Forum konie »

Zapalenie jelit / IBD u koni

Tak ale tamta klacz miała zapalenie jelit na innym podłożu oraz rozległe wrzody na okrężnicy (nie dopisałam tego teraz widzę), przyjechała zagłodzona z fatalnych warunków i dosłownie przyjechała „do umarcia” bo nie było co tam zbierać.
Próbuje ogarnąć czy IBD to to samo co EG 🤔
Gillian, to nie to samo, ale autoimmuno. Jest to dość nieczęsto nawet u ludzi.
Ja mam zdiagnozowane, stąd znam temat, ale wg lekarzy to pomyłka w analizie, bo ja nie miałam nigdy objawów typowych.
Podstawa poza sterydem przy nawrotach to profilaktyka : dobrej jakości pasza, stałe pory jedzenia, nie wielkie porcje, siano itp.
Są dwa typy tych zapaleń: limfocytarne i eozynofilowe, limfocytarne to podstawowy objaw to lejące wodnista biegunka, eozynofilowe to może być różnie.
Dopytałam lekarza. To ta sama grupa gówna ale w lepszej postaci, w skrócie 😕
Lektura tego wątku nie napawa optymizmem. Zawsze lepiej zaś wiedzieć co w koniu siedzi…
Młody koń, pierwsza kolka, dwie operacje i taki wynik echhh
Gillian, jejku dwie operacje? Nie wiedziałam. Przykro mi.
Taaa najpierw pokręciło się jelito cienkie a 3 dni później puściła pochewka mięśnia brzucha, nawet nie szwy a mięsień - kuriozum i cud, że nie wytrzewiła się a drugi cud, że do tej pory żyje i wraca do sił 😦
Gillian, a były wczesniej jakieś objawy ? W sensie gastryczne ?
Bo skręt się moźe zawsze zdarzyć, ale przepuklina nie robi się w dwa dni przecież , tylko jest to proces.
A z jakich warunków jest ten koń ? Znasz rodziców?

Absolutnie żadnych objawów, koń żyjący można powiedzieć 3/4 doby na pastwisku i super sianie, zupełnie zdrowa. Urodzona wolnowybiegowo i do 2,5 rż hasała na trawie. Rodziców niestety nie znam osobiście, znam rok starszą siostrę - okaz zdrowia.
Hejka... Potrzebuje pomocy bo już nie ogarniam i nie mam pomysłu.
Od 3 lat mam starsza klacz konika polskiego. Pierwszy rok wszystko super. W drugim roku przyjęłam konia (stajnia przydomowa) druga kobyla jest dość zachłanna, na początku niewinne podgryzanie, teraz ja potrafil bezsensowne użrec. Ale to nie główny temat. Koń przyjechał drugi na wiosnę. Jesnienia moją kobyla dostała biegunki oczywiście, wet, leki było dobrze tylko na lekach, po zaprzestaniu podawania problem wracała jak bumerang. Bo bataliach wiecznie osranej dupy, postanowiłam ją odpiaszczyc, w ruch poszła babka płesznik - rezultaty super. Tak przetrwałam rok i kolejnej zimy to samo, odpiaszczenie na wiosnę ( ten rok) i był spokój. Natomiast od około miesiąca (czerwiec 2024) dostała jakby nie biegunek ale woda kałowa no i to dopiero jest Meksyk nogi brudne do samego dołu już brak mi sił.
Babki teraz nie je, bo chciałam jej przerwę zrobić ale nie ma to związku z wodą kałowa. Koń jest 12 h na polu wypuszczam rano i chowam wieczór, siano opór, pastwiska no cóż mają dostęp ale jest tak zbilansowane żeby zawierały jak najmniej fruktanow. (Zresztą wcześniej też była cały czas na padoku) Aktualnie dostaje garść paszy Green vet z havensa głównie do witamin , do tego bentonit jej wprowadziłam od 1.5 tygodnia ale szału nie widzę. Lekarz rozkłada ręce bo nigdzie nic nie wychodzi, odrobaczania 2/3 x w roku - stado stałe, padoki sprzątane, boksy sprzątane codziennie, dostaje jeszcze probiotyk, msm. Chwilowo tylko spacery w ręce, delikatna lonżą bo jesteśmy po wizycie chiropraktyka. (Profilaktycznie)
Siano mam ze swoich łąk wiem co podaje i po prostu nie mam siły już.
Gazy się zdarzają ale nie są aż tak obfite jak miała przy biegunkach.
