Forum towarzyskie »

TEMU i wszystko z nim związane

Hej, od niedawna korzystam z aplikacji TEMU. Jak wielu wie można znałeś tam mnóstwo pierdół, ciekawych drobiazgów czy całkiem pożyteczne produkty np do kuchni, zwierząt domowych czy nawet w końskiej tematyce. O ile całkowicie zrozumiale i ulubione są moje rabaty typu „zrób zakupy za 200zl a otrzymasz 100zl rabatu” - nie oszukujmy się jest to rzadkość, może tylo przy pierwszym zamówieniu? To nie rozumiem zwrotów w postaci kredytów… co to jest? Mi to jakoś śmierdzi a wyskakuje tego typu kuponów od groma. Nawet znalazłam artykuł gdzie mówią, że to oszustwo.
Chciała bym żebyśmy w tym wątku opowiadali o swoich sposobach, ciekawych/przydatnych/sprawdzonych/ulubionych produktach i tak ogólnie wszystko o TEMU.
Wszystkie najfajniejsze duperele mam z Temu 😜 aktualnie odinstalowałam bo ciągle coś kupowałam 😀
Gillian, a jak jakość?
xxagaxx, jak wszędzie - zależy czego. Z temu kupuje mamie (kolekcjonuje sobie i ma chyba na każdą okazję inny „kubraczek” 🤣😉 case na telefon, z resztą sobie też. Wszystkie które zamawiałam były w spoko jakości, takie jakbym zamówiła z allegro :p
Zamawiałam jeszcze więcej pierdół, typu podkładka pod psią miskę (tu akurat niewypał) breloki ala makramy (kocham!) letnie wisiorki, jakieś pojemniki na domowe duperele czy podkładka na biurko pod myszkę i lapka.

Odzieży, butów czy torebek, nie odważyłam się zamówić… 😉
xxagaxx, na razie sie nie nacięłam na nic. Wszystko co mam służy mi dzielnie. Niedawno kupiłam kantar i po pierwszym praniu sprały się z niego emblematy ale to akurat dobrze bo było kiczowate 🙂
Nie wypowiem się z punktu widzenia jakości produktów, tylko raczej z punktu widzenia dlaczego tam nie kupuje 😀 niestety są kontrowersje wokół spółki która jest właścicielem Temu (sprzedaż danych, pozyskiwanie danych z urządzenia etc.). Jest dużo na ten temat w internecie - każdy może poczytać i ocenić czy chce instalować i wprowadzać tam swoje dane czy nie. Ja poczytałam i stwierdziłam że nie warto 🙂
Ja kupiłam super wieszaki na oglowia, ramię mocowane do stołu do strzyżenia psa, parę gadżetów typu formy silikonowe do pieczenia czy kadzidełka, gilotynkę do dzielenia tabletek. Dużo jest tam banerków do domu, kuchni, ogrodu. Do stajni i koni też. Jakościowo to co kupiłam nadaje się do użytku ale fakt, że czasem nawet dokładnego czytania ozna coś istotnego pominąć.
Największym niewypałem były leginsy ale spodziewałam się, że na mnie będą za duże. Zgłosiłam, zamierzałam odesłać a a Temu odesłało mi pieniądze i uznało, że nie muszę wysyłać produktu.
Denerwują mnie nic nie dające komentarze kupujących masa „promocji” które tak naprawdę nimi nie są i nierzadko kiepskie opisy.
A jak z wysyłką? Wszystko dociera? Planuję zrobić pierwsze zamówienie, a nabrałam rzeczy na sporą kwotę (i tak już wywaliłam z koszyka 1/3) i nie chciałabym stracić pieniędzy.
Dementek, ja kupiłam kilka rzeczy i przyszły bez problemu 🙂
Ollala, zaszalałam z zakupami i nawet aplikację banku zainstalowałam, by móc opłacić zamówienie bez proszenia o pomoc koleżanki z pracy 🤣
Jak dostanę zamówienia i wypłatę, to chyba kolejne zakupy zrobię.
Ja też nie miałam żadnych problemów z przesyłką. No po za paczką która przyszła pocztą ale to już odwieczna walka z „naszym” miejscowym listonoszem. Teraz przywozi DHL.
Bluzy, bluzki i koszulki, według mnie, są ze 2 rozmiary wieksze niż deklarowane. Spodnie niby ten sam rozmiar, a też sa 1-2 rozmiary wieksze. Chyba że to ja się tak skurczyłam 😂 Jedynie jedna tunika jest takiej wielkości, jak deklarowana.
I buty rozmiarowo się zgadzają 🙂
To ja ku potomnosci wrzuce legginsy jezdzieckie z temu. Wiem ze w watku bryczesowym byly polecane te z ali. Ale na ten serwis sie skutecznie obrazilam kilka lat temu i nie zamierzam tam wracac 😒.
Za 3 pary wyszlo ok 250 zl wiec grzech bylo nie skorzystac. Chwilowo nie mam konia wiec na razie nie przetestuje ale opinie osob ktore przetestowaly (w komentarzach do ofert byly bardzo pozotywne).
Na pierwszy rzut oka wydaja sie byc super jakosci i starannie wykonane.
Jedynie te czarne (zimowe) są na styk wielosciowo (mogla wziac rozmiar mniejsze) i boje sie ze beda zjezdzac.
Kazde maja kieszonki ktore mieszcza telefon (2 pary nawet podwojne)
Generalnie jak za ta cene to prima sort.

