Ja do gotowanego makaronu dorzucam tuńczyka z puszki, którego wcześniej doprawiam. I obiad w 15 minut gotowy 👍
Z szybkich mam jeszcze: Kurczak z czerwoną fasolą i ryżem (na 2-3 osoby) - 2 piersi z kurczaka - 2 woreczki ryżu - olej - sól - pieprz - czosnek sproszkowany - czerwona papryka sproszkowana - czerwona fasola konserwowa
Gotujemy wodę na ryż, w tym czasie kroimy kurczaka w kostkę, przyprawiamy wg uznania (ja oprócz soli, pieprzu, czosnku i papryki dodaję jeszcze pieprz cayenne), podsmażamy z obu stron na patelni na oleju. Dodajemy fasolę wraz z zalewą i dusimy pod przykryciem, aż fasola popęka. Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy pieprzem wg uznania (znowu - pieprz cayenne polecam!), dusimy przez 1-2 minuty, gotowe!
Kasza jęczmienna perłowa, wiejska też dobrze smakuje, smaczne też jest z pęczakiem, gryczana mi nie podchodziła 😉 A śmietana? Zawsze mam tu problem 😉 Ale chyba kwaśna 18%. W sumie zamiast kaszy sosem można zalać też gotowane/duszone warzywa, żeby było więcej witamin 😉 wypróbowane, też smaczne.
Chyba najszybszy obiad w moim domu - camemberty na ciepło. Potrzeba (na 2 osoby): 2 serki camembert (zwykłe lub kozie) żurawina/ borówka w słoiku kasza gryczana kalafior, brokuł - świeże lub mrożone, ewentualnie inne warzywa jogurt naturalny gęsty czosnek sól, pieprz
Zaczynam od ugotowania kaszy, wrzucam do wrzątku warzywa. W tym czasie nagrzewam piekarnik, serki rozcinam na połówki (poziomo) i wstawiam do gorącego na ok. 10 minut. Jogurt mieszam z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Gotowe serki okraszam żurawiną, warzywa sosem z jogurtu. Gotowe. My uwielbiamy.
Naprawdę. Jedliśmy kozie z Biedronki i były delikatne. Może nie każde takie są, ale w tych kozi posmak jest delikatny, przyjemny (dla tych, co sery kozie lubią).
Owoce obieramy, blendujemy ręcznym blenderem, dolewamy kefir, chwilę blendujemy i tyle 🙂 PYSZNE! Czasami dorzucam trochę płatków owsianych i blenduję razem z tym.
BIEDAOMLETY: jajko trochę mleka parę kromek chleba/bułki/chałki (jak najbardziej może być czerstwe)
Jajko bełtamy z mlekiem, maczamy w tym kromki chleba i smażymy na rozgrzanej z olejem patelni. Jeść można ze wszystkim: cukrem pudrem, dżemem, twarogiem, owocami, serem, szynką, warzywami 😉
OWOCE POD KRUSZONKĄ: Proporcje na 3 porcje: 200g mąki 150g masła 3 łyżki cukru pudru
Ugniatamy z tego ciasto i wsadzamy na chwilę do lodówki.
Na dnie miseczek zaroodpornych układamy owoce - dziś robiłam z bananami i malinami mrożonymi. Ciasto po wyjęciu z lodówki ścieramy na dużych oczkach na tarce tak żeby przykryły owoce. Zapiekamy około 20min w piekarniku ustawionym na 200st. Można podawać z lodami.
PASTA DO KANAPEK Z AWOKADO NA SŁONO 1 dojrzałe awokado Sok z połówki cytryny/limonki 1 kostka twarogu pół małej cebulki Parę łyżek śmietany sól, DUŻO pieprzu
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, wrzucamy do miseczki i od razu skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy twaróg, pół bardzo drobno pokrojonej małej cebulki, trochę śmietany i przyprawy. Wszystko ugniatamy na gładką masę. Polecam jeść z ciemnym pieczywem i czerwoną papryką na wierzchu. PYCHA!
SAŁATKA Z POMIDORÓW I MOZZARELLI
1 kulka mozzarelli 1 duży pomidor Świeża bazylia lub suszona Oliwa z oliwek Pieprz, sól
Mozzarellę i pomidora kroimy na plasterki, rozkładamy na talerzu, polewamy oliwą, dorzucamy na wierzch bazylię, pieprz i sól. Podajemy z pieczywem świeżym lub podpieczonym.
