Dobra już wiem czemu jest ślązaczką. Wujek mi powiedział , Matke ma wpisaną jako nn a była to małopolka ale nie do końca. Sprawa się wyjaśniła , więc klacz jest ślązaczką nowego typu . I ma pochodzenie jednostronne.
EEE...jak matka jest młp jej to kobyła nie jest slązakiem nowego typu tylko Sp. Z tego co mi wiadomo tylko jakieś konkretne połącznie xx z śl daję ślązaka w nowym typie
Kobyła może do wstępnej trafić, przynajmniej kiedyś tak było.
Konikowa, pisze wam tu co przeczytała w paszporcie klaczy, ma napisane, że jest rasy śląskiej, bo tak wynikło panu/pani z OZHK, który do paszportu konia opisywał. To już dajcie dziewczynie spokój. Przecież wcael się nie musi znać na rasach koni i całym systemie "nadawania" ras koniom.
od 10 czerwca do 30 sierpnia pracowałam z Bandosem. On jest po prostu boski. nawet dzieciaki na nim mialy woltyzerke.. Osobiście bylam jak pokrył kobyłe. Źrebak bedzie piekny. Nawet już imona wybiera wlasciciel.
licencje podobno mial kiedys ale zostala zgubiona. Tu jest zdjecie tej klaczy. tylko jakis czas temu robione. nie mam aktualnego. na chwile obecna Kaskada jest gniada, szczupła. długie nogi. Rasa SP.
Konikowa, pisze wam tu co przeczytała w paszporcie klaczy, ma napisane, że jest rasy śląskiej, bo tak wynikło panu/pani z OZHK, który do paszportu konia opisywał. To już dajcie dziewczynie spokój. Przecież wcael się nie musi znać na rasach koni i całym systemie "nadawania" ras koniom.
tak, ale ona upierała się, że jej koń jest ślązakiem. mimo, że dosłownie każdy mówił jej, podając racjonalne argumenty i setki razy wyjaśniając, dlaczego tak a nie inaczej, iż ten koń ślązakiem nie jest.
Co do Bandosa i jego nadchodzącego ojcostwa się nie wypowiadam tylko tyle że z tego co mi wiadomo to był wypadek - tak jak napisała kare_szczęscie. Z powodu zawirowań w pracy mnie nie było w stajni od końca czerwca.
mkijowska I że się jeszcze zapytam czy dostałaś na zamieszczenie w internecie zdjęć Kaskady zgodę od jej właściciela?
Jest rasy śląskiej . Wyjaśnienie ; - to nie jest mój koń - Matke ma wpisaną NN dlatego ma wpisaną rase śląską po ojcu MA POCHODZENIE JEDNOSTRONNE i ma wpis tylko do księgi wstępnej .
4. Do cz´Êci wst´pnej (W) wpisuje si´ klacze, które: a) sà poddawane ocenie wartoÊci u˝ytkowej, b) wykazujà cechy charakterystyczne dla swojej rasy, c) pochodzà co najmniej po ojcu wpisanym do cz´Êci gΠównej ksi´gi i matce bez pochodzenia ocenionej za typ rasowy na co najmniej 13 pkt. lub matkach innych ras wpisanych do ksiàg z wyjàtkiem ras: zimnokrwistych, ras prymitywnych oraz kuców i koni maΠych. czyli teoretycznie moze tak byc, ale wpis i tak dokonywany jest dopiero po stwierdzeniu zrebnosci lub urodzeniu zrebaka.
A konie, które nie mają prawa wpisu do ksiąg od razu mają na pierwszej stronie wbią wielką czerwoną pieczątkę: "bez prawa wpisu do ksiąg". Nieuczciwi sprzedawcy już nie wcisną kitu tym, którzy niespecjalnie mają pojęcie o hodowli.