Forum konie »

Kącik Ujeżdżenia

Zwrot na zadzie nie jest robiony z zatrzymania do zatrzymania, jest to zawsze stęp. Stęp pośredni - skrócenie do zebranego - zwrot na zadzie - stęp pośredni - tak jak to występuje w programach ujeżdżeniowych i co pokazane jest na filmikach wklejonych wcześniej.

Zwrot na zadzie tym sie różni od pópiruetu, że w półpiruecie zadnie nogi stępują prawie w tym samym miejscu, w zwrocie zadnie nogi mogą zatoczyć koło o promieniu do 1/2 m. Znaczy się półpiruet jest trudniejszy.
ElaPe, to może podyskutuj o tym z przepisami ujeżdżenia. Strona 27 i 28 (tam jest opisany zwrot na zadzie z zatrzymania do zatrzymania). Sprawdziłam przed momentem i jest jak pisze. Nic się nie zmieniło.
[url=[[a]]http://pzj.pl/sites/default/files/przepisy/Przepisy%20A-tekst%20jednolity-%202014[[a]](K).pdf][[a]]http://pzj.pl/sites/default/files/przepisy/Przepisy%20A-tekst%20jednolity-%202014[[a]](K).pdf[/url]

9. Zwrot na zadzie ze stępa. (Półpiruet roboczy). Dla młodych koni, które
nie są gotowe do pokazania stępa zebranego, zwrot na zadzie jest
ćwiczeniem zbierającym. Zwrot jest wykonywany ze stępa pośredniego
poprzez półparady skracające wykroki i poprawiające umiejętność zgięcia
stawów zadu. Koń nie przechodzi do zatrzymania przed i po wykonaniu
zwrotu. Zwrot na zadzie ze stępa może być wykonany z większym
promieniem (maks. ½ m) niż półpiruet w stępie, ale kryteria skali
szkoleniowej dotyczące taktu, kontaktu, aktywności i prostowania są takie
same.

ElaPe, zjedź łaskawie na następną stronę. Serio na 27 się nie kończy. Jest opisany drugi rodzaj zwrotu - z zatrzymania do zatrzymania.
Tak samo dokładnie jest napisane, nawet tu, że jest robiony ze stępa pośredniego i to jest główna różnica, poza tym, że może być większy.
Dokładnie wkleję całość:

8. Półpiruet w stępie (180 stopni) jest wykonywany w stępie zebranym
z zebraniem utrzymanym podczas całego ćwiczenia
. Po zakończeniu
półpiruetu koń powraca na ślad bez krzyżowania kończyn tylnych.

9. Zwrot na zadzie ze stępa. (Półpiruet roboczy). Dla młodych koni, które
nie są gotowe do pokazania stępa zebranego, zwrot na zadzie jest
ćwiczeniem zbierającym. Zwrot jest wykonywany ze stępa pośredniego
poprzez półparady skracające wykroki i poprawiające umiejętność zgięcia
stawów zadu. Koń nie przechodzi do zatrzymania przed i po wykonaniu
zwrotu. Zwrot na zadzie ze stępa może być wykonany z większym
promieniem (maks. ½ m) niż półpiruet w stępie, ale kryteria skali
szkoleniowej dotyczące taktu, kontaktu, aktywności i prostowania są takie
same.

10. Zwrot na zadzie z zatrzymania do zatrzymania (180 stopni). Dla
utrzymania tendencji do ruchu naprzód, dozwolony jest jeden lub dwa
kroki naprzód przed rozpoczęciem zwrotu. Obowiązują te same kryteria
jak przy zwrocie na zadzie ze stępa.

No właśnie sobie zajrzałam wcześniej do "Akademii jeździeckiej" Próchniewicza (bo miałam pod ręką, a zapomniałam, że w przepisach też jest to opisane 😉) i tam są wyróżnione trzy ruchy: zwrot na zadzie (z zatrzymania do zatrzymania), półpiruet roboczy (wykonywany w stępie pośrednim) i półpiruet w stępie (wykonywany w stępie zebranym). Dlatego się zdziwiłam, bo dla mnie wszystkie filmiki wrzucone powyżej pokazują półpiruety robocze...

edit: literówka
No w przepisach jest, ale w programach ujedżeniowych to raczej wszędzie jest ze stępa (nie przeglądałam wszystkich) a nie ze stój. I uczy się też ze stępa.

