Mam pytanie i zadaje je tu bo w wątkach o paszach zapewne zaginie... co może wspomóc apetyt u konia? Młody siano wcina ale owies i pasza nie robią na nim wraznienia. Tzn zawsze w koncu kiedyś tam zjada ale nie wydaje mi się normalne zeby koń olewał owies... Czy znacie jakieś preparaty wspomagające apetyt?
miałam podobnie z moim ogonem (w poprzedniej stajni chyba próbowali oduczyć ją jeść prawie im się udało i wydaje mi się że "obkurczył " jej się żołądek i straciła przy tym apetyt, zaczęłam robić mesz i teraz wymiata wszystko co do żłobu wrzucę.
Ramires nawet takiego robionego na kompociku np. z jabłek, czytałam że tak też robią . Wrzucasz kilka jabłek do wody na której gotujesz siemię i pachnie jabłkami może to go zachęci, ja swojej dodaję marchewki pokrojone. Możesz mieć podobny problem jak ja miałam ze swoją, ale są tu tacy którzy mają większe doświadczenie z końmi więc może coś doradzą. W moim przypadku mesz poskutkował.
myślę ze zacznę mu dorzucać trochę gotowanego siemienia w małych dawkach zeby sie przyzwyczaił... tylko co jeszcze moze pomóc? A o kompocikach nie słyszałam... moze zadziała 😉
Ramires, zioło mięty. Ładnie pachnie i konie chętnie wyjadają (razem z paszą), pobudza apetyt, poza tym ma cały szereg innych zdrowotnych zalet. Mój Kuc się nieźle rozbujał przy futrowaniu go ziółkami i już dawno nie miałam problemu ze zignorowaniem treściwej paszy.
Ale na ubraniu prosto z szafy [tak, moja inteligencja - świeże ciuchy do koni] jest pot ? 🤔wirek:
I powiedzcie mi, od ilu letnie konie mogą iść P na regionalkach. Nie chodzi mi o MPMK. Zawsze wydawało mi się, że 5ciolatki dopiero ... [czyli Wilejka ma zatarczkę z naturalną, która się trochę zagubiła i że tak zacytuję : 'wlasnie problem w tym ze jest to bardzo czeste w klasyce!', gdzie 'to' czytaj jako: konie czteroletnie mykające P].
z nagłówka programów Petkowych ze strony PZJ: wiek konia: 4/6*lat * - w przypadku wykonywania programu przez zawodników z kategorii wiekowej MŁODZIK obowiązuje wiek konia – 6 lat
jak to jest z wędzidłem z dziurkami? słyszałam, że tam do środka, do nich wkłada się podobno cukier, kawałki jabłka itp. żeby koń lepiej żuł wędzidło, to prawda?
W te dziurki wciska się cukier. Na pytanie czemu służy już sobie odpowiedziałaś - żeby chętniej konisko żuło ;] Ponadto takie wędzidło skłania konia do zabawy nim, jest też lekkie, często używane w początkach pracy z koniem ;] ale jest cholernie trudne w utrzymaniu w czystości..
Co oznacza, jeśli koń liże człowieka po całym ciele a nie ma na nim śladów [zapachu] przysmaku ? 😡
są konie co poznają świat za pomocą pyska, liżą wszystko co się da, memłają - tzw "paszczaki"🙂. nie musi to mieć nic wspólnego z niedoborami jakiś składników. taka po prostu cecha charektologiczna.
nie. a ja zakladam owijki i na to ochraniacze, na niektore ostrzejsze treningi. Bo owijki podtrzymuja sciegna, a ochraniacze chronia przed uderzeniami 🙂