No więc w naturalu koń się zbiera na komendę, może to zrobić w dowolnej chwili, nawet w wieku 3 lat.
W klasyce koń się zbiera pod wpływem pomocy jeździeckich, i to dopiero wtedy, kiedy ma wystarczająco rozwiniętą siłę nośną i równowagę przesuniętą z przodu na zad. Od zajadki potrzeba co najmniej 3 lat pracy, żeby koń był w stanie osiągnąć zebranie.
Kurcze, faktycznie słabo ta klasyka wypada 🙁
Jutro zajdę Skwara w boksie i huknę mu prosto do ucha "zbierz się!". Zobaczymy, co zrobi.
Skwary nigdy nie śpi 😀iabeł: On jest czujny, zwarty i gotowy 24 godziny na dobę. Może się zbierze 😉 A jak mi wystrzeli z dwururki, to będzie tak naturalnie 😉
Wiesz... Światowi mistrzowie jeździectwa muszą brać z Ciebie przykład! 👍 To niewyobrażalny przełom w pracy z końmi. Wiedziałam! Zawsze (zawsze jako dziewczynka :hihi🙂 wierzyłam, że w naturalnych metodach szkolenia koni siedzi magia. No i proszę ! 😁
Już jakiś czas mi się przewija ta działalność (powyższy film) przez facebooka- typu jeździectwo na ogłowiu bez nachrapnika,bez ogłowia i tak dalej,i wciąż zadaje sobie pytanie,po co.
DressageLife tu akurat odpowiedź jest prosta. Trening klasyczny to klasyczny, ale jak chce sobie pojechać poszaleć do lasu to na co mi wedzidła, nachrapniki i inne wytoki ? 😉
DressageLife tu akurat odpowiedź jest prosta. Trening klasyczny to klasyczny, ale jak chce sobie pojechać poszaleć do lasu to na co mi wedzidła, nachrapniki i inne wytoki ? 😉
Czyli Smoku jazda w teren to nie jazda ? Albo codzienny trening, albo nic ? Każdy ma w życiu inne priorytety i charakter. Ja nie jestem stworzona do tego żeby 7 razy w tygodniu jeździć po placu, sorki, to nie dla mnie. Mój koń to moje hobby, a nie moja praca.
Dobra Smoku, żartowałam. tak naprawde to mam go tylko po to, żeby sobie patrzeć jak wcina siano i mam do tego święte prawo 🙂 A, no i żeby mieć dla kogo nowe kompleciki kupować, bo jazda z trenerem to tylko tak dla picu 😉
Dobra Smoku, żartowałam. tak naprawde to mam go tylko po to, żeby sobie patrzeć jak wcina siano i mam do tego święte prawo 🙂 A, no i żeby mieć dla kogo nowe kompleciki kupować, bo jazda z trenerem to tylko tak dla picu 😉
Smoku, jak to po co koń... Bez takiej dyskryminacji proszę, jak na moim koniu nie można jeździć, to oznacza, że nie jest koniem, w sensie że nie jest potrzebnym koniem 😁? Toż to prawdziwy koń naturalsowy, naturalnie się na nim nie jeździ 😀iabeł:.
Nawet nie wiesz jak bardzo trafiłaś... Trupkiem to on był zawsze, a że zbliża się na drugą stronę tęczowego mostu, z czym się oswajam, to się cieszę każdym dniem z nim jeszcze bardziej... Ale nie psujmy tego śmiesznego wątku, jak coś we mnie pęknie to się przeniosę do "dla zdołowanych". Póki co wyszukuję śmieszne wątki i poprawiam sobie nimi humor, inaczej by szło zwariować 🥂.
Wiesz co Smoku, mógłbyś się zastanowić? Teraz to przesadziłeś. Żarty żartami, ale pisanie w tym tonie o koniu, który jest śmiertelnie chory i można to było wywnioskować z ostatniego postu właścicielki, to gruba przesada. Odrobinę empatii może, co?
Spoko, gdyby mnie wszyscy głaskali po głowie, ryczałabym jak bóbr. A tak. No taka prawda. Kupiłam go 7 lat temu na 3 nogach 🤣. A że ma serce chore. Kariery już nie zrobi. Ale Smok też nie, bo już wiek nie ten 😁. Smoku, pamiętaj, że i Ty nie znasz dnia ani godziny, wiec nie ciesz się dziadku z cudzego wypadku 😁.
Smoku bo dla ciebie koń to nie to co dla nas, dla ciebie to jakaś maszyna, jak się nie jeździ sportowo to nie ma sensu, szkoda że jeszcze nie napiszesz że takie to na mięso 🙄 ale tak samo jest ze wszystkim, np psy, niektórzy mają je jako towarzyszy, a inni do polowań lub stróżowania. Ale to nie znaczy, że te pierwsze są gorsze czy nic nie warte.
Może to jest zabawny wątek i w ogóle, ale nie mogę zrozumieć Waszego szyderstwa 😀 Zdarza się to niepierwszy raz z tego co zauważyłam i cały czas myślę, co Wy z tego macie? Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że autorka wątku pisała (tak przypuszczam) poważnie, no chyba, że to zwykły trolling, to wszystko cofam.
Już jakiś czas mi się przewija ta działalność (powyższy film) przez facebooka- typu jeździectwo na ogłowiu bez nachrapnika,bez ogłowia i tak dalej,i wciąż zadaje sobie pytanie,po co.
Co do komentarza odnośnie filmu- moim zdaniem takie podejście to juz trochę przegięcie- jeśli rzeczywiście ciekawi Cię to może po prostu napisz do niej i zapytaj? Koniom krzywda się nie dzieje, dziewczyna ćwiczy i ma fun- dlaczego Wam to przeszkadza?