I pyszny gotowiec- polecam bardzo pesto z Lidla, szczególnie czerwone. Jak nie mam zupełnie czasu to gotuję makaron dorzucam trochę pesto i już 🙂
A i jeszcze jak bardzo chce mi się zupy, a nie mam ochoty na gotowanie lub nie mam świeżych warzyw to używam włoszczyzny suszonej i tez wychodzi super.
Pokroic wszystkie skladniki(oprocz ciecierzycy of kors), wrzucic do miski, na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc na niej cukinie, ciecierzyce i papryke pod przykryciem, zeby cukinia porzadnie zmiekla. Salatka jest fajna, bo dzieki zawartosci ciecierzycy wypelnia zoladek, w dodatku laczy skladniki zimne z cieplymi co daje fajny efekt. Na koniec dorzucic smazona cebulke, coby sie fajnie chrupalo.
SOS: W zaleznosci od ilosci osob, zwykle 1 lyzka miodu, 3 musztardy, odrobina oliwy i parmezanu.
2. NIESMIERTELNA CARBONARA
makaron typu spaghetti kawalek boczku 3 jajka parmezan smietana 18%
Ugotowac makaron al dente. W miedzyczasie pokroic boczek w mala kostke, podsmazyc na oleju. Roztrzepac jajka jak na omlet, dodajac spora szczypte pieprzu i soli. Wlosi sie wkurzaja, ale ja i tak zawsze dodaje tez lyzke smietany, bo zmienia teksture. Dodaje tez zazwyczaj do tego troche parmezanu. Odcedzic makaron i wymieszac go w jakims garze w masa jajeczna, uwazajac bo gar nie byl goracy od spodu bo jajka sie zetna i bedzie lipa. Podawac z parmezanem i jesc natychmiast, nie nadaje sie ani do jedzenia na chlodno ani do odgrzewania.
2. WERSJA KOREANSKA 😁
jajko sadzone ryz z soja i olejem sezamowym
Jedzenie w doslowne 3 minuty, jak juz musisz wychodzic i musisz jesc w locie. Prosciej, jesli jestes w posiadaniu maszyny do ryzu, polecam.
Jeszcze szybka zupa chinska. Piers z kury Kapusta pekinska Sos sojowy Szczypior Pieczarki Kapuste kroje w paski i gotuje do miekkosci. Cycka kroje w kostke Pieczary kroje Na lyzce oliwy z oliwek podsmazam kuraka i pieczary. Dodaje do gotujacej sie kapusty doprawiam sosem sojowym i gotowe
Kurczak w sosie mascarpone -pierś z kurczaka -1 papryka - ja robię z czerwonej -1 mała cebula -1 opakowanie serka mascarpone -przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wedle uznania inne: np. zioła prowansalskie -jako dodatek: makaron, np. pełnoziarnisty
Wstawiamy makaron do gotowania - danie robi się na tyle szybko, że można od tego zaczynać 😉. Rozgrzewamy patelnię z jakimś olejem. Wrzucamy cebulę, czekamy aż się trochę zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy, smażymy aż kurczak będzie gotowy (ja zwykle nie czekam aż się przyrumieni, ale można go trochę przeciągnąć jak ktoś lubi). Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Ja nie czekam aż się przydusi, bo lubię taką chrupiącą - dlatego od razu wykładam na patelnię serek mascarpone. Mieszam aż serek się ładnie rozpuści i rozgrzeje (nie trwa to dłużej niż 1-2 minuty). Wykładamy na talerz razem z makaronem 😉
Mam jeszcze trochę takich prostych, smacznych pomysłów, ale niektóre są tak proste, że aż głupio mi je nazywać "przepisami" 😁
busch, bardzo, bardzo dziękuję za ten przepis! Kolacja walentynkowa była dzięki niemu przepyszna! 😉
Świetny wątek dziewczyny, dziękuję :-). To może ja się podzielę takim dużym śniadaniem. Chleb opiekamy w tosterze. W tym samym czasie smażymy jajko sadzone w ilości odpowiadającej ilości kanapek. Na chlebek masełko, serek albo szynka, sałata może być, i na to jajo, świeżo mielony pieprz.
BIEDAOMLETY: jajko trochę mleka parę kromek chleba/bułki/chałki (jak najbardziej może być czerstwe)
Jajko bełtamy z mlekiem, maczamy w tym kromki chleba i smażymy na rozgrzanej z olejem patelni. Jeść można ze wszystkim: cukrem pudrem, dżemem, twarogiem, owocami, serem, szynką, warzywami wink To są po prostu tosty francuskie. Ja polecam zamiast mleka trochę maślanki/kefiru i dodać jeszcze trochę sosu sojowego oraz sól.