Sumire: dwa pierwsze filmiki pokazują zwroty na zadzie w stępie. To jest ten program https://www.usef.org/documents/disciplines/dressage/tests/2015ThirdLevelTest3.pdf

Uczy się także ze stój. Skądś się w tych przepisach wzięły, podobnie jak w "Akademii Jeździeckiej".
W którym programie ujeżdżeniowym jest zwrot na zadzie?
Choćby w D3.
ElaPe dziękuję bardzo  :kwiatek:
Czy L można jechać z batem 110cm?
Pati2012, - wg. nowych przepisów tak, poza mistrzostwami/pucharami. Cytat z dressage.pl

Na wszystkich zawodach międzynarodowych oraz MP, HPP i PP we wszystkich konkursach zabrania się jazdy z batem na czworoboku. Jazda z batem, o łącznej maksymalnej długości 120 cm (zawody dla kuców – 100 cm), jest dozwolona podczas treningu. Bat musi być odrzucony przed wjazdem na plac wokół czworoboku, w przeciwnym wypadku zawodnik będzie ukarany (według artykułu 430). Na pozostałych zawodach krajowych jazda z batem jest dozwolona.
Ktoś wie, w programach dla MPMK, sześciolatków, enigmatycznie opisana "zmiana" to jest lotna czy zwykła?
Ktoś się wybiera do Aromeru w weekend?
halo, lotna zmiana
efka, dzięki!
Tak sobie rozmyślam, bo właśnie spotkałam się z teorią, że ciągi są czymś mega obciążającym dla nóg (końskich oczywiście). Co Wy na to? Zgłupiałam, bo myślę sobie, że szeroko pojęte plecy- to i owszem: praca w zgięciu itede, ale dla nóg jest wiele elementów dużo bardziej niebezpiecznych. Co Wy na to?
paa, czy ja wiem? W ciągach masz charakterystyczne odwodzenie, spore obciążenia w skrajnych zakresach a nie w "naturalnym" kierunku. Jeszcze zależy jaki ciąg, jak stromy. Okazji do stuknięć w nogi już nie liczę.
Co prawda pozostaję przy przekonaniu, że najbardziej kontuzjogenny  jest kłus wyciągnięty, ale ciągi też nie są od macochy, szczególnie te strome w kłusie.
Wszystko będzie obciążające, co będzie obejmować skrajny zakres ruchów.
https://www.facebook.com/HorsesVideos/videos/457024154497016/
Może ktoś da radę podlinkować nie z fejsa?
Chyba się nie da bo filmik bezpośrednio na fb załadowany
w ilu konkursach dziennie w ramach ZT można startować?
halo, a potrzebujesz żeby był widoczny bez zalogowania?
Epikea, - wg. nowych przepisów koń może startować w maks. 2 przejazdach dziennie. W ZT możliwe są dwa przejazdy tej samej pary w ramach jednego konkursu. Jeździec chyba nie ma limitów na starty 😉
abre, filmik warty obejrzenia, a nie wszyscy fejsbookowi.
Jeśli otworzysz filmik i klikniesz prawym przyciskiem myszy to pojawi się link do skopiowania. Z tego co kojarzę filmik bedzie widoczny bez zalogowania. Sprawdź sobie w innej przeglądarce, w której nie otwierasz fb.
abre, nic z tego. Link otwiera fejsa, i link do skopiowania jest taki sam. Poszukiwania w źródle strony też nic nie dały.
halo,
Zorilla, dzięki! Dzięki też dla drabcio za inny link  :kwiatek:
Beata Stremler 6-ta w Aachen  😍 Oglądałam przejazd - rewelacja  👍
Fantastycznie!

Komuś zdjęcia z Drzonkowa? Będę prawdopodobnie od początku do końca, z tym że luzakuję jednej osobie w P, więc parę przejazdów będę musiała ominąć...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się