Forum konie »

kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Mam takie w domu, jak nie zapomnę to zmierzę. Wydawały mi się raczej długie, z tego co pamiętam.
O dzięki Ci  🙇
Ty wiesz, że to dla Firlety, a ona raczej duża dziwczynka  😀
Szyjsko ma długie, wiem 🙂
agull, mam te wypinacze i są zdecydowanie długie, wręcz musiałam stado dziurek dorobić.
nie chce zaśmiecać watku o maściach więc tu mi pozostało napisać
jakiej maści jest ten koń

z końcem lata wygląda tak

pytam bo mam inne zdanie niż tego kto go opisywał i do paszportu wpisał
czemu nie pojdziesz do watko o masciach? jest jak najbardziej odpowiedni, to nie jest zasmiecanie.
tam raczej wątek w stylu "ciekawa" maść - zaraz by mnie pogoniono 😉
A mnie niezmiennie gryzie pytanie: "Dlaczego litery na czworoboku są w takiej konfiguracji w jakiej są? I dlaczego nie po kolei?
Jakieś są powody? Czy po prostu tak, bo tak? 🙄
Cytując artykuł ze Świata koni: Litery pochodzą od nazwy punktu, gdzie w trakcie przygotowań do parady każdy uczestnik orszaku (osoba przynależna do dworu) miała wyznaczone miejsce. I tak poszczególne litery oznaczały:
K-Kaiser-cesarz
F-Furst-książę
P-Pferdknecht-sługa konny
V-Vassal-wasal
E-Edeling-szlachcic
B-Bannertrager-chorąży
S-Schatzkanzler-skarbnik
R-Ritter-Rycerz
M-Meier-zarządca
H-Hofsmarchall-marszałek dworu
Zaś inne z proponowanych wyjaśnień podaje pochodzenie liter od nazw miast zdobytych przez Rzymian. W sporcie pojawiły się w 1920 roku.

http://www.voltahorse.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=1304
Ooo dzięki wielkie!! :kwiatek: bo mi to spokoju nie dawało😉
Jak ciepłe powinno być kopyto?całą zimę czyściłam w rękawiczkach i dziś czyszczę bez i wydają mi się wszystkie 4 cieplejsze  🙄 dodam że koń był od jakiejś godziny w boksie od powrotu z pastwiska(bardzo wiało dziś jezeli to ma coś wspólnego) i po obiadku.
Dołączam się do pytania katy. Też dzisiaj zauważyłam , że konik ma ciepłe kopyta - dawno nie czyściłam bez rękawiczek. A miał też robione wczoraj kopyta i dość dziwnie chodził.
katy, PauliSiianka: a podkute? bo podkute zawsze chłodniejsze niż bose, z powodu gorszego krażenia.
Mój nie jest kuty ani nie jeżdżony on ma 3lata
katy: najlepiej porównaj sobie z kilkoma innymi, bosymi końmi, jeśli masz taką możliwość. Jeśli poza tym koń czuje się i zachowuje normalnie to nie powinnaś sie bardzo martwić 🙂
Jutro sprawdzę 😉Jeszcze takie pytanie,czy wysłodki buraczane mogą spowodować ochwat?Bo daję młodemu od jakiś 2tyg na obiad  jedną miarkę do owsa (miarka owsa+miarka wysłodków)
wysłodki raczej nie bardzo, predzej dużo cukru: owsa itp. ale ochwat można wywołać na wiele sposobów.
katy, nie moga spowodowac. a macanie kopytek sobie daruj, bo wlasnie tylko dziwne rozkminy z tego sa. ja tez kiedys sie w to wkrecilam bo kobyla przyszla i miala cieple. potem w codziennym albo i kilkudziennym macaniu wychodzilo, ze raz miala cieple, raz zimne, raz jedno cieple, raz dwa cieple itd. nic jej nie bylo.
Witam.  😅 😅 😅 😅 😅

Mam problem z galopem.
Moja kobyła (w 50%folblut o ile ma to znaczenie, 7 lat) pięknie chodzi w stępie i kłusie, jednak jak tylko wchodzi w galop wyciąga się już w przejściu i zapiernicza. nie ponosi, ale strasznie szybko galopuje.
I sama się napędza.
Głowa w góre i heja.

Co robić ? 👀

Nie piszcie tylko że trener potrzebny bo o tym wiem, ale trenera nie będzie bo najbliżej jest taki 200 km ode mnie.

Dajcie jakieś rady !
Pozdro !  🏇
nie galopuj w takim razie.
Aż głupio pytac  😡  ale do czego służą kaloszki ?
nie galopuj w takim razie.

ohhh jaka mądra odpowiedź  😂

brawo brawo 🙂
paulina931226, sluza do ochrony koronki i podkowy. sa konie, ktore "tna" sobie koronki, wtedy kaloszki sa przydatne. niweluja tez nieco przydeptywanie podkow. ja zakladam rowniez na wszelki wypadek, kiedy wkrecam hacele.
katija  dziękować  :kwiatek:
Ankuu, wbrew Twojemu mniemaniu - tak, mądra. Jak już będziesz wiedziała dlaczego, to wtedy wróc do galopowania.
Ankuu, wbrew Twojemu mniemaniu - tak, mądra. Jak już będziesz wiedziała dlaczego, to wtedy wróc do galopowania.

wszyscy jesteście tacy głupio mądrzy tu ;]

to odpowiedzcie choć na pytanie :  PO co TO FORUM JAK NIE MOŻNA TU UZYSKAĆ POMOCY ?!

dziękuję 🙂
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] wulgaryzmy
Według mnie powiedzenie żeby nie galopowała była pomocą. Jeździłam na koniu , na którym miałam podobną sytuację. Skończyło się na tym , że jeździłam tylko kłusem a galopem ją lonżowałam a jak potrafiłam w pełni opanować ją w kłusie dopiero zaczęłam galopować i problemu nie było.
Ale przypominam , że ja jestem głupia i się nie znam.
Według mnie powiedzenie żeby nie galopowała była pomocą. Jeździłam na koniu , na którym miałam podobną sytuację. Skończyło się na tym , że jeździłam tylko kłusem a galopem ją lonżowałam a jak potrafiłam w pełni opanować ją w kłusie dopiero zaczęłam galopować i problemu nie było.
Ale przypominam , że ja jestem głupia i się nie znam.

tylko, że jak napisałam wcześniej - w kłusie i stepie umiem ją opanować.
Ale "umiem ja opanować" to jest może trochę za mało, co? jesli masz problem z kontrola konia w galopie to zapewne w stępie i klusie nie jest tak 100% dobrze. najpierw dojdź do tego, żeby koń był całkowicie spokojny, luźny, z niska szyją, prawidłowo wpisywał się w koło. Dopiero potem możesz spróbowac zrobić zagalopowanie. Najlepiej dosłownie na kilka foule i jak najszybciej przejdź do kłusa i znowu kłusuj do CAŁKOWITEGO uspokojenia konia.

A rzucanie  wulgaryzmami i to jeszcze w moderatora to doprawdy nie jest najlepszy pomysł...

takich odpowiedzi oczekiwałam. dziekuję.

a moderator moze mi skoczyć, nie jest tu bogiem czy cholera wie kim - jest takim samym czlowiekiem jak reszta, a jego niekonstruktywne odpowiedzi stawiają go w świetle - zwykłego debila ;]
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się