P.s. myslalam ze wrzucam w watek o temu na konskim, a sie okazalo ze na towarzyskim 😒
1000016643.jpg 1000016643.jpg
1000016645.jpg 1000016645.jpg
1000016646.jpg 1000016646.jpg
1000016647.jpg 1000016647.jpg
azzawa, ja też mam bryczki z temu i są naprawdę super. Za każde zapłaciłam coś w stylu 80-150 zł, lej mają super (aż dziwne, bo ja nie przepradam za silikonowym) jakościowo bardzo fajne gacie. Kupię sobie jeszcze na pewno że dwie pary 😁
Te czarne wyglądają dokładnie jak bryczesy które w zeszłym roku ( albo na początku tego ) były w Netto. Mama mi kupiła jedna parę ale niestety były zdecydowanie za duże, oddałam koleżance i jest bardzo zadowolona.
Czasem widzę naprawdę fajne bryczesy na Temu ale po kilku nieudanych Prusach z leginsami boję się zamawiać droższych ubrań. Zawsze albo za duże, albo za krótkie albo jedno i drugie 😅
Czy ktoś kupował może tam te piłki na siano /marchewki dla konia?
Czy ktoś widział może podstawki pod drągi na temu ?
Ja ostatnio trochę poszalałam. Wcześniej kupowałam tam same drobiazgi, a ostatnio kupiłam plecak i worek próżniowy do niego (taki do samolotu w ramach podręcznego) - z kuponem mi wyszło ok 40zł za plecak + koszt worka (on koło 35zł, to są te czarne, które pokazują właśnie przy plecakach) i to, co przyszło jest całkiem spoko.
PLECAK
Kupiłam kilka koszulek ostatnio - dla dziecka 100% bawełna, dla siebie jedną 100% bawełna - obie faktycznie bez żadnej domieszki, moja z takiej całkiem grubej bawełny, ta młodego chyba trochę "rzadsza", ale ogólnie jakościowo spoko - nadruki trzymają się świetnie mimo prania i suszenia w suszarce bębnowej. Rozmiarówka prawidłowa.
Dla siebie kupiłam też taką:
KOSZULKA

i ją uwielbiam 😁 Wygodnie się nosi, materiał jest ok - noszona w upalny dzień, nie ugotowałam się, materiał jest spoko. Rozmiar też. I również w pralce wszystko cacy z nadrukiem. Piszę o tym, bo tych koszulek jest na Temu ogrom, nadruków od groma - ja akurat lubię, a wcześniej się trochę cykałam.

