Forum konie »

wrzody żołądka

Co sądzicie o paszy BIOFEED Horse & Pony Sensitive Alfalfa Free Musli? Szukam czegoś energetycznego, bez owsa i żeby cena nie zabijała.
Hej, poszukuję kolagenu oraz mieszanki witamin dla konia wrzodowego. Na ten moment znalazlam od hippoveta witaminy Euiminis oraz kolagen Jointregen.
Polecacie ?. Czy macie może jakieś inne sprawdzone rzeczy ?. ps. Slyszałam ze MSM nie jest polecany dla koni wrzodowych, prawda ?
Czy ktoś ma może porównanie Marstall Naturel Mix i Eggesrmanna Vitalize Gastro Plus E? Mój wrzodek ma nietolerancję na lucernę, a ostatnio niestety doszła także na espacettę, więc pasza nie może ich zawierać. Poleciał mi z masy i muszę coś mu dołożyć.
A może po prostu olej zamiast dokładać żarcia?
Mojemu baaardzo się przysłużył na masę.
Hej, czy ktoś leczył wrzody w części gruczołowej (EGGD) samym sukraflatem? Wet przepisała mi takie leczenie, bez omeprazole, ale wszystko co czytam online wskazuje na łączenie sukraflatu z omeprazolem.
MDB, a mocne te wrzody?
Spotkałam się z takim przypadkiem, moja znajoma leczyła samym sukralfatem odwziernik ale zmiany były bardzo bardzo delikatne i sam sukralfst dał radę.
Cześć, leczenie omeprazolem. Czy wspieraliście czymś dodatkowo/osłonowo? Weterynarz powiedział ,że koń ma wdrożone do diety wszystko co potrzeba i nie trzeba nic więcej.. wydaje mi się ,że zawsze szło to w parze z jakimś asecurol/ resweratol/ ulgastrol? Kojarze te nazwy.
Koń dostaje gastrogel, gastrobalsam brandona, yarrowia gastro, biocell, zioła prawoślaz, nagietek, rumianek, sok z aloesu.
Posiłki 3x dziennie, wieczorami na mokro na przemian siemie, gastromash mebio . Siano oczywiście cały czas, boks tylko na noc.
Doradźcie proszę, nie chciałabym żeby coś się pogorszyło po pastach. Mam jakieś obawy 🙁
Chestnutpower, my aktualnie kończyny 4 tydzień leczenia, od przyszłego tygodnia zaczynamy schodzić z dawki omeprazolu. U nas zmiany były w części gruczołowej i bezgruczołowej ale bardzo delikatne więc dostaje też Ulgastrol. Oprócz tego w zaleceniach mieliśmy tylko rokitnik, mesz co drugi dzień do którego dodatkowo wrzucam glut z siemienia lnianego, olej lniany i siano non stop. Patrząc na to co Ty podajesz to jest tego sporo
Nat95, ja daję biofeed i musli i pellet, od kilku miesięcy (jakoś od wiosny). Kobyła wybredna- a wcina jak szalona, fajnie przybrała i ma dużo energii, ale nie rozsadza jej (chociaż ona wolnowybiegowa, więc ruch ma kiedy chce). Wcześniej próbowaliśmy eggermenna to nie chciała jeść, na sukcesie totalnie nie przybierała, brandona xs średnio chciała jeść
Koniuszek,
Ja nie stosowałam, ale jedyne dobre opinie jakie widziałam to od ambasadorów XD może ktoś niezwiązany z marką się obiektywnie wypowie
Czy ktoś stosował lek Contacera dłużej niż 14 dni podane jako maksymalny czas stosowania ?
mój klient przy ochwacie , prawie 1,5 miesiąca
blucha, a czy brał przy tym coś osłonowe?
raczej nie , ale głowy nie dam
Czy stosował ktoś przy wrzodach paszę Agrovital Calm lub Gastro i może się wypowiedzieć?
Sylwiko, tak, kobyła z przekrwionymi błonami, taki stan „przedwrzodowy” przestawiona z owsa i sukcesu na Gastro plus sieczka z lucerny i gastrogel. W miesiąc inny koń, zaokrąglony i zrelaksowany. Chętnie zjadała.
Sylwiko, ja co prawda na żadnym z tych, ale trzymam już chyba z rok moją wrzodową kobyłę na Agrovital CONTROL MULTI-FREE i bardzo sobie chwalę 🙂
Sylwiko Mi pasze agrovital pod kątem wrzodowców sprawdzały się super. Także dla tych, które chodziły w jakimś tam sporcie.
U mojego konia od dwóch dni zaobserwowałam mocne pogorszenie (i niestety nie tylko u mojego, więc może wpływ ma na to pogoda). Nie mniej jednak nie mogę na to bezczynnie patrzeć. Zanim zrobię n-tą gastro i zacznę leczenie...
Czy jest obecnie jakiś suplement, po którym widzicie różnicę? Wypadłam z obiegu, bo koń czuł się świetnie przez bardzo długi czas. A tu raptem taki zjazd.
Meise, ja dalej podtrzymuje, że GastroGel - zawsze mam zapas na wiosnę i jesień jak jest taka pogoda jak teraz, że raz plus raz minus, mega widać to po moich ex-wrzodkach
Mi wet poleciła dawać ulsoothe gel na wiosnę i na jesień profilaktycznie.
A jak podajecie te gastro-żele? Bo trochę sobie nie wyobrażam dwa razy dziennie bezpośrednio do pyska :P Dajecie do pudelek z paszą?
Meise, Też polecam Gastrożel, Asecurol i Gastromash też są fajne, ale Gastrożel mam wrażenie że jest takim produktem co szybciej ulgę przynosi.
A tak z innej beczki. Kiedy Gastromash zmienił skład? Dawno nie kupowałam. Kiedyś był bardziej beżowy/kremowy, a teraz jakaś brązowo-pomarańczowa mieszanka.
budyń, ja podaje do sieczki przed robotą. Bardziej profilaktycznie, ale zawsze w sezonie przejściowym. Wrzodkowi lałam normalnie do pudełek.

