Forum konie »

Ogon

ja też już używam. na dwóch koniach. musze pomierzyć ogony w weekend. dziś było 2 nakładanie...
Używaliście może mydło siarkowe do pielęgnacji grzywy i ogona? Chcę koniuchowi w majówkę ogon wyprać i grzywę, bo i brudny i trochę łupieżu ma (głównie w grzywie, bo mu zgęstniała).
a ja zakupiłam Leovet silk spray i rewelka-popsikane ogony w czwartek dziś były dalej jak świeżo popsikane 🙂
I jak u was z mtg? U Siwej w zeszłym tygodniu, po czterech użyciach było około 4-5 cm przyrostu 😜 Jutro postaram się zrobić zdjęcia z miarą 🙂
ej moze to na ludzi dziala, tez chce zeby mi tak szybko rosli wlosy 🙂😉 ktos probowal ? hahhah
ej moze to na ludzi dziala, tez chce zeby mi tak szybko rosli wlosy 🙂😉 ktos probowal ? hahhah

to wymyślono właśnie dla ludzi 😉 potem znaleźli magiczne właściwości, że dla zwierząt też dobre
Arimona, stronę wcześniej, ktoś chyba pisał, że używa 🙂
To ja mam takie pytanie z serii tych głupszych, czy muszę nakładać mtg na wykąpany ogon? Kąpiel ogona mojego konia w pojedynkę graniczy z cudem...
😲 😲
o nie wiedzialam, ide googlowac 🙂
Arimona, a dokładnie KarolaLiderowa  😀
o, juz sie cofnelam  :kwiatek:

KarolaLiderowa
a uzywasz tego konskiego czy udalo ci sie dla ludzi sciagnac? Cos mi nic nie wyskakuje konkretnego. 
Fajnie bedziecie z konie we dwojke z bujnymi grzywami 🙂😉)
Wojenka, Epikea, sei, ja ściągałam sobie Shapleysa właśnie na odrost sierści, po tym, jak mi Skwara zjadła jakaś bakteria i wyłysiał na grzbiecie. Włoski mu bardzo długo startowały (nawet na forum wstawiałam zdjęcia z jazdy na futrze muflona, bo już miałam dosyć lonżowania konia przez miesiąc), po wysmarowaniu Shapleysem odrost zajął może z tydzień

Na odrastanie włosa po wszelkich łysinkach/rankach/dziurkach nie ma chyba lepszego preparatu.

A jutro minie miesiąc, od kiedy mierzyłam ogony 🙂 Ciekawa jestem rezultatu.
A czy ktoś nie chce zakupić MTG na pół , ja myśle o ogonie tylko jednego u moich koni, więc wydaje mi się ,że litr to dużo  😉 Jestem z Wrocławia  :kwiatek:
rosek0, jeśli poczekasz z kasa do maja to ja chętnie 🙂
Napisałam do jednej osoby , która ma już zakupione, jeśli się nie zgodzi to z miłą chęcią  :kwiatek:
Quanta no u nas ta łyska plamka już zarosła, że nie ma śladu. A posmarowałam może ze 3 razy.

Przy ogonie mam wrażenie, że wszystkie te krótkie włosy ktore zawsze sterczą u nasady są ze 2 razy dłuższe. Muszę je teraz pomierzyć i porównać za miesiąc. Bo póki co mierzyłam tylko cały ogon.

A co do grzywy. Nadal mam wizję "andaluzową" natomiast dziś się mocno zdziwiłam. Grzywę smaruję i przeplatam raz na tydzień. Pasmo kontrolne ma 40cm, natomiast od spodu i od góry grzywy rosną nowe krótkie włosy, dziś na jeździe mocno wiało i przerzucało warkoczyki na drugą stronę. Te spodnie krótkie jak dotąd wlosy mają spokojnie już długość do koreczków  😲 a jak zaczynałam z MTG to miały może ze 4cm...
To MTG to jakiś porostowy szatan 😉
a używacie równo co 7 dni? czy częściej/rzadziej? 👀 Ja powinnam 2 raz robic w sobote dzisiaj wtorek i codziennie zapominam 😡
.
Zairka, ja też nie robię co do dnia! raz robię co 7 dni, raz co 10!
Efekt i tak jest!

