Ale 6latek robiący piaffy??? To już jest "za mocne dokręcanie śruby" Taki koń nie jest jeszcze fizycznie ani psychicznie gotowy na takie elementy. Nawet jakby był zdolniejszy od Totilasa.
repka, wiele osób zaczyna podpiaffowywać już od 3-4latka. To zupełnie normalne. A koń z linku uczy się. Nie będzie od początku piaffował ksiązkowo.
zonk, są różne metody nauki piaffu. Zawsze trzeba jakoś zacząć. Filmik pokazuję, że koń załapał o co chodzi, że ma do tego predyspozycje i że w przyszłości będzie wykonywał ten element 😉
Koń fajny, widać że ma predyspozycje, faktycznie na filmiku się uczy tego piaffu. Mi to się nie podoba jego nieregularnośc w stępie, kiepsko wykonane niektóre elementy klasy N, jak dla mnie koń robiony na sprzedaż - robimy mu szybko elementy, byle coś umiał. Od razu mówię, że konia nie znam, tylko wnioskuję tylko po tym filmiku. Uczenie paifu konia, który nie do końca radzi sobie jeszcze z prostszymi elelemntami jest dokręcaniem śruby. I to, że niektórzy uczą 3latka piaffu, to nie zanczy że jest to prawidłowe. A niestety jest to dalekie od prawidłowego treningu, gdzie stopniuje się wymagania względem konia. jeszcze mogę zrozumieć naukę w ręku, ale nie pod jeźdźcem, gdzie równowaga konia nie jest na tyle dobra, żeby mógł on sobie prawidłowo poradzić z własnym, obciążonym ciałem.
Koniczka, może i słusznie, jeżeli 8latek na GP chodzić i wygrywać, bo 2 lata akurat będzie ok na doszlifowanie. Ale to niekoniecznie słuszne z rozwojem konia. Inaczej też, jeżeli koń jest w jakimś mega regularnym treningu od 3latka i jest stopniowo prowadzony przez wszystkie szczeble. Ten siwek mi nie wygląda na tak prowadzonego konia.
No ja właśnie tak samo się zdziwiłam i powiedziałam znajomej, że to raczej niemożliwe. No ale wolałam się upewnić, bo nigdy nie wiadomo co ludzie wymyślą 🙄
Jakie będzie najlepsze wędzidło na mocnego w pysku, chodzącego tylko w bryczce hc? 😡 koń będzie zajeżdżany pod siodło i w późniejszym etapie ja będę na nim jeździć. nie chodzi mi o żadne "patenty" typu munsztuk etc. jakie wędzidła działają najlepiej?
są specjalne wędzidła zaprzęgowe. I nie wiem skąd stwierdzenie, że jest "mocny w pysku"- bardzo źle mi się kojarzy.
W Zawiadomieniu z OZHK jest napisane min:"Prosimy zabrać rejestry pokryć i bloki świadectw za 2011r ( rozliczenie się z grzbietów pokryć z 2011.....)" Te grzbiety mnie zafrapowały. Spotkaliście się z takim określeniem?
marysia550- jak chodzi w zaprzęgu to ma specjalne wędzidło ale pod siodło będzie potrzebne inne. Jakie? Do zaprzęgu ma zwykłe, i wtedy 'cięzko" chodzi /słowa dziadka/. A dziadek ma inną siłe i ja na tym zwykłym wędzile konia nie utrzymam. Jak młody się raz spłoszył to i dziadek go nie utrzymał. 🙄 Nie wiem czy to zrozumiale napisałam. 😡
Masz konia trzymac dosiadem a nie za ryj. Moje mają podwójnie łamane ze słodkiego metalu z miedzianym łącznikiem. Raczej delikatna ręka jest wymagana, bo to cienkie wędzidła.
Ja bym raczej powiedziała, że koń powinien być ujeżdzony oraz oprzęgnięty! Jeżeli koń ponosi to nie jest posłuszny, niezależnie od tego czy robi to pod siodłem czy w zaprzegu. Tan koń wymaga pracy a nie "mocniejszego" wędzidła. Oczywiście dobranie ODPOWIEDNIEGO wędzidła jest również potrzebne...
Wlasnie o dobranie wedzidla mi chodzi. Kon bedzie zajezdzany i trenowany ale wedzidlo tez potrzebne. Wlasnie zle sie wyrazilam. 😡 . A myslicie ze wedzidlo podwojnie lamane byloby dobre do jazdy? I odnosnie jazdy- mam delikatna reke i wszyscy mowia ze to niezbyt dobrze. Zwlaszcza ze bede miala jazdzic praktycznie sama na tym koniu. Tzn. bede jedynym jezdzcem. 🙄 A dziadek juz dla konia munsztuk szykuje. Mimo moich protestow. Nie chce konia w pysku zaciagnac- zwlaszcza ze tego uzywac nie umiem. 🙄 Ale nie zamierzam z tym "dodatkiem" smigac. W koncu to ja bede jezdzic. Nie on.
marysia550 , ja się spotkałam z określeniem ''grzbiety ...'' , chodziło o część bloczka , która zostaje po wydaniu świadectw krycia właścicielom klaczy ... ot taka nazwa się przyjęła . Mówi się też ''grzbiet książki ''
Armarka dziękuję Ci za wyjaśnienie :kwiatek: Też tak kombinowałam ale coś mi świta z tyłu głowa, że któraś z dziewczyn pisała, ze wypadają mniejsze. Tylko nie dam sobie ręki uciąć czy to tyczyło się dokładnie tych wypinaczy 😡