Meise, Po gastrogelu widać ewidentnie różnicę w takim sezonie gówno pogodowym, ja daję też probiotyk.
martrix, A nie zwróciłam uwagi na skład, ale po zalaniu wygląda już tak samo jak wcześniej 🤷
zembria, po zalaniu może i tak, ale kiedyś pachniał bardziej kokosowo i intensywnie. Teraz jakoś tak inaczej. Mój koń nie chce go teraz jeść 🙁
Dzięki dziewczyny, to zamówię gastrogel, bo tam mam już obcykane (w strzykawach do pudełek, a jak jestem to drugie podanie robię do paszczy bezpośrednio). Ulsoothe też mi koleżanka polecała bardzo, widziała po nim nawet lepszy efekt niż po gastrogelu. Ale na razie chyba spróbuję ponownie gastrogelu.
U nas w stajni nawet niektóre konie mają objawy kolkowe. Nie wiem co ta pogoda...
Hej, poszukuję kolagenu oraz mieszanki witamin dla konia wrzodowego. Na ten moment znalazlam od hippoveta witaminy Euiminis oraz kolagen Jointregen.
Polecacie ?. Czy macie może jakieś inne sprawdzone rzeczy ?. ps. Slyszałam ze MSM nie jest polecany dla koni wrzodowych, prawda ?

Meria,

Meria, co do msm tak, nam wet kazała od razu odstawić i poleciła jak juz to boswellie
Cześć, leczenie omeprazolem. Czy wspieraliście czymś dodatkowo/osłonowo? Weterynarz powiedział ,że koń ma wdrożone do diety wszystko co potrzeba i nie trzeba nic więcej.. wydaje mi się ,że zawsze szło to w parze z jakimś asecurol/ resweratol/ ulgastrol? Kojarze te nazwy.
Koń dostaje gastrogel, gastrobalsam brandona, yarrowia gastro, biocell, zioła prawoślaz, nagietek, rumianek, sok z aloesu.
Posiłki 3x dziennie, wieczorami na mokro na przemian siemie, gastromash mebio . Siano oczywiście cały czas, boks tylko na noc.
Doradźcie proszę, nie chciałabym żeby coś się pogorszyło po pastach. Mam jakieś obawy 🙁

Chestnutpower,
My mamy do tego resweratrol i BetaGlukan
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się