Sankaritarina - spokojnie, jakoś nie ciągnie mnie do tego póki co, nie wiem jak się z takim " patentem " obchodzić, może bym koniowi krzywdę zrobiła 😡 pytam z czystej ciekawości i chyba żeby zaspokoić caaałą tą swoją ciekawość to przerobię tą Akademie Jeździecką i cały wątek żółtodziobów od deski do deski 🙂
Cześć mam pytanko do tych co jeżdżą w siodłach ujeżdżeniowych i mają skośne strzemiona.Mam problemy z utrzymaniem nóg i szukam pomocy w strzemionach oczywiście wiem musze dużo ćwiczyć,jeżdzic,treningi itd. Może mi ktoś powiedzieć czy te strzemiona ułatwiają rotacje biodra itd.?
Wlasciwie to nie wiem jak strzeiona moga ci ulatwic rotacje biodra... moga ci troche inaczej ustawic stope, ale to nie zlikwiduje problemu jesli tkwi on w biodrze. stopa polaczona jest z lydka ruchomym stawem - wiec zmiana ustawienia stopy nie implikuje zmiany polozenia calej nogi a tym bardziej biodra - po drodze jest jeszcze staw kolanowy...
myślę za troche pomoże ja generalnie mam biodra jak ja to mówię, nie do jazdy konnej.Strasznie jestem zablkowana w biodrach szukam różnych patentów na to ,ale jeszcze nic nie pomogło.
Dakota96, takie strzemiona też Ci nie pomogą. Wymuszają ustawienie nogi i czasami jest ono za bardzo nienaturalne. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że zaczną Cię boleć nogi w kostkach albo stopy z tej strony gdzie wkładka ze strzemienia jest niżej (mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi 👀 ). A to się robi inaczej -> najpierw trzeba zrotować udo i w wyniku tej rotacji stopa będzie inaczej leżeć. W wyniku ustawienia stopy udo się samo nie zrotuje.
Faktycznie, dziewczyny mają rację. Bez sensu naprawiać objaw bez ruszania przyczyny. Poza tym ćwicząc na pewno wyjdzie taniej. Dopiero teraz zwróciłam uwagę na cenę podlinkowanych przeze mnie strzemion... koszmarrnie drogie.. 😉
Rozciągnia, ćwiczenia przed ją guzik dają.Kiedyś tańczyłam, zaprzestałam w treningach dancehallu i generalnie nie odczułam żadnej różnicy.Co do bólu to ja zawsze jeżdżę w bólu więc mi to tam wisi,przyzwyczaiłam się już. Nie moge zrobić rotacji na takich strzemionach(długośc) na jakich jeżdżę,za krótkie.Ok to wydłużam o jedną dziurkę ale zaraz pięta do góry,wypadają strzemiona podkurczam kolano i spinam się w biodrach ,łydce,barki i ramiona.
Dakota96 i to ma przemawiac na korzysc strzemion? twoj biznes, ale generalnie jesli caly czas cos cie boli - to problem jest gdzies w twoim ciele. Jesli nie mozesz zrotowac uda na krotkim strzemieniu - to musisz miec gdzies usztywnienie/przykurcz, bo generalnie nie powinno to robic roznicy. trzeba rozjezdzic to na lonzy i to z kims rozsadnym, zeby pokazal ci co i gdzie jest pospinane i jak to naprawic. A, no i rozciaganie przed jazda nie dziala natychmiast, jak kazdy streching - trzeba to robic regularnie i dluzszy okres czasu.
na lonze tez miałam taki pomysł ale nikt nie bedzie chciał zapewne albo beda sie smiac ze mnie 🙂 Wydaje mi sie ze jakis problem jest w moich biodrach że nie mogę się otworzyć. Natychmiast na bank nie zadziała ale i tak to nic nie daje np. rozciągam nogi biodra itd itd ok 30 min i jak przychodzi galop po 2 kółku wszystko idzie na marne,widocznie nie umiem utrzymac galopu na zamulającym koniu i spinam sie..;/
Chyba najgłupsza wymówka. Jeśli masz taką możliwość, to śmigaj na dosiadówkę - nie będziesz miała na głowie prowadzenia i kontrolowania konia, a będziesz mogła skupić się wyłącznie na sobie.
ja strasznie bym chciała pójśc na lonże 1 raz nawet żeby zobczyc na czym mam się skupić na jeżdzie czego pilnowac itd. Generalnie dosiadówkę mam na każdej jeżdzie z trenerem ale nie tak jak bym chciała bo i tak ja skupiam się na koniu,kompletnie.
Dakota czemu nie poprosisz swojego trenera żeby Cię na lonżę wziął i powiedział co źle i co zrobić żeby to narpawić? Nie sądzę żeby się z tego śmiał. To dobrze, że chcesz pracować nad sobą
Heval Powie na bank po co lepiej dużo jeździć lub wziąc normalny trening. Zauważyłam że cavalettki w kłusie bez strzemion otworzyły mi bardziej biodra czy to tylko takie uczucie?
Ciekawe. Dakota z calym szacunkiem, ale zastanowilabym sie jednak 5 razy skoro prosisz o cos, co ma byc robione dla twojego dobra, w dodatku placac za to pewnie niemale pieniadze a uzyskujesz odmowe. Argument o tym, ze beda sie smiac faktycznie z czapy 😉
Ćwiczenia rozciągające "usypiają" i "tonizują" nasze ciało, dlatego wskazane są PO jeździe a nie przed. Przed jazdą rozgrzewka pobudzjąca ciało i umysł - intensywny trucht, wymachy ramion i nóg itd. Pierwsze rozciągania uda to w siodle po jakiś 10 minutach stępa (i po naszej wcześniejszej rozgrzewce). Po jeździe rozciąganie w seriach max po 30s.
Gdzie można zgłosić zaniedbanie koni? Niedaleko stajni są dwa kuce. Mają potworne kopyta. Konie zamiast stać na kopycie stoją na piętce. Mają na pewno przez to zdeformowane kości.. Ledwo co chodzą..
Argument o tym, ze beda sie smiac faktycznie z czapy 😉
Ja nienawidzę poniżenia i śmiania się a u nas jest dużo osób że obrabia dupe za plecami i się śmieją.Zaraz będa gadać wracaj na lonże po co Ci koń itd. Treningi uczą nie nowych rzeczy,jakos próbujemy razem z trenerką poprzez jazdę na ujeżdżalni wyćwiczyć to ale nie ma na mnie sposobu. O to chodziło że może zna ktoś jeszcze inne sposoby od tych co sprawdzałam.Szukam pomocy tam gdzie się da.
kotbury tak ? Nawet nie wiedziałam,truch to zawsze jest jak idę po konia idę z nim na jazde i jak odprowadzam na łąke to sprintem. Czyli ćwiczenia jak na rozgrzewce w szkole (no prawie że )?;P Super dziękuje za takie info, takiej pomocy oczekiwałam,od razu dowiedziałam się czegoś więcej 🙂
najlepiej podawać świeżo gnieciony, aby nie stracił nic ze swoich wartości i był do tego łatwiej przyswajalny. powinno się max jednodniowy podawać, bo im później od gniecenia podasz tym będzie mniej wartościowy