anyann, od wrzodów on mi nigdy nie schudł, ale od problenow oddechowych już tak i musiałam odkarmiać. Tylko to koń który całe życie jadł "garść trocin", bo na samym sianie dobrze wyglądał, a teraz to co dla niego jest futrowaniem, dla przeciętnego konia jest normalną porcją, nawet niedużą.
Edit. Bo mi fotka nie weszła. Sieczkujemy przed jazdą tu, to z wczoraj. Na zabiedzonego nie wygląda, jeśli pominąć fanrazyjne podgolenie "made by madka" maszynką dla psów 😜
Cześć!
Dopiero zaczynam walkę ze wrzodami.Jaki żywienie dla konika niepracującego/bądź pracującego dosłownie raz w tygodniu 1h jazdy rekreacyjnej(praktycznie 0 galopu),lub lonżowanie, ćwiczenia z ziemi również rzadko.Konik na wiacie,z dostępem do siana w siatce 24h i wody.
Czy sieczka tylko przed jazdą czy codziennie?
Jakbyś nie mogła znaleźć to wyślę na cos innego. Nie wiem jak skopiować z allegro link .0245627520171E+34;. A jeśli składnikowo produkt jest ok, to też biorę. Cena dobra.
siwaaa, już mam zapisane😀👍 fajnie że mniejszy worek, te same algi co w linku, który posłałam, więc rewelka. Muszę sobie tylko przemyśleć kwestię menu u mojego wrzodka i napewno mu to wrzucę. Z tego co wiem, nie powinno się dawać lucerny ( tudzież nie trzeba już 🤔😉.
Przy okazji, czy ktoś karmi(ł) śrutą sojową? Jeśli tak, jak wyglądało menu/posiłek (chodzi co koń jeszcze do tego dostawał)?
Ma ktoś porównanie pomiędzy re-leve a Green power? Która daje więcej energii (przy jakim dawkowaniu)? z tego co liczyłam eggersman wychodzi lepiej dla portfela🙄
mrowka004, myślę, że to dość indywidualne, ale wg mnie Reeleve daje więcej enerii.
Dawkowanie trudno porównać, bo GP to balancer, więc w teorii starcza go 1kg, a Releve to pełnoporcjowa pasza.
Właśnie wiem i sie zastanawiam co zrobić. Kon aktualnie dostaje 3miarki owsa (Pani Doktor pozwoliła dawać) i 2 kg Green power. Energii mogłaby mieć ciut więcej lepiej próbować zwiększyć Green power czy spróbować dawać 2 kg re leve? Pelnoporcjowo niestety mnie nie stać. Całe życie byliśmy na balancerze Competition fit, ale mamy zalecenie zmiany i tak próbuje..
mrowka004, no to niestety nie pomogę.
Jakiegokolwiek konia bym nie miała i dała mu 3 miarki owsa plus 2kg której kolwiek wymienionej paszy to bym się unosiła nad ziemią, nawet jesli bym tak nakarmiła niepobudliwego wałacha.
Perlica, No Green power karmiony jest zgodnie z zaleceniami eggersmanna (2 kg ) Pytam bo czasami ludzie dają przysłowiowo miarkę paszy na dzień i chwalą.. ja dlatego większość jej życia na balancerze bylm bo nie mam kolejnego tysiąca na pasze 🙈
Ale dzięki!
mrowka004, 2 Kg GP dajesz jeśli karmisz pełnoporcjowo czyli bez owsa. Nic więcej już nie dajesz. Miarka GP waży 1 kg czyli 2 miarki dzień.
Jednak każdy koń jest inny i jednemu 2kg będzie nadto ( miałam kobyłę która jadła 1kg tego dziennie i jej starczyło), a obecna kobyła to jest na paszy bez energii, ale jakby GP jadła to by jadła1,5 kg i też by jej starczyło.
Z kolei jak miałam wałacha wrzodowego to ona jadł 1,5kg GP i do tego 1,5 kg Equichamp.
Dziewczyny, spotkałyście się z alergią na algi? Zaczęłam podawać kobyle a dzisiaj zauważyłam że spuchła na ganaszach - ma taką miękką opuchliznę po obu stronach. Nie boli jej to ani nie swędzi - jest alergiczką więc obstawiam te algi. Niestety jest uczulona na lucernę i chciałam podać coś buforującego. Ewentualnie może to być reakcja na pastę odrobaczająca - dostała wczoraj Equimax.
ewelin_n, za dużo zmiennych w jednym czasie. Opuchlizna może wynikać.z wszystkich wymienionych powodów.
My po kontroli. Nie mogłam być, więc słabo. Wiem tylko że wrzody się zaleczyły, schodzimy z omeprazolem na 1/4 dawki, ale mam też podawać Ulgastrol... skąd go wziąć, skoro w StHippolyt nie ma? 🙁
_Gaga, zapytaj na grupie wrzodowej na fejsie, zwykle ktoś jeszcze ma jak nie cały to resztkę, ale widziałam też że ten nowy do rozrabiania jest bardzo niewydajny
ewelin_n, a nie "zbuforowałaś" za bardzo tymi specyfikami?
Bo dane ph jest potrzebne do strawienia celulozy. Za niskie źle, ale za wysokie również źle, bo się niedotrawi i trafią do p.pokarmowego, a potem krwiobiegu substancje,które organizm rozpozna jako intruzów i ci wskoczy reakcja immunologiczna.
sweetie, mi Ulgastrol ten w proszku starcza dokładnie na tyle samo co ten w baniaku - w proporcji na wagę mojego konia, także nie wiem o co chodzi. Jedyne tylko to warto zważyć miarkę bo oni piszą, ze miarka ma 10gram a ma 12,5 prawie więc stąd mogą być problemy z wydajnością. Ja wszystko sprawdzam bo nie ufam opisom miarek 😉
epk, ważenie wszelakich miarek to obowiązkowo! Zwłaszcza, że często każą dawać jakieś po kilka mikro miareczek to wystarczy sobie znaleźć w zapasach odpowiednio dużą i dawać jedną 😅 życie trzeba sobie ułatwiać.
A co do tej wydajności to sama nie wiem, z ulgastrolu z hippo zrezygnowaliśmy bo nie działał tak samo jak Ulgastran z apteki (używany na bóle związane ze zmianami pogody czyli doraźnie).
sweetie, jaki Ulgastran z apteki? Od lat jest przecież niedostępny 🙁 Poza tym sukralfat nie działa przeciwbólowo, tylko osłonowo. Działanie można potwierdzić jedynie gastroskopią.
_Gaga, Sukralfat powleka uszkodzoną śluzówkę, przez co izoluje od wpływu kwasów żołądkowych. To pośrednio działa przeciwbólowo, bo nie są ranki drażnione, to nie bolą tak.