Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

dea, hmm, a zawsze słyszałam, że to dla lepszego kamuflażu młodego.
Banandi - to raczej zależy od konkretnego żelu, choć ja obecnie mam taki niby super profi veredusowy brązowy z kuleczkami, który kładzie się bezpośrednio na konia, ale nie czuje jakiejś wielkiej różnicy między nim, a takim zwykłym, najzwyklejszym czarnym żelem, który kładłam na czaprak. Może poza kształtem i trwałością - veredus dużo lepsiej leży pod siodłem i wydaje się nie do zajechania. Tych przezroczystych dziurkowych nie lubie, bo dość szybko robią się takimi obleśnymi rozlazłymi glutami  😉
[quote author=drabcio link=topic=1412.msg2396978#msg2396978 date=1437855427]
Te dokładane łopatki gumowe na wędzidło pasują do każdego czy tylko do prostych?

pasują do prostych i łamanych [pojedynczo i podwójnie, ale cuchną gumą okropnie i są gorzkie w smaku. Wypróbowałam trzy, z różnych źródeł i ani jednej nie włożyłam konince do ryja, bo były okropne, jak stara dętka rowerowa. Lepiej już kupić wędzidło z łopatką
[/quote]

dzięki wielkie za info
Przeczytalam gdzies kiedys, ze wedzidlo typu D dziala troche mocniej na konia, prawda to? Bo zastanawiam sie nad prawdziwoscia tego zdania: "Oliwka przez to, że jej pierścienie są nieruchome działa mocniej (!) niż zwykłe wędzidła, szczególnie te o pierścieniach owalnych lub D-kształnych."
budyń, nie wiem czy mocniejsze. Powiedziałabym: wyraźniejsze. Oliwka D pomaga też zapobiegać krzywieniu ryja na boki. Stestowałam na swoim (niegdys ciagnacym za rece, krzywiacym glowe w taki sposob ze jedno ucho jest wyzej niz drugie) i polecam przy podobnych typkach 😉
a ja oliwkach to czytałam tyle ze są lepsze bo nie przyszczypną kącików tak jak może się zdarzyć w normalnych (z drugiej storny nigdy nie widzialam zeby po jeździe był jakiś ślad po ewentualnym przyszczypnięciu)
budyń może i jakaś presja ewolucyjna jest, ale to trochę z innej dziedziny odpowiedź. To tak jakby spytać czemu ptaki latają - ja mówię, że mają pióra, które tworzą powierzchnię nośną, a Ty, że w ten sposób uciekną drapieżnikom skutecznie. Pytanie tak zadane, że w sumie nie wiem czy chodziło o taką odpowiedź, czy o jakąś inną, bo pewnie by jeszcze coś można powiedzieć 😉
drabcio potrafią przyszczypac, śladów nie ma jako takich. Ale czułam czasami że szczypie.
Teraz mamy owalna oliwke i konikowi bardzo ona pasuje  🙂
Oliwka D pomaga też zapobiegać krzywieniu ryja na boki.
Jeździsz na świni?

Sonika, w jaki sposób czułaś, że zwykłe wędzidło szczypie?
budyń może i jakaś presja ewolucyjna jest, ale to trochę z innej dziedziny odpowiedź. To tak jakby spytać czemu ptaki latają - ja mówię, że mają pióra, które tworzą powierzchnię nośną, a Ty, że w ten sposób uciekną drapieżnikom skutecznie. Pytanie tak zadane, że w sumie nie wiem czy chodziło o taką odpowiedź, czy o jakąś inną, bo pewnie by jeszcze coś można powiedzieć 😉

No właśnie o inną odpowiedź mi chodziło, bo drapieżników się domyśliłam. Miałam na myśli raczej sprawy pigmentu, skóry i procesów, które zachodzą w końskim ciele i dlaczego zachodzą dopiero po jakimś czasie od urodzenia 😀
Gaga czułam w sensie po koniu. Odskakiwała od wedzidla, zadzierala głowę bez powodu. Jestem pewna że wedzidlo bo teraz się to nie dzieje a zmieniło się tylko na oliwke, grubość i łamanie takie samo.
Achaja, zapewne jest to kwestia wolnych rodników, których przybywa w naszych ciałach od urodzenia do śmierci. Predyspozycje genetyczne sprawiają, że procesy chemiczne przy obecności tych bardzo aktywnych substancji "wyciągają" pigment z włosa, włosa, który przecież jest pół-przezroczysty, tyle, że wypełniony pigmentem.
Dlaczego ten koń tak dziwnie "wymachuje" przodami?

Jak załatwia się zmianę właściciela konia? Coś kosztuje? :kwiatek:
vikifbl - chodzi Ci o zmianę własciciela w paszporcie? Generalnie powinnaś mieć umowę kupna-sprzedaży i kartke z ostatniej strony paszportu o zmianie danych i z nimi udać się do lokalnego biura PZHK. Czasami nie chcą umowy, a same dane. Dosłowny cytat ze strony: "Zmiana wła­ści­ciela - pasz­port jest wypo­sa­żony na końcu w dwie per­fo­ro­wane kartki, które służą do infor­mo­wa­nia o zmia­nie wła­ści­ciela konia - druk „Zgłoszenie zmiany wła­ści­ciela”. Informacje tam wpi­sane pod­pi­suje kupu­jący, poda­jąc dane poprzed­niego wła­ści­ciela konia. Nowy wła­ści­ciel jest zobo­wią­zany do zgło­sze­nia zmiany w tym OZHK, na tere­nie któ­rego będzie sta­cjo­no­wał koń. Zmiana musi być doko­nana w ciągu 7 dni."- google nie gryzie 😉
Kupiłam prawie miesiąc temu, czyli dawno minęło to 7 dni.. To teraz nie mogę czy jak? Co za różnica?
ja zmieniłam właściciela w paszporcie po 6 latach. I nic.
Ok, dzięki 🙂
ja zmieniłam właściciela w paszporcie po 6 latach. I nic.

Pocieszające, bo ja od 8 lat nie zmieniłam, może kiedyś się zmobilizuję, ale na razie potrzeby nie czuję.
Czy zaproponować komuś wyjazd za 1 zł z km z koniem jest uczciwie? Mój samochód, moja przyczepa, mój koń jedzie+ ten drugi. W sumie wyjdzie na to, że właściciel tego drugiego konia zapłaci paliwo i kierowcy.
Ja zawsze dzieliłam koszty przewozu na pół jeśli jechałam z czyimś koniem plus mój.
Ja zawsze dzieliłam koszty przewozu na pół jeśli jechałam z czyimś koniem plus mój.

Ale Twoim samochodem i przyczepa?
marysia550 Z tej strony stała akurat znajoma. Jej przyczepa i jej samochód. Koszty szły na pół.
marysia standardowa cena to 1,40 zł, więc Twoja jest i tak okazyjna 😉
Moim zdaniem bardzo uczciwa propozycja. 😉
czy werkowanie i rozczyszczanie kopyt to to samo?
diołem, tak.
Czerwony frak można zakładać na zawody dowolnej rangi (skoki) czy jest on zarezerwowany tylko dla kadry?
ptak na piersi jest zarezerwowany dla kadry, frak w kolorze czerwonym możesz zakładać na dowolne zawody, jeżeli tylko przepisy na to pozwalają ( w ujeżdżeniu byłby problem z butami 😉
Ktoś, problemu z butami by nie było, bo mają być czarne albo w kolorze fraka, ale ja nie wiem czy czerwony frak wpasowywuje się w wymogi barwowe RAL.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się