Forum konie »

Końskie fryzury, przerywanie czy podcinanie ?

Ciska.. sie zna to wie ;P

Tatini ktory ma ze sto lat a  wyglada jak nowy 🙂 Mam jeszcze taki blekit i oba super wygladaja mimo lat.
Swarovski przerwany na loczek (prawie się udało, hihi):

Chociaż w poprzedniej kudłatej wersji też mi się podobał:

A tu super korki trenerki 🙂

Oczywiscie dodam ze moj zostal przerwany do konca🙂 Cale wiaderko kudlow..

Quanta sliczny loczek🙂
taka fryzura jest najlepsza 🏇
u mnie 4 z 6 koni to iroki🙂
aurelia: Nie widać dokładnie, ale możliwe, że te koreczki nie są "gumkowane", tylko szyte igłą i nitką.
Piękne...  😍

Certyfikowana teoria luzaka z anglii czy polskii i tak nie przekonuje mnie samym "bo tak" i "lepiej zapleść koreczki" 😉

Przecież nikt nikogo nie chce przekonywać.
Podałam tą informację jako ciekawostkę - jeśli się chce skończyć szkołę Brytyjskiej Federacji Jeździeckiej
i zdobyć taki certyfikat, to będzie się miało przez rok wciskane do głowy, że grzywy się nie obcina, tylko przerywa.
Napisałam wcześniej, że jestem buntownikiem i też nie docierają do mnie argumenty "bo tak".
Niech każdy robi co chce.
no więc w grudniu było tak:

w styczniu było tak:

a w lutym jest tak:

przepraszamy za "łóżkowe" zdjęcie ale tak akurat sie złożyło.

W miejscu gdzie jest ten boski "fircyk"  grzywa stoi super a dalej już artystyczny nieład. Ale może to dlatego że obcinałam nożyczkami do cieniowania a nie zwykłymi na równo. Ale lubie ja teraz z tym nieładem wygląda na takiego urwisa hihihi.
Dobra, może jestem dziwna. Ale czy ktoś umie mi wyjaśnić czemu koniom obcinacie grzywę na tak krótko? (parę cm)? By koreczki było wygodniej robić, czy po prostu tak Wam się bardziej podoba? Ja jestem zwolenniczką długich bujnych grzyw...chroni ona konia przed owadami w lecie.

Aien ja też jestem zwolenniczką naturalnej grzywy i zapewne mój koń by taką posiadał gdyby tylko nie miał...trzech włosków na krzyż  🙁 No i to jest powód dlaczego długo miał irokeza a teraz po wielomiesięcznej kuracji biotyną udało się zapuścić fryzurkę "na loczek".
Ale twoje konisko ma śliczną grzywę. Moja jak ją kupiłam miała takie frędzelki w jednym miejscu dłuższa w innym krótsza i ciachnęłam , a teraz bardzo spodobała mi sie taka krótka , a do tego nie motam sie w grzywe w czasie jazdy. Każdy ma swój gust i robi tak jak lubi.
aien, bo sa gusta i gusciki. poza tym taka krotka grzywa jest latwiejsza w pielegnacji, wygodniejsza podczas jazdy.
teraz ma dłuższą grzywę. Mi też się miota, dlatego czasem plączę dobierany. moja też ma parę włosków na krzyż, ale ja myję grzywunię, odżywiam  😁 mam pierdolca na tym punkcie. wiem, że łatwiejsza, ale ta biała grzywa to wizytówka mego konia :P i nie wyglądałaby jak dama. a pytałam z ciekawości 🙂 zresztą konie pogrubione i zimnokrwiste mają tendencję do posiadania długich grzyw 🙂
Aien taka tleniona blondyna z niej  🙂
skoro już przy przerywaniu grzywy jesteśmy, to ja bym była bardzo wdzięczna komuś z Łodzi lub okolic, za przerwanie grzywy. jeśli jest ktoś kto umie to robić to będę wdzięczna za pomoc. chętnie zapłacę za taką "usługę" 🙂
pomóżcie forum-owicze bo mi konina zarasta 🙇
kkk niech zarasta  😍
ja niestety długa grzywę pozostawiam tylko fryzom, arabom, andaluzom etc... swoja wole w wersji minimalnej 😉
kkk to może w dziale ogłoszenia to wrzuc? nie wszyscy tu pewnie zaglądają.
aien, naturalnie długa grzywa u koni jest niezwykle kłopotliwa przy codziennej pielęgnacji. Poza tym mnie nie podoba się taka "topielica" ani u koni ani u ludzi. Lubię zadbane, ogarnięte dobrym strzyżeniem włosy. Wtedy same się układają i gra muzyka.

A konie sportowe mają krótkie włosy dlatego, żeby nie wkręcały się między palce a wodze, bo to po prostu niewygodne.

kkk, już napisałam do Ciebie
aurelia ja o moje grzywiaste dbam 🙂
aien, a masz osty, duuużo ostów i wszelkich rzepów na pastwisku?  😎
nie. mam trawiaste pastwiska (kilka mają drzewa). po kazdym terenie mam co wyciagac z grzywy :P ale j ato lubie.
tiaaa, z grzywy mojego wałacha zostałyby smętne resztki, gdyby przy swoim upodobaniu do tarzania się w błocie miał taką dłuuugaśną grzywę - nie wiem kto by to doczyścił codziennie wieczorem przed jazdą...
Dla mnie koń z długą grzywą wygląda jak wieśniak 😉 poza względami estetycznymi krótka grzywa jest wygodniejsza w pielęgnacji, no i z długiej koreczki zrobić bardzo ciężko. No i w lecie często gęsto konie z długą i gęstą grzywą są pod nią wręcz zapocone, także nie wiem czy to dla nich wygodne...
Mój wieśniako-pociągowy koń dziękuje za komplement 🙂
nie ma grubej grzywy, nie poci się w lecie.
ja niestety tez mam wieśniary, jeszcze Holda jak Holda
ale obciąc hucułowi grzywę to dla mnie poroniony pomysł
Ale nie rozumiem czemu to tak do siebie wzielyscie- gdyby wszystkim sie to samo podobalo to na swiecie nudno bylo. Co do hucula - ja to bym nawet fryza przerwala😉 Ale najwazniejsze zeby fryzura konia sie jego wlascicielowi podobala.
mój koń zmienia się okresowo z konia Winnetou na sportowego wielbłąda i bardzo dobrze nam z tym  😁
koniczka, andaluza tez?  😁
Zen oczywiscie! 😎 Fryzowi to bym jeszcze szczotki poobcinala 🏇
aien-piękna grzywa i tak trzymać 😍
Cięte grzywy dla leniwych(usprawiedliwienie tylko dla tarantów z ubogim uwłosieniem)-zaraz mnie zjedzą wszyscy "sportowcy" 🤣
Preferuję długą grzywę i wcale nie uważam ,że to wygląda wieśniacko.Zresztą co to za określenie 🤔
Konie startujące w konkurencjach west wcale ciętych grzyw nie mają.Wręcz preferowane są tam grzywy długie i nikt nie mówi ,że konie przez to wyglądąją na zaniedbane czy nieeleganckie. 
Moja wielkopolanka przeszła od krótkiej na długą i tak zostanie 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się