Ramires, mój miał kiedyś tak samo. Na początku miałam takie malusie futerko na łańcuszek od munsztuka firmy Busse. Tyle że ja je zakładałam właśnie na skośnik. W sumie to prawie go nie było widać na pewno nie był taki rażący efekt jak u Agi. A właśnie później jak gdzieś je zgubiła to kupiłam ten tunel Busse co wkleiła Puma. Kosztuje grosze, latem na słońcu schnie ekspresowo więc można po każdej jeździe myć bez problemu. I również dobrze wygląda.
Mam takie pytanie, ponieważ ostatnio co raz cęściej trafiam na spore rozbieżności w opinii osób doświadczonych, na temat zajeżdzania koni. W jakim wieku powinno się najszybciej zacząć pracę z siodłem? Ponieważ zdania (fachowców) są tak różne że sama już naprawdę nie wiem jak powinno być. Kilka razy spotkałam się z opinią ze najlepiej jak ma rok najdalej półtora to jest oczywiście głupota, ale spotkałam się również z opinią że koń powinien mieć nie mniej jak osiem lat, a to mnie już powaliło. Ja chciałam poczekać z moim aż będzie miał 2,5 z siodłem ewentuałnie 3 jak wsiąde. W obecnej mojej stajni słyszę że jestem szczupła i mogę zacąć siodłać 2 latka, a 2,5 jak wsiąde nawet lepiej. Jednak dzisiaj zabił mnie mój weterynarz, który przyszedł zasczepić młodego, kazał go wstawić do boksu, weszliśmy razem a on nas zamknął z moim ogierem w boksie!!! Całe szcęście że młody jest spokojny ale nieciekawie to mogło by być. Mało tego powiedział że muszę koniecznie zacząć już pracę z siodłem, bo treba go przywyczaić. 😵 Tłumaczyłam mu że nie wolno a wcześnie ale on swoje. Zabawne bo fachowiec od koni tak mówi a guzik się zna, ja też ale dla mnie to jest logiczna sprawą że koń jest za młody. 👿 Stąd moje pytanie bo ja padam. 😵 🤔
To faktycznie niebezpieczne, skoro Cię zamknął z ogierem w boksie! Najlepiej to przez kratki oglądać (ale takie grube, bo im starsze bydle tym większe kratki rozwala) 😁
Na serio - wsiadanie NAJWCZEŚNIEJ w trzecim roku życia, rozsądnie jest poczekać do czwartego - bezpieczniej dla zdrowia, a parcia na MPMK pewnie nie masz.
rewir to wcale nie było śmieszne, od dziecka wiem że nie wolno zamykać boksu na zasuwy będąc nawet najspokojniejszym koniem! A tu takie jaja, młody był sam w stajni a z nami w boksie. 😁 Dupek ma silny instynkt stadnyt więc beż koni nerwus, no a z nami w boksie wił się w prawo i lewo obracając nerwowo do nas zadem, mógł kopnąć albo wskoczyć, próbowałam wyjść ale było zamkniete, spytałam zamknął pan boks? Tak. Dlaczego? Żeby nie uciekł! 😵 Lepiej żeby nas zabił. Weterynarz ze strachu w żłób wpadł. No co za mózg lepiej żeby kopnął, niż uciekł. 😂 w końcu po moim apelu otworzył a mały pogalopował. Kazał mi go przywiązać do barierki, wolałam na dworzu niż w stajni, koło koni stał, Stoje przed koniem a on kij wie po co trzasnal go mocno w szyje, młody się wystraszył, wbił mu igłe mały sie wkurzył a on zamiast wyciagnac igle chowal sie za mnie, mowiąc sama wypadnie. 👍 No to mamy swietnych fachowcow. Luzak jak nic. Co to jest MPMK? rewir co do iskry to młody moze byc najszybciej wg ich kastrowany w wieku 2,5 bo inaczej jak to stwierdzili będzie niedorozwinięty, prace zaczną z nim tak mowili 2 lata zajezdzanie 2,5. Młody nie będzie chodził ze zrebolami, tylko z wałachami tak że dziecinstwa nie będzie. Umówiłam się z nimi ale jakos mi sie tam nie podoba, taka oschłość z ich strony obojętność. Wstawiam młodego do Gdanska na hotel na dwa miesiące bedzie go uczyć podstaw instruktorka z 20 letnim doświadczeniem. Miesięczny koszt to 1200 z pensjonatem, trenerem, transportem. Heh zwiedzimy całą Polskę. 😂
Tak jak napisała rewir najwcześniej 3 ale to zależy również od budowy konia. Mnie uczono czym większy koń tym lepiej dłużej poczekać. Bo wiadomo że każdy inaczej rośnie w innym tempie itd. Kastrowanie to dobry moment na początek parcy (ale mam na myśli tylko lonże) Bo jak wykastrujesz to musisz później ruszać przez 1-2 tyg.. Ruch musi być kontrolowany żeby przypadkiem w piachu się nie wytarzał, więc w grę w zasadzie wchodzi tylko lonża albo wsiadanie (w przypadku koni zajeżdzonych)
Dokładnie, to zależy od budowy. Ale znam wiele przypadków gdzie pracę zaczynało się z 2,5 latkiem a wsiadało na 3.