Absolutnie uwielbiam uchwyt do telefonu:
UCHWYT
Mam starego focusa z radiem z CD, które w sumie do niczego nie służyło (3 lata po zakupie zorientowałam się nawet, że poprzedni właściciel zostawił tam płytę). Teraz ma zadanie i to się genialnie spisuje!

Do otrzymania potrzebnej mi zniżka musiałam zrobić jakieś śmieszne zakupy za 35zł, więc na szybko kupiłam sandały.
SANDAŁY
Z czystym sumieniem mogę polecić. Są bardzo lekkie i bardzo wygodne - takie fajne papcie do popylania na co dzień. Rozmiarówka jest OK, a same sandały nie śmierdzą plastikiem.

No i mój największy zakup ostatnio - tablet.
Potrzebowałam duży tablet, który pociągnie platformy streamingowe - głównie ma służyć do oglądania filmów w czasie jakichś wyjazdów itd. Ma robić za laptopa bez konieczności targania lapka. Po długich namysłach i wertowaniu pierdyliardów opinii na przeróźnych stronach postawiłam na Teclast T65 MAX 2024 z dodatkami (pokrowiec, folia ochronna, klawiatura, myszka, słuchawki, podstawka, rysik, ładowarka). Cena startowa 880zł, użyta zniżka -280zł. Tablet przyszedł w ciągu 2 tygodni, wszystko z nim cacy. Ze względu na drobną wadę (wygląda to tak, jakby ekran był źle wyczyszczony przed montażem i w jednym miejscu jest smuga - w trakcie korzystania w niczym to nie przeszkadza, jest niewidoczne). Po zgłoszeniu wady padło pytanie czy chcę go odesłać, ale nie chciałam więc oddali mi jeszcze 180zł. Finalnie zapłaciłam za niego 420zł a śmiga jak złoto 🙂
Teclast T65MAX 2024.jpg Teclast T65MAX 2024.jpg
wada.jpg wada.jpg
Dworcika, a u mnie to loteria z zakupami. Kupiłam teraz kilka staników cienkich na lato i wszystko za wielkie, ale cóż, obecnie mężczyźni i 10-letnie dziewczynki mają większe piersi ode mnie więc sama nie wiem, czego oczekiwałam 😂 Nie wiem tylko, czy przyjmą ich zwrot. Mamie akurat utrafiłam z rozmiarem i rodzajem.
Nie miałabym chyba odwagi zamówić coś droższego, a tak to mam kilkaset rzeczy powrzucanych do koszyka, w tym jakieś szafki nocne 😁
Dworcika, odważnie. Materiały z których robione są ciuchy z tych platform przekraczają normy metali ciężkich o jakieś przyprawiające o zawrót głowy procenty. 🙉
Nigdy bym czegoś takiego nie założyła sobie ani dziecku. Tak samo jakieś sprzęty które mają mieć kontakt z żywnością. No nie, nie, nie i jeszcze raz nie 🙈
Uff, bo myślałem że jestem dziwny 😉
galopada_, dokładnie
Min dlatego nie kupuje propsowanych chińskich tanich bryczesów z temu...
Koleżanka nabawiła się srogich egzem od ciuszkow z temu właśnie.
Obrywa układ oddechowy, obserwuje się zaostrzenie alergii wziewnych, skóra też podrażniona i z odczynami alergicznymi, o ryzyku onkotworzenia nie wspominając.

