_Gaga, nie no rozumiem, że to dwie rzeczy 😉 Tylko nie rozumiem po co podkreślać, że koniecznie do wytoku... Są jakieś inne? Czy zakaz jest jedynie na używanie razem z wytokiem?
Można gdzieś przeczytać te wytyczne fei? Bo w sumie patrząc na samo to zdjęcie zastanawiam się, czy nie chodzi przypadkiem o wytok, a nie motylki 🤔
Jeśli interpretacja FEI się zmienia, to każda federacja się do tego dostosowuje... rozjazdów w interpretacjach nie ma, bo bazujemy zawsze na FEI o ile przepisy są spójne (tu są).
_Gaga, anetakajper pytała o przepisy, nie o interpretacje. W tych mogą być rozjazdy i były czasem - kilka lat temu na ujednolicenie przepisów UJ czekaliśmy chyba ponad rok.
_Gaga, jesssu, wiem, że jest - sama go stronę wcześniej wstawiałam. Przepisy to jedno a ich interpretacje drugie. Nagle FEI się przestawiło, i uppsss, mamy dowalanie się bo właśnie coś zinterpretowali na nowo. Fajnie, że wy (sędziowie, komisarze) wiecie - gdzie jest jednak przedstawiona ta interpretacja do szerokiego - zawodniczego środowiska? Już Ci wykazałam, że takie same przesłanki spełniają stopery (dokładnie wszystko co powoduje, że motylki są zakazane pasuje do stoperów). No ale tego FEI nie zakazuje - skąd jednak mamy to wiedzieć? Wy to macie na szkoleniach, w aplikacjach itp. A zawodnicy mają mieć pod ręką zestaw małego majsterkowiczach bo się interpretacje zmieniają i nagle czegoś nie można i trzeba usuwać? Gdzie tego szukać i dlaczego jeżdżąc zawody regionalne w PL należy przeglądać strony FEI, żeby wyszukiwać nowości? I co ile? Raz w roku, na początku czy przed każdymi zawodami? Czy to nie powinno być publikowane przez PZJ? Bo może inne związki (w innych krajach) to od razu przedstawiają zawodnikom i pretensje trzeba mieć do KU w PZJ? No nie wiem, ale zabawne to jest. I coraz częściej się cieszę, że zawodów już nie jeżdżę 😉.
epk, dokładnie tak. Na zawody amatorskie gdzie jedzie się 2-3 x w roku trzeba mieć przepisy FEI i PZJ w małym palcu i się zastanawiać kto jak będzie interpretował dany przepis.
To teraz pytanie o ochraniacze :P FEI zabrania używania ochraniaczy na rozprężalni na międzynarodowych zawodach uj.. co w sytuacji gdy są rozgrywane ZO przy międzynarodowych ? Jedni mogą używać ochraniaczy, a drudzy nie? sędziowie latają i sprawdzają kto jaki konkurs jedzie?
Po kolei: nie odpowiadam za komunikację PZJ, nie moją winą jest brak bieżących informacji w takich tematach. Tak, czy inaczej trener powinien względnie ogarniać przepisy i informować zawodnika o ewentualnych zmianach - jak w tym przypadku. Przypominam, że nieznajomość przepisów nie zwalnia z ich przestrzegania. Wy już wiecie, nie rozumiem oburzenia. W wkkw na czworoboku też nie powinno być motylków. Dodam, że ja i moja ekipa póki co ostrzegamy, tłumaczymy nowe interpretacje nie karząc elimką za motylki. Jednak przepis jest przepis i tyle. Mi nie wolno z nim dyskutować... i noe trzeba doszywać i pruć motylków, wystarczy przepiąć wodze, zmienić ogłowie, itd...
Dlaczego na jakiś zawodach ktoś mógł jechać z motylkami, a ktoś inny nie - to pytanie do szefa komisarzy i/lub sędziego głównego - w trakcie zawodów. Nie teraz - na forum... anetakajper, na żadnych zawodach czy ZT czy CDI ochraniacze na rozprężalni nie są zabronione... za to na każdych - czworobok jedzie się bez ochrony nóg. Nie wiem skąd teza, że na CDI nie można rozprężać się w ochraniaczach...
_Gaga, Ale nikt nie ma pretensji do Ciebie, bo fei raczej nie pytało Cię o zdanie 😉 Tylko bronisz tych przepisów zaciekle. Chyba możesz być sędziom/komisarzem i się z nimi nie zgadzać?
Nevermind, nie. Słabo sobie wyobrażam egzekwowanie przepisów po ich skrytykowaniu... z całym szacunkiem, ale sędzia i komisarz zatrudniani są po to aby egzekwowali przestrzeganie przepisów przez wszystkich uczestników zawodów, nie po to aby komentować ich sens, lub jego brak...
_Gaga, ale ty możesz mieć inną interpretacje, a nie negować przepis. Skoro ludzie jeżdżą z motylkami, to nie tylko ty, możesz uważać że to nie jest coś "doczepionego" do wodzy, tylko ich naturalny element, tak samo jak stopery..
xxagaxx, chyba nie chcemy sytuacji, w której sędziowie i komisarze będą interpretowali przepisy jak im się wydaje... Po to są te wytyczne, żeby zachować maksymalny obiektywizm, a nie widzimisie.
xxagaxx, no nie widzimisię. Skoro FEI interpretuje przepis, że motylki "są be" to komisarze i sędziowie mają to egzekwować i tyle. I - jak widać - generalnie egzekwują.
_Gaga, publiczne wystąpienia krytykujące fei to bym zrozumiała, że są źle widziane. Ale fakt, że nie możesz zwyczajnie podzielić się tym, że masz inną opinię już jest dla mnie chory 🙃 I nie widzę czemu nie możesz zwyczajnie powiedzieć ,,tak, dla mnie też jest to głupie, ale tak działają przepisy fei i będę tego wymagać"