Forum konie »

COPD

Testuję teraz olej ziołowy z Herbal Equus ale na razie ciężko coś powiedzieć o działaniu. Plus za brak smaku i zapachu więc wchodzi jak złoto. Producent obiecuje gruszki na wierzbie co traktuję z absolutnym przymrużeniem oka, wzięłam na próbę. Na razie szału nie ma, glut po nocy leci, lekka duszność do inhalacji jest.
Gillian, myśmy to testowały z koleżanką i też efekt zerowy.
A jak długo dawałyście?
Gillian, juz nie pamiętam, ale dałyśmy 2 butelki.
A no to faktycznie. Już niech zje do końca te 3/4 butelki i nara.
Gillian, a dawałaś olej z czarnuszki? U nas po nim praktycznie zniknął gil po ruchu - tzn zdarzy się raz na hmm może tydzień, a wcześniej był zawsze i to od bardzo dawna. Teraz planuję sprawdzić jeszcze na sobie (zatoki non stop zawalone) i dziecku (astmatyczka, alergiczka) czy też tak super zadziała 🙈
Dawałam ale przy każdym podaniu była drama i protesty 😅 Więc mu odpuściłam 🙄
Gillian, aaa ok, ja daję w ulubionym meszu i jest ok 🙂
A ja wrócę jeszcze do Pulmostimu. Podaję od trzech dni i koń zaraz po podaniu okropnie kaszle, niemal się dusi 😐 Jak pochodzi pod siodłem to dość szybko mija, więc chyba będę podawać tylko raz dziennie, zamiast rozbijać dawki na 2...
Czy tak to ma działać? Czy to znaczy, że produkt działa i glut się odrywa? Coś tam wychodzi nosem, glut jest przejrzysty (pewnie rozrzedzony preparatem).
Próbował ktoś unitox z unipasz?
Ktoś tu kiedyś pisał, że dawał DMSO do jedzenia. Nie umiem znaleźć tej wiadomości 🙂 proszę o kontakt 😀
To nie najlepszy pomysł - do jedzenia , odradzam . Zobacz jakie ma właściwości Dmso i jak podasz do jedzenia wiesz co się wchłonie przez tkanki ? Dawać możesz wszystko i koń zje ale co potem … ?
Dlatego właśnie chciałam dopytać o konkrety co i jak.
Nat95, dawałam bez widocznych rezultatów
Niestety nie działa mi lupka. Co sądzicie o Foran Airvent? Warto wypróbować na suchy kaszel? Wydzieliny tyle co nic, duszności też brak. Może polecicie coś innego
Nat95, imho jeśli to chwilowe to lepiej zacząć od Foran Hony C.
Airvent przede wszystkim rozszerza drogi oddechowe. Jeśli ams suchy z podrazneiani to Honey C ci złagodzi to podrażnienie.
natomiast, jak masz suchy z "przytkania"- to jak najbardziej.
Możesz sobie zamowić airvent w tubostrzykawkach (steżony) do okazjonalneog podawania - i sprawdzić czy to jest ten kierunek znaim kupisz syrop do podawania regularnego.
A ja chciałam dopytać o ten pulmostin, bo mój koń też po podaniu zareagował mega kaszlem 🙁 u Waszych też tak było?
U mnie był kaszel, bo zaczął się glut odrywać i spływać. Minęło po 2 dniach jakoś?
Wczoraj dopiero drugi dzień podania i koń po zjedzeniu dostał ataku kaszlu… wzięłam go poruszać. W ruchu trochę pokaszlal, później się uspokoiło. Też mam wrażenie że właśnie glut zaczął się odrywać, ale nic nie wypłynęło wczoraj.
Mnie się wydaje, że Pulmostim tak właśnie ma działać. Że jak koniowi faktycznie coś zalega, to preparat "pomoże" się tego pozbyć. U nas raczej za każdym razem "świeżo" po podaniu było nasilenie kaszlu, ale właśnie wydaje mi się, że to dobrze.
Sankaritarina, u nas pierwszy dzień nic, drugi dzień podania koń zaczął tak kaszleć, że myślałam że się udusi… wczoraj trzecia dawka i było ok, przed nią inhalacje z soli, a później wsiadłam i o dziwo na jeździe tylko trochę pokaszlal, w galopie nic kompletnie, za to po jeździe głową w dół i wyleciały „piękne” gluty - zatem działa.
Jakie dawki pulmostimu podajecie? Ja muszę znowu ruszyć z "sesją".
kasztankaija, No, no, mówiąc "świeżo" to mam na myśli parę dni podawania, dzień drugi, dzień trzeci, coś takiego. Ewidentnie się coś odrywa. Muszę wsiadać, bo nam się "najlepiej" kaszle na jeździe (z resztą chyba wielu koniom). Też mi się to nie podobało na początku, ale po podawaniu przez jakiś czas faktycznie miałam wrażenie, że konie smarkają co mają wysmarkać, wykaszlą co mają wykaszleć i potem jest im lepiej.