Przykładowe badania:
Testy Seulu (połowa 2024)
• W badaniu przeprowadzonym przez władze Seulu sprawdzono 144 produkty (odzież, dodatki, buty) z Shein, Temu, AliExpress:
• Para butów Shein zawierała ftalany w stężeniu 229 × powyżej limitu prawnego
• Czapki od Shein wykazywały poziom formaldehydu 2 × powyżej dozwolonego
• Wkładki sandałów Temu miały ołów 11 × powyżej limitu

🔹 Ta sama inspekcja – dziecięca odzież (listopad–grudzień 2024)
• W badaniu 26 produktów zimowych dla dzieci od Temu, AliExpress i Shein:
• 7 z nich przekraczało normy toksyczności – m.in. ftalaty, ołów, kadm.
• Wyjątkowo: kurtka z Temu: ftalany 622 ×, ołów 3.6 ×, kadm 3.4 × limitu
O, dobrze, że o tym piszecie. Więc z ciuchami to by było na tyle...
Dworcika, ja bym nie używała niczego co by miało kontakt z moją skórą. Raz kupiłam lampki led na balkon i są spoko, ale rzeczy do wnętrza domu/ciuchy/kosmetyki/bizuteria - nope 🙈
Ale i tak jesteśmy "zalani" tym towarem, na Allegro, na rynkach i w lokalnych sklepach jest mnóstwo produktów z Temu, tylko w kilkukrotnie wyższej cenie...
Ja nie widzę negatywnych skutków użytkowania bryczesów. W żywności i w powietrzu jest tyle chemii, że już noszenie ciuchów z jakąś chemią nie zrobi większej różnicy 😅 a z resztą, jak to mówią: "na coś trzeba umrzeć".
Mam w rodzinie kilka osób, które zmarły młodo na raki, a "żyły zdrowo" i temu jeszcze nie było. Więc ja tam się nie przejmuję aż tak bardzo, jeść tych bryczesów nie będę 🤣
Maski na owady koniom też kupiłam, noszą i jest ok. Podkładka pod siodło też bardzo fajna 👍
Podejrzewam że wiele z tych rzeczy wychodzi z tych samych fabryk co rzeczy "markowe".
NowaJa, dlatego ja kupuję rzadko, ale droższe rzeczy. Wychodzi nawet taniej w ostatecznym rozrachunku bo są one na długie lata a nie na sezon czy dwa.
Nie widzisz negatywnych skutków użytkowania bryczesów, bo miałaś to szczęście, że nie masz na nie szybkiej reakcji alergicznej. Jakie efekty przyniesie to długofalowo - tego nie wiesz. Mając w wywiadzie choroby nowotworowe u młodych osób w rodzinie postawiłabym nie dość na zmianę stylu życia, zwrócenie uwagi na dietę, potencjalne narażenie na substancje toksyczne i PROFILAKTYKĘ - w zależności jakie to były nowotwory: regularnie morfologia, USG j.brzusznej, gastro/koloniskopia, przegląd ginekologiczny z cytologią i USG piersi itd.

Ale każdy robi jak uważa 😉
Te wszystkie chińczyki od dawna zalewają świat, więc fajnie że chociaż do części ludzi zaczyna trafiać że niska cena skądś się bierze. Ja na aliexpress kupiłam tylko doniczki do sukulentów, zestaw narzędzi do ogarniania małych roślinek i kule nawadniające. Doniczki wcale nie wychodzą tanio, ale nie widziałam nigdzie tak fajnych i świetnie sprawdzających się.
Świat zalewa syf i szkoda że ludzie nadal nie dostrzegają że są odpowiedzialni za produkcję śmieci. Słychać tylko oburzenie że trzeba płacić coraz więcej za wywóz, za segregację, za kaucje, a nie widać by ktoś się zastanawiał jak zmniejszyć produkcję odpadów. Tak jak staram się omijać szerokim łukiem Teemu i inne podobne, tak samo np Sinsay. Swoją drogą jest jeszcze kwestia etyki, traktowania pracowników itp. Niestety nie kupuję tylko od firm działających etycznie, ale coraz więcej zwracam na to uwagę.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się