1 kulka mozzarelli 1 duży pomidor Świeża bazylia lub suszona Oliwa z oliwek Pieprz, sól
Mozzarellę i pomidora kroimy na plasterki, rozkładamy na talerzu, polewamy oliwą, dorzucamy na wierzch bazylię, pieprz i sól. Podajemy z pieczywem świeżym lub podpieczonym. To z kolei sałatka caprese. 😉 Ja uwielbiam z kolei odrobiną octu balsamicznego zamiast oliwy.
Jest jeszcze jedno fajne, szybkie danie, które bardzo lubię, w dodatku zadziwiająco lekkie. - mięso mielone - mozzarella (w Polsce ciężko dostać dobrą, ale sprawdzają się też różne kozie sery, albo feta) - rukola - sól i pieprz - trochę oliwy
Mięso doprawiamy i smażymy na odrobinie oliwy, w międzyczasie kroimy ser w kostkę, a rukolę opłukujemy. Mięso wykładamy do misek, dosypujemy ser i rukolę. Można jeść.
Cycek z kury pół cytryny miód cynamon przyprawa do kurczaka olej (kilka łyżek)
Kuraka w kostkę/ paski. Cyrtynę kroimy w plastry, a plastry w ćwiartki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cytrynę, wyciskamy ją łyżką, aby puściła sok. Po paru minutach wyjmujemy ćwiartki i wlewamy kilka łyżek miodu, mieszamy. Jak się podgrzeje, zalewamy tym kurczaka w misce. Posypujemy go też przyprawą i cynamonem, mieszamy, kilka minut niech się pomaceruje. Wrzucamy z powrotem na patelnię i smażymy... no, aż usmażymy. Ja podaję z kuskusem i sałatą z czosnkiem.
safiePowyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin 16 lutego 2015 10:30
Jeszcze nikt nie podał wodzionki? 😉
- czerstwa bułka - czosnek ( ze 3 ząbki) - masło - warzywko (taka przyprawa jak do rosołu) ewentualnie 1/2 kostki rosołowej - sól
Zagotować wodę, bułę pokroić w duże kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę i rozgnieść z solą. Wszystko wrzucić do miski (bułkę, czosnek, masło, przyprawę) i zalać wrzątkiem
(bez mięsa,[s] jestem vege[/s]) edit: ponieważ to stwierdzenie mocno kogoś rozbawiło, wybaczcie: nie jem krów, świń, drobiu, owiec, tudzież innych ssaków i ptaków. Ryby i owoce morza jem, więc wg definicji nie jestem wege. nie będę sobie tu dopisywać ideologii.
-mrożonka chińskich warzyw (ja lubię z lidla, są grzyby i groszek cukrowy) -mrożone krewetki -makaron błyskawiczny won-ton- karbowany jak loczki (może być taki z zupki chińskiej) -sos sojowy -ząbek czosnku
Makaron zalać wrzątkiem, posolić i odstawić aż zmięknie. Na patelnię wrzucić na rozgrzaną oliwę posiekany czosnek, gdy zacznie pachnieć dorzucić zamrożone krewetki (uwaga strzela!) i mrożonkę. Dusić aż zmięknie, po czym doprawić sosem sojowym i chili w proszku do smaku. Na koniec na patelni wymieszać całość z odcedzonym makaronem.
ZAGRYCHA NA SZYBKO, gdy niespodziewanie wpadną goście
-kalafior (świeży lub mrożony) -ser żółty -bułka tarta -masło -przyprawy
Kalafior podzielić na różyczki, zblanszować w osolonej wodzie, wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić curry, solą pieprzem cytrynowym i czym dusza zapragnie, zetrzeć na tarce zmrożone masło oraz żółty ser na wierzch kalafiora, posypać bułką tartą i do piekarnika na 20 min, temp. jakieś 180 stopni. Chrupie, ciągnie się i ma maślany smak. Dużo i szybko a bardziej oryginalne niż jajka w majonezie.