tak przeważnie są zajeżdżane m.in ogiery do ZT szlachetne (oprócz ślązaków) wiek wiekiem, jasne, że ważny, ale najważniejsze jest stopniowe wdrażanie, zwiększanie wymagań i obciążeń Najgorsze co można zrobić to znającego wyłącznie pastwisko młodziaka z dni na dzień przestawić na system 24-godzinnego posjoku w boksie (z przerwą na pracę) + intensywny, codzienny trening Pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł 😉
Młody ma około 130 w kłębie, półtora roku, jest to małopolak albo angloarab bo już nie widze w tym różnicy. Rodzice to młp i angloarab. Nie wiem jaką wysokość mieli jego ojciec itp. nie wiem czy jest duży jak na ten wiek. Ale dzisiaj pięknie wyglądał zero żeber na wierzchu. Im większy tym póżniej zajeżdzać a on jest duży?
Młody ma około 130 w kłębie, półtora roku, jest to małopolak albo angloarab bo już nie widze w tym różnicy. Rodzice to młp i angloarab. Nie wiem jaką wysokość mieli jego ojciec itp. nie wiem czy jest duży jak na ten wiek. Ale dzisiaj pięknie wyglądał zero żeber na wierzchu. Im większy tym póżniej zajeżdzać a on jest duży?
Jest raczej mały. Jung jest jak na młp wysoki ma 171 cm wzrostu. Mój prawie 10-miesięczny młp ma 145 cm 😉 Małopolaki dojrzewają długo, więc ja bym poczekała do 3 lat. Sama w tym roku mam 3 latke młp do zajeżdżenia, plan mamy taki zeby zajeździć dać 3-4 miesiące wolnego i jesienią wrócić do pracy powolutku. Zobaczymy jak nam to wyjdzie w praniu 😉
armara Ja podałam mniej więcej licząc po sobie czekaj zaraz zadzwonie az jestem ciekawa. Yyy 😁 Edyta powiedziała że coś między 155 a 160, okazuje się że nawet nie wiedziałam gdzie miesci sie dokładnie kłęb. 😂
No właśnie jak to jest. Kiedy angloarab a kiedy małopolak?
adrianna32, kłąb nie kłęb 🙂 jeśli dojrzał psychicznie i uformował mu się kościec może pracować wcześniej- ale generalnie przyjmuje się, że czekanie nie szkodzi, a nawet działa na korzyść.
witajcie co do 3latków - moja młoda też bedzie miała wnet 3 roki, zajeżdzanie planuję na okres wakacji a później w odstawkę 4 miesięczną by się "przemyślała to i owo" 😉 ale problem mam innej wagi.. ma problem z kopytem - pazur przekręca do wewnątrz, wtedy gdy stoi sobie - w trakcie biegania nie bilarduje, tymbardziej tej wady nie widać, kowal specjalistycznie ją struga i od czasu do czasu zakładamy jej korekcyje podkowy... pytanie czy zacznie bilardować pode mną? miał ktoś problem z "krzywicą kopytową"? 😉 weterynarz mówi że małe prawdopodobieństwo...
