Forum konie »

popręg

epk
Kolezanka w stajni ma identyczny popreg i tez kobyla otarta :/ Jeździ z futrem na tym popregu.

Ja tez miałam problem z notorycznie otertym koniem. Obcieral skorzany, neoprenowy, żelowy i kazdy iny który testowalismy. W koncu pozyczyłam popreg z fartuchem i chwile później zakupiłam. Kon nigdy juz sie nie otarł.
http://www.amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=17_155&products_id=2209
kupiłam teraz ten popręg i jestem zadowolona 🙂
Na razie nic nie obciera, porządnie wykonany i nie jest za drogi 🙂
Hypnotize, ja jestem wściekła - koń chodził wcześniej w popręgach skórzanych tyle, że Prestiga - i było super. Pożałowałam kasy (a raczej jej nie miałam) i kupiłam Daw-Maga (fakt, że po dobrych opiniach na forum) i teraz jestem wściekła - futro codziennie praktycznie do czyszczenia / prania bo jeździmy ciągle na dworze jeszcze a przy tej pogodzie zachlapane błotem. A bez futra nie da się jeździć, bo na tym łączeniu obciera konia. Najchętniej bym reklamowała u nich ten popręg - ale w sumie na jakiej podstawie? Złej konstrukcji?
epk
kolezanka tez nie wie co zrobic. A popreg obciera jej przy sprzaczkach z obu stron bo tak jest dziwne profilowanie, jakies zgrubienie i to obciera jak kon sie spoci. Ona sie juz w sumie wkurzyła i zamiast futra naturalnego uzywa kawalka owijki  i meczy sie z tym codziennie :/
U mnie to samo, tylko obciera na łączeniu, tam gdzie popręg zmienia się z podszytego na taki kawał płaskiej skóry- po obu stronach, więc ewidentnie to jest od tego. Po założeniu innego skórzanego problemu nie ma - no ale nie mogę jeździć w popręgu koleżanki...
epk
No to obciera w tym samym miejscu.  najwidoczniej taka wada tego modelu. Kolezanka jeszcze wierzy ze ten popreg zmieknie. tez bym wierzyła bo jest piekny, fajnie wyglada no i za taka cene to powinien sie w koncu poddac 😉
Nie liczyłabym na to - szczerze - co by nie robić to to miejsce zawsze będzie twardsze, a sam fakt, że tam nie jest gładko to w przypadku spoconej skóry świetny przyczynek to obtarć... Jak znam siebie, to za czas jakiś, jak się odkuję to wrócę do Prestiga i będzie spokój - może to i drogie popręgi, może nie do końca warte swojej ceny, ale przynajmniej nie mam problemu z tym, że konia muszę odstawiać od jazdy i leczyć - a to w perspektywie kosztuje więcej...
epk, pokaż mi dokładnie gdzie się obciera, bo mi Piorek od długiego czasu nie chce zasierscić dwóch placków gdzie mu się fałduje skóra, nie pomyślałam że to może być jednak popręg.
dokładnie w miejscach zaznaczonych na czerwono - tam się kończy podszycie popręgu i dalej jest płat skóry - i jak przeciągniesz ręką po brzegu popręgu to w związku z tym ten brzeg nie jest równy. I jak się koń spoci to wyciera się - ja na początku myślałam, że go coś dziabnęło, bo najpierw miał po prostu hmm, rozciętą skórę - no ale zagoiliśmy (koń odstawiony od jazdy), ale po powrocie do jazdy wytarł się znowu i to już po obu stronach.

A nie uff mój jest tam bez zarzutu, czyli jednak nie od tego się obciera, za wysoko 🙂

Edit ale jaja skłamałam... to dokładnie to miejsce, tylko mojemu się sierść wyciera i nic poza tym  👀
tiaa, jak widać do dupy jest taka konstrukcja... Hmm, zbiorowa reklamacja?? 🤣
nie wiem gdzie się spytać ale to chyba najodpowiedniejsze miejsce co powiecie o tym futerku na  popręg http://www.hidalgo.pl/products/83/p/164 😉 😉
Ja mam Prestiga i też mi się obciera, muszę zakładać futro. Tylko moja  z jednej strony, jak przepnę dziurkę to z drugiej strony. Jakby niedopasowany był... Jak miałam zwykłe gówienko sympateksowe za jakieś 60 zł było lepiej  🤔wirek:
czy ktoś miał do czynienia z tym popręgiem - dressage deluxe elastic
[[a]]http://horsecare.pl/produkt,1003,popr%C4%99g_dressage_Deluxe_elastic[[a]]
Słuchajcie pomocy- szukam najtańszego profilowanego popręgu uj, długość 60-70cm. Co polecacie? Na szybko i taniego...