hej, ja kupiłam mtg z moim kucykiem na pół. używam tak jak on, raz w tygodniu 🙂 i po 4 nałożeniach muszę przyznać, że efekt jest. Zauważyłam, że wypada mi dużo mniej włosów 🙂  jeśli jesteś w stanie przeżyć ten niemiłosierny swąd to gorąco polecam 🙂 na koniu też widać fajny efekt. Strupy rzeczywiście goją się i zarastają błyskawicznie, wytarta grzywa po derkowaniu bardzo ładnie odrasta
Wojenka, zdecydowanie mi się to nie podoba 😉
A po jakimś czasie...
http://cuteoverload.com/2013/04/05/flashback-friday-4/

haha gdyby tak mojemu grzywka urosła  😜
w weekend zdjęcia owłosienia obu panów 🙂
Mam mały problem. Zostawiłam konia pod opieką koleżanki na 2 tygodnie. Dzisiaj przyjechałam, zrobiłam mu pierwsze wiosenne mycie i zauważyłam, że strasznie mu wypadają włosy z grzywy. Ogon po myciu jak już obeschnie pryskam absorbiną i wcieram ją we włosy (dopiero potem wyczesuję). Poczekałam, i zaczęłam czesać szczotką (żeby nie było, porządna szczotka do ogona z ostera) i patrzę, że włosy wypadają jak z grzywy. O co chodzi? 🤔 Nigdy mu nie wypadały włosy, jaką to może mieć przyczynę? No i co z tym fantem zrobić?
Może koleżanka nie wyczesywała przez te 2 tyg, i teraz wypadają masowo martwe?
Raczej nie, koleżanka należy do tych co czyszczą każdy włos konia. Dzisiaj cała sprawa się powtórzyła. 🙁
Mam rezultaty 4-tygodniowego eksperymentu Shapleysowego na trzech ogonach 🙂

Numero uno, rudy czołg, pomiar numer 1 to 130 cm (najdłuższe włosy)

Pomiar po czterech kalendarzowych tygodniach - najdłuższe włosy na 134-135 cm! Nieźle!

Numero secundo, Karolczan, pomiar pierwszy 114 cm:

Pomiar drugi - 119 cm, czyli też ok. 5 cm, co daje ponad centymetr na tydzień 😲

I obiekt numer trzy, początkowo 137 cm, miesiąc później 140 cm. U tego najsłabiej:

Tylko teraz, żeby mieć obiektywne porównanie, powinnam na miesiąc MTG odstawić. Karolkowi na pewno nie odpuszczę, bo trzeba zahodować ten jego mysi ogonek, ale może Skwara albo Czołga poświęcę 😉
Przyrost ogonka 5cm na miesiąc robi wrażenie, w tym tempie można rocznie wyprodukować 60 cm włosia, a to nawet od zera by już zrobiło ogonek. Fajnie.
quantanamera,  czad! a możesz sie wypowiedzieć, czy jakiś wpływ na objętość i "stan włosa" jest?czy tylko efekt przedłużenia?

PS:myślisz o kolejnym zamówieniu  😡 ?
quantanamera,  czad! a możesz sie wypowiedzieć, czy jakiś wpływ na objętość i "stan włosa" jest?czy tylko efekt przedłużenia?

PS:myślisz o kolejnym zamówieniu  😡 ?

tu można kupic http://animalia.pl/produkt,26189,514,shapleys-original-m-t-g-1l.html
Zairka, bardzo bardzo Ci dziękuję  :kwiatek:oferma ja!  😵
Isabelle, pisałam już wcześniej 😉 Gdyby istniał na świecie chociaż jeden środek, który zagęszcza włosy, cudownie rozmnaża cebulki, albo z łysego robił gęstwinę, to jego producent byłby miliarderem i nie ograniczał się do użytku na końskie włoski. 🙂
Włosy po MTG rosną szybciej, te, które w ogonie miały po kilkanaście centymetrów mają szansę wyrosnąć na pełną długość, co daje wrażenie grubszego ogona. I to całe działanie MTG.

Na razie nie będę ściągać preparatu, sama mam jeszcze całą nieotwartą butelkę, moja poprzednia nie chce się nijak wykończyć. Mam pewnie zapas na pół roku, jak nie dłużej, na wszystkie konie 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się