Myślałam jeszcze nad syndromem wody kałowej, głównie przez tą drugą klacz która ją tak rzeźbi że może wywołać to u niej stres, mój koń serio nic nie robi, stoi z tyłu zawsze czeka ostatnia, a ta kobyla jak widzi tylko mnie że idę a np długo mnie nie było szczurzy się, leci w jej kierunku tylko po to by ją perfidnie ugryź, tak samo jak ją za bardzo wkurzają muchy to jakby mści się na mojej ( niemiłosiernie mnie to wkurza -a to nie moja kobyla) Myślę że ten stres związany z przeganianiem jej to taki wyzwalacz. A chwilowo nie mam jak ich rozdzielić żeby obie korzystały z padoku ( mam mostek na padok za wąski będę go przerabiać) wiem że to wszystko chaotycznie napisane za co przepraszam. Ale nie wiem co zrobić już. 😭
Paulka7777, gastroskopię? Badanie usg ? Badania krwi w kierunku stanu zapalnego?
Paulka7777, mam w tym roku podobny problem...i też już powoli nie wiem co dalej
Obecnie czekam na wyniki badania kału z hipovetu, odstawiam pasze i suplementy, żeby zobaczyć czy to nie kwestia czegoś w paszy... i dalej będziemy diagnozować i szukać, bo badania krwi wzorowe, samopoczucie też

Z probiotyków mogę Ci polecić Probiome, albo em15 może zadziałać
Właśnie mamy pierwszy rzut zapalenia jelit. SAA wysokie, koń jak cień, ledwo chodzi, drobna kolka się przydarzyła. Jestem zdruzgotana :-( jakoś miałam nadzieję, że nic nie będzie się działo :-( kobyła stoi w sianie 24h, wychodzi na padok, chodzi lekko na spacerki, absolutnie zero stresu. Chciałabym jakoś ustalić co powoduje te rzuty choroby aby im zapobiec.
Czytałam że można zrobić alergie pokarmowe? Robiliście?
Owsa ani lucerny nie dostaje nawet, żadnej soi.
Robiłam, wykluczyłam z diety to co wyszło i skończyły się epizody biegunek, szybciej przybiera na masie, mniej kup na dobę -wyszła soja, pszenica, kukurydza, jęczmień i lucerna.
Zaczęło się od oddechówki i zwiększenia ilości kup na dzień, wyniki krwi były przyzwoite, z małymi wahnięciami zapalnymi. Koń kumpeli- dietą eliminacyjną - kończyna i babka zwyczajna- zmienił pastwisko i jak ręką odjął...
Ja się mocno zastanawiam nad tym. W przyszłym tygodniu mamy broncho i zobaczymy.
Najpierw długo były kupy z dużą ilością wody, wiecznie nogi i dupsko obsrane. Skończyły się problemy brzuszne zaczął się kaszel.
Młodej wyszło uczulenie na żyto i krzyżowo na zboża 🙄
Gillian, A ona jadła żyto? Ogólnie nie powinno się koniom żyta dawać 🤔
Nie jadła. Ale stoi na słomie, która może być żytnia, nie mam pewności ale tak wygląda. Trochę podjada.
Gillian, inne zboża i pasze bywają też zanieczyszczone. jak ktoś jedną rynną wozi i to i to.
Cześć! Mam hucułkę prawie 30 letnią. 8 grudnia pierwszy raz zakolkowała (mam ją ponad 14 lat), od razu umówiłam się na gastro, które miało być w lutym. Niestety, 30 i 31 stycznia kolejne kolki, dzień po dniu. Kolki spastyczne, szybki atak mocnego bólu. Przechodziło praktycznie bez leków, zanim przynechał wet było po wszystkim-czyli około 1-2h po pierwszych objawach. Rektalnie czysto, temperatura, puls, odddch w normie. Zaczęła mocno chudnąć od razu po 1 kolce w grudniu. Po kolkach w styczniu Koń przestał jeść, karmiliśmy co 2h malutkimi porcjami. Jadła praktycznie tylko siano i tylko nim była zainteresowana (ma słabe zeby juz, podstawa jej diety są papki z trawokulek, siano w dużej mierze wypluwa). W końcu przyszło gastro, żołądek czysty, ale na dwunastnicy dużo dziwnych zmian-na biopsji wyszło limfocytarno plazmocytarne zapalenie jelit cienkich. Przed leczeniem zaczęłam suplementowac babka plesznik, gastrogelem, meszem z siemienia, rumiankiem i probiome. Już wtedy było trochę lepiej. Teraz klacz jest na sulfasalazynie i efekty są super-wylizuje wiadra, przytyła. Ale na początku na USG mieliśmy 3cm wolnego płynu w otrzewnej na całej długości brzucha. Teraz leczymy 2 tygodnie i płyn zszedł z najniższej partii brzucha, ale niestety na wysokości pachwin z tyłu brzucha nadal ma 3 cm. Włączyliśmy jeszcze azatopirynę i za 2 tyg kolejna kontrola. Jak Wasze konie wyglądały na obrazie USG? Waham się nad zrobieniem abdominocentezy, ale wiąże się ona z transportem konia, który od 15 lat wyjeżdżał z domu raz. Poza tym, boje się ewentualnych komplikacji. Z drugiej strony z tyłu głowy mam perforację jelita i zapalenie otrzewnej. Z drugiej strony, chyba jeżeli coś dalej by postępowało to nie byłoby takich dobrych efektów po samej sulfasalazynie? Sama już nie wiem...