Czasem dla nie-vege dodaję jeszcze podsmażony bekon.
kotleciki z kaszy gryczanej: potrzeba: kaszy gryczanej, białego sera, cebuli, przypraw, jajka. kaszę gotuje się, w tym czasie podsmaża się drobno posiekaną cebulę na patelni. ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę (tylko trzeba uważać, żeby olej z tej cebuli nam się nie wlał, bo kotlety się nie kleją później!), ser przeciśnięty przez praskę najlepiej (ewentualnie mocno podziubany widelcem), wrzucamy do miski. doprawiamy wg uznania- w moim przypadku to suszona pietruszka, świeży koperek, sporo czosnku, trochę pieprzu. dodajemy jajko i mieszamy jak masę na kotlety mielone. smażymy- ja lubię takie na brązowo. jest to przepis bardzo prosty i szybki, najwięcej czasu pochłania usmażenie tych wszystkich kotlecików, zwłaszcza, że ja robię je dość malutkie. dlatego- UWAGA- one doskonale nadają się do zamrożenia! 🙂 warto zrobić sobie wielką michę masy, i poświęcić trochę więcej czasu na usmażenie ich. później duży nadmiar do woreczków i do zamrażary. ja miałam zrobione na parę miesięcy 🙂
Becia23 omlet bananowy mniam, zrobiłam z płatkami owsianymi 🙂
Mój przepis na ekspresowe gaspacho:
W blenderze miksuję:
Sok pomidorowy 1L Puszkę pomidorów Mały koncentrat Całego długiego ogórka Kawałek cebuli (im więcej tym będzie ostrzejsze) Kilka ząbków czosnku (ile kto lubi)
Do tego dodaję po łyżcę oliwy i octu oraz soli i pieprzu do smaku, mieszam i zazwyczaj jem od razu 😡 chociaż powinno się wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Przed podaniem podsmażam na oliwie grzanki z białego chleba posypane solą i oregano.
Szybki niedzielny obiad by Lidl kubek pomidorów truskawkowych roszponk pistacje sos balsamico (z "gazetki" włoskiej) stek wołowy w czasie gdy stek się smaży kroimy pomidory na pól, dodajemy do roszponki, posypujemy pistacjami i dodajemy sos
U mnie ostatnio najszybsze danie swiata: wrapy z tortilli. Do srodka wrzucam, to co mam pod reka i co zostalo w lodowce: salata, pomidor, cebula, ogorek, papryka. Podsmazam wedzone tofu pokrojone w kostke na patelni. Dodaje jakis sos i voila 😉
deksterowa, kaszkę można na słodko i na słono. Na słodko - gotujesz z wodą na gęsto, dodajesz mleka, słodzisz - i możesz różnie, dodać np. mrożone owoce. Na słono najlepiej ugotować w bulionie na gęsto, wylać na opłukany zimną wodą półmisek, po zastygnięciu pokroić w kostkę - i można jak każde kluski - z zupą, zasmażką, podsmażyć, zapiec... Dobry zagęstnik do zupy jarzynowej - wystarczy wsypać 3-4 łyżki, rozmieszać, chwilę pogotować.
deksterowa uwielbiam kaszę manną, wolę na słodko, w zależności od preferencji można zrobić gęstszą lub bardziej płynną w formie zupy. Tak jak napisała halo z tym, że ja zdecydowanie wolę na mleku albo chociaż z dodatkiem (na opakowaniu jest, że może być woda lub mleko, raz z braku mleka pod ręką zrobiłam na wodzie i ee.. średnia była). Dobrze smakuje dosłodzona miodem plus wszystkie owoce jakie sa pod ręką ja wkrajam banana, żurawinę itp.
Z szybkich i pożywnych rzeczy na śniadnie u mnie ostatnimi czasy bije rekordy owsianka na milion sposobów🙂 Z dodatkiem cynamomu, owoców i musli - pycha, a przynajmniej nie jestem po godzinie głodna🙂
Widzę, że omlety w modzie, więc podam swój nieśmiertelny "przepis": -dwa lub 3 jajka -bułka tarta -ser żółty -wędlina
W miseczce rozbełtujemy jajka z bułką tartą, dosypujemy trochę soli i pieprzu. Wlewamy na rozgrzaną oliwę na patelni i smażymy. Przerzucamy na drugą stronę i od razu kładziemy plasterki sera i wędliny, jeśli mamy 😉 Po parunastu sekundach zawijany omleta na pół i na małym ogniu podgerzawmy tak, żeby ser się roztopił. Koniec, jemy ketchupem 🙂
Magdzior, kaszka gotuje się lepiej, gdy najpierw ugotujesz w małej ilości wody, a potem uzupełnisz mlekiem (i jeszcze pogotujesz). I smaczniejsza niż na samym mleku.
Ech, wy nie pamiętacie czasów, gdy starsze niemowlaki i małe dzieci na kaszce mannie jechały 🙂 Nagotowałam się dla siostrzeńców.