A mnie niezmiennie gryzie pytanie: "Dlaczego litery na czworoboku są w takiej konfiguracji w jakiej są? I dlaczego nie po kolei? Jakieś są powody? Czy po prostu tak, bo tak? 🙄
Cytując artykuł ze Świata koni: Litery pochodzą od nazwy punktu, gdzie w trakcie przygotowań do parady każdy uczestnik orszaku (osoba przynależna do dworu) miała wyznaczone miejsce. I tak poszczególne litery oznaczały: K-Kaiser-cesarz F-Furst-książę P-Pferdknecht-sługa konny V-Vassal-wasal E-Edeling-szlachcic B-Bannertrager-chorąży S-Schatzkanzler-skarbnik R-Ritter-Rycerz M-Meier-zarządca H-Hofsmarchall-marszałek dworu Zaś inne z proponowanych wyjaśnień podaje pochodzenie liter od nazw miast zdobytych przez Rzymian. W sporcie pojawiły się w 1920 roku.
Jak ciepłe powinno być kopyto?całą zimę czyściłam w rękawiczkach i dziś czyszczę bez i wydają mi się wszystkie 4 cieplejsze 🙄 dodam że koń był od jakiejś godziny w boksie od powrotu z pastwiska(bardzo wiało dziś jezeli to ma coś wspólnego) i po obiadku.
Dołączam się do pytania katy. Też dzisiaj zauważyłam , że konik ma ciepłe kopyta - dawno nie czyściłam bez rękawiczek. A miał też robione wczoraj kopyta i dość dziwnie chodził.
katy: najlepiej porównaj sobie z kilkoma innymi, bosymi końmi, jeśli masz taką możliwość. Jeśli poza tym koń czuje się i zachowuje normalnie to nie powinnaś sie bardzo martwić 🙂
Jutro sprawdzę 😉Jeszcze takie pytanie,czy wysłodki buraczane mogą spowodować ochwat?Bo daję młodemu od jakiś 2tyg na obiad jedną miarkę do owsa (miarka owsa+miarka wysłodków)
katy, nie moga spowodowac. a macanie kopytek sobie daruj, bo wlasnie tylko dziwne rozkminy z tego sa. ja tez kiedys sie w to wkrecilam bo kobyla przyszla i miala cieple. potem w codziennym albo i kilkudziennym macaniu wychodzilo, ze raz miala cieple, raz zimne, raz jedno cieple, raz dwa cieple itd. nic jej nie bylo.
Mam problem z galopem. Moja kobyła (w 50%folblut o ile ma to znaczenie, 7 lat) pięknie chodzi w stępie i kłusie, jednak jak tylko wchodzi w galop wyciąga się już w przejściu i zapiernicza. nie ponosi, ale strasznie szybko galopuje. I sama się napędza. Głowa w góre i heja.
Co robić ? 👀
Nie piszcie tylko że trener potrzebny bo o tym wiem, ale trenera nie będzie bo najbliżej jest taki 200 km ode mnie.
paulina931226, sluza do ochrony koronki i podkowy. sa konie, ktore "tna" sobie koronki, wtedy kaloszki sa przydatne. niweluja tez nieco przydeptywanie podkow. ja zakladam rowniez na wszelki wypadek, kiedy wkrecam hacele.
Według mnie powiedzenie żeby nie galopowała była pomocą. Jeździłam na koniu , na którym miałam podobną sytuację. Skończyło się na tym , że jeździłam tylko kłusem a galopem ją lonżowałam a jak potrafiłam w pełni opanować ją w kłusie dopiero zaczęłam galopować i problemu nie było. Ale przypominam , że ja jestem głupia i się nie znam.
Według mnie powiedzenie żeby nie galopowała była pomocą. Jeździłam na koniu , na którym miałam podobną sytuację. Skończyło się na tym , że jeździłam tylko kłusem a galopem ją lonżowałam a jak potrafiłam w pełni opanować ją w kłusie dopiero zaczęłam galopować i problemu nie było. Ale przypominam , że ja jestem głupia i się nie znam.
tylko, że jak napisałam wcześniej - w kłusie i stepie umiem ją opanować.
Ale "umiem ja opanować" to jest może trochę za mało, co? jesli masz problem z kontrola konia w galopie to zapewne w stępie i klusie nie jest tak 100% dobrze. najpierw dojdź do tego, żeby koń był całkowicie spokojny, luźny, z niska szyją, prawidłowo wpisywał się w koło. Dopiero potem możesz spróbowac zrobić zagalopowanie. Najlepiej dosłownie na kilka foule i jak najszybciej przejdź do kłusa i znowu kłusuj do CAŁKOWITEGO uspokojenia konia.
A rzucanie wulgaryzmami i to jeszcze w moderatora to doprawdy nie jest najlepszy pomysł...
a moderator moze mi skoczyć, nie jest tu bogiem czy cholera wie kim - jest takim samym czlowiekiem jak reszta, a jego niekonstruktywne odpowiedzi stawiają go w świetle - zwykłego debila ;]