Elibarin, ja leczyłam tak + metro konia niedawno, efekt wow i się utrzymuje po bardzo stopniowym odstawieniu leczenia. USG nie robiliśmy, widocznego obrzęku nie było. Zawsze musisz mieć z tyłu głowy to, że koń może mieć po prostu guza i stąd płyn w otrzewnej i problemy z jelitami. To wcale nie zdarza się tak rzadko. Jeśli masz weta, ktory jest w te klocki dobry, a dobrych internistow w Polsce jest malo, to ja bym się trzymała zaleceń i co do dodatkowych badań i co do ewentualnej eutanazji, bo takie tematy często się tak kończą.
karolina_, u nas widocznego obrzeku też nie ma, mamy bardzo fajną, młoda i ambitną panią doktor, która bardzo zaangażowała się w leczenie mojej babci, konsultuje się z bardziej doświadczonymi lekarzami z interny. Próbuję sobie to jakoś tłumaczyć, bo emocjonalnie jestem bardzo związana z tym koniem. Rektalnie 0 przewężeń, jedyne co miała nie tak to zwiększoną perystaltykę, ale to podobno jest częste przy zapaleniu jelit. I też druga sprawa, czy byłaby poprawa przy nowotworze/guzie? Oczywiście, biorąc pod uwagę sam wiek konia eutanazję zawsze mam z tyłu głowy. Chyba nie ma co gdybać, najważniejsze, że tego płynu nie przybywa, a część zeszło. Ogólnie ona jest już wyjątkiem od reguły od samego początku, podobno rzadko zdarza się zapalenie limfocytarno plazmocytarne bez biegunki/wody kałowej. Ona kupy ma jak z podręcznika. Jeżeli nie będzie zmiany za te 2 tygodnie to będę dalej się zastanawiać, ale szukam kogoś z podobnym przypadkiem, bo od tego czekania to najprędzej ja dostanę wrzodów.
Cześć. Czy ktoś z was miał zdiagnozowane IBD u konia z podobnymi objawami: klacz bardzo chuda mimo dużego apetytu, osłabiona, przestała sama wstawać, ma biegunki, w sumie to prawie samą wodę, ciężko to kupa nazwać. Ogólnie to pokłosie problemów zdrowotnych po operacji, dostawała w wyniku operacji bardzo długo antybiotyki i leki odrobaczające, mamy też przewlekle zapalenie wątroby, chociaż tu wyniki zaczęły sie poprawiać, to pewnie też przez antybiotyki. Klacz aktualnie stoi w klinice w której dwa miesiące temu miała operację, od wtedy zaczęły się biegunki, aktualnie leczą osłabienie i próbowali jednych leków na IBD ale dały efekt na dwa dni a później znów biegunki, próbują kolejnego leku ale jeśli nie zadziała to według nich to wskazanie do uśpienia, potrzebuje pilnie skonsultować się z kimś kto zna się na leczeniu tej choroby, czy są jeszcze jakieś szanse, albo może ktoś z was leczył i miał podobne objawy i cokolwiek pomogło? Leczymy ją już tak długo i boję się teraz poddać, albo ktoś kto leczył te chorobę powie mi że nie ma totalnie szans, na razie chcę spróbować wszystkiego
JulciaKx3, nie wiem w jakiej klinice jest koń, ale uderzaj do dr Biazik telefonicznie na konsultacje.
Alaska, stoi w klinice w Czechach, dziękuję napisze do dr Biazik
JulciaKx3, najlepiej dzwoń od razu skoro sytuacja jest poważna. Mailem doślesz jej najwyżej wyniki.
JulciaKx3, kup i podawaj w pełnej (po kokardę) dawce z Forana Nutri Guard Extra.
Oni nie maja pełnych na to badań opublikowanych (na pełnej próbie), ale mieli (badali) skuteczność tego preparatu min. na koniach z takimi schorzeniami.
Alaska, zawieźliśmy ją wczoraj do kliniki do dr Biazik, po rozmowach czuje ze jest w najlepszych możliwych rękach🙂
JulciaKx3, zdawaj koniecznie relację.
Mało informacji jest w necie na ten temat
I trzymam kciuki za koninę!
Dzięki wszystkim za pomoc, niestety klacz dziś od nas odeszła, może dostaniemy wyniki co się stało za kilka dni, bo była już zdiagnozowana, ale jeszcze nie dostałam informacji bo było pogorszenie 🙁
JulciaKx3, O kurczę, strasznie przykre 🙁 Napisz potem co się stało, jak była diagnoza, może komuś w przyszłości pozwoli to wpaść na dobry trop.
JulciaKx3, wpółczuję 🙁
Zrobiłaś dla niej, co mogłaś...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się