Meise, Tyle ile na opakowaniu piszą, nie pamiętam dokładnie, ale coś koło 70gr. Tam jest w ogóle mega wielkie to dawkowanie, bo do 100gr, tyle nie daję, bo mi się to wydaje jakoś tak bardzo dużo na te moje konie.

Swoją drogą - derkujecie swoich Raowców? Już zaderkowaliście? Jest ktoś kto w ogóle nie derkuje?
Mam trochę dylemat, bo ponownie wywaliłam konie na wolny wybieg i tak się zastanawiam - czy to już ubierać, czy jeszcze nie ubierać... W plandekach chodziły w te deszcze, ale np. dziś było tak ciepło, że no, nie będę gotować konia pod czymkolwiek. -.-'
Sankaritarina, derkuje od 2 lat, teraz chodzi z plandeka na polarze, jak w ciągu dnia jest +15 to chodzi bez
Ostatnio jest combo pogodowe, w nocy -3 w dzień 15... a następnego dnia 10 i ulewa 😭
Mój żyje w stajni, a na padok dostaje plandekę już ze 2-3 tyg jak tylko chłodne poranki się zrobiły - 16latek z bardzo zaawansowaną astmą i trudny w utrzymaniu formy - bardzo chudnie jak tylko zmarznie wiec lata w derce/derkach różnej grubości cały sezon derkowy - na padoku jest cały dzień, w stajni goły
Ja daję na noc 50 gr, na dzień ściągam lub plandekę jak pada. Na dzień ta 50 to jeszcze za gruba na moją kobyłę, ostatnio była mocno ciepła. Teraz mamy ocieplenie do 15 st , w nocy też koło 10 więc chodzi goła przez te kilka dni.
Mamy znowu pogorszenie oddechów , nie wiem czy to przez tą pogodę bo rano oddycha normalnie, a popołudniu oddech przyspieszony, koło 20-25. Nie kaszle, nic z nosa nie chce lecieć. Też zakupiłam ten pulmostim, bo na jeździe parska i stęka widać że jej coś zalega. Inhalacje dwa razy dziennie nie pomagają.
Mam pytanie czy wsiadacie na jazdę jak macie takie przyspieszone oddechy?
Kobyła nie pompuje, tylko szybciej oddycha. Na jeździe męczy się szybciej, ale jak nie wsiadam a tylko lonżuję to nie może się odetkać. Na jeździe o wiele więcej parska. Ja ciągle mam opory żeby ją bardziej ruszać, ale chyba takie oszczędzanie jej nie pomaga...
Już nawet Blankę Wysocką wezwałam do endoskopii w ruchu, bo nawet jak w boksie ma 15 oddechów to na jeździe ją słychać jak oddycha.
ewelin_n, mój też ostatnio szybciej oddycha. Pewnie ta pogoda daje im się we znaki… ja wtedy i tak wsiadam żeby cokolwiek go poruszać, bo jak pochodzi i wyparska się i wykaszle co ma to od razu jest mu lepiej.

A ja się bardziej zastanawiam co do długości stosowania Pulmostimu. Podajecie tak jak na opakowaniu, 3-5 dni?
Jak na opakowaniu.

A próbował ktoś PULM-eq? Bo u nas rewelacja.
Evka, a co to jest? Google nie pomaga zbytnio
Poncioch, mam od weta, też próbowałam tego szukać i średnio mi poszło 😅
Biały płyn o mocno ziołowym zapachu.
IMG_20251016_124001.jpg IMG_20251016_124001.jpg
Dzięki za zdjęcie 🙂 a jakie mieliście objawy, na które pomogło?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się