyba czułabym się bezpiecznie z czymś na plecach.😀 Myślę nad Freejump, ale może jest coś jeszcze, w czym też człowiek nie wygląda jak worek, a będzie trochę tańsze.
flygirl, koleżanka zakupiła pedwo free jumpa i jest zadowolona. Byłyśmy na zawodach i dopiero na 5 dzień zawodów zapomniala się odczepić 🤣 więc działa 🙃
Dziękuję za opinię 👍 W Polsce ma je tylko Horse&Pony? Bo nie znalazłam żadnego innego sklepu, a mocno zastanawiam się nad zakupem. H&P nie mają rat z tego co widzę, a byłoby miło jakby była taka opcja, bo jednak swoje kosztują 😅