Oj raczej się wysuną... chyba uszyję z polaru tak na teraz jako tymczasowe rozwiązanie a potem kupię misia 😉
Ramires tak na szybko i niskokosztowow to może obkleić przed jazdą skośnik plasterm z opatrunkiem albo plastrem takim jak używają w szpitalach do przyklejania opatrunków po operacji bo on jest z takiego miękkiego materiału a ma b. mocny klej - nie odkleiłby się ani nie przesunął podczas jazdy.
Możesz też w ogóle spróbować zrobić sobie skośnik z czegoś innego - kto powiedział, że zawsze musi być skórzany.
Ostatnio gadałam z znajomą o paszach dla koni. Dziewczyna powiedziała że w jej stajni konie sie karmi śrutą, więc źle im nie jest. Pytanie czy aby na pewno? Pierwszy raz się z śrutą spotykam, jako paszą dla koni. Co ona ma w sobie wartościowego? Czy cokolwiek ma? Włosy mi stanęły dęba, ale może nie prawidłowo... Jeśli jednak się nie mylę to jakie mogą być konsekwencje?
zalezy z czego ta sruta. ja nie mam dostepu do gniotownika, a skarmiam konie jeczmieniem. srutuje bardzo grubo, zeby konie jednak cos gryzly a nie make wcinaly. jeden warunek- srute zadaje sie na mokro.
Kukurydziana. Tylko czy śruta nie jest w jakiś sposób zubożała? Zawsze mi się kojarzyło, że to taki ochłapy po zbożu czy innych roślinach. Czyli jednak żyłam w błędzie 🤔
Śruta nie jest w żaden sposób zubożała - ziarna wrzuca się w śrutownik, który je rozdrabnia. No chyba, że się wrzuci ochłapy to się otrzyma śrutę ochłapianą 😉
A ile musi byc tego dolewu krwi zeby byl to angloarab? No i powiedzcie mi czy 2 miesiace na naprawde pojetnego konia to mało, żeby nauczyc go lonzowania, podawania kopyt, reagowania na głos??? 🤔
Mówie po raz ostatni, bo na młodych koniach wałkowałam to 4 dni każdemu po kolei. Po to że mam zamiar go kastrować i jak powiedziała AVERIS koń musi mieć najmniej 2 razy po 20 minut wymuszonego biegu, raczej sam biegał nie będzie. Ja sama go nie naucze. I nie chodzi o takie lonżowanie z wypinaczami treningowe tylko ruch na linie, czy coś w tym stylu. W każdym razie już to postanowiłam jak będę tak słuchać wszystkiego za i przeciw to zwariuje. 🤔wirek:
A ile musi byc tego dolewu krwi zeby byl to angloarab?
angloarab to uogólnienie Występują angloaraby czystej krwi - czyli krzyżówki koni xx i oo, które dają konie xxoo, które aby pozostać czystymi mogą być dlaej krzyżowane tylko z końmi ras oo, xx i xxoo Dodatkowo taki koń musi mieć co najmniej 25% krwi arabskiej i makxymalnie 75% krwi xx
Natomiast angloaraby półkrwi xo są mieszanką koni czystej krwi z końmi półkrwi arabskiej (o - np. typu Shagya), półkrwi angielksiej (x - np. typu przedświt, gidran), a także krzyzówki xo z innymi xo, bez zachowania tak rygorystycznych pzredziałów procentów. Jednak gdy koń pzrekracza 75% krwi xx albo oo teoretycznie moze zostać uznany, za konia półkrwi arabskiej/angielskiej. W Polsce obecnie nie jest prowadzona księga dla koni angloarabskich !! Konie angloarabskie półkrwi są wpisywane do księgo małopolskiej, a konie czystej krwi angloarabskiej wpisywane do odrębnego działu tej księgi i oznaczane nie jako młp, ale xxoo
adrianno Twój koń ma większość przodków typu Furioso- Przedświt (półkrew angielska) i nie spełnia wymagań miedzynarodowej konferencji konia angloarabskiego (CIAA) co do wpisu do księgi angloarabskiej, gdyby takowa byla w PL prowadzona. Jest małopolakiem
Armara dzięki odpowiedziałaś tak dokładnie, już wszystko wiem. Wiem że jest małopolakiem, ale czasami widze ogłoszenia koń małopolski-angloarab dlatego pytam bo nie wiedziałam czy jest jakas roznica czy nie. :kwiatek: