Forum konie »

Jeździeckie life hacks, czyli proste triki, które przydają się w stajni

Wracając do tematu kiedyś w stajni widziałam bardzo fajny sposób na wieszanie siodła. Przy każdym boksie był sznurek z patykiem w poprzek na końcu. Siodło się klinowało tym patykiem i zmniejszało się prawdopodobieństwo, że zostanie zdeptane leżąc na ziemi.  Ktoś ma takie rozwiązanie w stajni i może wrzucić foto ?
horse_art, ale wobec tego gdzie w tym tekście ptak czyli penis?
trusia, nigdzie 😉 no chyba, że faktycznie duck ma jeszcze znaczenie "członkowe"- a o tym nie wiedzialam, smieszne juz bylo szydercze kaczor smierci zamiast ksiaze smierci o "zawodowym zabójcy". literówka jak ta moja kacza taśma 😉
to halo pisała
horse_art, OT - co do "księcia" - urok żartu na tym polega, że "kaczor" znaczy m.w. to samo, co u nas "ptak" 🤣, Czyli: "ups, przepraszam nie fiut X tylko diuk X."

Ja mam taki pomysł, ale niestety stajnia w której jeżdżę nie chce wprowadzić go w życie, a mianowicie łazienkowy wieszak na pranie taki przykręcany do sufitu z opuszczanymi drążkami jako wieszak na derki. Rozwieszone pod sufitem a ile miejsca na dole.
ja pod okapem mam rozciągniety sizal na czapraki i ochraniacze.
Rudzielec- nie wiem, czy taki wieszak ( jego sznurki) by długo wytrzymały. Ale godne spróbowania.
ja mam linke żeglarską pod sufitem - na derki, czapraki 😀  a wieszak chyba za delikatny i maly mi sie wydaje - tez myslalam o takim 🙁
a pod półkami i parapetem drąg - wygodniejszy niz linka (lepiej schnie i wygodniej wieszac) , ale pod sufitem drąga sie boje -ze może mi na łeb spaść :P

na czapraki mam półkę - taka ramke poziomą (w 3 poziomach), a na tym leżą luźne kije (takie od karniszy czy mioteł) - i na nich wieszam czapraki. wygodne 🙂
Rudzielc_23, wytrzyma maks sezon a po drodze połowa się urwie a druga połowa zardzewieje.
Rudzielc_23, wytrzyma maks sezon a po drodze połowa się urwie a druga połowa zardzewieje.

Miałam taki wieszak (z tych droższych). Suszyłam na nim czapraki, popręgi, ochraniacze i lekkie derki (polarowe, bo rzeczywiście jakis mokrych zimówek by nie uniosło). Nic się niedobrego nie działo, nie rdzewiało i nie zajmowało miejsca w siodlarni. Bardzo polecam 🙂
Ja również w jednej stajni miałam taki patent z wieszakiem, ale już przy polarówkach lekko się wyginał. Za to kapitalny na czapraki, ręczniki, popręgi i inny lżejszy sprzęt.
Ja jako półki w paszarni mam do ściany przykręcone dwie skrzynki na owoce 😉
Czekają jeszcze na odmalowanie, ale póki co, spełniają swoją funkcję
Po 2 tygodniach analiz twierdzam że jednak wyciągam uszy do przodu!
Tu jest pokazane czemu wiążę do sizalu.
Zorilla, ja też ostatnio jednak zaobserwowałam, że kieruję po jednym uchu do przodu. Czasami któreś oko* się zegnie w górnej części, ale ogólnie biorę je do przodu!

edit: * ucho, chodziło mi o ucho  🤣
whisperer13 ja tak robię czasami na wyjazdach- wystarczy, że "na szybko" użyjesz sizalowego sznurka od siana i patyka- przyczepiasz sznurek w połowie długości patyka i wiążesz do krat boksu tak, żeby sznurek był długości mniej więcej siedziska 😉
Eee tam sizal, na mojego odsadzającego działa "wiązanie" go do boksu ogiera, podczas gdy uwiąz w swojej paszczęce trzyma ten właśnie ogier 😁 Na szczęście nigdzie z koniem nie wyjeżdżam bo targanie ze sobą ogiera jedynie w celu trzymania uwiązu było by dość mocno problematyczne 😉
Zorilla, ja też ostatnio jednak zaobserwowałam, że kieruję po jednym uchu do przodu. Czasami któreś oko się zegnie w górnej części, ale ogólnie biorę je do przodu!

Zgięte oko - to musi boleć 🤣 😉
Wracając do tematu kiedyś w stajni widziałam bardzo fajny sposób na wieszanie siodła. Przy każdym boksie był sznurek z patykiem w poprzek na końcu. Siodło się klinowało tym patykiem i zmniejszało się prawdopodobieństwo, że zostanie zdeptane leżąc na ziemi.  Ktoś ma takie rozwiązanie w stajni i może wrzucić foto ?

Widziałam to u jednego gościa i strasznie mnie wkurzało, bo wcale nie jest tak łatwo zawiesić na tym siodło, żeby nie spadło  😤

Potrzeba matką wynalazku, dzisiaj stajenny sprowadzał konia z padoku na... pasku od spodni  👍
Hmm no ciekawa mialam wizje :P
Mówił, że cudem mu spodnie nie spadły 😀 jutro zrobię poglądowe foto. Tzn. konia na pasku, nie stajennego w spodniach 😁
Ja jak nie mam uwiązu to zakładam mojemu bluze na głowe i też się sprawdza  😁 Ewentualnie jak sprzątam padok i mi się zrobi gorąco to koń służy jako wieszak, tak to mniej wiecej wygląda, przydaje się, bo nie trzeba łazić i szukać wieszaka 😉

A ma ktoś foto tego zawieszania siodła? Moja wyobraźnia tego nie ogarnia
Ja zdjęcia nie mam, ale zrobiłam nieudolny szkic w jakimś komórkowym paintcie 😂 ten kolek wcale nie jest taki szeroki, ważne, żeby nie przelecial przez łęk. Jak sznurek się napnie, siodlo oprze od spodu o boks/ścianę, to faktycznie to trzyma.
TheWunia niebiski kapturek wymiata 🙂 ale podpis masz świetny!!  😜
whisperer13 jak nie zapomnę to wstawię jutro zdjęcie takiego, co prawda użyłam tylko kilka razy, ale patent niegłupi  😀
W stajni, w której kiedyś jeździłam był bardzo fajny patent na "wieszak" na siodło znajdujący się w korytarzu przy niektórych boksach. Lekki kołek, który po środku miał zamontowany średniej grubości łańcuszek, a z kolei łańcuch był przymocowany do ściany. Kiedy chciało się powiesić siodło, wystarczyło oprzeć kołek o ścianę 😉 A później go odsunąć. Taki "wieszak" nie zajmuje dużo miejsca, a sprawdza się wbrew pozorom rewelacyjnie, bardzo ułatwia. Nie trzeba było kłaść siodła na ziemi, ani szukać jakiegoś stojaka 😉

A czy ta część kołka przy ścianie to się nie porusza? Myślałam, że ją też trzeba przymocować 😉
TheWunia, No właśnie o dziwo nie! Ona się tylko o ścianę opiera. Jak ściągasz z niego siodło, odsuwasz od ściany i sobie wisi 😉
Czary  🤣
Ale wypróbuje, bo jednego wieszaka mi ciągle brak, a stałego nie chce wkręcać przed stajnią, bo ten czub zaraz się lub go uszkodzi..
TheWunia, próbowałam znaleźć fotkę, jak to wygląda, ale niestety się nie doszukałam. Spróbuję załatwić 😉 to naprawdę fajny patent.
U nas też takie kołki kiedyś były w stajni, w której pomagałam. Były super, bo można je było szybko 'zmontować i rozmontować' nawet z ładunkiem na rękach 🙂
Wstawiam obiecane zdjęcia. Pięknie to nie wygląda, zrobione jakiś czas temu na szybko przez mojego brata, ale grunt, że działa jak trzeba na szybko siodło powiesić 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się