I potrzebuje porównania długości popręgu Daw Mag profilowanego do innych- mam tylko do Kavalkade- IMO 80cm DM jest jak 90 Kavalkade.
Mam ten popręg: http://www.ihaha.pl/product_info.php?cPath=23_91_159&products_id=299&osCsid=ae3c5c2da920b8b596643dc42694e0ef Koń się nie obciera, łatwo się go czyści. Polecam. 🙂
Słuchajcie potrzebuję waszej pomocy...

Zakupiłam popręg Nortona na gumach- http://www.gnl.pl/popreg-ujezdzeniowy-norton-p-2365.html

wiem szału to on nie robi

No i pojawił się nie mały problem. Bo tak to miejsce które zaznaczyłam w kółku praktycznie nie pozwala mi na dopięcie pasków od siodła. Szlufki są ciasno przyszyte i blokują/ stwarzają opór przy dociąganiu popręgu/ zapinaniu.
Znowuż jak pominę je przy zapinaniu popręgu to końcówka popręgu schodzi na boki , odsłaniając sprzączkę... boję się żeby koń w tym miejscu się nie obtarł.
Moje pytanie  co robić...
Czy opitolić popręg  tak jak zaznaczyłam różową linią i nie przejmować się sprzączkami.
Czy ewentualnie rozpruć szlufki i nie wiem  jakąś gumę tutaj wszyć w ich miejsce. Aby w nią wkładać popręg.

Samego popręgu się no nie pozbędę, na lepszy mnie nie stać.
Dodam że utrzymuje on siodło bezterlicowe.
Czy ktoś mi może odpowiednio poradzić?
zabeczka17, miałam walczyłam, pozbyłam się popręgu. Najlepiej odpruć i przyszyć jedną szlufkę szerszą.
No tak mi właśnie poradzono.  Ewentualnie wszyje o dwa cm szlufkę gumową... może to cos pomoże
Cholera szlag człowieka trafia bo ja kasa nie szarżuję długo zbierałam na popręg i masz... trafiłam na taki bubel  :P
A do mojego siodła pasuje tylko nie więcej jak 45 cm - bo moja  kobyła to rozmiar araba.
No niestety, tutaj wiele nie zawalczysz.
myślałam też żeby odpruć tą  zaznaczoną w kółku szlufkę  i przyszyć o 2 cm niżej. Bo jak guma się naciąga to wtedy sprzączka będzie wolna.
Wczoraj właśnie dotarł do mnie, dzięki uprzejmości Pana Piotra Wysockiego nowy popręg Daw-Mag. Ponieważ tamten obcierał mi konia ze względów konstrukcyjnych - ostre łączenie skóry Pan Piotr zaproponował wymianę na inny model. Nowy wygląda bardzo dobrze, nie mam się do czego czepić - wczoraj już przetestowany, mam nadzieję za parę dni dać mu bardzo dobrą opinię.

Swoją szosą Daw-Mag urósł jeszcze mocniej w moich oczach - podejście do klienta na bardzo wysokim poziomie...
.
Marzy mi sie popręg PASSIERa  😍
Victor - na razie odczucia bardzo pozytywne - to jest ten model asymetryczny - bardzo fajnie wykonany, szeroki (co uważam za zaletę, mój koń nie lubi wąskich popręgów), mięciutka skóra. O wycieraniu sierści/skóry nie ma mowy... 🙂. Ja jestem bardzo bardzo na tak i mam nadzieję, że mi to pozostanie...
O taki:

Skóra i podszycie mieciutkie jak poduszeczka  💘
tiaa, jak widać do dupy jest taka konstrukcja... Hmm, zbiorowa reklamacja?? 🤣

A ja jednak mam to samo- koń mi się tak poobcierał, żę w pewnym momencie kulec zaczął.... i wróciłam do passiera bez guma le to też nie jeste jeszcze to.
Wczoraj właśnie dotarł do mnie, dzięki uprzejmości Pana Piotra Wysockiego nowy popręg Daw-Mag. Ponieważ tamten obcierał mi konia ze względów konstrukcyjnych - ostre łączenie skóry Pan Piotr zaproponował wymianę na inny model. Nowy wygląda bardzo dobrze, nie mam się do czego czepić - wczoraj już przetestowany, mam nadzieję za parę dni dać mu bardzo dobrą opinię.

Swoją szosą Daw-Mag urósł jeszcze mocniej w moich oczach - podejście do klienta na bardzo wysokim poziomie...

Super  😀
A ja kompletnie ześwirowałam na ten popręg Amerigo

Ten w ogłoszeniach dużo za długi ale i cena przekosmiczna nowych.. Szkoda bo profilowanie rewelacyjne.
A u nas jest gdzieś dostępny? Bo wygląda fajnie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się